Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (I.30.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2020. 01. 31- 2021. 05. 31

Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2020. (I.30.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. §-ában, 62. § (2) bekezdésében és 92. § (1) és (2) bekezdésében, 132 § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL törvény, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Hajmáskér község közigazgatási területére.

(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed a Hajmáskér községben élő és ott lakóhellyel, vagy tartózkodási hellyel rendelkező magyar állampolgárokra, valamint a külön jogszabályban meghatározott személyekre, valamint a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.) 3. § (3) bekezdésében meghatározottakra.

(3) Hajmáskér község Képviselő-testülete az alábbi települési támogatásokat vezeti be határozatlan időre:

  • a) rendkívüli települési támogatás
  • b) tanévkezdési
  • c) lakhatással kapcsolatos támogatás
  • d) fűtéstámogatás
  • e) gyógyszertámogatás
  • f) temetési támogatás
  • g) köztemetés.

II. Hatásköri és eljárási rendelkezések

2. § (1) Az Szt.-ben, valamint a rendeletben meghatározott feltételek szerint Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének Szervezeti és Működési Szabályzatáról szóló önkormányzati rendelet alapján átruházott hatáskörében a polgármester dönt a települési támogatás megállapításáról.

(2) A szociális ellátások iránti kérelmet, valamint a döntés elleni fellebbezést a Hajmáskéri Közös Önkormányzati Hivatalnál lehet benyújtani.

(3) A rendkívüli települési, tanévkezdési, lakhatással kapcsolatos, fűtéstámogatási kérelmet jelen rendelet 1. számú mellékelte tartalmazza.

(4) A kérelmező által benyújtott jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell a jövedelem valódiságát igazoló iratokat. Ezek különösen a következők lehetnek:

  • a) a munkáltató által kiadott keresetigazolás,
  • b) rendszeres pénzellátásnál
    • ba) az azt megalapozó határozat, vagy
    • bb) a kifizetésről szóló igazolószelvény,
  • c) egyéb jövedelemnél
    • ca) az azt megalapozó határozat,
    • cb) kifizetési bizonylat,
    • cc) igazolás vagy
    • cd) szerződés.

3. § (1) A települési támogatások iránti kérelmet a Hivatalba kell benyújtani.

(2) Az eljárás hivatalból is indulhat.

(3) A döntésre jogosult szerv a benyújtott kérelem, annak mellékletei és amennyiben indokoltnak tartja környezettanulmány alapján dönt. A temetési támogatás esetében környezettanulmányt nem kell készíteni.

(4) Jelen rendeletben megállapított segélyben részesülő,- kivétel a temetési támogatás - köteles az önkormányzat által felajánlott közmunkaprogramban részt venni, valamint köteles lakókörnyezete rendezettségének biztosítása körében az általa életvitelszerűen lakott ház, lakás és annak udvara, kertje tisztántartására, az ingatlan állagának és rendeltetésszerű használhatóságának biztosítására.

(5) A megállapított rendkívüli települési támogatást a határozat jogerőre emelkedésétől számított 2 munkanapon belül kell kifizetni.

(6) Nem állapítható meg települési támogatás annak a kérelmezőnek, akinek a családjában olyan aktív korú álláskereső él, aki a munkahely keresése céljából nem működik együtt a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprém Járási Hivatal Munkaügyi Kirendeltségével.

4. § A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátás részletekben történő visszafizetése esetén a részletfizetés időtartama nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.

5. § (1) A lakhatással kapcsolatos támogatást a kérelem benyújtását követő hónap első napjától kell megállapítani.

(2) A lakhatással kapcsolatos támogatást utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.

6. § A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére az Szt.-ben foglaltakat kell alkalmazni.

7. § A települési támogatást a családi segélyezés elvének érvényesítésével kell biztosítani. A családban életvitelszerűen együtt élő személyek életmódját, szociális helyzetét, a rászorultságot egységben kell vizsgálni.

8. § Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, illetve gyermektartásdíjban részesül, bontóperi vagy gyermekelhelyezésről szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, gyermektartásdíjat megállapító bírói ítélet vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló okirat szolgálhat.

