Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.26.) önkormányzati rendelete

Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2017. 06. 02- 2017. 06. 05

Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §-ában, 58/B § (2) bekezdésében 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) és (2) bekezdésében, 132 § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 74. § (5) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:  

A rendelet célja


1. § (1) E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében szabályozza a pénzbeli és természetbeni juttatások, valamint a szociális ellátások igénybevételének helyi szabályait, rendelkezzék a szociális szolgáltatások igénybevételének jogosultsági feltételeiről, mértékéről, igénybevételük módjáról és térítési díjairól.


(2) A Képviselő-testület az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani, egyidejűleg ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni.


(3) E rendelet a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (továbbiakban: Szt.) foglalt rendeletalkotási kötelezettségnek megfelelően a Szt. 1. § (2) bekezdés felhatalmazása alapján rendelkezik az Önkormányzat által nyújtható szociális ellátásokról.

A rendelet hatálya


2. § (1) E rendeletet kell alkalmazni Hajmáskér község közigazgatási területén életvitelszerűen élő

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.


(2) E rendelet hatálya az Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az a)-d) pontban foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.


(3) E rendelet hatálya kiterjed a Szt. 3. § (3) bekezdésében meghatározottakra.

Hatásköri és eljárási rendelkezések


3. § (1) Az Szt.-ben, valamint a rendeletben meghatározott feltételek szerint Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) alapján átruházott hatáskörében a polgármester dönt a települési támogatás megállapításáról.


(2) A szociális ellátások iránti kérelmet, valamint a döntés elleni fellebbezést a Hajmáskéri Közös Önkormányzati Hivatalnál lehet benyújtani.


(3) A kérelmező által benyújtott jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell a jövedelem valódiságát igazoló iratokat. Ezek különösen a következők lehetnek:

  1. a munkáltató által kiadott keresetigazolás,
  2. rendszeres pénzellátásnál

ba) az azt megalapozó határozat, vagy

bb) a kifizetésről szóló igazolószelvény,

  1. egyéb jövedelemnél

ca) az azt megalapozó határozat,

cb) kifizetési bizonylat,

cc) igazolás vagy

cd) szerződés.

4. § (1) A döntésre jogosult szerv a benyújtott kérelem, annak mellékletei és amennyiben indokoltnak tartja környezettanulmány alapján dönt. A temetési támogatás esetében környezettanulmányt nem kell készíteni.


(2) Jelen rendeletben megállapított segélyben részesülő,- kivétel a temetési támogatás - köteles az

önkormányzat által felajánlott közmunkaprogramban részt venni, valamint köteles lakókörnye-

zete rendezettségének biztosítása körében az általa életvitelszerűen lakott ház, lakás és annak udvara, kertje tisztántartására, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának biztosítására.


(3) A megállapított rendkívüli települési támogatást a határozat jogerőre emelkedésétől számított 2 munkanapon belül kell kifizetni.

5. § A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátás részletekben történő visszafizetése esetén a részletfizetés időtartama nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.

6. § A lakhatással kapcsolatos támogatást a kérelem benyújtását követő hónap első napjától kell megállapítani.

7. § A lakhatással kapcsolatos támogatást utólag, minden hónap 5-éig kell folyósítani.

8. § A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szt.-ben foglaltakat kell alkalmazni.

A települési támogatás


9. § A települési támogatást a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani. A családban életvitelszerűen együtt élő személyek életmódját, szociális helyzetét, a rászorultságot egységben kell vizsgálni.

10. § Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, illetve gyermektartásdíjban részesül, bontóperi vagy gyermekelhelyezésről szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, gyermektartásdíjat megállapító bírói ítélet vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló okirat szolgálhat.

Rendkívüli települési támogatás


12. § Rendkívüli települési támogatásban részesíthető eseti jelleggel az a személy, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint aki időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, amennyiben családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élőknél pedig 150 %-át nem haladja meg.

14. § (1) A kérelmet a segélyre jogosult, illetve az terjesztheti elő, aki a segélyre jogosultság megnyíltáról tudomást szerez. Utóbbi esetben a döntésre jogosult az eljárás hivatalból történő megindításáról intézkedik.


(2) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemről a kérelem beérkezését vagy a hivatalbeli eljárás megindítását követő 20 napon belül kell dönteni.

Temetési támogatás


15. § (1) Kérelemre temetési támogatásban részesül a temetési költségeket viselő személy, ha családjában az egy főre számított havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori összegének háromszorosát.


(2) A temetési támogatás összege, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg:

a) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, akkor a támogatás összege a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 100 %-a,


b) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, akkor a támogatás összege a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 80 %-a,


c) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, akkor a támogatás összege a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 50 %-a.


(3) A temetési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkeztétől számított 60 napon belül lehet benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a temetési számlákat.


(4) Ha a haláleset nem Hajmáskér közigazgatási területén történt, a kérelemmel egyidejűleg be kell mutatni az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát is.