Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1997. (III. 6.) önkormányzati rendelete

rendelet a közterülethasználat általános rendjéről

Hatályos: 2009. 09. 10- 2012. 02. 16

Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/1997. (III. 6.) önkormányzati rendelete

rendelet a közterülethasználat általános rendjéről

2009.09.10.

1A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. tv. 15. §-ának (3) bekezdésében, továbbá az épített környezet alapításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján - tekintettel a helyi körülményekből adódó sajátosságokra- a Képviselő-testület a következőket rendeli el:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1. § A rendelet célja azon helyi szabályok megállapítása, amelyek a településképi, településrendezési, környezetvédelmi, ellátási, közlekedésbiztonsági szempontok figyelembe vételével határozzák meg a közterülethasználatot, a közterület felbontását és helyreállítását, a hirdetőberendezések és plakátok (falragaszok) elhelyezését.

2. § (1) A rendelet hatálya Hajmáskér község közigazgatási területére tejed ki.

(2)2 A rendelet személyi hatálya kiterjed a közterületet használó, valamint a reklámtevékenységet folytató természetes és jogi személyiséggel nem rendelkező gazdasági társaságokra.

(3)3 A közterület-használati engedély kiadása a polgármester hatáskörébe tartozik. A közterület használatáról a polgármester átruházott hatáskörben, határozatban dönt. A határozat ellen a kérelmező jogorvoslattal élhet a Képviselő-testület felé.

II. Fejezet

3. § (1) A közterülethasználati engedélyt be kell szerezni zöld felület burkolt és burkolatlan közterület bármilyen célú rendeltetéstől eltérő igénybevételére:

a) a közterületbe legalább 10 cm-re benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, reklámhordozó üzleti védőtető (előtető), ernyőszerkezet, cégér, fényreklám elhelyezésére

b) politikai célú közterülethasználatra (választási kampány, nagygyülése, stb.)

c) vásárok, sátoros és egyéb rendezvények közterületen történő rendezésére

d) cirkuszi és mutatványos tevékenység gyakorlásához

e) távbeszélőfülke, postai levélszekrény, árusító és egyéb fülke elhelyezésére

f) vízóraakna, szennyvíztisztító műtárgy közterületen történő elhelyezésére (amennyiben más megoldás nem lehetséges)

g) közterületen nyomvonal jellegű (földkábel vagy légkábel) létesítmények és ezek berendezéseinek elhelyezésére (kivéve, ha jogszabály másként nem rendelkezik)

h) alkalmi és mozgóárusításra, javító, szolgáltató tevékenységre

i) film és televíziófelvételre

j) 1,1 m3 űrtartalomnál nagyobb, vagy nem szabványos hulladékgyűjtő edény elhelyezéséhez, ha az elhelyezés más módon nem lehetséges.

(2) Nem adható közterülethasználati engedély:

a) közterületen zajos, bűzös, tű-és robbanásveszélyes tevékenység gyakorlására

b) a közlekedés biztonságát veszélyeztető berendezések és anyagok elhelyezésére

c) árusítóhelyek, üzletek környékén áru és göngyöleg tárolására,

d) járdák és közterületek kerítéssel történő elzárására

e) olyan tevékenység gyakorlásához, amelynek közterületen való folytatását jogszabály nem teszi lehetővé

4. § (1) A közterülethasználati engedély iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) az engedélyt kérő nevét és állandó lakóhelyének címét,

b) a közterülethasználat célját és időtartamát,

c) a közterülethasználat helyének, módjának és mérté kének pontos meghatározását,

d) járda, térburkolat, zöldterület, közpark használata esetén a terület helyreállítására vonatkozó megrendelés egy példányát

e) hirdetőberendezés, kirakatszekrény elhelyezés esetén - helyszínrajzot a berendezés helyének megjelölésével, méretezésével.

f) vásár, mutatványos tevékenység, egyéb kulturális és sport, politikai célú rendezvény esetében a takarításra vonatkozó rendezőszerv nyilatkozatát

(2) amennyiben a kérelem szolgáltató, kereskedelmi jellegű intézmény kezelésében lévő közterület használatára irányul, úgy szükséges bemutatni az intézmény hozzájárulását is.

