Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2009. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, azok jelöléséről és a házszámozás rendjéről

Hatályos: 2009. 07. 01- 2023. 02. 28

Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2009. (VI. 24.) önkormányzati rendelete

a közterületek elnevezéséről, azok jelöléséről és a házszámozás rendjéről1

2009.07.01.

Hajmáskér Község Önkormányzat Képviselő-testülete a helyi önkormányzatokról szóló 1990. évi LXV. törvény (a továbbiakban: Ötv.) 16. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Ötv. 10. § (1) bekezdés h) pontjában illetve az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII. 20.) Korm. rendelet 40. § (6) bekezdésében foglaltak figyelembe vételével, illetve azokkal összhangban az alábbi rendeletet alkotja.

I. Fejezet

Általános rendelkezések

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy Hajmáskér község közigazgatási területén egységesen szabályozza a házszám megállapításának, valamint a házszám- és utcanévtábla elhelyezésének rendjét.

A rendelet hatálya

2. § A rendelet tárgyi hatálya Hajmáskér Község közigazgatási területén lévő közterületekre és ingatlanokra, személyi hatálya azok tulajdonosaira (használóra, kezelőire) terjed ki.

Értelmező rendelkezések

3. §

a) közterület: közhasználatra szolgáló minden olyan állami vagy önkormányzati tulajdonban álló földterület, amelyet a rendeltetésének megfelelően bárki használhat, és az ingatlan-nyilvántartás ekként tart nyilván. Egyéb ingatlanoknak a közhasználat céljára átadott területrésze - az erről szóló külön szerződésben foglaltak keretei között - a közterületre vonatkozó rendelkezéseket kell alkalmazni. Közterület rendeltetése különösen: a közlekedés biztosítása (utak, terek), a pihenő és emlékhelyek kialakítása (parkok, köztéri szobrok stb.), a közművek elhelyezése.
b) közterületi név: a bel- és külterületi közutak és terek rendszerint út, utca, köz, lakótelep stb. utótagot tartalmazó neve;
c) út: közlekedési szempontból több utca forgalmát levezető, jelentősebb utca, amely az alacsonyabb rendű utcákat gyűjti össze,
d) utca: két oldalán folyamatosan beépített, vagy beépíthető közterület,
e) házszám: olyan számmal, illetve számmal és betűvel meghatározott azonosító jel, amely az ingatlan-nyilvántartásban helyrajzi számmal jelölt ingatlanhoz tartozik, és amely az ingatlan térbeli beazonosítását szolgálja;
f) többlakásos épület: legfeljebb három lakást, illetve önálló rendeltetési egységet magában foglaló épület, amely nem rendelkezik alapító okirattal;
g) társasház: olyan tulajdoni forma, amelyben a tulajdonostársakat az épület meghatározott önálló részei (lakások) tekintetében külön, míg az ingatlan egyéb részei (lépcsőház stb.) tekintetében együttesen illeti meg a tulajdonjog – az alapító okiratban meghatározottak szerint;
h) érintett lakosság: a közterület közvetlen szomszédságában ingatlantulajdonnal rendelkező személyek.
II. Fejezet

A közterület elnevezés szabályai

A közterület elnevezésének általános szabályai

4. § (1) A beépítésre szánt területen a közterületeket el kell nevezni, kivéve a Jókai Mór lakótelep közötti összekötő-utakat.

(2) A község közigazgatási területén több azonos közterületi elnevezés nem lehet.

(3) A közterület nevének megállapításakor figyelemmel kell lenni annak településen belüli elhelyezkedésére, az érintet közterületen vagy környékén lévő intézmények jellegére, a helyi hagyományokra és a történelmi tényekre, a földrajzi környezetre, valamint a magyar nyelvhelyesség követelményekre.

(4) Utcanév olyan személyről adható,

- akinek közismert tevékenysége a nemzet történelmében kiemelkedő jelentőségű volt és közmegbecsülésnek örvend;
- aki a tudomány, művelődés, sport vagy a társadalmi élet egyéb területén kimagaslóan jelentőset tett vagy alkotott, és ez által személyének emléke megőrzésre méltó.
(5) Hajmáskér község közterületi neveinek felsorolását e rendelet 1. számú Függeléke tartalmazza.

Hatásköri és eljárási szabályok

5. § (1) Településrészek, közterületek nevének megállapítása, megváltoztatása és megszüntetése Hajmáskér Község Képviselő- testületének hatáskörébe tartozik.

6. § (1) Utca név megállapítását vagy megváltoztatását kezdeményezheti:

a) a helyi önkormányzat képviselő-testülete;

b) Hajmáskér község közigazgatási területén állandó lakcímmel rendelkező állampolgár;

c) közforgalom elől el nem zárt magánút tulajdonosa a magánút tekintetében, amennyiben az közterületnek nem minősül;

d) Hajmáskér község közigazgatási területén ingatlannal, székhellyel, telephellyel rendelkező jogi személy.

