Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2021. (VII.9.) önkormányzati rendelete

a helyi parkolás átfogó szabályozásáról és a várakozás igénybevételének rendjéről, valamint a parkolási díjakról

Hatályos: 2021. 08. 01- 2022. 05. 31

Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete 10/2021. (VII. 9.) önkormányzati rendelete

a helyi parkolás átfogó szabályozásáról és a várakozás igénybevételének rendjéről, valamint a parkolási díjakról

2021.08.01.

Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, valamint a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 48. § (5) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában és a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 8. § (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el.

1. TERÜLETI HATÁLY

1. § (1) Az önkormányzati rendelet hatálya a község közigazgatási területén belül az önkormányzati tulajdonú közutakon, önkormányzati ingatlanokon, továbbá közterületeken, illetve egyes nem önkormányzati tulajdonú, de közhasználatra az Önkormányzatnak vagy a 100 %-os önkormányzati tulajdonban lévő Üzemeltetőnek külön megállapodással üzemeltetésre átadott területeken fizető parkolóként kijelölt várakozóhelyekre és területekre, valamint a (6) bekezdésében leírtakra terjed ki.

(2) Fizető parkolónak minősül minden, amelyeket a KRESZ 110. Ábra szerinti „Várakozóhely” jelzőtáblával, valamint a KRESZ 61/a és 61/b ábrák szerinti „Korlátozott várakozási övezet” és „Korlátozott várakozási övezet vége” és az alattuk elhelyezett, a díjfizetési kötelezettségre és annak módjára utaló kiegészítő táblával jelöltek meg.

(3) A fizető parkolók felsorolását és övezeti besorolását az 1. számú melléklet tartalmazza.

(4) A fizető parkoló zónák területi kiterjesztése vagy az övezeti besorolás megváltoztatása, valamint díjak meghatározása a képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

(5) Fizető parkoló csak szilárd burkolatú, vagy mechanikailag stabilizált területen jelölhető ki.

(6) Rendezvények alkalmával - a rendezvényhez kapcsolódóan - ideiglenes jelleggel létesített újabb parkolóhelyek kijelölésére a Polgármester jogosult.

2. TÁRGYI HATÁLY

2. § A rendelet hatálya kiterjed valamennyi - beleértve az elektromos meghajtású járműveket is - közúti járműre, kivéve:

a) a megkülönböztetett jelzéssel ellátott járműveket (mentők, tűzoltók, rendőrségi, orvosi ügyeletet ellátó járművek), továbbá az intézkedő rendőr járművét,

b) a figyelmeztető jelzést jogosan használó kommunális szolgáltató és a közműhiba-elhárítást végző járműveket,

c) rendkívüli közműhiba elhárítása céljából, a hiba elhárításának időtartamáig a hiba kijavításához kiérkező szerviz autót és az azt kiszolgáló járműveket,

d) kétkerekű segédmotor-kerékpárokat és a kerékpárokat,

e) mozgáskorlátozottak által vezetett, illetve az őket szállító járműveket a 218/2003 (XII.11) Kormányrendelet alapján kiadott, érvényes parkolási igazolvány jogos és szabályos használata esetén.

3. SZEMÉLYI HATÁLY

3. § A rendelet személyi hatálya kiterjed a rendeletben megjelölt fizető parkolót igénybe vevő gépjármű üzembentartójára. Üzembentartónak a jármű forgalmi engedélyébe bejegyzett üzembentartó, ennek hiányában a tulajdonos minősül.

4. A FIZETŐ PARKOLÓHELYEK IGÉNYBEVÉTELÉNEK SZABÁLYAI

4. § (1) E rendelet hatálya alá tartozó parkolóhelyeken – jogszabály alapján mentességet nem élvező járművel - a KRESZ és jelen rendelet szabályai megtartásával, a díj ellenében igénybe vehető várakozóhelyen (továbbiakban: fizető parkoló) kizárólag díjfizetés ellenében szabad várakozni. A díjfizetési kötetezettség tartama alatt a közszolgáltatást igénybe vevő, mint bérlő (továbbiakban: Használó) és a fizető parkolót üzemeltető Congeria Településüzemeltető Szolgáltató Korlátolt Felelősségű Társaság, 8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 12. (a továbbiakban: Üzemeltető), mint bérbeadó között, ráutaló magatartással területbérleti szerződés jön létre.