III. Települési Támogatások

Rendkívüli települési támogatás

9. § Az önkormányzat rendkívüli települési támogatást nyújt a Sztv. 45. § (4) bekezdésében foglaltak alapján annak a szociálisan rászorult személy részére, aki létfenntartását veszélyeztető rendkívüli élethelyzetbe került, illetve időszakos vagy tartós létfenntartási gonddal küzd és családjában az egy főre számított havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élőknél pedig 150 %-át nem haladja meg.

10. § (1) Rendkívüli települési támogatás alkalmankénti összege 10.000,- Ft.

(2) A rendkívüli települési támogatás évente két alkalommal adható.

(3) Elemi kárt szenvedő, különös méltánylást érdemlő rendkívüli élethelyzetbe került kérelmező esetén a rendkívüli támogatás a kérelmező jövedelmi viszonyaira, valamint a szociális ellátások helyi szabályairól szóló rendelet szerinti igazolások benyújtására tekintet nélkül azonnal megállapítható és kifizethető, melynek összege maximum 500.000,- Ft.

11. § (1) A kérelmet a segélyre jogosult, illetve az terjesztheti elő, aki a segélyre jogosultság megnyíltáról tudomást szerez. Utóbbi esetben a döntésre jogosult az eljárás hivatalból történő megindításáról intézkedik.

(2) A rendkívüli települési támogatás iránti kérelemről a kérelem beérkezését vagy a hivatalbeli eljárás megindítását követő 8 (nyolc) napon belül kell dönteni.

Tanévkezdési támogatás

12. § (1) Tanévkezdési támogatásban részesülhet:

  • a) az a nappali tagozaton helyben tanulmányokat folytató kiskorú,
  • b) az a speciális képzésben részt vevő, más településen tanulmányokat folytató kiskorú, vagy
  • c) az a nappali tagozaton középfokú tanulmányokat folytató nagykorú, legfeljebb 23. életévének betöltéséig, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, gyermekét egyedül nevelő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg.

(2) A tanévkezdési támogatás évente egy alkalommal adható, melynek összege:

  • a) általános iskolás gyermek esetén: 5.000,- Ft/gyermek,
  • b) középiskolás gyermek esetén: 5.000,- Ft/gyermek.

13. § (1) A tanévkezdési támogatási kérelem benyújtási határideje minden év augusztus 01. napjától szeptember 30-ig terjedő időszak.

(2) A tanévkezdési támogatás iránti kérelem mellé csatolni kell az oktatási intézmény igazolását a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói jogviszonyról.

Lakhatással kapcsolatos támogatás

14. § (1) Az önkormányzat lakhatással kapcsolatos támogatást nyújt a szociálisan rászorult személyeknek, családoknak az általuk lakott lakás vagy nem lakás céljára szolgáló helyiség fenntartásával kapcsolatos rendszeres kiadásaik viseléséhez, az e rendeletben meghatározott feltételek fennállása esetén.

(2) Lakhatással kapcsolatos támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élőknél pedig 150%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

15. § (1) A lakhatással kapcsolatos támogatás havi összege 2.500,- Ft.

(2) A lakhatással kapcsolatos támogatást egy évre kell megállapítani.

(3) A lakhatással kapcsolatos támogatás társasházban élők esetében a társasház számlájára kerül utalásra egyéb esetben pedig készpénzben is utalható.

(4) Lakhatással kapcsolatos támogatás ugyanazon lakásra csak egy jogosultnak állapítható meg, függetlenül a lakásban élő személyek és háztartások számától. E rendelkezés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

Fűtéstámogatás

16. § (1) Az önkormányzat fűtéstámogatást nyújt - amennyiben éves költségvetése lehetővé teszi - a téli hónapokban megnövekedett kiadások enyhítésére Hajmáskér közigazgatási területén bejelentett lakóhellyel, és életvitelszerűen a településen élő lakosok, családok részére, akiknek az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének négyszeresét.

(2) A támogatás igénylésére irányuló eljárás kérelemre indul, mely a tárgyév szeptember 1. napjától március 1. napjáig nyújtható be.

(3) A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és a vele egy háztartásban élők jövedelemigazolását. Háztartásonként egy személy részére állapítható meg támogatás.

