Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2020 (VII.3.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2020. 07. 04- 2020. 09. 30

Hajmáskér Község Önkormányzat Képviselő-testülete az önkormányzati tulajdonú és fenntartású temetők rendjének szabályozása a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999.évi XLIII.tv.-ben, valamint a végrehajtásra kiadott 145/1999 (X.1.) Korm. rendeletben foglaltakra is figyelemmel, a törvényben kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:


Általános rendelkezések


1.§.


(1) A rendelet hatálya kiterjed Hajmáskér Község Önkormányzat fenntartásában lévő önkormányzati köztemetőkre, hősi temetőkre és az ott végzett temetkezési és temető-fenntartási tevékenységre terjed ki.

(2) A temetők pontos címe:

- Köztemető: 8192 Hajmáskér 617 hrsz.

- Katonai temető: Hajmáskér 053 hrsz.


2.§.


(1) Önkormányzati köztemető létesítése, bővítése, részben vagy egészben történő lezárása, megszüntetése a Képviselő-testület hatásköre.

(2) Az önkormányzati temető üzemeltetését /működtetését a fenntartó önkormányzat látja el.


Temetkezési helyek és szabályok


3.§.


(1) A köztemetőben halottat eltemettetni, az elhamvasztott halott maradványait elhelyezni az erre a célra fenntartott temetési helyen szabad.

(2) A hősi temetőben csak indokolt esetben a katonai sírok érintetlenül hagyása mellett, méltányossági alapon a polgármester hozzájárulásával lehet.

(3) A temetőben temetkezési helye:

  • egyes sírhelyek
  • kettes sírhelyek
  • urnafülkék (kolombárium)
    (4) A közös sírhely több halott együttes eltemetésére kijelölt terület. Közös sírhelyet a Képviselő-testület rendelkezése alapján közegészségügyi és temetőrendezési okokból lehet létesíteni.


4.§.


(1) A sírhelytáblák olyan temetőszerkezetet jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából újra igénybe lehet venni.

(2) A kialakított táblákat folyószámmal ellátott sorokra kell osztani.

(3) A sírhelyeket a temetés alatt álló sírhelytáblákban és urnasírhelyekben – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni.


5.§.


(1) Koporsós temetés esetén a temetési hely lehet:

  • egyes sírhely
  • kettes sírhely

Egy elhunyt részére egy sírhely váltható.

(2) Felnőtt sírhelydíj befizetése esetén a tíz éven aluli elhunyt a felnőtt sírhelytáblában is eltemethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lennie.

(3) A sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.


6.§.


(1) Hamvasztásos temetés esetén az urnában helyezett hamvak temetési helye az urnafülke (kolumbáum) illetve a hagyományos sírhely.

(2) A temetőben már korábban elhelyezett urnák kérelmére történő kiadásáról a fenntartó gondoskodik. Az urna kiadását az kérheti, aki a hamvasztásról gondoskodott, vagy az elhunyt közeli hozzátartozója.


Temetkezési helyek használati ideje és díjai


7.§.


(1) A temetkezési helyekért sírhelydíjat kell fizetni. A sírhelydíjat – a köztemetés kivételével – az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemettetésére kötelezettnek kell fizetnie.

Sírhelyet előre megváltani nem lehet.

A díj mértékét a rendelet Melléklete tartalmazza.

(2) A temetkezési helyek egyszeri megváltásának időtartama sírhely és urnasírhely esetén: 25 év

(3) A temetkezési helyek nyilvántartási térképe és a díjak mértéke az önkormányzat hivatalában, megtekinthetők.

(4) A díjakat minden esetben a temetést, kihantolást vagy rátemetést megelőzően kell megfizetni. A kettős sírhelyeknél a fenntartott sírhely díjat előre meg kell fizetni.


8.§.


(1) Az önkormányzat, mint fenntartó és üzemeltető köteles évenként megállapítani a megváltott temetkezési helyek használatának lejártát, továbbá köteles évente ezt a lakossággal a helyben szokásos módon december 15-ig közölni.