(3)4 A közterület-használati eljárásban a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. Tv. Vonatkozó előírásait kell alkalmazni.

A közterülethasználat egyéb szabályai

5. § (1) A közterülethasználati engedély jogosultja köteles az igénybevett területet és környezetét tisztántartani, a keletkezett hulladék, szemét elszállításáról megfelelően gondoskodni.

(2) A közterület használója köteles a közterülethasználati engedélyt, valamint a tevékenység folytatásához szükséges engedélyeket (vállalkozói ig., magánkereskedői ig., ipar igazolvány, működési engedély, díjfizetésről szóló bizonylat, stb.) a helyszínen tartani és azokat az engedélyező hatóságok vagy a rendőrség ellenőrzése esetén kérésre felmutatni.

(3) A közterülethasználati engedély másra nem ruházható át

6. § (1) Közterületen szeszesital fogyasztása tilos.

(2) Az (1) bekezdésben megfogalmazott tilalom nem vonatkozik:

a) az engedélyezett alkalmi rendezvények idejére ideiglenesen kitelepült árusítóhelyek környékére

b) vendéglátóipari előkertekre.

Járművek közterületen történő tárolásának szabályai5

7. § (1)6 Közterületen nem tárolható tehergépkocsi, nyergesvontató, autóbusz, mezőgazdasági vontató, lassú jármű, járműszerelvény, különleges jármű, pótkocsi, félpótkocsi, vontató, munkagép.

(2)7 Tehergépkocsi, pótkocsi, vontató, nyerges vontató, autóbusz az önkormányzat által kijelölt helyeken található.

(3)8 Tilos a közterületen az (1) bekezdésben megjelölt járművek szerelése, javítása, karbantartás, mosása. Ezen rendelkezés nem vonatkozik a menetközben keletkezett műszaki hiba elhárítására.

8. § (1)9 Közterületen üzemképtelen, közlekedésre alkalmatlan járművek vagy munkagépek az önkormányzat hivatal által kiadott közterület foglalási engedély nélkül tárolhatók. Az engedélyt a jármű üzembentartójának kell kérnie.

9. § (1)10 Közterületen üzemképtelen, közlekedésre alkalmatlan járművek vagy munkagépek az önkormányzat hivatal által kiadott közterület foglalási engedély nélkül tárolhatók. Az engedélyt a jármű üzembentartójának kell kérnie.

(2)11 Üzemképtelen jármű tárolása maximum 30 napra van lehetőség közterület foglalási engedéllyel.

(3)12 A közterületen tárolt jármű üzembentartója köteles, nevét, címét, a közterület használati engedélyt a járművön jól látható helyen elhelyezni.

10. § Saját ingatlanon vagy bérleményben lepusztult, szétroncsolt járművek- amennyiben azok a közterületről láthatók és rontják a település képét- nem tárolhatók.

A közterülethasználat ideje és formája

11. § 13A közterület-használat meghatározott időre engedélyezhető. A határozott időre szóló közterület-használat legkisebb időtartama egy nap, leghosszabb időtartama egy év.

12. § (1)14 A Polgármester – a közterület-használati engedély bevonására történő figyelmeztetés mellett, határidő kitűzésével - felszólítja a szabálytalanság megszüntetésére használót, aki:

a) a közterületen elhelyezett árusítóhely folyamatos tisztán tartásáról, fenntartásáról nem gondoskodik.

b) az engedélyezettnél nagyobb területet foglal el,

c) az engedélytől eltérő terméket árusít, illetve helyez el,

d) a közterülethasználati díját határidőig nem fizeti meg,

e) számára engedélyezett közterület használatát másnak átengedi

(2) Amennyiben a közterület használója a megadott határidőn belül kötelezettségének nem tesz eleget, tőle a közterülethasználati engedélyt haladéktalanul vissza kell vonni

(3) A közterülethasználati engedély megszűnése vagy visszavonása esetén az eredeti állapot helyreállítását a használónak el kell végeznie.

