Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2013. (VIII.29.) önkormányzati rendelete

köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 14/2000. (X.17.) önkormányzati rendelet módosításáról

Hatályos: 2013. 08. 30- 2020. 07. 02

Hajmáskér Község Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzati tulajdonú és fenntartású temetők rendjének szabályozása a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999.évi XLIII. tv.-ben, valamint a végrehajtásra kiadott 145/1999. (X.01.) Korm.rendeletben foglaltakra is figyelemmel, a törvényben kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

Általános rendelkezések

1.§.

(1) A rendelet hatálya kiterjed Hajmáskér Község Önkormányzat fenntartásában lévő önkormányzati köztemetőkre, hősi temetőkre és a temetkezéssel kapcsolatos tevékenységekre.

2.§.

  1. (1) Önkormányzati köztemető létesítése, bővítése, részben vagy egészben történő lezárása, megszüntetése a Képviselő-testület hatásköre.
  2. (2) Az önkormányzati temető üzemeltetését /működtetését a fenntartó önkormányzat látja el.

Temetkezési helyek és szabályok

3.§.

(1) A köztemetőben halottat eltemettetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni az erre a célra fenntartott temetési helyen szabad.

(2) A hősi temetőben csak indokolt esetben a katonai sírok érintetlenül hagyása mellett, méltányossági alapon a polgármester hozzájárulásával lehet.

(3)1 A temetőben temetkezési helye:

a)      egyes sírhelyek

b)      kettes sírhelyek

c)      urnafülkék (kolombárium).

(4) A közös sírhely több halott együttes eltemetésére kijelölt terület. Közös sírhelyet a Képviselő-testület rendelkezése alapján közegészségügyi és temetőrendezési okokból lehet létesíteni.

(5) A sírhelyek méreteit a rendelet 1.sz. melléklete tartalmazza.

4.§.

  1. (1) A sírhelytáblák olyan temetőszerkezetet jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából újra igénybe lehet venni.
  2. (2) A kialakított táblákat folyószámmal ellátott sorokra kell osztani.
  3. (3) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban és urnasírhelyekben – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.

5.§

  1. (1) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet:
    1. a) egyes sírhely
    2. b) kettes sírhely.
    3. c) Egy elhunyt részére egy sírhely váltható.
  2. (2) Felnőtt sírhelydíj befizetése esetén a tíz éven aluli elhunyt a felnőtt sírhelytáblában is eltemethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.
  3. (3) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

6.§.


(1)2 Hamvasztásos temetés esetén az urnában helyezett hamvak temetési helye az urnafülke (kolombárium) illetve a hagyományos sírhely.

(2) A temetőben már korábban elhelyezett urnák kérelmére történő kiadásáról a fenntartó gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhunyt közeli hozzátartozója.

Temetkezési helyek használati ideje és díjai

7.§.

  1. (1) A temetkezési helyekért sírhelydíjat kell fizetni. A sírhelydíjat – a köztemetés kivételével – az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemettetésére kötelezettnek kell fizetnie.Sírhelyet előre megváltani nem lehet. A díj mértékét a rendelet 2.sz. melléklete tartalmazza.
  2. (2) A temetkezési helyek egyszeri megváltásának időtartama sírhely és urnasírhely esetén: 25 év
  3. (3) A temetkezési helyek nyilvántartási térképe és a díjak mértéke az önkormányzat hivatalában, megtekinthetők.
  4. (4) A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást vagy rátemetést megelőzően kell megfizetni. A kettős sírhelyeknél a fenntartott sírhely díjat előre meg kell fizetni.

8.§.

  1. (1) Az önkormányzat, mint fenntartó és üzemeltető köteles évenként megállapítani a megváltott temetkezési helyek használatának lejártát, továbbá köteles évente ezt a lakossággal a helyben szokásos módon december 15-ig közölni.
  2. (2) A temetkezési hellyel rendelkezni jogosultak az (1) bekezdésben leírt hirdetmények kibocsátását követő év június 30-ig a temetkezési hely használatának idejét az előírt díj befizetésével meghosszabbíthatják /újraváltás/.
  3. (3) Amennyiben az érdekeltek a felhívásnak nem tesznek eleget, vagyis a temetkezési hely használati idejét nem hosszabbítják meg a (2) bekezdésben foglalt idő leteltével a temetkezési helyet a fenntartó jogosult minden térítési igény nélkül újból felhasználni, a holttestek maradványait /urnákat/ közös sírhelyeken lemélyítve elhelyezni. A temető fenntartója az így megürült temetkezési helyeket újból értékesítheti.