(4) Nem jogosultak a fűtéstámogatásra azon személyek, akik szociális célú tűzifa támogatásban részesülhetnek.

17. § Különös méltánylást érdemlő rendkívüli élethelyzetbe került kérelmező esetén a támogatás a kérelmező jövedelmi viszonyaira, valamint a szociális ellátások helyi szabályairól szóló rendelet szerinti igazolások benyújtására tekintet nélkül, azonnal megállapítható és kifizethető.

Gyógyszertámogatás

18. § (1) Gyógyszerkiadás viselésére tekintettel települési támogatásra jogosult (továbbiakban: gyógyszertámogatás) az a személy, aki a gyógyszerkiadások, illetve betegséghez kapcsolódó kiadások miatt időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.

(2) A települési gyógyszertámogatás nyújtható egy naptári évben maximum négy alkalommal.

(3) Gyógyszertámogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha

  • a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülélő esetében 200 %-át nem haladja meg, és
  • b) a gyógyszerkiadásai, illetve betegséghez kapcsolódó kiadásai a kérelem benyújtását megelőző két hónapon belül elérik, vagy meghaladják a havi 10.000 Ft-ot.

19. § (1) Nem állapítható meg gyógyszertámogatás annak a kérelmezőnek, aki alanyi és normatív közgyógyellátásban részesül, vagy arra jogosult, de nem kérte annak megállapítását.

(2) A támogatás iránti kérelem (jelen rendelet 2. számú melléklete) mellé csatolni kell a háziorvosi, gyógyszertári igazolást és a közgyógyellátásra való jogosultság megállapítása iránt benyújtott kérelem elutasításáról rendelkező határozat másolatát.

20. § A gyógyszertámogatás alkalmankénti összege a felmerült gyógyszerköltség 30%-a.

Temetési támogatás

21. § (1) Kérelemre (jelen rendelet 3. számú melléklete) temetési támogatásban részesül a temetési költségeket viselő személy, ha családjában az egy főre számított havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori összegének háromszorosát.

(2) A temetési támogatás összege, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg:

  • a) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, akkor a támogatás összege a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 100 %-a,
  • b) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, akkor a támogatás összege a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 80 %-a,
  • c) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, akkor a támogatás összege a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 50 %-a.

(3) A temetési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkeztétől számított 60 napon belül lehet benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a temetési számlákat.

(4) A (3) bekezdés szerinti határidő elmulasztása jogvesztő.

(5) Ha a haláleset nem Hajmáskér közigazgatási területén történt, a kérelemmel egyidejűleg be kell mutatni az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát is.

Köztemetés

22. § (1) Annak a személynek, akinek nincs, vagy nem lelhető fel eltemettetésre köteles és képes hozzátartozója, az eltemettetéséről az önkormányzat gondoskodik.

(2) A köztemetés elrendelésénél a Szt. 48. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.

(3) A köztemetés iránti kérelem jelen rendelet 4. számú melléklete.

Szociális szolgáltatások

23. § A családsegítő szolgáltatást az önkormányzat a Bendola Humán Szolgáltató Bt- vel kötött megállapodás keretében biztosítja.

24. § (1) Az önkormányzat házi segítségnyújtás keretében gondoskodik azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek, a tartásra köteles hozzátartozójuk nincs.

(2) Az Önkormányzat az ellátást Hajmáskér-Sóly Református Társegyházközséggel kötött megállapodás útján látja el.

Szociálpolitikai kerekasztal

25. § (1) A képviselő-testület szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre.

(2) A kerekasztal feladata:

  • a) részt vesz a szolgáltatástervezési koncepció kialakításában;
  • b) folyamatosan figyelemmel kíséri a koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulását, végrehajtását és
  • c) részt vesz a helyi esélyegyenlőségi program előkészítésében és felülvizsgálatában.

(3) A kerekasztal tagjai:

  • a) Hajmáskér Község Önkormányzata polgármestere, képviselője
  • b) a község védőnője,
  • c) az általános iskola igazgatója,
  • d) a napköziotthonos óvoda vezetője,
  • e) a családgondozó és gyermekjóléti szolgálat dolgozója

(4) A kerekasztal vezetője az önkormányzat polgármestere.