(4) Az engedély nélkül, vagy engedélytől eltérően használók valamint a fizetési kötelezettségüknek eleget nem tevők nem kaphatnak közterületfelhasználási engedélyt.

Közterülethasználati díj

13. § (1) A közterület rendeltetéstől eltérő használatáért díjat kell fizetni. Ennek mértékét a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2)15 A közterület használati díjat a rendelet mellékletében meghatározott díjtételek alapján állapítják meg, melyet a közterület-használati engedélyről szóló határozat tartalmazza.

(3) A közterülethasználati díj beszedését az önkormányzat hivatala végzi.

Mentesség a közterülethasználati díj fizetése alól

14. § (1) Nem kell közterülethasználati díjat fizetni:

a) a fegyveres erők, a fegyveres testületek, a rendészeti szervek, a mentők, továbbá vízügyi hatóság létesítményei elhelyezése esetében

b) a közműveknek (elektromos-, gáz, -távfűtó, víz-és csatornázási művek valamint a köztisztasági szerveknek a feladatuk ellátását szolgáló közérdekű létesítményei elhelyezése

c) postai és távközlési tevékenységgel kapcsolatos létesítmények és berendezések elhelyezése,

d) hulladékhasznosítási célból közterületen elhelyezett hulladékgyűjtők után

e) üzleti rakodás céljára 22.00-08.00 óra között igénybe vett közterület használat után

f) jótékonysági tevékenységet végző természetes vagy jogi személyek közterület használata után

(2)16 Az (1) bekezdésben foglaltakon túlmenően a polgármester indokolt esetben kérelemre a közterület használati díj fizetésére részletfizetést engedélyezhet.

(3) Nem adható részletfizetés vagy felmentés, ha közterület használatot kereskedelmi vagy üzleti reklámtevékenységre engedélyezték.

III. Fejezet

Közterületek bontási szabályai

15. § (1) közterület felbontásához, közterület egyéb igénybevételéhez közterület kezelőjének hozzájárulása szükséges. A hozzájárulásban kezelő feltételeket írhat elő.

(2) Kezelői hozzájárulás nélkül a közterület abban az esetben vehető igénybe (rendkívüli igénybevétel), ha közmű, közmű alagút, vasútüzem berendezés, távközlési vezeték vagy csővezeték halasztást nem kijavítása, helyi vízkárelhárítás vagy elemi csapás miatt szükséges. Ebben az esetben a közterület kezelőjét 24 órán belül értesíteni kell.

(3)17 A közterület felbontásával kapcsolatos hatósági feladatokat az önkormányzat hivatala végzi.

(4) A közterület bontása iránti kérelemnek tartalmaznia kell:

a) a kérelmező nevét és állandó lakó-telep-helyének címét

b) a közterület bontás céljának megjelölését,

c) az érintett közterületburkolatok nagyságát és minőségének megjelölését

d) fakivágási engedélyt (szükség esetén)

e) a munkálatok által érintett zöldfelület nagyságát és jellegét, ezen felül a terület fenntartójának szakvéleményét,

f) a végleges helyreállításra vonatkozó tervet

g) a kivitelezésért felelős személy nevét és címét

h) a közmű térkép nyilvántartásával megbízott szervezet által hitelesített összevont közmű-helyszínrajzot.

(5) Az (1) bekezdés g.) és h.) pontjaiban foglaltakat magánszemély kérelmezőnek nem kell feltüntetni.

(6)18 Az önkormányzat hivatala forgalombiztonsági okokból előírhatja a közterület azonnali helyreállítását.

Közterület helyreállítása

16. § (1) A munkaárokba szerves anyagot, építési törmeléket, szemetet visszatölteni nem szabad. A munka árok csak földdel vagy az előirt anyaggal tölthető fel

(2) A burkolat bontás utáni helyreállítását az alábbiak szerint kell elvégezni:

a) a helyreállítást a felbontottal azonos teherbírású és minőségű pályaszerkezet építésével,

b) zöldterületen végzett bontások esetén a kivitelező köteles a visszatöltések során a felső 30 cm mélységig talajcserét végezni humuszterítéssel.