(2) A várakozás legfontosabb szabályairól és a díjfizetés módjáról a várakozó helyre vonatkozó KRESZ tábla alatt lévő kiegészítő tábla ad tájékoztatást.

(3) A fizető parkolókat jelölő kiegészítő táblán az alábbi információkat kell a külföldiek számára is jól érthető módon lehetőség szerint rajzjelekkel is közölni:

a) az adott helyen várakozók díjfizetési kötelezettségét,

b) a díjfizetési kötelezettség időbeni hatályát,

c) a várakozási díj összegét jármű fajtánként,

d) a pótdíj összegét,

e) a nem őrzött parkolóra utalást,

f) az üzemeltető nevét és az ügyfélszolgálat címét.

(4) A szolgáltatás a várakozó járművek őrzésére nem terjed ki.

(5) Üzemeltetési időn kívül a fizető parkolókban nem kell várakozási díjat fizetni.

5. A PARKOLÓK IGÉNYBEVÉTELÉNEK SZABÁLYAI

5. § (1) A területen érvényes díjak meghatározása a Képviselő-testület kizárólagos hatáskörébe tartozik.

(2) A várakozási díjat a várakozás megkezdésekor kell megfizetni, erre való külön felhívás nélkül. A minimálisan megfizetendő várakozási idő 15 perc, a leghosszabb idő nincs korlátozva.

(3) A területen járművel jogszerűen várakozni kizárólag a várakozáskor érvényes bizonylattal - parkolójegy, bérlet, parkolásra jogosító engedély- vagy mobiltelefonos parkolási rendszer használatával történő díjfizetéssel lehet. A bizonylat a rajta feltüntetett időtartamig érvényes.

(4) A (3) bekezdés szerinti bizonylatot a gépkocsiban az első szélvédő mögött, kívülről jól látható helyen kell elhelyezni, úgy hogy információt adó előlapja az érvényesség és jogosultság ellenőrzése céljából teljes egészében, tisztán látható legyen.

(5) A nem kétkerekű motorkerékpár esetén javasolt a mobiltelefonos rendszer használata, ennek hiányában a megváltott jegy biztonságos kihelyezése az üzembentartó felelőssége.

(6) A parkolójegy, a bérlet illetve a parkolásra jogosító engedély érvényességét a Használónak kell bizonyítania.

(7) A várakozási díj őrzést vagy egyéb szolgáltatást nem foglal magában.

(8) A parkolási díj megfizetésének kötelezettsége alól a gépjárműben, vagy annak közelében történő várakozás nem mentesít.

(9) A Polgármester írásban engedélyezheti Tihany Község Önkormányzatának közigazgatási területén belül adott helyre és időtartamra, elsősorban a rendezvényekre meghívott vendégeket szállító járművek díjmentes parkolását valamennyi kijelölt várakozási területen.

6. A DÍJFIZETÉS MÓDJA

6. § (1) A Használó köteles a parkolójegy megváltásához szükséges pénzegységről a parkolás megkezdését, és a parkolóhely tényeges igénybevételét megelőzően gondoskodni vagy mobiltelefon igénybevételével a díjat megfizetni. Ezen kötelezettség elmulasztásából eredő költséget és kárt viselni köteles.

(2) A várakozási díjat jegyautomata esetében az automatán feltüntetett pénzérmével, minden megkezdett 15 percre, előre kell megfizetni a szándékolt várakozási időnek megfelelő parkolójegy megváltásával. Mobil telefonon díjat fizetni az eltelt várakozási időnek megfelelően az automatákon feltüntetett módon, és az ott meghatározott telefonszámon a várakozás megkezdésekor bejelentkezéssel, befejezésekor kijelentkezéssel lehet.

