Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete 10/2021. (V.28.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

Hatályos: 2022. 07. 29- 2022. 12. 01

Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete 10/2021. (V. 28.) önkormányzati rendelete

az egyes szociális ellátásokról

2022.07.29.

A veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Kormányrendelet által kihirdetett veszélyhelyzetre tekintettel a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésébe foglalt felhatalmazása alapján Hajmáskér Község Önkormányzat Képviselő-testületének feladat- és hatáskörében eljárva Hajmáskér Község Polgármestere a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, 10. § (1) bekezdésében, 25. § (3) bekezdés b) pontjában, 26. §-ában, 32. § (1) bekezdés b) pontjában és (3) bekezdésében, 45. § (1) bekezdésében, 48. § (1) bekezdésében, 48. § (4) bekezdésében, 92. § (1) bekezdésében, 132. § (4) bekezdés g) pontjában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX törvény 13. § (1) bekezdése 8a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

I. Fejezet

A rendeletben szabályozott ellátások

1. § A szociálisan rászorult személyek részére az e rendeletben meghatározott feltételek teljesülése esetén, pénzbeli és természetbeni ellátás formájában a következő támogatások nyújt:

a) települési támogatás

aa) rendkívüli települési támogatás

ab) tanévkezdési támogatás

ac) lakhatási támogatás

ad) fűtéstámogatás

ae) gyógyszertámogatás

af) temetési támogatás

b) köztemetés

c)1

II. Fejezet

Hatásköri és eljárási rendelkezések

2. § (1)2 A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (a továbbiakban: Szt.). 25. § (3) b) valamint a rendeletben meghatározott feltételek szerint Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének átruházott hatáskörében a polgármester dönt a települési támogatás megállapításáról és a köztemetés elrendeléséről.

(2) A rendkívüli települési, tanévkezdési, lakhatással kapcsolatos, fűtéstámogatási kérelmet jelen rendelet 1. számú mellékelte tartalmazza.

(3) A kérelmező által benyújtott jövedelemnyilatkozatokat igazolni kell a Szt. 10 §-a alapján.

3. § (1) A települési támogatások iránti kérelmet szóban, elektronikus úton, valamint papíralapon a Hivatalba kell benyújtani.

(2) Az eljárás hivatalból is indulhat.

(3) A döntés elleni fellebbezést a Hajmáskéri Közös Önkormányzati Hivatalnál lehet benyújtani.

(4) A döntésre jogosult szerv a benyújtott kérelem, annak mellékletei és amennyiben indokoltnak tartja környezettanulmány alapján dönt. A temetési támogatás esetében környezettanulmányt nem kell készíteni.

(5) Jelen rendeletben megállapított ellátásban részesülő- kivétel a temetési és a rendkívüli települési támogatás - köteles az állam által meghirdetett közmunkaprogramban - amennyiben a feltételeknek megfelel - részt venni, valamint köteles a helyi rendeletben szabályozottan az ingatlana rendbetartásáról gondoskodni.

(6) A megállapított rendkívüli települési támogatást a határozat véglegessé válásától számított 5 munkanapon belül kell kifizetni. A kérelmező döntése alapján a kifizetés módja lehet postai úton küldés, folyószámlára átutalás vagy házipénztárból történő kifizetés.

(7) A települési támogatás kifizetésének, folyósításának, valamint felhasználásának ellenőrzéséről a jegyző gondoskodik.

(8)3 Nem állapítható meg települési támogatás annak a kérelmezőnek, aki a munkahely keresése céljából nem működik együtt a Veszprém Megyei Kormányhivatal Veszprém Járási Hivatalával.

(9)4 A települési támogatás iránti kérelemről a kérelem beérkezését vagy a hivatalbeli eljárás megindítását követő ügyintézési határidőről az általános közigazgatási rendtartásról szóló 2016. évi CL. törvény (a továbbiakban: Ákr.) 50. § (2) bekezdése rendelkezik.

4. § A jogosulatlanul és rosszhiszeműen igénybevett ellátás részletekben történő visszafizetése esetén a részletfizetés időtartama nem lehet hosszabb, mint az ellátás jogosulatlan igénybevételének időtartama.

5. § (1) A lakhatással kapcsolatos támogatást a kérelem benyújtását követő hónap első napjától kell megállapítani.