9.§.

  1. (1) A temetkezési helyek használatának jogát átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.
  2. (2) A fenntartó felajánlás esetén bármely megváltott, de mégis igényben nem vett vagy kiürült temetkezési helyet visszaválthatja a sírhellyel rendelkező jogosult személytől a visszavételkor érvényes áron. Az összeget a visszavételt követő 30 napon belül 20% kezelési költség és az igénybe vett használati időre eső összeg levonása után kell fizetni.
  3. (3) A kettős sírhely második betemetésekor mindkét sírhely díját ki kell egészíteni a második sírhely lejáratának időpontjáig. Ha a kettős sírhely megváltásától számított 25 éven belül nem történik meg a második temetés, a kettős sírhely további használati jogát – az első 25 év leteltétől számítva – csak újra megváltással lehet fenntartani.

Sírnyitás, rátemetés

10.§.

  1. (1) A holttest újratemetése, vagy hamvasztása céljából történő sírnyitás esetén – jogszabályban meghatározott hatósági engedélyek beszerzése mellett – a sírnyitást kérelmező köteles a temető fenntartóját az exhumálás időpontjáról értesíteni, valamint a sírhely eredeti állapotba történő helyreállításról gondoskodni.
  2. (2) Egyes sírhelyekbe elhelyezett koporsón kívüli rátemetéssel tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsó, vagy két urna helyezhető el a más vonatkozó jogszabályok betartása mellett. a kettős sírhely egy-egy részébe ugyanolyan feltételek mellett lehet rátemetni, mint az egyes síroknál.
  3. (3) Rátemetés esetén a sírhelyhasználatot újra meg kell váltani. A korábban megváltott sírhely díját ki kell egészíteni a rátemetés lejáratának időpontjáig.   

Rendelkezések a sírhelyek használati idejének lejáratával és a temető lezárásával, kiürítésével kapcsolatban

11.§.


  1. (1) A temető /temetőrész/ kiürítéséről az utolsó temetéstől számított 25 év elmúltával a Képviselő-testület határoz.
  2. (2) A temető kiürítésével kapcsolatos eljárására a hatályos központi jogszabály rendelkezései az irányadóak.
  3. (3) A temetőben lévő történeti értékű temetkezési helyek, síremlékek őrzéséről, gondozásáról, a temető kiürítése esetén azok áthelyezéséről a temető fenntartója gondoskodik.


Nyilvántartások

12.§.

(1) A temető fenntartója az új sírtáblák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről. A temetőtérképet a temető nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni.

13.§.


(1)3 A temető üzemeltetője, fenntartója a kegyeleti jogok gyakorlása céljából nyilvántartó könyvet és sírboltkönyvez sírboltkönyvet vezet a Ket. 2004. évi CXL. törvény 86.§-a alapján. Ha az üzemeltető vagy ezen üzemeltetői feladat ellátója, tehát a nyilvántartást végző a Ket. 12.§ (3) bekezdésben meghatározott személy, akkor ez hatósági nyilvántartás.

(2) A nyilvántartó könyv tartalmazza: folyószám, a temetés /urnaelhelyezés, vagy hamvak szétszórása/ napja, az elhunyt neve, leánykori neve, születési helye, ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének címe,

(3)foglalkozása, az elhalálozás időpontja, sírhelytábla, sírhelysor, temetkezési hely száma, valamint az eltemettető neve, lakcíme és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

(4) Az ismeretlen holttest esetében a nyilvántartó könyvbe be kell vezetni az eljáró hatóság nevét, az eljárás ügyszámát.

  1. (5) A nyilvántartó könyvbe az eltemettető és a temetkezési hely felett rendelkezni jogosult tekinthet be.
  2. (6) A fenntartó a nyilvántartások alapján felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetkezési helye után érdeklődőknek.

A temető működési rendje

14.§.