(3) A helyreállított burkolatot, zöldterületet átadás-átvételi eljárás keretében kell átadni a tulajdonosnak.

(4) Aki a közterületet a bontási hozzájárulásban megszabott határidőre nem állítja helyre, köteles a közterülethasználati díj 50%-kal felemelt összegét megfizetni.

IV. Fejezet

Hirdetőberendezések, plakátok elhelyezésének szabályai

17. § (1) A közterületen lábon álló (talajhoz rögzített) hirdetőberendezést, hirdetőtáblát, reklámhordozó eszközt, cég és címtáblát elhelyezni csak úgy szabad, ha az a közlekedésbiztonsági és a település városképi követelményeinek megfelel.

(2) Épület falán, kerítésén hirdetőberendezést elhelyezni csak az épület vagy a kerítés tulajdonosának a hozzájárulásával szabad, ha az a városképi követelményeknek és a közlekedésbiztonsági előírásoknak megfelel.

18. § (1) Épület falán, kerítésen, illetőleg közterületen más hirdetés reklámozási céllal elhelyezett hirdetőberendezésre csak annak tulajdonosa hozzájárulásával szabad plakátot elhelyezni.

(2) Tilos plakátot, hirdetést elhelyezni a fentiektől eltérő módon, továbbá élő fára, elektromos és világító berendezésekre, közlekedési táblákra, autóbusz várókra.

(3) Tilos politikai tartalmú plakátot elhelyezni önkormányzati épületen, vagy azon belül.

19. § (1) A hirdetőberendezések és plakátok nem sérthetik és veszélyeztethetik az élet- és testi épséget, a közerkölcsöt, a vagyonbiztonságot, a közlekedés rendjét. Az ilyen jellegű plakátokat és hirdetéseket haladéktalanul el kell távolítani, az azt elhelyező vagy berendezés tulajdonosának költségére.

(2) A szükségtelenné, illetve feleslegessé vált hirdetőberendezést, plakátot az azt elhelyezőnek és a hirdető berendezés tulajdonosának 15 napon belül el kell távolítani.

(3)19 A bontási kérelem eljárási menetében a Ket 2004. évi CXL. Törvény 34. §. /1/-/2/-/4/-/5/ bek., valamint a 38. §./1/-/2/ bek. foglaltak szerint kell eljárni.

Értelmező rendelkezések

20. § A rendelet alkalmazása szempontjából:

a.) a közterület fogalma:
-az ingatlannyilvántartás helyrajzi szám mutatójában közterületként nyilvántartott belterületi földrészlet , továbbá
- a belterületi földrészletek, illetőleg építmények közhasználatra átadott része
b.) alkalmi vásár: egy vagy néhány napos általában rendez vénnyel összekötött árusítás,
c.) hirdetőberendezés, hirdetőtábla, reklámhordozó eszköz: minden olyan a kresz-ben illetve szabványban nem szereplő tábla, eszköz, amelynek az a célja, hogy járdán és a közterületen a figyelmet felhívja valamilyen szolgáltatásra, gyártmányra, termékre, eseményre, létesítményre.
d.) plakát: falragasz, hirdetés, felirat, szórólap, vetített kép
V. Fejezet

21. § (1) A közterülethasználati és bontási engedélyt a helyszínen kell tartani, és azt az ellenőrzést végző szerv kérésére fel kell mutatni.

(2)20 A közterület használatának ellenőrzésére jogosult a polgármester megbízása alapján az önkormányzat hivatala.

22. § (1)21 A közterület szabályainak megszegése miatti szabálysértési bírság 30.000,- Ft összeg.

(2) A szabálysértés elkövetőjével szemben első fokon a Jegyző jár el.

23. § (1) Ez a rendelet 1997. március 07.-án lép hatályba.

(2) A rendelet kihirdetéséről a Jegyző szokásos módon gondoskodik.