(2) A lakhatással kapcsolatos támogatást utólag, minden hónap 5. napjáig kell folyósítani.

6. § A rendelet által alkalmazott fogalmak értelmezésére a Szt. 4 § (1) bekezdésében foglaltakat kell alkalmazni.

7. §5

8. § Annak igazolására, hogy a szülő gyermekét egyedül neveli, illetve gyermektartásdíjban részesül, bontóperi vagy gyermekelhelyezésről szóló ítélet, képzelt apát megállapító határozat, gyermektartásdíjat megállapító bírói ítélet vagy ez irányú bírósági eljárás megindításáról szóló okirat vagy a kérelmező nyilatkozata szolgálhat.

III. Fejezet

Települési Támogatások

1. Rendkívüli települési támogatás

9. § (1) Az önkormányzat rendkívüli települési támogatást nyújt a Szt. 7. § és a 45. § (4) bekezdésében foglaltak alapján a szociálisan rászorult, rendkívüli élethelyzetbe került kérelmező esetén.

(2) A támogatás összege legalább 5.000 - Ft, legfeljebb 500.000 – Ft.

(3) A jogosultság ellenőrzése céljából a támogatott köteles együttműködni, és bemutatni a kérelmét alátámasztó igazolásokat.

(4) A kérelmet az ellátásra jogosult, illetve az terjesztheti elő, aki az ellátás jogosultság megnyíltáról tudomást szerez.

(5)6

2. Tanévkezdési támogatás

10. § (1) Tanévkezdési támogatásban részesülhet:

a) az a nappali tagozaton helyben tanulmányokat folytató kiskorú,

b) az a speciális képzésben részt vevő, más településen tanulmányokat folytató kiskorú, vagy

c) az a nappali tagozaton középfokú tanulmányokat folytató nagykorú, legfeljebb 23. életévének betöltéséig, akinek a családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, gyermekét egyedül nevelő esetén az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150%-át nem haladja meg.

(2) A tanévkezdési támogatás évente egy alkalommal adható, melynek összege:

a) általános iskolás gyermek esetén: 5.000,- Ft/gyermek,

b) középiskolás gyermek esetén: 5.000,- Ft/gyermek.

11. § (1) A tanévkezdési támogatási kérelem benyújtási határideje minden év augusztus 01. napjától szeptember 30-ig terjedő időszak.

(2) A tanévkezdési támogatás iránti kérelem mellé csatolni kell az oktatási intézmény igazolását a nappali oktatás munkarendje szerint fennálló tanulói jogviszonyról.

3. Lakhatással kapcsolatos támogatás

12. § (1) Az önkormányzat lakhatással kapcsolatos támogatást nyújt a szociálisan rászorult személyeknek a lakhatással összefüggő azon rendszeres kiadáshoz, amely megfizetésének elmaradása a kérelmező lakhatását legnagyobb mértékben veszélyezteti.

(2) Lakhatással kapcsolatos támogatásra jogosult az a személy, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, egyedül élőknél pedig 150%-át és a háztartás tagjai egyikének sincs vagyona.

13. § (1) A lakhatással kapcsolatos támogatás havi összege 2.500,- Ft.

(2) A lakhatással kapcsolatos támogatást egy évre kell megállapítani.

(3) E rendelkezés alkalmazásában külön lakásnak kell tekinteni a társbérletet, az albérletet és a jogerős bírói határozattal megosztott lakás lakrészeit.

4. Fűtéstámogatás

14. § (1) Az önkormányzat fűtéstámogatást nyújt a téli hónapokban megnövekedett kiadások enyhítésére, a szociálisan rászorult személyeknek, akiknek az egy főre jutó jövedelme nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400%-át.

(2) A támogatás igénylésére irányuló eljárás kérelemre indul, mely a tárgyév szeptember 1. napjától március 1. napjáig nyújtható be.

(3) A kérelemhez csatolni kell a kérelmező és a vele egy háztartásban élők jövedelemigazolását. Háztartásonként egy személy részére állapítható meg támogatás.

(4) Nem jogosultak a fűtéstámogatásra azon személyek, akik szociális célú tűzifa támogatásban részesülhetnek.

5. Gyógyszertámogatás

15. § (1) Gyógyszerkiadás viselésére tekintettel települési támogatásra jogosult (a továbbiakban: gyógyszertámogatás) az a személy, aki a gyógyszerkiadások, illetve betegséghez kapcsolódó kiadások miatt időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzd.