Záró rendelkezések

26. § Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

27. § A rendelet elválaszthatatlan részét képezik az alábbi mellékeltek:

  • 1. melléklet: Egységes kérelem (rendkívüli, tanévkezdési, lakhatással kapcsolatos, fűtéstámogatás)
  • 2. számú melléklet: Gyógyszertámogatás iránti kérelem
  • 3. számú melléklet: Temetési támogatás iránti kérelem
  • 4. számú melléklet: Köztemetés iránti kérelem

28. § E rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének egyes szociális ellátásokról szóló 3/2015.(II.26.) rendelete.

1. melléklet

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNTI KÉRELEM

(megfelelő aláhúzandó)

Rendkívüli települési támogatás

Tanévkezdési támogatás(Igényelhető: augusztus 1.- szeptember 30.)

Lakhatással kapcsolatos támogatás

Fűtéstámogatás(Igényelhető: szeptember1.- március 1.)

(Amennyiben többféle települési támogatást kíván igényelni, kérjük minden igényelt támogatást külön kérelemnyomtatványon benyújtani, viszont a kérelmek mellékletei elegendő egy példányban mellékelni.)

Személyi adatok

Név:

Születési név:

Születési hely és idő:

Anyja neve:

Az igénylő állandó lakóhelyének címe:

Az igénylővel egy lakóingatlanban élők száma: fő.

Az igénylő életvitelszerű tartózkodási helye:

Az igénylő telefonszáma:

Az igénylő TAJ száma:

A 6. pontban szereplő személyek adatai (kérelmező adatait itt nem kell feltüntetni):

Név
/lánykori név is/

Anyja neve

Kérelmezőhöz fűződő kapcsolat /pl. házastárs, élettárs, gyermek stb./

Születési idő
/hely,év, hó, nap/

TAJ száma

a)

b)

c)

d)

e)

KITÖLTÉSI UTASÍTÁS

Bejelentett lakóhely címeként a személyi igazolványban szereplő lakóhely, illetve több lakóhely esetén az állandó lakóhely címét kell feltüntetni.

A kérelmező és a vele azonos lakóingatlanban élők jövedelmét személyenként kell feltüntetni.

A havi jövedelem kiszámításakor a rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap, a nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egyhavi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

A jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmekről a típusának megfelelő igazolást vagy annak fénymásolatát (nyugdíjszelvény, munkáltatói igazolás, szerződés stb.) a jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell.

Az egy főre jutó havi nettó jövedelem a lakóingatlanban élők összjövedelme osztva az ott élő személyek számával.

Kérem, hogy az alábbi indokaim alapján települési támogatásban részesítsenek:

A) JÖVEDELMI ADATOK

A kérelemhez csatolni kellaz egy háztartásban élők kérelem benyújtását megelőző havi jövedelemigazolását.

Egy főre jutó havi nettó jövedelem: (ügyintéző tölti ki) Ft/hó.

Kijelentem, hogy gyermekemet, gyermekeimet házastársammal (élettársammal) / egyedülállóként gondozom. (megfelelő aláhúzandó)

A támogatást a) postai úton

folyószámlára (száma) szíveskedjenek küldeni

házipénztár(lakhatási támogatásra nem vonatkozik)

(A megfelelőt szíveskedjen aláhúzni)

Ingatlanok

Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

címe: _________________________ város/község __________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _________, a szerzés ideje: _________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen / nem (a megfelelő aláhúzandó)

Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

címe: ________________________ város/község ___________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: ______ m2, tulajdoni hányad: ________, a szerzés ideje: ___________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft

Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület- (épületrész-) tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): címe: _______________________ város/község _____________________________ út/utca _______ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _______, a szerzés ideje: ___________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft

Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése:

címe: _____________________ város/község ____________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _______, a szerzés ideje: ___________ év Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft.

Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű:

személygépkocsi: ___________________________ típus ________________rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: _____________________________

Becsült forgalmi érték:** _____________________ Ft

tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, víz- vagy egyéb jármű: __________________________ típus______________________ rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: _____________________________

Becsült forgalmi érték:** _____________________ Ft

Megjegyzés:

Ha a kérelmező, vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

Vagyon: Ha a törvény másként nem rendelkezik, vagyon az a hasznosítható ingatlan, gépjármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek: külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének harmincszorosát, - együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát meghaladja.

