Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015 (II.26.) önkormányzati rendelete

Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 3/2015. (II.26.) önkormányzati rendelete az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2017. 06. 06- 2019. 06. 27

Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §-ában, 58/B § (2) bekezdésében 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) és (2) bekezdésében, 132 § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a közigazgatási hatósági eljárás és szolgáltatás általános szabályairól szóló 2004. évi CXL. törvény 74. § (5) bekezdésében, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:  

A rendelet célja


1. § (1) E rendelet célja, hogy a szociális biztonság megteremtése és megőrzése érdekében szabályozza a pénzbeli és természetbeni juttatások, valamint a szociális ellátások igénybevételének helyi szabályait, rendelkezzék a szociális szolgáltatások igénybevételének jogosultsági feltételeiről, mértékéről, igénybevételük módjáról és térítési díjairól.


(2) A Képviselő-testület az ellátások biztosításával a szociális szempontokból rászorult családok életminőségén kíván javítani, egyidejűleg ösztönözni kívánja a kérelmezőket arra, hogy maguk is tegyenek meg minden tőlük elvárhatót annak érdekében, hogy családjuk eltartásáról elsősorban kereső tevékenységből származó jövedelemből tudjanak gondoskodni.


(3) E rendelet a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvényben (továbbiakban: Szt.) foglalt rendeletalkotási kötelezettségnek megfelelően a Szt. 1. § (2) bekezdés felhatalmazása alapján rendelkezik az Önkormányzat által nyújtható szociális ellátásokról.

A rendelet hatálya


2. § (1) E rendeletet kell alkalmazni Hajmáskér község közigazgatási területén életvitelszerűen élő

a) magyar állampolgárokra,

b) bevándoroltakra és letelepedettekre,

c) hontalanokra,

d) a magyar hatóság által menekültként vagy oltalmazottként elismert személyekre.


(2) E rendelet hatálya az Szt. 7. § (1) bekezdésében meghatározott ellátások tekintetében az a)-d) pontban foglaltakon túlmenően kiterjed az Európai Szociális Kartát megerősítő országoknak a Magyarország területén jogszerűen tartózkodó állampolgáraira is.


(3) E rendelet hatálya kiterjed a Szt. 3. § (3) bekezdésében meghatározottakra.

Hatásköri és eljárási rendelkezések


3. § (1) Az Szt.-ben, valamint a rendeletben meghatározott feltételek szerint Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet (továbbiakban: SZMSZ) alapján átruházott hatáskörében a polgármester dönt a települési támogatás megállapításáról.


(2) A szociális ellátások iránti kérelmet, valamint a döntés elleni fellebbezést a Hajmáskéri Közös Önkormányzati Hivatalnál lehet benyújtani.


(3) A kérelmező által benyújtott jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell a jövedelem valódiságát igazoló iratokat. Ezek különösen a következők lehetnek:

  1. a munkáltató által kiadott keresetigazolás,
  2. rendszeres pénzellátásnál

ba) az azt megalapozó határozat, vagy

bb) a kifizetésről szóló igazolószelvény,

  1. egyéb jövedelemnél

ca) az azt megalapozó határozat,

cb) kifizetési bizonylat,

cc) igazolás vagy

cd) szerződés.

4. § (1) A döntésre jogosult szerv a benyújtott kérelem, annak mellékletei és amennyiben indokoltnak tartja környezettanulmány alapján dönt. A temetési támogatás esetében környezettanulmányt nem kell készíteni.


(2) Jelen rendeletben megállapított segélyben részesülő,- kivétel a temetési támogatás - köteles az

önkormányzat által felajánlott közmunkaprogramban részt venni, valamint köteles lakókörnye-

zete rendezettségének biztosítása körében az általa életvitelszerűen lakott ház, lakás és annak udvara, kertje tisztántartására, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának biztosítására.


(3) A megállapított rendkívüli települési támogatást a határozat jogerőre emelkedésétől számított 2 munkanapon belül kell kifizetni.

5. § A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátás részletekben történő visszafizetése esetén a részletfizetés időtartama nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.