(2) A települési gyógyszertámogatás nyújtható egy naptári évben maximum négy alkalommal.

(3) Gyógyszertámogatásra a kérelmező akkor jogosult, ha

a) családjában az egy főre jutó jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 150 %-át, egyedülélő esetében 200 %-át nem haladja meg, és

b) a gyógyszerkiadásai, illetve betegséghez kapcsolódó kiadásai a kérelem benyújtását megelőző két hónapon belül elérik, vagy meghaladják a havi 10.000 Ft-ot.

16. § (1)7 Annak a kérelmezőnek állapítható meg gyógyszertámogatás, aki alanyi és normatív közgyógyellátásban nem részesül, vagy arra nem jogosult, de kérte annak megállapítását.

(2) A támogatás iránti kérelem - jelen rendelet 2. számú melléklete - mellé csatolni kell a háziorvosi, gyógyszertári igazolást és a közgyógyellátásra való jogosultság megállapítása iránt benyújtott kérelem megállapításáról vagy elutasításáról rendelkező határozat másolatát.

17. § A gyógyszertámogatás alkalmankénti összege a felmerült gyógyszerköltség 30%-a.

6. Temetési támogatás

18. § (1) Kérelemre - jelen rendelet 3. számú melléklete - temetési támogatásban részesül a temetési költségeket viselő személy, ha az egy főre számított havi jövedelem nem éri el az öregségi nyugdíj mindenkori összegének 300%-szorosát.

(2) A temetési támogatás összege, ha az egy főre jutó jövedelem nem haladja meg:

a) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 130 %-át, akkor a támogatás összege a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 100 %-a,

b) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 200 %-át, akkor a támogatás összege a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 80 %-a,

c) az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át, akkor a támogatás összege a mindenkori legkisebb öregségi nyugdíj 50 %-a.

(3) A temetési támogatás iránti kérelmet a haláleset bekövetkeztétől számított 60 napon belül lehet benyújtani. A kérelemhez csatolni kell a temetési számlákat.

(4) A (3) bekezdés szerinti határidő elmulasztása jogvesztő.

(5) Ha a haláleset nem Hajmáskér közigazgatási területén történt, a kérelemmel egyidejűleg be kell mutatni az elhunyt személy halotti anyakönyvi kivonatát is.

IV. Fejezet

Köztemetés

19. § (1) Annak a személynek, akinek nincs, vagy nem lelhető fel eltemettetésre köteles és képes hozzátartozója, az eltemettetéséről az önkormányzat gondoskodik.

(2) A köztemetés elrendelésénél a Szt. 48. §-ában foglaltak szerint kell eljárni.

(3) A köztemetés iránti kérelem jelen rendelet 4. számú melléklete.

V. Fejezet

Szociális szolgáltatások

20. § A családsegítő szolgáltatást az önkormányzat Veszprémi Családsegítő és Gyermekjóléti Integrált Intézménnyel kötött megállapodás keretében biztosítja.

21. § (1) Az önkormányzat házi segítségnyújtás keretében gondoskodik azokról a személyekről, akik otthonukban önmaguk ellátására saját erőből nem képesek, a tartásra köteles hozzátartozójuk nincs.

(2) Az Önkormányzat az ellátást Hajmáskér-Sólyi Református Társegyházközséggel kötött megállapodás útján látja el.

22. §8

VI. Fejezet

Szociálpolitikai kerekasztal

23. § (1) A képviselő-testület szociálpolitikai kerekasztalt hoz létre.

(2) A kerekasztal feladata:

a) részt vesz a szolgáltatástervezési koncepció kialakításában;

b) folyamatosan figyelemmel kíséri a koncepcióban meghatározott feladatok megvalósulását, végrehajtását és

c) részt vesz a helyi esélyegyenlőségi program előkészítésében és felülvizsgálatában.

(3) A kerekasztal tagjai:

a) Hajmáskér Község Önkormányzata polgármestere, képviselője

b) a község védőnője,

c) az általános iskola igazgatója,

d) a napköziotthonos óvoda vezetője,

e) a családgondozó és gyermekjóléti szolgálat dolgozója

(4) A kerekasztal vezetője az önkormányzat polgármestere.

VII. Fejezet

Záró rendelkezések

24. § Ez a rendelet 2021. június 1. napján lép hatályba.