(3) A Használó a parkolási időtartam meghosszabbítása érdekében új parkolójegy váltásáról, és a jegy jogszabályszerű kihelyezéséről az előzőleg már megváltott parkolójegy lejártát megelőzően úgy köteles gondoskodni, hogy a megváltott parkolójegyeken feltüntetett időtartamok a parkolás céljára igénybe vett teljes időtartamot folyamatosan, megszakítás nélkül lefedjék.

(4) Üzemzavar esetén, a parkolóhelyhez legközelebb eső üzemelő jegy-automatánál vásárolt jeggyel lehet igénybe venni az adott parkolót.

(5) A Használó nem tarthat igényt az üzemeltetővel szemben az általa megfizetett, de igénybe nem vett parkolási idővel arányos parkolási díjra.

(6) Utólagos fizetés jegy-automatával csak pótdíj ellenében lehetséges.

7. A FIZETŐ PARKOLÓK ÜZEMELTETÉSE

7. § (1) A fizető parkolókat az Üzemeltető Tihany Község Önkormányzatával megkötött (üzemeltetési-fejlesztési) szerződésben rögzített szabályok, valamint e rendelet előírásai szerint működteti.

(2) Az üzemeltetési idők megváltozásáról a lakosságot - sajtóhirdetéssel, közleménnyel - előzetesen, valamint a helyszínen is tájékoztatni kell.

(3) Az Üzemeltető – az Önkormányzat írásos hozzájárulása esetén - a kijelölt parkolóhely más célú használatához ideiglenesen, meghatározott időre hozzájárulhat. Ez nem mentesíti az érintettet a más jogszabályban előírt engedélyek, hozzájárulások beszerzésének kötelezettsége alól.

8. ÜZEMELTETÉSI IDŐ

8. § A várakozási övezetben a parkolásért (várakozásért) üzemelési időszakban minden nap kell parkolási díjat fizetni. Az üzemeltetési idők övezetenként az 1. mellékletben találhatók.

9. VÁRAKOZÁSI DÍJAK

9. § (1) A parkolásért fizetendő várakozási díjak, bérletjegyek és kizárólagos használatért fizetendő díjak (együttesen a továbbiakban: parkolási díjak) mértékét Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testülete jelen rendeletében állapítja meg a közúti közlekedésről szóló 1988. évi I. törvény 15/A. §-ban foglaltak szerint.

(2) A parkolási díjakat a rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(3) A települési rendezvényekhez kapcsolódó, ideiglenes parkolóhely használatára a rendező szerv kérelme alapján, a polgármester hozzájárulásával az üzemeltető külön megállapodást köthet. A megállapodással érintett várakozóhelyeket a helyszínen egyértelműen meg kell jelölni, a használatukért járó térítést pedig a külön megállapodásban kell rendezni.

10. PÓTDÍJAK, ELLENŐRZÉS

10. § (1) Aki szabálytalanul parkol, parkoló szelvény nélkül, vagy érvénytelen, illetve lejárt szelvénnyel parkol, vagy szelvényét, mozgáskorlátozott igazolványát nem ellenőrizhető és nem előírás szerinti módon helyezi el a járműben a várakozási díjon felül pótdíjat köteles fizetni. A nem ellenőrizhető módon elhelyezett szelvényt érvénytelennek kell tekintetni.

(2) Amennyiben a jármű díjfizetési kötelezettség alá eső várakozási területen díjfizetés nélkül várakozik, vagy a kifizetett várakozási időt egy óránál rövidebb időre történt fizetés esetén 5 perccel, egy órára vagy annál hosszabb időre történt fizetés esetén legalább 15 perccel túllépi, várakozási esetenként egy órai várakozási díjat, továbbá pótdíjat kell fizetni.

(3) Az (1) bekezdés szerinti jogosulatlan parkoló használat esetén a szabálytalanságot megállapító parkoló őr köteles az írásos pótdíjfizetési felszólítást és csekket jól látható helyen elhelyezni. Az Üzemeltető által alkalmazott parkoló őr köteles a jogosulatlan használatról a jármű rendszámát is tartalmazó fényképfelvételt készíteni.

(4) Amennyiben ugyanazon jármű, de más várakozási övezetben ismételten megvalósítja a 10. § (1) bekezdésben foglaltakat, úgy üzemidőn belül minden érintett parkolási övezetben kaphat pótdíjfizetési felszólítást.