(2) A temetkezési hellyel rendelkező jogosultak az (1) bekezdésben leírt hirdetmények kibocsátását követő év június 30-ig a temetkezési hely használatának idejét az előírt díj befizetésével meghosszabbíthatják /újraváltás/.

(3) Amennyiben az érdekeltek a felhívásnak nem tesznek eleget, vagyis a temetkezési hely használati idejét nem hosszabbítják meg a (2) bekezdésben foglalt idő leteltével a temetkezési helyet a fenntartó jogosult minden térítési igény nélkül újból felhasználni, a holttestek maradványait /urnákat/ közös sírhelyeken lemélyítve elhelyezni. A temető fenntartója az így megürült temetkezési helyeket újból értékesítheti.


9.§.


(1) A temetkezési helyek használatának jogát átruházni nem lehet, de a sírhelyet újra megváltó hozzátartozó használati jogot szerez.

(2) A fenntartó felajánlás esetén bármely megváltott, de mégis igényben nem vett vagy kiürült temetkezési helyet visszaválthatja a sírhellyel rendelkező jogosult személytől a visszavételkor érvényes áron. Az összeget a visszavételt követő 30 napon belül 20% kezelési költség és az igénybe vett használati időre eső összeg levonása után kell fizetni.

(3) A kettős sírhely második betemetésekor mindkét sírhely díját ki kell egészíteni a második sírhely lejáratának időpontjáig. Ha a kettős sírhely megváltásától számított 25 éven belül nem történik meg a második temetés, a kettős sírhely további használati jogát – az első 25 év leteltétől számítva – csak újramegváltással lehet fenntartani.


10. §


(1) A temetőben lévő sírhelyek méretei:

a.) Egyes sírhely:                                             2,10 m hosszú,

                                                                          0,90 m széles

b.) Kettes sírhely:                                            2,10 m hosszú,

                                                                         1,80 m széles

c.) Gyermek sírhely:                                       1,30-1,50 m hosszú,

                                                                         0,60 m széles

d.) Urnasírhely:                                                0,80 m hosszú,

                                                                          0,60 m széles

e.) Urnafülke:                                                  0,30 m hosszú,

                                                                         0,30 m széles (1 db urna elhelyezésére alkalmas)

(2) A sírok egymástól való oldaltávolságának 60 cm –nek, a gyermeksíroknál pedig 30 cm-nek kell lennie. A sírdombok magassága legfeljebb 50 cm lehet, vagy

sírhelyek közötti távolság                     60 cm -100 cm,

sorok közötti távolság                          100 cm -150 cm,

gyermeksírhelyek sírtávolsága   80 cm,

gyermeksírhelyek sortávolsága  100 cm -120 cm


Sírnyitás, rátemetés


11.§.


(1) A holttest újratemetése, vagy hamvasztása céljából történő sírnyitás esetén – jogszabályban meghatározott hatósági engedélyek beszerzése mellett – a sírnyitást kérelmező köteles a temető fenntartóját az exhumálás időpontjáról értesíteni, valamint a sírhely eredeti állapotba történő helyreállításról gondoskodni.

(2) Egyes sírhelyekbe elhelyezett koporsón kívüli rátemetéssel tisztiorvosi engedély alapján még egy koporsó, vagy két urna helyezhető el a más vonatkozó jogszabályok betartása mellett. a kettős sírhely egy-egy részébe ugyanolyan feltételek mellett lehet rátemetni, mint az egyes síroknál.

(3) Rátemetés esetén a sírhelyhasználatot újra meg kell váltani. A korábban megváltott sírhely díját ki kell egészíteni a rátemetés lejáratának időpontjáig.


Rendelkezések a sírhelyek használati idejének lejáratával és a temető lezárásával, kiürítésével kapcsolatban


12.§.