25. §9

1. melléklet

TELEPÜLÉSI TÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNTI KÉRELEM
(megfelelő aláhúzandó)
a) Rendkívüli települési támogatás
b) Tanévkezdési támogatás (Igényelhető: augusztus 1.- szeptember 30.)
c) Lakhatással kapcsolatos támogatás
d) Fűtéstámogatás (Igényelhető: szeptember 1.- március 1.)
(Amennyiben többféle települési támogatást kíván igényelni, kérjük minden igényelt támogatást külön kérelemnyomtatványon benyújtani, viszont a kérelmek mellékletei elegendő egy példányban mellékelni.)
A) Személyi adatok
1. Név:
2. Születési név:
3. Születési hely és idő:
4. Anyja neve:
5. Az igénylő állandó lakóhelyének címe:
6. Az igénylővel egy lakóingatlanban élők száma: fő.
7. Az igénylő életvitelszerű tartózkodási helye:
8. Az igénylő telefonszáma:
9. Az igénylő TAJ száma:
10. A 6. pontban szereplő személyek adatai (kérelmező adatait itt nem kell feltüntetni):

Név
/lánykori név is/

Anyja neve

Kérelmezőhöz fűződő kapcsolat /pl. házastárs, élettárs, gyermek stb./

Születési idő
/hely,év, hó, nap/

TAJ száma

a)

b)

c)

d)

e)

KITÖLTÉSI UTASÍTÁS
1. Bejelentett lakóhely címeként a személyi igazolványban szereplő lakóhely, illetve több lakóhely esetén az állandó lakóhely címét kell feltüntetni.
2. A kérelmező és a vele azonos lakóingatlanban élők jövedelmét személyenként kell feltüntetni.
3. A havi jövedelem kiszámításakor a rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap, a nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egyhavi átlagát kell együttesen figyelembe venni.
4. A jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmekről a típusának megfelelő igazolást vagy annak fénymásolatát (nyugdíjszelvény, munkáltatói igazolás, szerződés stb.) a jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell.
5. Az egy főre jutó havi nettó jövedelem a lakóingatlanban élők összjövedelme osztva az ott élő személyek számával.
Kérem, hogy az alábbi indokaim alapján települési támogatásban részesítsenek:
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
_________________________________________________________________________________
B) Jövedelmi adatok
A kérelemhez csatolni kell az egy háztartásban élők kérelem benyújtását megelőző havi jövedelemigazolását.
Egy főre jutó havi nettó jövedelem: (ügyintéző tölti ki) Ft/hó.
Kijelentem, hogy gyermekemet, gyermekeimet házastársammal (élettársammal) / egyedülállóként gondozom. (megfelelő aláhúzandó)
A támogatást
a) postai úton
b) folyószámlára (száma) __________________________szíveskedjenek küldeni
c) házipénztár (lakhatási támogatásra nem vonatkozik)
(A megfelelőt szíveskedjen aláhúzni)
C) Vagyoni adatok
1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):
címe: _________________________ város/község __________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _________, a szerzés ideje: _________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft
Haszonélvezeti joggal terhelt: igen / nem (a megfelelő aláhúzandó)
2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):
címe: ________________________ város/község ___________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: ______ m2, tulajdoni hányad: ________, a szerzés ideje: ___________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft
3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület- (épületrész-) tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): címe: _______________________ város/község _____________________________ út/utca _______ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _______, a szerzés ideje: ___________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft
4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése:
címe: _____________________ város/község ____________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _______, a szerzés ideje: ___________ év Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft.
5. Egyéb vagyontárgyak
Gépjármű:
a) személygépkocsi: ___________________________ típus ________________rendszám
a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: _____________________________
Becsült forgalmi érték:** _____________________ Ft
b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, víz- vagy egyéb jármű: __________________________ típus______________________ rendszám
a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: _____________________________
Becsült forgalmi érték:** _____________________ Ft
Megjegyzés:
Ha a kérelmező, vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.
Vagyon: Ha a törvény másként nem rendelkezik, vagyon az a hasznosítható ingatlan, gépjármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek: külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének harmincszorosát, - együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát meghaladja.
A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak, az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű
* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.
**Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.
D) Nyilatkozatok
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Kijelentem, hogy az igazolt ellátásom mellett nem rendelkezem egyéb jövedelemmel.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatok szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Hajmáskér, 20 . hó nap
_____________________________
kérelmező aláírása
(A következő kijelentést csak akkor írja alá, ha egyetért.)
Kérelmemnek megfelelő döntés estén fellebbezési jogommal nem kívánok élni.
Hajmáskér, 20 . hó nap
_____________________________
kérelmező aláírása