11. § (1) A fizetési felszólításon fel kell tüntetni a parkoló helyét, az észlelés időpontját, a gépkocsi rendszámát, a jogosulatlan parkolás meghatározását, valamint a várakozási díjra és pótdíjra vonatkozó ismérveket.

(2) A fizetendő parkolási díj és pótdíj befizetése csekken, illetve banki átutalással történhet, a parkoló őr a pótdíjat nem veheti át.

(3) A pótdíj összegét a rendelet 2. számú melléklete tartalmazza.

(4) Pótdíjat méltányosságból elengedni nem lehet.

(5) Reklamációt, az ügyfélszolgálaton rendszeresített formanyomtatványon, kizárólag írásban lehet benyújtani.

(6) A jogosulatlan parkolás folytán kihelyezett fizetési kötelezettséggel kapcsolatban az Üzemeltetővel folytatott bármilyen levelezésnek, illetve személyes egyeztetésnek a fizetési kötelezettség teljesítésének határidejére halasztó hatálya nincs.

12. § (1) Amennyiben a parkoló őr az 1. számú melléklet szerinti parkolókban a KRESZ szabályai szerint szabálytalanul várakozó gépjárművet észlel, az üzemeltető szabálysértés miatt ismeretlen személy ellen szabálysértési feljelentést tehet

(2) A szabálysértés elkövetésének dokumentálására az üzemeltető képrögzítő technikai eszközöket jogosult igénybe venni és a szabálysértési eljárás során a rögzített felvételeket bizonyítékként az eljáró szabálysértési hatóság részére rendelkezésre bocsáthatja.

11. DÍJMENTESSÉGEK

13. § A fizető parkolókban díjmentesen csak díjmentes használatra jogosító bérlettel vagy mozgáskorlátozott igazolvánnyal szabad várakozni.

12. BÉRLETEK

14. § (1) A Tihanyban bejelentett lakóhellyel rendelkező lakos (továbbiakban: tihanyi lakos) személygépkocsira, valamint a legfeljebb 3,5 t össztömegű tehergépjárműre lakossági parkoló bérletet vásárolhat a rendelet 3. számú mellékletében meghatározott áron.

(2) A lakossági parkoló bérlet vásárlására kizárólag a tihanyi lakos jogosult, aki a forgalmi engedély szerint a gépjármű üzembentartója.

(3) A jogosultságot személyi igazolvánnyal, lakcímkártyával és érvényes forgalmi engedéllyel kell igazolni.

15. § (1) Az a tihanyi lakos is jogosult lakossági parkoló bérlet vásárlására, aki a tulajdonában lévő, tihanyi székhellyel vagy telephellyel rendelkező cégének a tulajdonában lévő személygépjárművét használja.

(2) Az igényléshez a 14. § (3) bekezdésében foglaltakon túl a cégkivonatot is szükséges bemutatni.

16. § (1) A 14. § és 15 § szerinti lakossági parkoló bérlet valamennyi Üzemeltető által üzemeltetett fizető parkolóban érvényes a (2) bekezdésben foglalt korlátozással.

(2) A lakossági bérlet az alábbi parkolókban napi egyszeri, maximum 2 órás folyamatos várakozásra jogosít:

a) a Levendula Étterem melletti (210/1 hrsz.),

b) az Önkormányzati Hivatal (211/6 hrsz.) előtti,

c) a Visszhang-dombi (678 hrsz.), valamint

d) a Batthyány utcai (185-186 hrsz.) parkolókban

17. § (1) Munkavállalói bérlet megváltására jogosult az a személy, aki munkáltatói igazolással, hitelt érdemlően igazolni tudja, hogy

a) tihanyi székhellyel vagy telephellyel rendelkező, vagy

b) Tihanyban nyilvántartásba vett szálláshely-szolgáltató magán vagy jogi személy alkalmazásában áll és

c) Tihany településen van a munkavégzés helye.

(2) Az (1) bekezdés szerinti munkavállaló a munkaviszony időtartamához igazodóan

a) éves,

b) negyedéves vagy

c) havi bérletet igényelhet.