Melléklet

Hajmáskér Község Önkormányzat közterület-használati díjszabása
1./ a közterületen 10 cm-en túl benyúló üzlethomlokzat (portál), kirakatszekrény, üzleti védőtető (előtető), hirdető berendezés, cég-és címtábla, fényreklám létesítése 40 Ft/m2/hó
2./ Árusító pavilon, árusító asztal, büfé, élelmiszert árusító létesítmény (büfé kocsi, gurulókocsi) elhelyezése, huzamosabb, 1.000 Ft/m2/hó
3./ Személytaxik állomáshelye gépkocsinkként 400 Ft/m2/hó
4./ 22Teher és különleges járművek (kamionok) valamint ezek vontatmányainak elhelyezése vontatmányonként 300 Ft/m2/hó
5./ Üzemképtelen járművek tárolása 1. 500 Ft/m2/hó
6./ Önálló hirdetőberendezés (reklámtábla, hirdető oszlop, árubemutató vitrin) létesítése 100 Ft/m2/hó
7./ Lakóház és felújítási munkálatokkal kapcsolatos állvány, építőanyag és törmelék stb. tárolása /60 napig díjmentes/ 10 Ft/m2/hó
8./ Egyéb építkezés 20 Ft/m2/hó
9./ Egyéb anyag 30 Ft/m2/hó
10./ Idényjellegű árusítás /helyi kistermelő díjtalan
11./Alkalmi és mozgóárusítás, vásár (gépjárműről is) 500 Ft/nap
12./Javító és szolgáltató tevékenység 500 Ft/ nap
13./ Film és televízió felvétel 1. 000 Ft/nap
14./ Vendéglátóipari előkert létesítése egyedi megállapodás szerint
15./Üzleti szállítás vagy rakodás alkalmával hordók, ládák, göngyölegek el helyezése, áru kirakodás 30 Ft/m2/nap
16.23/Mutatványos tevékenység és bucsui árusítás /kaució 5.000,-Ft/ 500 – 3000 Ft/m2/nap
17./Vendéglők, kereskedelmi-és szórakoztató intézmények által elfoglalt terület 600 Ft/m2/hó
18./Sport és kulturális rendezvények díjtalan
19./Iparvállalatok területei, raktárak garázsok, stb. /eseti megállapodás/ 80 Ft/m2/hó
1

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/1998. (IV.02.) önkormányzati rendelet módosította.

2

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2008. (V.28.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította.

3

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2008. (V.28.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította.

4

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005. (X.26.) önkormányzati rendelet módosította.

5

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2009. (IX.09.) önkormányzati rendelet 1. § (1) bekezdése módosította.

6

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2009. (IX.09.) önkormányzati rendelet 1. § (2) bekezdése módosította.

7

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2009. (IX.09.) önkormányzati rendelet 1. § (3) bekezdése módosította.

8

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2009. (IX.09.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdése módosította.

9

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2009. (IX.09.) önkormányzati rendelet 1. § (4) bekezdése módosította.

10

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2009. (IX.09.) önkormányzati rendelet 1. § (5) bekezdése módosította.

11

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2009. (IX.09.) önkormányzati rendelet 1. § (6) bekezdése módosította.

12

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2009. (IX.09.) önkormányzati rendelet 1. § (7) bekezdése módosította.

13

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/1998. (IV.02.) önkormányzati rendelet módosította.

14

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/1998. (IV.02.) önkormányzati rendelet módosította.

15

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2008. (V.28.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította.

16

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2008. (V.28.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította.

17

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/1998. (IV.02.) önkormányzati rendelet módosította.

18

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/1998. (IV.02.) önkormányzati rendelet módosította.

19

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005. (X.26.) önkormányzati rendelet módosította.

20

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/1998. (IV.02.) önkormányzati rendelet módosította.

21

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2005. (X.26.) önkormányzati rendelet módosította.

22

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 17/2000. (IX.29.) önkormányzati rendelet módosította.

23

A rendelet szövegét a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/1998. (IV.02.) önkormányzati rendelet módosította.