2. melléklet

GYÓGYSZERTÁMOGATÁS MEGÁLLAPÍTÁSA IRÁNTI KÉRELEM
A) Személyi adatok
1. Kérelmező neve:
2. Születési neve:
3. Születési hely: Születési idő:
4. Anyja neve:
5. Társadalombiztosítási Azonosító Jel:
6. Állampolgársága:
7. Családi állapota:
8. Lakóhely:
9. Tartózkodási hely:
10. Kérelmező telefonszáma:
A kérelem benyújtásának időpontjában, a kérelmezővel közös háztartásban élők adatai (kérelmező adatait itt nem kell feltüntetni):

Név
/lánykori név is/

Anyja neve

Kérelmezőhöz fűződő kapcsolat /pl. házastárs, élettárs, gyermek stb./

Születési hely, idő
/év, hó, nap/

TAJ száma

a)

b)

c)

d)

e)

Kitöltési utasítás
1. Bejelentett lakóhely címeként a személyi igazolványban szereplő lakóhely, illetve több lakóhely esetén az állandó lakóhely címét kell feltüntetni.
2. A kérelmező és a vele azonos lakóingatlanban élők jövedelmét személyenként kell feltüntetni.
3. A havi jövedelem kiszámításakor a rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap, a nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egyhavi átlagát kell együttesen figyelembe venni.
4. A jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmekről a típusának megfelelő igazolást vagy annak fénymásolatát (nyugdíjszelvény, munkáltatói igazolás, szerződés stb.) a jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell.
5. Az egy főre jutó havi nettó jövedelem a lakóingatlanban élők összjövedelme osztva az ott élő személyek számával.
B) Jövedelmi adatok

Kérelmező

A lakóingatlanban élők jövedelme

jövedelme

a)

b)

c)

d)

e)

Összesen

1

Munkaviszonyból, munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyból származó jövedelem és táppénz

2

Társas és egyéni vállalkozásból származó jövedelem

3

Ingatlan, ingó vagyontárgyak értékesítéséből, vagyoni értékű jog átruházásából származó jövedelem

4

Nyugellátás, baleseti nyugellátás, egyéb nyugdíjszerű ellátások

5

A gyermek ellátásához és gondozásához kapcsolódó támogatások (GYED, GYES, GYET, családi pótlék, gyermektartásdíj stb.)

6

Önkormányzat és munkaügyi szervek által folyósított rendszeres pénzbeli ellátás (munkanélküli járadék, képzési támogatás, rendszeres szociális segély, ápolási díj, rendszeres gyermekvédelmi támogatás stb.)