(3) A munkavállalói bérlet kizárólag az alábbi várakozási övezetekben érvényes:

a) Gödrös,

b) Rév,

c) Ófalu,

d) Sajkod

e) Hajóállomás.

18. § (1) Tihany közigazgatási területén nyilvántartásba vett szálláshely szolgáltatók évente maximum 3 db rendszám nélküli, biankó bérletet igényelhetnek.

(2) Az igényléshez a szálláshely-szolgáltatói minőséget igazolni kell.

(3) A biankó bérlet a szálláshely 150 m-es körzetében érvényes.

19. § (1) A Tihanyi Horgász Egyesület tagjai kizárólag a Tihanyi Rév parkoló területére érvényes, éves bérletet igényelhetnek.

(2) Az igényléshez az egyesületi tagságot igazolni kell.

20. § (1) A 14. § - 17. §-ban foglaltakon túl bármely természetes és jogi személy jogosult parkoló bérletet vásárolni a rendelet 3. számú mellékletében foglalt díjtételek ellenében.

(2) A kiadott bérletekről az Üzemeltető nyilvántartást vezet.

13. ZÁRÓ RENDELKEZÉSEK

21. § (1)1

(2) Az e rendelet hatálybalépéséig kiadott bérletek az érvényességi idejük lejártáig, továbbra is felhasználhatók, érvényben maradnak.

22. § Ez a rendelet 2021. augusztus 1-jén lép hatályba.

1. melléklet

A fizető parkolók felsorolása és díjai

A

B

C

D

Parkolók helye, megnevezése

Üzemeltetési idő

Maximált fizető időszak /óra

Személygépkocsi, három vagy négykerekű motorkerékpár, és három vagy négykerekű segédmotoros kerékpár

Autóbusz, vontató, tehergép-kocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű, pótkocsi

1

Gödrös (902 hrsz.)

03.01- 11.30.

9-20

350,- Ft/óra 1.800,- Ft/nap

1.050,- Ft/óra

2

Rév (1858/3, 1868/4, 1859 hrsz.)

03.01- 11.30.

9-20

300,- Ft/óra

900,- Ft/óra

3

Ófalu (Csokonai utca, Dózsa György utca, Major utca, Völgy utca, Aranyház utca, Szőlő utca, Kenderföld utca)

03.01- 11.30.

9-20

250,- Ft/óra 1.500,- Ft/nap

nem állhat

4

Levendula Étterem melletti parkoló (210/1 hrsz.)

03.01- 11.30.

9-20

500,- Ft/óra

nem állhat

5

Önkormányzati Hivatal előtti parkoló (211/6)

03.01- 11.30.

9-20

500,- Ft/óra

nem állhat

6

Visszhang-dombi parkoló (678 hrsz., Árpád utca)

03.01- 11.30.

9-20

500,- Ft/óra

nem állhat

7

Balázs Étteremmel szembeni parkoló (565 hrsz.)

03.01- 11.30.

9-20

400,- Ft/óra

nem állhat

8

Temető melletti parkoló (211/3, 255/1, 255/2 hrsz.)

03.01- 11.30.

9-20

400,- Ft/óra

nem állhat

9

Batthyány utcai parkoló (185 és 186 hrsz)

03.01- 11.30.

9-20

450,- Ft/óra

nem állhat

10

Sajkod (0139/1 hrsz.)

03.01- 11.30.

9-20

250,- Ft/óra 1.500,- Ft/nap

750,- Ft/óra

11

Hajóállomás (574 és 602/1 hrsz)

03.01- 11.30.

9-20

250,- Ft/óra 1.500,- Ft/nap

nem állhat

2. melléklet

Pótdíjak

Pótdíj + várakozási díj

A

B

C

D

Parkolók helye, megnevezése

Személygépkocsi, három vagy négykerekű motorkerékpár, és három vagy négykerekű segédmotoros kerékpár

Autóbusz,vontató, tehergép-kocsi, mezőgazdasági vontató, lassú jármű, pótkocsi

(15 napon belül)

(15 napon túl)

(15 napon belül)

(15 napon túl)

1

Gödrös

350 Ft x 11 +1.050 Ft

350 Ft x 40 +350 Ft

1.050Ft x 11 +.3.150 Ft

1.050Ft x40+1.050 Ft

(902 hrsz.)