(2) Az utca névvel kapcsolatos eljárás előkészítése a körjegyző feladatkörébe tartozik.

III. Fejezet

Közterület névtábláinak elhelyezése

7. § (1) A közterület nevét, a tájékozódást jól segítő közterületi névtáblán kell feltüntetni.

(2) A névtáblán fel kell tüntetni a közterület pontos nevét.

(3) A névtáblát az utca kezdetén és a végén, útkereszteződésnél a saroktelkek mindkét oldalán el kell helyezni.

(4) A névtáblát épületen, kerítésen vagy ezek hiányában külön tartószerkezeten, jól látható helyen kell elhelyezni.

(5) A műemlék jellegű, illetve helyi védelem alatt lévő területeken a tábla elhelyezése során a külön jogszabályban foglaltak szerint kell eljárni.

(6) Az ingatlan tulajdonosa (kezelője, használója) a névtábla elhelyezését és az ezzel kapcsolatos munkálatokat tűrni köteles.

(7) A közterületi névtáblák elkészítésének, elhelyezésének, karbantartásának költségei az Önkormányzatot terhelik.

IV. Fejezet

Az ingatlanok számozásának szabályai

Általános szabályok

8. § (1) A névvel ellátott közterületeken házszámmal kell ellátni a beépített és beépítetlen ingatlanokat. A közterületen több ingatlan azonos házszámmal nem jelölhető.

(2) Az ingatlanok számozását úgy kell elvégezni, hogy a közterület jobb oldalán lévő ingatlanokat páratlan, bal oldalán lévő ingatlanokat páros számmal kell ellátni. Ha a közterület teret érint, akkor a számozás az óramutató járásával megegyezően történik. Egyoldalas beépítésű utcában a számozás folyamatos.

(3) Az ingatlanok számozására arab számozás használható. Kiegészítő jelzés a számok alátöréseként a magyar ABC ékezet nélküli nagybetűi alkalmazhatók. (pld: 1/A, 1/B)

(4) Ha a közterületen az ingatlanok számozása már megtörtént, és az ingatlanon újabb lakások létesülnek, akkor a többlakásos épület házszámozását úgy kell elvégezni, hogy a meglévő házszámot meghagyva a (3) bekezdés szerinti alátöréssel kell az új lakásokat ellátni.

(5) Ha a közterületen az ingatlanok számozása már megtörtént, de telekmegosztás révén új ingatlan ékelődik be, akkor a meglévő ingatlan számozása változatlan marad, az újonnan keletkezett ingatlan számozását pedig a (3) bekezdés szerinti alátörés alkalmazásával kell végezni.

(6) Saroktelken lévő ingatlan csak egy házszámot kaphat.

(7) A zsákutcát a bejárattól kezdve kell számozni.

(8) Ha a társasház olyan ingatlanon létesül, ahol az ingatlanok számozása már megtörtént, az ingatlan eredeti házszámából kiindulva, lépcsőházanként kell megállapítani a házszámot, a (3) bekezdésben foglalt alátörés alkalmazásával.

(9) Ha a társasház olyan ingatlanon létesül, ahol az ingatlanok számozása még nem történt meg, vagy megtörtént, de lehetőség van lépcsőházankénti házszám megállapítására, abban az esetben alátörés nélkül, arab számmal kell ellátni a lépcsőházakat.

Házszám változás

9. § (1) A házszámok megváltoztatása hivatalból vagy kérelemre történhet. Kérelmet az nyújthat be, akinek a házszám megváltoztatásához jogos érdeke fűződik.

(2) Az ingatlan házszámának megváltoztatása különösen akkor indokolt, ha

a) az ingatlan-nyilvántartásban nem szerepel az ingatlan házszáma, csak a helyrajzi száma,

b) a közterületen több ingatlan azonos házszámmal szerepel az ingatlan-nyilvántartásban,

c) az ingatlan házszáma téves,

d) az ingatlan megosztására vagy egyesítésére kerül sor.

(3) Új házszámot rendezetlen, keveredett, nem egyértelmű házszámozás esetén lehet megállapítani. Házszám megváltozása esetén a változással járó technikai költségeket a helyi önkormányzat viseli. (pld: okmánycserék, nyilvántartások módosítása stb.)

(4) Ha a közterületen több ingatlan azonos házszámmal rendelkezik, vagy az ingatlanok számozása hibás, akkor a közterületet vagy annak egy részét a legkisebb érdeksérelemmel járó módon át kell számozni.