7

A lakóingatlanban élők havi nettó jövedelme összesen

Egy főre jutó havi nettó jövedelem: __________________________(ügyintéző tölti ki) Ft/hó.
C) Vagyoni adatok
1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):
címe: _________________________ város/község __________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _________, a szerzés ideje: _________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft
Haszonélvezeti joggal terhelt: igen / nem (a megfelelő aláhúzandó)
2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):
címe: ________________________ város/község ___________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: ______ m2, tulajdoni hányad: ________, a szerzés ideje: ___________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft
3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület- (épületrész-) tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): címe: _______________________ város/község _____________________________ út/utca _______ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _______, a szerzés ideje: ___________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft
4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése:
címe: _____________________ város/község ____________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _______, a szerzés ideje: ___________ év Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft.
5. Gépjármű:
a) személygépkocsi: ___________________________ típus ________________rendszám
a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: _____________________________
Becsült forgalmi érték:** _____________________ Ft
b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, víz- vagy egyéb jármű: __________________________ típus______________________ rendszám
a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: _____________________________
Becsült forgalmi érték:** _____________________ Ft
Megjegyzés:
Ha a kérelmező, vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.
Vagyon: Ha a törvény másként nem rendelkezik, vagyon az a hasznosítható ingatlan, gépjármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek: külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének harmincszorosát, - együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát meghaladja.
A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak, az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű
* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.
**Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.
A támogatást
a) postai úton
b) folyószámlára __________________________(száma) szíveskedjenek küldeni
c) házipénztár
(A megfelelőt szíveskedjen aláhúzni)
D) Nyilatkozatok
Kijelentem, hogy közgyógyellátási igazolvánnyal nem rendelkezek.
Kijelentem, hogy az igazolt ellátásom mellett nem rendelkezem egyéb jövedelemmel.
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatok szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Hajmáskér, 20 . hó nap
__________________________
a kérelmező aláírása
A következő kijelentést csak akkor írja alá, ha egyetért.
Kérelmemnek megfelelő döntés estén fellebbezési jogommal nem kívánok élni.
Hajmáskér, 20 . _____hó_____ nap
__________________________
a kérelmező aláírása
Háziorvosi igazolás
Gyógyszertámogatás megállapításához
Kérelmező neve:
Születési neve:
Születési hely, idő:
Anyja neve:
Társadalombiztosítási Azonosító Jel:
Lakóhely:
Tartózkodási hely:
Vényköteles kiírt gyógyszerféleségek felsorolása:
Recept nélkül kiváltható javasolt gyógyszerek felsorolása:
Hajmáskér, 20 .____ hó_____ nap
P.H.
__________________________
háziorvos aláírása
Gyógyszertári igazolás
Gyógyszertámogatás megállapításához
A háziorvosi igazolásban szereplő gyógyszerek beteg általfizetendő térítési díja: _______Ft,___________ azaz forint.
Ez az összeg a kifizetendő számlával egyező.
Hajmáskér, 20 . hó nap
P.H.
__________________________
gyógyszertár aláírása

3. melléklet

TEMETÉSI TÁMOGATÁS IRÁNTI KÉRELEM
A) Személyi adatok
1. Név:
2. Születési név:
3. Születési hely és idő:
4. Anyja neve:
5. Az igénylő állandó lakóhelyének címe:
6. Az igénylővel egy lakóingatlanban élők száma: fő.
7. Az igénylő életvitelszerű tartózkodási helye:
8. Az igénylő telefonszáma:
9. Az igénylő TAJ száma:
10. A 6. pontban szereplő személyek adatai (kérelmező adatait itt nem kell feltüntetni):
B) Az elhunyt személyi adatai
1. Az elhunyt neve:
2. Az elhunyt születési neve:
3. Születési hely és idő:
4. Anyja neve:
5. A haláleset helye és ideje:
6. A temetési számla összege: fő.

Név
/lánykori név is/

Anyja neve

Kérelmezőhöz fűződő kapcsolat /pl. házastárs, élettárs, gyermek stb./

Születési idő
/év, hó, nap/

TAJ száma

a)

b)

c)

d)

e)

