Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/1999. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

az allergiát okozó gyomnövények elterjedésének visszaszorításáról

Hatályos: 1999. 10. 01

Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/1999. (IX. 15.) önkormányzati rendelete

az allergiát okozó gyomnövények elterjedésének visszaszorításáról

1999.10.01.

A helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV 16.5(1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete az allergiát okozó gyomnövények elterjedésének vissza szorítása érdekében az alábbi rendeletét alkotja.

A rendelet célja

1. § A virágpor érzékenység okozta betegségek kiváltói közül kiemelkedik a parlagfű (Ambrosia elatior) vadkender (Cannabis rudea) betyárkóró (Erigeron canadensis) feketeüröm (Artemisia vulgaris) / a továbbiakban: allergiát okozó gyomnövények) pollenjének a jelentősége. Virágzáskor a lakosság növekedő száma szenved az allergénje által kiváltott, különböző súlyosságú, akut, allergiás betegség tünetektől. A rendelet célja az allergiát okozó gyomnövények okozta allergiás megbetegedések kialakulásának, illetve tünetei felléptének megelőzése érdekében Hajmáskér község közigazgatási területén az allergiát okozó gyomnövények elterjedtségének vissza szorítása.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet hatálya Hajmáskér község belterületére, az 5. §-ban jelzett tilalom pedig a település közigazgatási területére terjed ki

(2) A rendelet hatálya a jogi és magánszemélyekre, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetekre egyaránt kiterjed.

Az allergiát okozó gyomnövények elterjedtsége, visszaszorításának szabályai

3. § (1) Hajmáskér község belterületén a jogi és magánszemélyek, valamint a jogi személyiséggel nem rendelkező más szervezetek a tulajdonukban lévő területeket kötelesek az allergiát okozó gyomnövényektől mentesen tartani. Ez a kötelezettség a tulajdonost és a használót (továbbiakban: kötelezettek) egy sorban terheli.

(2) Az allergiát okozó gyomnövény- különösképp virágzás előtt- irtásáról vegetációjának alakulásától függően, a szükséges gyakorisággal kell gondoskodni.

(3) Az allergiát okozó gyomnövények irtásánál a lehetséges eszközök közül előnybe kell részesíteni a mechanikus megoldásokat a vegyszeres felhasználókkal szemben.

(4) Az allergiát okozó gyomnövények vegyszeres gyomirtása tekintetében a Veszprém Megyei Növényegészségügyi és Talajvédelmi Állomás szakvéleménye az irányadó.

4. § (1) Az Önkormányzat a növény előfordulás helyével, irtásával kapcsolatos tudnivalók ismertetése az allergiát okozó gyomnövények felismerésének elő segítésé, továbbá az allergiát okozó gyomnövények okozta allergiás megbetegedések egészség- felvilágosítási ismereteinek tudatosítása érdekében szakemberek által összeállított ismertetők helyi közzétételével, szükség szerint szórólapok terjesztésével gondoskodik.

(2) Az allergiát okozó gyomnövények elterjedtségének visszaszorításával, az általa okozott allergiás megbetegedésekkel kapcsolatos tájékoztatáshoz a legszélesebb körben igénybe kell venni a helyi tömegkommunikációs eszközöket.

5. § Az allergiát okozó gyomnövények bármilyen célú termesztése Hajmáskér község közigazgatási területén tilos.

Szabálysértési eljárás

6. § (1) Aki e rendelet 3. §(1) bekezdésének és az 5. §-inak rendelkezéseit megszegi, szabálysértést követ el és 20.000,-Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható.

(2) A szabálysértési eljárás lefolytatása Hajmáskér-Sóly Körjegyzőség körjegyzőjének hatáskörébe tartozik

Értelmező és záró rendelkezések

7. § E rendelet alkalmazásában használónak minősül, akinek a használatra érvényes jogcíme van akkor is, ha a használati jogot nem gyakorolja, vagy annak gyakorlásit másnak átengedte, továbbá az is, aki akár jogcím nélküli használóként is, de a területet ténylegesen használja, vagy egyéb módon ténylegesen hatalmában tartja.

8. § A rendelet 1999. október 01. napján lép hatályba.