(5) Ha a társasház, vagy az abban lévő lakások számozása hibás, követhetetlen illetve a beazonosítás körülményes, a társasház lakásait a legkisebb érdeksérelemmel járó módon át kell számozni.

Házszámtábla kihelyezésének szabályai

10. § (1) Az ingatlan tulajdonosa (használója, kezelője) köteles az ingatlant – a várható időjárási hatásoknak ellenálló- házszámtáblával ellátni.

(2) A házszámtábla beszerzéséről, kihelyezéséről, szükség szerinti cseréjéről, megrongálódása esetén pótlásáról és karbantartásáról az ingatlan tulajdonosa saját költségén köteles gondoskodni.

(3) A (2) bekezdés szerinti kötelezettséget

a) új építmény esetében a használatbavételi engedély kiadásától számított 30 napon belül,

b) házszám változás esetén az erről szóló határozat jogerőre emelkedésétől számított 60 napon belül kell teljesíteni.

(4) A házszámtáblát épületen, kerítésen, a közterület felőli bejáratnál, ezek hiányában külön tartószerkezeten, közterületről jól látható módon kell elhelyezni.

(5) Saroktelek esetén a házszámtáblát azon az oldalon kell elhelyezni, amely közterületre az ingatlant számozták, függetlenül attól, hogy hol van az ingatlan főbejárata.

(6) Többlakásos ingatlan esetében valamennyi lakáson, továbbá az ingatlan kerítésén, ennek hiányában tartószerkezeten, a közterületről jól látható módon valamennyi lakás házszámát fel kell tüntetni.

(7) Társasházak esetében a házszámtáblát lépcsőházanként, a bejárat felőli oldalon kell elhelyezni.

Közterület nevének nyilvántartása

11. § (1) Hajmáskér község közterületeinek és magánutjainak nevét jegyzékbe kell foglalni és a változásokat napra készen, kell vezetni. A nyilvántartást Hajmáskér-Sóly Körjegyzőség jegyzője „címnyilvántartás” címmel vezeti és döntésről szóló határozat alapján közhitelű nyilvántartáshoz a földhivatalnak adatot szolgáltat.

V. Fejezet

Egyéb rendelkezések

12. § (1) Új utcanév megállapításáról vagy meglévő megváltoztatásáról a lakosságot a helyben szokásos módon tájékoztatni kell. Az érintett nyilvántartási- közlekedési-postai szervek, mentők, orvosi ügyeletek és tűzoltók tájékoztatása magánutak esetén a tulajdonos/ok/, közterület esetén a település jegyzőjének a feladata.

(2) A házszámok megállapítására, megváltoztatására vonatkozó eljárásban a közigazgatási eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló törvény (2004. évi CXL. tv.) rendelkezéseit kell alkalmazni.

VI. Fejezet

Szabálysértési rendelkezések

13. § (1) Szabálysértést követ el és 30. 000. –Ft-ig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki

a) utca névtábla elhelyezését megakadályozza,

b) az utcanév- és házszámtáblát gondatlanul megrongálja, beszennyezi, szövegét megváltoztatja, vagy olvashatatlanná teszi, engedély nélkül eltávolítja,

c) a házszámtábla elhelyezési, karbantartási és pótlási kötelezettségének nem tesz eleget.

(2) A szabálysértési eljárás lefolytatására a szabálysértési eljárás szabályai az irányadók.

VII. Fejezet

Záró rendelkezések

14. § (1) Jelen rendelet 2009. július 01. napján lép hatályba.

(2) Jelen rendelet hatálybalépését megelőzően megállapított és kihelyezett házszámok – azok megváltoztatásának szükségességéig – továbbra is érvényben maradnak.

(3) Jelen rendelet kihirdetéséről a helyben szokásos módon a jegyző gondoskodik.

1. függelék

Utca nevek:
Ady Endre utca
Arany János utca
Árkovics tanya
Bem József utca
Berthold malom
Deák Ferenc utca
Diófa utca
Dózsa György utca
Erkel Ferenc utca
Fűzfa utca
Hársfa utca
Honvéd utca
Hunyadi utca
Iparos út
Iskola út
Jókai Mór lakótelep
József Attila lakótelep
Kinizsi utca
Kossuth Lajos utca
Külterület
Munkácsy Mihály utca
Őrház
Patak utca
Petőfi Sándor utca
Rákóczi köz
Rákóczi Ferenc utca
Széchenyi utca
Szederfa utca
Tábori út
Táncsics Mihály utca
Templom köz
Vasút köz
Vasútállomás
Villanytelep
Zrínyi Miklós utca
1

Az önkormányzati rendeletet a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/2023. (II. 23.) önkormányzati rendelete 11. §-a hatályon kívül helyezte 2023. március 1. napjával.