KITÖLTÉSI UTASÍTÁS
1. Bejelentett lakóhely címeként a személyi igazolványban szereplő lakóhely, illetve több lakóhely esetén az állandó lakóhely címét kell feltüntetni.
2. A kérelmező és a vele azonos lakóingatlanban élők jövedelmét személyenként kell feltüntetni.
3. A havi jövedelem kiszámításakor a rendszeres jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző hónap, a nem rendszeres jövedelem, illetve vállalkozásból, őstermelésből származó jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző tizenkét hónap alatt kapott összeg egyhavi átlagát kell együttesen figyelembe venni.
4. A jövedelemnyilatkozatban feltüntetett jövedelmekről a típusának megfelelő igazolást vagy annak fénymásolatát (nyugdíjszelvény, munkáltatói igazolás, szerződés stb.) a jövedelemnyilatkozathoz csatolni kell.
5. Az egy főre jutó havi nettó jövedelem a lakóingatlanban élők összjövedelme osztva az ott élő személyek számával.
Kérem, hogy az alábbi indokaim alapján temetési támogatásban részesítsenek:
C) Jövedelmi adatok
A kérelemhez csatolni kell az egy háztartásban élők kérelem benyújtását megelőző havi jövedelemigazolását.
Egy főre jutó havi nettó jövedelem:________________ (ügyintéző tölti ki) Ft/hó.
Kijelentem, hogy gyermekemet, gyermekeimet házastársammal (élettársammal) / egyedülállóként gondozom. (megfelelő aláhúzandó)
D) Vagyoni adatok
1. Lakástulajdon és lakótelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):
címe: _________________________ város/község __________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _________, a szerzés ideje: _________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft
Haszonélvezeti joggal terhelt: igen / nem (a megfelelő aláhúzandó)
2. Üdülőtulajdon és üdülőtelek-tulajdon (vagy állandó, illetve tartós használat):
címe: ________________________ város/község ___________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: ______ m2, tulajdoni hányad: ________, a szerzés ideje: ___________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft
3. Egyéb, nem lakás céljára szolgáló épület- (épületrész-) tulajdon (vagy állandó használat): megnevezése (zártkerti építmény, műhely, üzlet, műterem, rendelő, garázs stb.): címe: _______________________ város/község _____________________________ út/utca _______ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _______, a szerzés ideje: ___________ év. Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft
4. Termőföldtulajdon (vagy állandó használat): megnevezése:
címe: _____________________ város/község ____________________________ út/utca ________ hsz. alapterülete: _______ m2, tulajdoni hányad: _______, a szerzés ideje: ___________ év Becsült forgalmi érték:* ________________________ Ft.
5. Gépjármű
a) személygépkocsi: ___________________________ típus ________________rendszám
a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: _____________________________
Becsült forgalmi érték:** _____________________ Ft
b) tehergépjármű, autóbusz, motorkerékpár, víz- vagy egyéb jármű: __________________________ típus______________________ rendszám
a szerzés ideje, valamint a gyártás éve: _____________________________
Becsült forgalmi érték:** _____________________ Ft
Megjegyzés:
Ha a kérelmező, vagy családtagja bármely vagyontárgyból egynél többel rendelkezik, akkor a vagyonnyilatkozat megfelelő pontját a vagyontárgyak számával egyezően kell kitölteni. Amennyiben a vagyonnyilatkozatban feltüntetett vagyon nem Magyarország területén van, a forgalmi értéket a vagyon helye szerinti állam hivatalos pénznemében is fel kell tüntetni.
Vagyon: Ha a törvény másként nem rendelkezik, vagyon az a hasznosítható ingatlan, gépjármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek: külön-külön számított forgalmi értéke, illetőleg összege az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének harmincszorosát, - együttes forgalmi értéke az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a nyolcvanszorosát meghaladja.
A szociális rászorultságtól függő pénzbeli és természetbeni ellátások jogosultsági feltételeinek vizsgálatánál nem minősül vagyonnak, az az ingatlan, amelyben az érintett személy életvitelszerűen lakik, az a vagyoni értékű jog, amely az általa lakott ingatlanon áll fenn, továbbá a mozgáskorlátozottságra tekintettel fenntartott gépjármű
* Becsült forgalmi értékként az ingatlannak a településen szokásos forgalmi értékét kell feltüntetni.
**Becsült forgalmi értékként a jármű kora és állapota szerinti értékét kell feltüntetni.
D) Nyilatkozatok
A támogatást
a) postai úton
b) folyószámlára ______________________________________(száma) szíveskedjenek küldeni
(A megfelelőt szíveskedjen aláhúzni)
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy a kérelemben közölt adatok a valóságnak megfelelnek.
Kijelentem, hogy az igazolt ellátásom mellett nem rendelkezem egyéb jövedelemmel.
Hozzájárulok a kérelemben szereplő adatok szociális igazgatási eljárás során történő felhasználásához.
Hajmáskér, 20 . ______hó___nap
_______________________
a kérelmező aláírása
A következő kijelentést csak akkor írja alá, ha egyetért.
Kérelmemnek megfelelő döntés estén fellebbezési jogommal nem kívánok élni.
Hajmáskér, 20 . ______hó___nap
_______________________
a kérelmező aláírása