  1. (1) A halottak eltemettetési időpontját a fenntartóval előzetesen egyeztetve lehet meghatározni. A fenntartó részéről a hozzájárulást a polgármester adja meg.
  2. (2)3 A ravatalozó helyiséget a fenntartó az eltemettetést végzőnek 5.000 Ft + ÁFA díj ellenében rendelkezésre bocsátja legkésőbb a temetést megelőzően 1 órával. A ravatalozót tiszta és rendezett állapotban kell a temettetést végző részéről temetést követően 1 órán belül a fenntartó megbízottjának átadni.

(3)Az elhunytak holttestét a szállításnál, ravatalozásnál az eltemetésnél a legnagyobb gonddal, kímélettel, a kegyeleti szabályok szigorú betartásával gondosan kezelni kell.

15.§.

  1. (1) A temetőben mindenki a hely csendjének, méltóságának, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.
  2. (2) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a fákat, bokrokat,a növényzetet, a tájékoztató táblákat, az épületeket, általában bármely más tárgyat megrongálni,vagy beszennyezni, virágokat letépni és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelennek elvinni, eltávolítani tilos.
  3. (3) A sírhelyek kerítéssel nem határolhatók körül.
  4. (4) A temetőben gyertyaégetés során ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon. A temető területén a tűzrakás tilos!
  5. (5) A temető területére kutyát, vagy más állatot tilos bevinni vagy beengedni!
  6. (6) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral és kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos! A halottszállító járművel csak a ravatalozóig lehet közlekedni.
  7. (7) A (6) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkákat végzőkre és esetenként a láthatóan idős, beteg emberekre nem vonatkozik. Indokolt esetben a temető fenntartója engedélyt adhat a síroknak gépjárművel való megközelítésére.
  8. (8)4

(9) A temetések alkalmával a síremlékek megbontása csak a legszükségesebb mértékig, a fejdarab és a fedőlap megbontásával történhet. A temetések alkalmával, vagy javítás céljából megbontott síremléket /sírkeret/ eredeti állapotába vissza kell állítani. Nem szabad a megbontott síremléket, egyes darabjait idegen sírokon tárolni.

(10) A temető területéről sírkövet, fejfát, síremléket – vagyonvédelmi okokból – a fenntartóval való előzetes bejelentés után szabad kivinni.

16.§5

17.§.

  1. (1) A temetkezési helyen végezhető egyéb sírhelygondozási munkák

a)egynyári, vagy évelő lágyszárú növények ültetése, ápolása;

b)cserepes, vágott virágok, művirágok, koszorú, mécses, gyertya, stb. elhelyezése;

c)olyan fás szárú növények ültetése, melyek fejlett állapotban sem érik el a 2m-es magasságot

                  d) A fenti tárgyak /növények/ a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

  1. (2) A temetkezési helyen kívül növényt ültetni – fás szárú növények kivételével – tilos! Fás szárú növények ültetéséhez a fenntartó előzetes engedélye szükséges.
  2. (3) A temető kulturált kiépítésének és gondozottságának biztosítása érdekében az eltemettető, a síremléket létesítő, vagy sírhely megújítója köteles a temetkezési hely ápolásáról, rendben tartásáról gondoskodni. Az egy éven át gondozatlan sírhalmokat – a hirdetményi felhívás eredménytelensége esetén – a fenntartó jogosult, a fejfa /feliratos rész/ meghagyása mellett elegyengetni és fűvel bevetni. Az ezzel kapcsolatos költségeket a fenntartó a létesítővel /örökös vagy a sírhely megváltója/ szemben igényelheti.
  3. (4) A sírhelyek gondozása során keletkező elszáradt koszorút és virágot, illetve szemetet csak a kijelölt hulladéktárolóba szabad gyűjteni. Az elszáradt koszorúk csak itt szedhetők szét.
  4. (5) A temető hulladékgyűjtőjét csak a temetőben keletkezett hulladék tárolására lehet használni. A hulladékgyűjtő rendszeres ürítéséről a fenntartó folyamatosan gondoskodik.

18.§.