6. § A lakhatással kapcsolatos támogatást a kérelem benyújtását követő hónap első napjától kell megállapítani.

7. § A lakhatással kapcsolatos támogatást utólag, minden hónap 5-éig kell folyósítani.

8. § A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szt.-ben foglaltakat kell alkalmazni.

A települési támogatás


9. § A települési támogatást a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani. A családban életvitelszerűen együtt élő személyek életmódját, szociális helyzetét, a rászorultságot egységben kell vizsgálni.

10. § Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, illetve gyermektartásdíjban részesül, bontóperi vagy gyermekelhelyezésről szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, gyermektartásdíjat megállapító bírói ítélet vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló okirat szolgálhat.

11. § A települési támogatás formái:

a) rendkívüli települési támogatás

b) temetési támogatás

c) lakhatással kapcsolatos támogatás

d)[1] gyógyszertámogatás

e)[2] tanévkezdési támogatás


Rendkívüli települési támogatás


12. § Rendkívüli települési támogatásban részesíthető eseti jelleggel az a személy, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, valamint aki időszakosan, vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd, amennyiben családjában az egy főre eső havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élőknél pedig 150 %-át nem haladja meg.

13.§[3](1) Rendkívüli települési támogatás alkalmankénti összege 10.000,- Ft.


(2) A rendkívüli települési támogatás évente két alkalommal adható.


(3) Elemi kárt szenvedő, különös méltánylást érdemlő rendkívüli élethelyzetbe került kérelmező esetén a rendkívüli támogatás a kérelmező jövedelmi viszonyaira, valamint a szociális ellátások helyi szabályairól szóló rendelet szerinti igazolások benyújtására tekintet nélkül azonnal megállapítható és kifizethető, melynek összege maximum 500.000,- Ft.

14. § (1) A kérelmet a segélyre jogosult, illetve az terjesztheti elő, aki a segélyre jogosultság megnyíltáról tudomást szerez. Utóbbi esetben a döntésre jogosult az eljárás hivatalból történő megindításáról intézkedik.


(2) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemről a kérelem beérkezését vagy a hivatalbeli eljárás megindítását követő 20 napon belül kell dönteni.

Temetési támogatás


15. § (1) Kérelemre temetési támogatásban részesül a temetési költségeket viselő személy, ha családjában az egy főre számított havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori összegének háromszorosát.


(2) A temetési támogatás összege, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg:

a) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, akkor a támogatás összege a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 100 %-a,


b) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, akkor a támogatás összege a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 80 %-a,


c) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, akkor a támogatás összege a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 50 %-a.


(3) A temetési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkeztétől számított 60 napon belül lehet benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a temetési számlákat.


(4) Ha a haláleset nem Hajmáskér közigazgatási területén történt, a kérelemmel egyidejűleg be kell mutatni az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát is.

Lakhatással kapcsolatos támogatás


16. § (1) Az önkormányzat lakhatással kapcsolatos támogatást nyújt a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén.


(2)[4] Lakhatással kapcsolatos támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élőknél pedig 150%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.


(3) A lakhatással kapcsolatos támogatás havi összege 2.500,- Ft.


(4) A lakhatással kapcsolatos támogatást egy évre kell megállapítani.


(5) A lakhatással kapcsolatos támogatás társasházban élők esetében a társasház számlájára kerül utalásra egyéb esetben pedig készpénzben is utalható.


(6) Lakhatással kapcsolatos támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. E rendelkezés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.



17. §[5] (1) Gyógyszerkiadás viselésére tekintettel települési támogatásra jogosult (továbbiakban: gyógyszertámogatás) az a személy, aki a gyógyszerkiadások, illetve betegséghez kapcsolódó kiadások miatt időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.


(2) A települési gyógyszertámogatás nyújtható egy naptári évben maximum négy alkalommal.


(3) Gyógyszertámogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha

  • családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülélő esetében 200 %-át nem haladja meg, és
  • a gyógyszerkiadásai, illetve betegséghez kapcsolódó kiadásai a kérelem benyújtását megelőző két hónapon belül elérik, vagy meghaladják a havi 10.000 Ft-ot.