4. melléklet

KÖZTEMETÉS IRÁNTI KÉRELEM
Alulírott kérem Hajmáskér Község Önkormányzatát, hogy
néhai ………………………………………………………..…………………………. (név)
leánykori név: ……………………………………………………………………….…..
Szül. hely, idő: ………………………………………………………………………….
Anyja leánykori neve: …………………………………………………………………..
elhalálozás időpontjában fennálló utolsó lakóhelye: ……………………………………
………………………………………..., TAJ száma: …………………………………..
elhalálozás ideje: ………………………………………………….
közköltségen történő eltemetéséről gondoskodjon.
Kijelentem, hogy temetésre kötelezett személy vagyok, de anyagi helyzetem miatta a temetés költségeit létfenntartásom veszélyeztetése nélkül vállalni nem tudom.
Kérem az elhunyt ……………………….. szertartás szerinti temetésének elrendelését.
A köztemetés helyéről, idejéről kérek /nem kérek értesítést. (megfelelő rész aláhúzandó)
Kérelmező neve:
Neve: ………………………………………………………..…………………………
leánykori név: ……………………………………………………………………….…..
Szül. hely, idő: ………………………………………………………………………….
Anyja leánykori neve: …………………………………………………………………..
lakóhelye: …………………………..............................................................................…………
………………………………………..., TAJ száma: …………………………………..
Büntetőjogi felelősségem tudatában kijelentem, hogy tudomásom szerint
- A temetést szerződésben vállalta …………………………………………...…..(név)
………………………………….……………………. (lakcím) szerinti lakos.
- A temetést szerződésben vállaló személy nincs.
- Az elhunyt végrendeletében az alábbi személyt nevezte meg: …..………………………
…………………………. (név) …………………………………………………… (lakcím), akinek
a temetésről gondoskodni kell.
- Végrendelet nem készült, nem jelölt meg végrendeletben temetésre köteles személyt.
- Az elhunyttal elhalálozása előtt együtt élő házastársa ………………………………
………………………. (név), leánykori neve:………………………………………
Szül. helye, ideje: …………………………………………………………………..
állandó lakcíme: …………………………………………………………………….
Az elhunyt közeli hozzátartozója: házastárs, egyeneságbeli rokon, az örökbe fogadott, a mostoha- és nevelt gyermek, az örökbe fogadó, a mostoha- és nevelőszülő és a testvér
Név szül. idő : …………………………………………………………………………
anyja neve rokoni foka :…………………………………………………………………..
Belföldi állandó lakcímre:…………………………………………………………………
Belföldi tartózkodási lakcíme:……………………………………………………………..
Kijelentem, hogy a fenti adatok a valóságnak megfelelnek. Hozzájárulok a nyilatkozatban szereplő adatoknak a szociális igazgatási eljárásban történő felhasználásához, kezeléséhez.
Kijelentem, hogy az eljárás során az önkormányzattal együttműködöm.
……………………, 20…... …………………….. hó ……. nap
…………………………………
aláírás
Tájékoztatom, hogy a temetőkről és temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. tv. 20. § (2) bekezdése alapján a temetésre kötelezett személy:
a) aki a temetést szerződésben vállalta;
b) akit arra az elhunyt végrendelete kötelez;
c) végintézkedés hiányában elhunyt temetéséről az elhalálozása előtt vele együtt élő házastársa vagy
élettársa;
d) az elhunyt közeli hozzátartozója (a Polgári Törvénykönyvről szóló 2013. évi V. törvény 8:1. § (1) bekezdés 1) pont).
Tudomásul veszem, hogy az elhunyt személy utolsó lakóhelye szerinti települési önkormányzat
- a költségeket hagyatéki teherként a területileg illetékes közjegyzőnél bejelenti, vagy
- az eltemettetésre köteles személyt a köztemetés költségeinek megtérítésére kötelezi.
A kérelemhez mellékelni kell:
- a köztemetésre kötelezett – és családja - jövedelemigazolását
- halotti anyakönyvi kivonat fénymásolatát
1

Az 1. § c) pontját a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete 13/2021. (VI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

2

A 2. § (1) bekezdése a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (VII. 28.) önkormányzati rendelete 1. §-a szerint módosított szöveg.

3

A 3. § (8) bekezdése a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete 13/2021. (VI. 2.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 3. § (9) bekezdését a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete 13/2021. (VI. 2.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdése iktatta be.

5

A 7. §-t a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete 13/2021. (VI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

6

A 9. § (5) bekezdését a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete 13/2021. (VI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § c) pontja hatályon kívül helyezte.

7

A 16. § (1) bekezdése a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete 13/2021. (VI. 2.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

8

A 22. §-t a Hajmáskér Község Önkormányzata Képviselő-testülete 13/2021. (VI. 2.) önkormányzati rendelete 3. § d) pontja hatályon kívül helyezte.

9

A 25. § a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.