összesen: 4.900,-Ft

14.350,- Ft

összesen: 14.700,-Ft

43.050,- Ft

2

Rév

300 Ft x11 +900 Ft

300 Ft x40 +300 Ft

900Ft x 11 +.2.700 Ft

900Ft x 40 +.900Ft

(1858/3,1868/4, 1859 hrsz.)

összesen: 4.200,-Ft

12.300,- Ft

összesen: 12.600,-Ft

36.900,- Ft

3

Ófalu

250 x 11 + 600 Ft

250 x 40 + 250 Ft

(Csokonai utca, Dózsa György utca, Major utca, Völgy utca, Aranyház utca, Szőlő utca, Kenderföld utca)

összesen: 3.500,- Ft

10.250,- Ft

4

Levendula Étterem melletti parkoló

500Ft x 11 + 1500 Ft

500Ft x40 + 500 Ft

(210/1 hrsz.)

összesen: 7.000,-Ft

20.500,- Ft

5

Önkormányzati Hivatal előtti parkoló

500Ft x 11 + 1500 Ft

500Ft x40 + 500 Ft

(211/6 hrsz)

összesen: 7.000,-Ft

20.500,- Ft

6

Visszhang-dombi Parkoló

500Ft x 11 + 1500 Ft

500Ft x40 + 500 Ft

(678 hrsz., Árpád utca)

összesen: 7.000,-Ft

20.500,- Ft

7

Balázs Étteremmel szembeni parkoló

400 Ft x 11+ 1.200 Ft

400 Ft x 40+ 400 Ft

(565 hrsz.)

összesen: 5.600,-Ft

16.400,- Ft

8

Temető melletti parkoló

400 Ft x 11+ 1.200 Ft

400 Ft x 40+ 400 Ft

(211/3, 255/1, 255/2 hrsz.)

összesen: 5.600,-Ft

16.400,- Ft

9

Batthyány utcai parkoló

450Ft x 11 + 1.350 Ft

450Ft x40 + 450Ft

(185 és 186 hrsz)

összesen: 6.300,-Ft

18.450,- Ft

10

Sajkod

250 Ft x 11 +750 Ft

250 Ft x 40 +250 Ft

750Ft x 11 +.2.250 Ft

750 Ft x 40 +750 Ft

(0139/1 hrsz.)

összesen: 3.500,-Ft

10.250,- Ft

összesen: 10.500,-Ft

30.750,- Ft

11

Hajóállomás

250 Ft x 11 +750 Ft

250 Ft x 40 +250 Ft

(574 és 602/1 hrsz)

összesen: 3.500,-Ft

10.250,- Ft

3. melléklet

Bérletek

1. Bejelentett tihanyi lakóhellyel nem rendelkezők éves bérlete

65.000,- Ft + ÁFA

2. Bejelentett tihanyi lakóhellyel nem rendelkezők negyedéves bérlete

18.000,- Ft + ÁFA

3. Bejelentett tihanyi lakóhellyel nem rendelkezők havi bérlete

7.000,- Ft + ÁFA

4.Munkavállalói éves

32.500,- Ft + ÁFA

5.Munkavállalói negyedéves bérlet

9.000,- Ft + ÁFA

6.Munkavállalói havi bérlet

3.500,- Ft + ÁFA

7.Lakossági személy- és lakossági kisteherautó
(legfeljebb 3,5 t össztömegű tehergépjármű) éves bérlet

1 autó

2.000,- Ft + ÁFA

2 autó összesen

4.500,- Ft + ÁFA

3 autó összesen

8.000,- Ft + ÁFA

8. A Tihanyi Horgász Egyesülete tagjai éves bérlete

10.000,-Ft +ÁFA

9. A tihanyi szálláshely szolgáltatók éves bérlete

15.000,-Ft +ÁFA

1

A 21. § (1) bekezdése a 2010. évi CXXX. törvény 12. § (2) bekezdése alapján hatályát vesztette.