(4)A gyógyszertámogatás alkalmankénti összege a felmerült gyógyszerköltség 30%-a.

18.§[6] (1) Tanévkezdési támogatásban részesülhet:

a) az a nappali tagozaton helyben tanulmányokat folytató kiskorú,

b) az a speciális képzésben részt vevő, más településen tanulmányokat folytató kiskorú, vagy

c) az a nappali tagozaton középfokú tanulmányokat folytató nagykorú, legfeljebb 23.

életévének betöltéséig akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át,gyermekét egyedül nevelő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg.


(2) A tanévkezdési támogatás évente egy alkalommal adható, melynek összege:


a) általános iskolás gyermek  esetén: 5.000,-Ft/gyermek,

b) középiskolás gyermek esetén: 5.000,-Ft/gyermek.


(3) A tanévkezdési támogatási kérelem benyújtási határideje minden év augusztus 01. napjától szeptember 30-ig terjedő időszak.


(4) A tanévkezdési támogatás iránti kérelem mellé csatolni kell az oktatási intézmény igazolását a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói jogviszonyról.

Szociális szolgáltatások


19. §[7] A családsegítő szolgáltatást az önkormányzat a Bendola Humán Szolgáltató Bt- vel kötött megállapodás keretében biztosítja.



20. §[8] (1) Az önkormányzat házi segítségnyújtás keretében gondoskodik azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek, a tartásra köteles hozzátartozójuk nincs.


(2) Az Önkormányzat az ellátást Hajmáskér-Sóly Református Társegyházközséggel kötött megállapodás útján látja el.

Szociálpolitikai kerekasztal


21. §[9] (1) A képviselő-testület szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre.


(2) A kerekasztal feladata:

  1. részt vesz a szolgáltatástervezési koncepció kialakításában;
  2. folyamatosan figyelemmel kíséri a koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulását, végrehajtását és
  3. részt vesz a helyi esélyegyenlőségi program előkészítésében és felülvizsgálatában.


(3)  A kerekasztal tagjai:

  1. Hajmáskér Község Önkormányzata polgármestere, képviselője
  2. a község védőnője,
  3. az általános iskola igazgatója,
  4. a napköziotthonos óvoda vezetője,
  5. a családgondozó és gyermekjóléti szolgálat dolgozója


(4)  A kerekasztal vezetője az önkormányzat polgármestere.



Záró rendelkezések


22. § Ez a rendelet a 2015. március 1. napján lép hatályba.


23. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének szociális és gyermekvédelmi igazgatásról és ellátásokról szóló 6/2009.(III.26.) rendelete.


..............................................

Köbli Miklós

.........................................

Kovács János György

polgármester

jegyző

[1]

A rendelet szövegét a 10/2017 (VI.01.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2017.06.02.-től

[2]

A rendelet szövegét a 10/2017 (VI.01.) önkormányzati rendelet 1. §-a módosította. Hatályos: 2017.06.02.-től

[3]

A rendelet szövegét a 10/2017 (VI.01.) önkormányzati rendelet 2. §-a módosította. Hatályos: 2017.06.02.-től

[4]

A rendelet szövegét a 10/2017 (VI.01.) önkormányzati rendelet 3. §-a módosította. Hatályos: 2017.06.02.-től.

[5]

A rendelet szövegét a 10/2017 (VI.01.) önkormányzati rendelet 4. §-a módosította. Hatályos: 2017.06.02.-től

[6]

A rendelet szövegét a 10/2017 (VI.01.) önkormányzati rendelet 5. §-a módosította. Hatályos: 2017.06.02.-től

[7]

A rendelet szövegét a 10/2017 (VI.01.) önkormányzati rendelet 6. §-a módosította. Hatályos: 2017.06.02.-től

[8]

A rendelet szövegét a 10/2017 (VI.01.) önkormányzati rendelet 7. §-a módosította. Hatályos: 2017.06.02.-től

[9]

A rendelet szövegét a 10/2017 (VI.01.) önkormányzati rendelet 8. §-a módosította. Hatályos: 2017.06.02.-től