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak, az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű

* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

**Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Kijelentem, hogy az igazolt ellátásom mellett nem rendelkezem egyéb jövedelemmel.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatok szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Hajmáskér, 20 . hó nap

kérelmező aláírása

FIGYELEM!

A következő kijelentést csak akkor írja alá, ha egyetért!

Kérelmemnek megfelelő döntés estén fellebbezési jogommal nem kívánok élni.

Hajmáskér, 20 . hó nap

kérelmező aláírása

2. melléklet

GYÓGYSZERTÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNTI KÉRELEM

Kérelmező neve:

Születési neve:

Születési hely: Születési idő:

Anyja neve:

Társadalombiztosítási Azonosító Jel:

Állampolgársága:

Családi állapota:

Lakóhely:

Tartózkodási hely:

Kérelmező telefonszáma:

A kérelem benyújtásának időpontjában, a kérelmezővel közös háztartásban élők adatai (kérelmező adatait itt nem kell feltüntetni):

Név
/lánykori név is/

Anyja neve

Kérelmezőhöz fűződő kapcsolat /pl. házastárs, élettárs, gyermek stb./

Születési hely, idő
/év, hó, nap/

TAJ száma

a)

b)

c)

d)

e)

Kitöltési utasítás

Bejelentett lakóhely címeként a személyi igazolványban szereplő lakóhely, illetve több lakóhely esetén az állandó lakóhely címét kell feltüntetni.

A kérelmező és a vele azonos lakóingatlanban élők jövedelmét személyenként kell feltüntetni.

A havi jövedelem kiszámításakor a rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap, a nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egyhavi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

A jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmekről a típusának megfelelő igazolást vagy annak fénymásolatát (nyugdíjszelvény, munkáltatói igazolás, szerződés stb.) a jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell.

Az egy főre jutó havi nettó jövedelem a lakóingatlanban élők összjövedelme osztva az ott élő személyek számával.

Jövedelmi adatok

Kérelmező

A lakóingatlanban élők jövedelme

jövedelme

a)

b)

c)

d)

e)

f)

g)

Összesen

1.

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2.

Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem

3.

Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem

4.

Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

5.

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj stb.)

6.

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás (munkanélküli járadék, képzési támogatás, rendszeres szociális segély, ápolási díj, rendszeres gyermekvédelmi támogatás stb.)

7.

A lakóingatlanban élők havi nettó jövedelme összesen

Egy főre jutó havi nettó jövedelem: (ügyintéző tölti ki) Ft/hó.

Vagyonnyilatkozat

A. Ingatlanok

Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

címe: _________________________ város/község __________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _________, a szerzés ideje: _________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen / nem (a megfelelő aláhúzandó)

Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

címe: ________________________ város/község ___________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: ______ m2, tulajdoni hányad: ________, a szerzés ideje: ___________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft

Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület- (épületrész-) tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): címe: _______________________ város/község _____________________________ út/utca _______ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _______, a szerzés ideje: ___________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft

Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése:

címe: _____________________ város/község ____________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _______, a szerzés ideje: ___________ év Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft.

B. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű:

személygépkocsi: ___________________________ típus ________________rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: _____________________________

Becsült forgalmi érték:** _____________________ Ft

tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, víz- vagy egyéb jármű: __________________________ típus______________________ rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: _____________________________

Becsült forgalmi érték:** _____________________ Ft

Megjegyzés:

Ha a kérelmező, vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

Vagyon: Ha a törvény másként nem rendelkezik, vagyon az a hasznosítható ingatlan, gépjármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek: külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének harmincszorosát, - együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát meghaladja.

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak, az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű

* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

**Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.

A támogatást a) postai úton

folyószámlára (száma) szíveskedjenek küldeni

házipénztár

(A megfelelőt szíveskedjen aláhúzni)

Kijelentem, hogy közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezek.

Kijelentem, hogy az igazolt ellátásom mellett nem rendelkezem egyéb jövedelemmel.