(1) A temető /temetőrész/ kiürítéséről az utolsó temetéstől számított 25 év elmúltával a Képviselő-testület határoz.

(2) A temető kiürítésével kapcsolatos eljárására a hatályos központi jogszabály rendelkezései az irányadóak.

(3) A temetőben lévő történeti értékű temetkezési helyek, síremlékek őrzéséről, gondozásáról, a temető kiürítése esetén azok áthelyezéséről a temető fenntartója gondolkodik.


Nyilvántartások


13.§.


A temető fenntartója az új sírtáblák megnyitása előtt köteles gondoskodni a sírnyilvántartási térkép elkészítéséről. A temetőtérképet a temető nyilvántartó könyvvel összhangban az üzemeltető köteles vezetni.


14.§.


(1) A temető üzemeltetője, fenntartója a kegyeleti jogok gyakorlása céljából nyilvántartó könyvet és sírboltkönyvet vezet

(2) A nyilvántartó könyv tartalmazza: folyószám, a temetés /urnaelhelyezés, vagy hamvak szétszórása/napja, az elhunyt neve, leánykori neve, születési helye, ideje, anyja neve, legutolsó lakóhelyének címe, foglalkozása, az elhalálozás időpontja, sírhelytábla, sírhelysor, temetkezési hely száma, valamint az eltemettető neve, lakcíme és a síremlékre vonatkozó bejegyzések.

(3) Az ismeretlen holttest esetében a nyilvántartó könyvbe be kell vezetni az eljáró hatóság nevét, az eljárás ügyszámát.

(4) A nyilvántartó könyvbe az eltemettető és a temetkezési hely felett rendelkezni jogosult tekinthet be.

(5) A fenntartó a nyilvántartások alapján felvilágosítást köteles adni az elhunyt személy temetkezési helye után érdeklődőknek.


A temető működési rendje


15.§.


(1) A halottak eltemettetési időpontját a fenntartóval előzetesen egyeztetve lehet meghatározni. A fenntartó részéről a hozzájárulást a polgármester adja meg.

(2) A ravatalozó helyiséget a fenntartó az eltemettetést végzőnek 7.000,-Ft+Áfa díj ellenében rendelkezésre bocsátja legkésőbb a temetést megelőzően 1 órával, mely a szociális helyiség használatát is tartalmazza. A ravatalozót tiszta és rendezett állapotban kell a temettetést végző részéről temetést követően 1 órán belül a fenntartó megbízottjának átadni.

(3) Az elhunytak holttestét a szállításnál, ravatalozásnál az eltemetésnél a legnagyobb gonddal, kímélettel, a kegyeleti szabályok szigorú betartásával gondosan kezelni kell.


16.§.


(1) A temetőben mindenki a hely csendjének, méltóságának, a kegyeletnek megfelelő magatartást köteles tanúsítani.

(2) A temetőben a sírokat, az azokon lévő tárgyakat, a síremlékeket, a fákat, bokrokat, a növényzetet, a tájékoztató táblákat, az épületeket, általában bármely más tárgyat megrongálni, vagy beszennyezni, virágokat letépni és a sírok díszítésére szolgáló tárgyakat illetéktelennek elvinni, eltávolítani tilos.

(3) A sírhelyek kerítéssel nem határolhatók körül.

(4) A temetőben gyertyaégetés során ügyelni kell arra, hogy a gyertyagyújtás tűzveszélyt ne okozzon. A temető területén a tűzrakás tilos.

(5) A temető területére kutyát, vagy más állatot tilos bevinni vagy beengedni.

(6) A temetőbe gépjárművel, motorkerékpárral és kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos. A halottszállító járművel csak a ravatalozóig lehet közlekedni.

(7) A (6) bekezdésben foglalt tiltás a mozgáskorlátozottakra, az engedélyezett munkákat végzőkre és esetenként a láthatóan idős, beteg emberekre nem vonatkozik. Indokolt esetben a temető fenntartója engedélyt adhat a síroknak gépjárművel való megközelítésére.