  1. (1) A temetőben a temetéssel, illetve a kegyeleti tevékenységgel összefüggő megemlékezés, illetve szertartás kivételével egyéb rendezvény csak a fenntartó előzetes engedélyével tartható. Az engedély csak a temető jellegét és méltóságát nem sértő, a nemzeti vagy a helyi közösség múltjának, kultúrájának, hitelének jeles napjairól való megemlékezésre, egyházi ünnepre adható meg. Az engedélyt a polgármester adja meg.
  2. (2) A temetőben tilos minden olyan magatartás, amely sérti a temető rendjét, méltóságát, nyugalmát vagy csendjét, illetve alkalmas arra, hogy sértse  a kegyeleti érzést, megbotránkoztassa a közösséget és a látogatókat.
  3. (3)6 A temető nyitva tartása az alábbiak szerint alakul:
  4. a) október 01-től október 30-ig: 07.00-19.00 óráig
  5. b) október 31-től november 02-ig: 00.00-24.00 óráig (őrzéssel)
  6. c) november 03-tól március 31-ig: 07.00-19.00 óráig
  7. d) április 1-től szeptember 30-ig: 07.00-21.00 óráig.







Vegyes rendelkezések

19.§.

  1. (1) A panasszal kapcsolatos ügyintézést az önkormányzat hivatal látja el.
  2. (2)7

20.§.

  1. (1) E rendelet 2000. október 31. napján lép hatályba.
  2. (2) A kihirdetésről a jegyző a helyben szokásos formában gondoskodik.

Köbli Miklós polgármester s. k.                                                                Kovács János György jegyző s. k.

  1. 1. számú melléklet




1. )8 A temetőben lévő sírhelyek méretei:


a./ Egyes sírhely :                                     2,10 m hosszú,

                                                                0,90 m széles


b./  Kettes sírhely :                                    2,10 m hosszú,

                                                               1,80 m  széles


c./ Gyermek sírhely :                                 1,30-1,50 m hosszú,

                                                                0,60 m széles


d./  Urnasírhely :                                        0,80 m hosszú,

                                                                0,60 m  széles


e./  Urnafülke :                                           0,30 m hosszú,

                                                                0,30 m  széles   (1 db urna elhelyezésére alkalmas)




2.) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm –nek, a gyermeksíroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet,

vagy


sírhelyek közötti távolság                          60 cm -100 cm,

sorok közötti távolság                               100 cm -150 cm,

gyermeksírhelyek sírtávolsága                   80 cm,

gyermeksírhelyek sortávolsága                 100 cm -120 cm

2. számú melléklet 9




A sírhely díjak :


A sírhelydíj mértéke egyes sírhely esetében első vásárláskor :                    5.000,-Ft+Áfa


A sírhelydíj mértéke kettős sírhely esetében :                                            8.000,-Ft+Áfa


A sírhelydíj újabb megváltási díja egyes sírhely esetében :                          8.000,-Ft+Áfa


A sírhelydíj kettes sírhely megváltása esetében :                                       11.000,-Ft+Áfa


Urnafülke ( kolumbárium) díja :                                                                  5.000,-Ft+Áfa


Ravatal használati díja :                                                                            5.000,-Ft+Áfa

1Módosította a 10/2011.(VI.30.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2011. 07.01-től.

  1. 2Módosította a 10/2011.(VI.30.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatályos 2011. 07.01-től.
  2. 3 Módosította a 11/2013.(VIII.29.) önkormányzati rendelet 1.§-a. Hatályos 2013. 08.30 –tól.

  3. 4 Hatályon kívül helyezte a 11/2013.(VIII.29.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatálytalan 2013.08.30- tól.

  4. 5Hatályon kívül helyezte a 11/2013.(VIII.29.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatálytalan 2013.08.30- tól.
  5.   6 Beiktatta a 13/2007.(X.25.) rendelet 1.§-a. Hatályos 2007.10.26- tól.

      7 Hatályon kívül helyezte a 6/2012.(IV.26.) önkormányzati rendelet 2.§-a. Hatálytalan 2012. 04.27-től.

  6. 8 Módosította a 11/2013.(VIII.29.) önkormányzati rendelet 4§-a. Hatályos 2013. 08.30-tól.

  7. 9 Beiktatta a 10/2011.(VI.30.) önkormányzati rendelet 4.§-a . Hatályos 2011. 07.01-től.