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatok szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Hajmáskér, 20 . hó nap

a kérelmező aláírása

FIGYELEM!

A következő kijelentést csak akkor írja alá, ha egyetért!

Kérelmemnek megfelelő döntés estén fellebbezési jogommal nem kívánok élni.

Hajmáskér, 20 . hó nap

a kérelmező aláírása

Háziorvosi igazolás

Gyógyszertámogatás megállapításához

Kérelmező neve:

Születési neve:

Születési hely: Születési idő:

Anyja neve:

Társadalombiztosítási Azonosító Jel:

Lakóhely:

Tartózkodási hely:

Vényköteles kiírt gyógyszerféleségek felsorolása:

Recept nélkül kiváltható javasolt gyógyszerek felsorolása:

Hajmáskér, 20 . hó nap

PH

háziorvos aláírása

Gyógyszertári igazolás

Gyógyszertámogatás megállapításához

A III. pont szerinti háziorvosi igazolásban szereplő gyógyszerek beteg általfizetendő térítési díja: Ft, azaz forint.

Ez az összeg a kifizetendő számlával egyező

Hajmáskér, 20 . hó nap

PH

gyógyszertár aláírása

3. melléklet

TEMETÉSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM

Személyi adatok

Név:

Születési név:

Születési hely és idő:

Anyja neve:

Az igénylő állandó lakóhelyének címe:

Az igénylővel egy lakóingatlanban élők száma: fő.

Az igénylő életvitelszerű tartózkodási helye:

Az igénylő telefonszáma:

Az igénylő TAJ száma:

A 6. pontban szereplő személyek adatai (kérelmező adatait itt nem kell feltüntetni):

Az elhunyt személyi adatai

Az elhunyt neve:

Az elhunyt születési neve:

Születési hely és idő:

Anyja neve:

A haláleset helye és ideje:

A temetési számla összege: fő.

Név
/lánykori név is/

Anyja neve

Kérelmezőhöz fűződő kapcsolat /pl. házastárs, élettárs, gyermek stb./

Születési idő
/év, hó, nap/

TAJ száma

a)

b)

c)

d)

e)

KITÖLTÉSI UTASÍTÁS

Bejelentett lakóhely címeként a személyi igazolványban szereplő lakóhely, illetve több lakóhely esetén az állandó lakóhely címét kell feltüntetni.

A kérelmező és a vele azonos lakóingatlanban élők jövedelmét személyenként kell feltüntetni.

A havi jövedelem kiszámításakor a rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap, a nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egyhavi átlagát kell együttesen figyelembe venni.

A jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmekről a típusának megfelelő igazolást vagy annak fénymásolatát (nyugdíjszelvény, munkáltatói igazolás, szerződés stb.) a jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell.

Az egy főre jutó havi nettó jövedelem a lakóingatlanban élők összjövedelme osztva az ott élő személyek számával.

Kérem, hogy az alábbi indokaim alapján temetési támogatásban részesítsenek:

JÖVEDELMI ADATOK

A kérelemhez csatolni kellaz egy háztartásban élők kérelem benyújtását megelőző havi jövedelemigazolását.

Egy főre jutó havi nettó jövedelem: (ügyintéző tölti ki) Ft/hó.

Kijelentem, hogy gyermekemet, gyermekeimet házastársammal (élettársammal) / egyedülállóként gondozom. (megfelelő aláhúzandó)

Vagyonnyilatkozat

A. Ingatlanok

Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

címe: _________________________ város/község __________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _________, a szerzés ideje: _________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft

Haszonélvezeti joggal terhelt: igen / nem (a megfelelő aláhúzandó)

Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):

címe: ________________________ város/község ___________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: ______ m2, tulajdoni hányad: ________, a szerzés ideje: ___________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft

Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület- (épületrész-) tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): címe: _______________________ város/község _____________________________ út/utca _______ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _______, a szerzés ideje: ___________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft

Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése:

címe: _____________________ város/község ____________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _______, a szerzés ideje: ___________ év Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft.

B. Egyéb vagyontárgyak

Gépjármű:

személygépkocsi: ___________________________ típus ________________rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: _____________________________

Becsült forgalmi érték:** _____________________ Ft

tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, víz- vagy egyéb jármű: __________________________ típus______________________ rendszám

a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: _____________________________

Becsült forgalmi érték:** _____________________ Ft

Megjegyzés:

Ha a kérelmező, vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.