(8) A temetések alkalmával a síremlékek megbontása csak a legszükségesebb mértékig, a fejdarab és a fedőlap megbontásával történhet. A temetések alkalmával, vagy javítás céljából megbontott síremléket /sírkeret/ eredeti állapotába vissza kell állítani. Nem szabad a megbontott síremléket, egyes darabjait idegen sírokon tárolni.

(9) A temető területéről sírkövet, fejfát, síremléket – vagyonvédelmi okokból – a fenntartóval való előzetes bejelentés után szabad kivinni.


17.§.


(1) A temetkezési helyen végezhető egyéb sírhelygondozási munkák

  • egynyári, vagy évelő lágyszárú növények ültetése, ápolása;
  • cserepes, vágott virágok, művirágok, koszorú, mécses, gyertya, stb. elhelyezése;
  • olyan fás szárú növények ültetése, melyek fejlett állapotban sem érik el a 2m-es magasságot

A fenti tárgyak /növények/ a sírhely méreteit nem haladhatják meg.

(2) A temetkezési helyen kívül növényt ültetni – fás szárú növények kivételével – tilos. Fás szárú növények ültetéséhez a fenntartó előzetes engedélye szükséges

(3) A temető kultúrált kiépítésének és gondozottságának biztosítása érdekében az eltemettető, a síremléket létesítő, vagy sírhely megújítója köteles a temetkezési hely ápolásáról, rendben tartásáról gondoskodni. Az egy éven át gondozatlan sírhalmokat – a hirdetményi felhívás eredménytelensége esetén – a fenntartó jogosult, a fejfa /feliratos rész/ meghagyása mellett elegyengetni és fűvel bevetni. Az ezzel kapcsolatos költségeket a fenntartó a létesítővel /örökös vagy a sírhely megváltója/ szemben igényelheti.

(4) A sírhelyek gondozása során keletkező elszáradt koszorút és virágot, illetve szemetet csak a kijelölt hulladéktárolóba szabad gyűjteni. Az elszáradt koszorúk csak itt szedhetők szét.

(5) A temető hulladékgyűjtőjét csak a temetőben keletkezett hulladék tárolására lehet használni. A hulladékgyűjtő rendszeres ürítéséről a fenntartó folyamatosan gondoskodik.


18.§.


(1) A temetőben a temetéssel, illetve a kegyeleti tevékenységgel összefüggő megemlékezés, illetve szertartás kivételével egyéb rendezvény csak a fenntartó előzetes engedélyével tartható. Az engedély csak a temető jellegét és méltóságát nem sértő, a nemzeti vagy a helyi közösség múltjának, kultúrájának, hitelének jeles napjairól való megemlékezésre, egyházi ünnepre adható meg. Az engedélyt a polgármester adja meg.

(2) A temetőben tilos minden olyan magatartás, amely sérti a temető rendjét, méltóságát, nyugalmát vagy csendjét, illetve alkalmas arra, hogy sértse a kegyeleti érzést, megbotránkoztassa a közösséget és a látogatókat.

(3) A temető nyitvatartása:

október 01-től október 30-ig:        07.00-19.00 óráig,

október 31-től november 02-ig:  00.00- 24.00 óráig (őrzéssel)

november 03-tól március 31-ig:   07.00-19.00 óráig,

április 01-tól szeptember 30-ig:   07.00- 21.00 óráig.



Vegyes rendelkezések


19.§.


(1) A panasszal kapcsolatos ügyintézést a Hajmáskéri Közös Önkormányzati Hivatal ezzel a feladattal megbízott munkatársa látja el.


20.§.


(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba.

(2) Ez a rendelet kihirdetésével egyidejűleg hatályát veszti a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló 14/2000 (X.17.) önkormányzati rendelet.

(3) A kihirdetésről a jegyző a helyben szokásos formában gondoskodik.

Mellékletek