Vagyon: Ha a törvény másként nem rendelkezik, vagyon az a hasznosítható ingatlan, gépjármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek: külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének harmincszorosát, - együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát meghaladja.

A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak, az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű

* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.

**Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.

A támogatást a) postai úton

folyószámlára (száma) szíveskedjenek küldeni

(A megfelelőt szíveskedjen aláhúzni)

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek.

Kijelentem, hogy az igazolt ellátásom mellett nem rendelkezem egyéb jövedelemmel.

Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatok szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.

Hajmáskér, 20 . hó nap

a kérelmező aláírása

FIGYELEM!

A következő kijelentést csak akkor írja alá, ha egyetért!

Kérelmemnek megfelelő döntés estén fellebbezési jogommal nem kívánok élni.

Hajmáskér, 20 . hó nap

a kérelmező aláírása

4. melléklet

KÖZTEMETÉS IRÁNTI KÉRELEM

Alulírott kérem Hajmáskér Község Önkormányzatát, hogy

néhai ………………………………………………………..…………………………. (név)

leánykori név: ……………………………………………………………………….…..

Szül. hely, idő: ………………………………………………………………………….

Anyja leánykori neve: …………………………………………………………………..

elhalálozás időpontjában fennálló utolsó lakóhelye: ……………………………………

………………………………………..., TAJ száma: …………………………………..

elhalálozás ideje: ………………………………………………….

közköltségen történő eltemetéséről gondoskodjon.

Kijelentem, hogy temetésre kötelezett személy vagyok, de anyagi helyzetem miatta a temetés költségeit

létfenntartásom veszélyeztetése nélkül vállalni nem tudom.

Kérem az elhunyt ……………………….. szertartás szerinti temetésének elrendelését.

A köztemetés helyéről, idejéről kérek /nem kérek értesítést. (megfelelő rész aláhúzandó)

Kérelmező neve:

Neve: ………………………………………………………..…………………………

leánykori név: ……………………………………………………………………….…..

Szül. hely, idő: ………………………………………………………………………….

Anyja leánykori neve: …………………………………………………………………..

lakóhelye: …………………………..............................................................................…………

………………………………………..., TAJ száma: …………………………………..

Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy tudomásom szerint

- A temetést szerződésben vállalta …………………………………………...…..(név)

………………………………….……………………. (lakcím) szerinti lakos.

- A temetést szerződésben vállaló személy nincs.

- Az elhunyt végrendeletében az alábbi személyt nevezte meg: …..………………………

…………………………. (név) …………………………………………………… (lakcím), akinek

a temetésről gondoskodni kell.

- Végrendelet nem készült, nem jelölt meg végrendeletben temetésre köteles személyt.

- Az elhunyttal elhalálozása előtt együtt élő házastársa ………………………………

………………………. (név), leánykori neve:………………………………………

Szül. helye, ideje: …………………………………………………………………..

állandó lakcíme: …………………………………………………………………….

Az elhunyt közeli hozzátartozója: házastárs, egyeneságbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha- és nevelőszülő és a testvér

Név szül. idő : …………………………………………………………………………

anyja neve rokoni foka :…………………………………………………………………..

Belföldi állandólakcímre:…………………………………………………………………

Belföldi tartózkodási lakcíme:……………………………………………………………..

Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.

Kijelentem, hogy az eljárás során az önkormányzattal együttműködöm.

……………………, 20…... …………………….. hó ……. nap

…………………………………

aláírás

Tájékoztatom, hogy a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 20. § (2) bekezdése alapján a temetésre kötelezett személy:

aki a temetést szerződésben vállalta;

akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;

végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy

élettársa;

az elhunyt közeli hozzátartozója (a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1) pont).

Tudomásul veszem, hogy az elhunyt személy utolsó lakóhelye szerinti települési önkormányzat

- a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti, vagy

- az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.

A kérelemhez mellékelni kell:

- a köztemetésre kötelezett – és családja - jövedelemigazolását

- halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát