Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2021. (III.17.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetésének a szabályairól

Hatályos: 2021. 03. 18- 2021. 04. 29

Tihany Község  Önkormányzat Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdése szerinti hatáskörében a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I.29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben az 549/2020.(XII.2.) kormányrendelet 1. §-ban  kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. 13. § (1) bekezdés 11. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, figyelembe véve az Országos Tűzvédelmi Szabályzatról szóló 54/2014. (XII. 5.) BM rendelet 225. § (1) bekezdését az avar és kerti hulladék nyílttéri égetésének szabályairól a következőket rendeli el:


1. A rendelet hatálya és értelmező rendelkezések


1. § (1) A rendelet területi hatálya kiterjed Tihany község közigazgatási területének  belterületére.


(2) A rendelet személyi hatálya kiterjed az avart, vagy kerti hulladékot szabadban égető természetes és jogi személyre.


2. § A rendelet alkalmazásában

  1. avar és kerti hulladék: az ingatlanokon azok tisztántartása, ápolása, gondozása, vagy egyéb kertészeti munkálatok végzése során keletkezett és további hasznosításra nem kerülő fű, lomb, gyökérmaradvány, szár, levél és egyéb növénymaradvány,
  2. további hasznosítás: a növényi maradványok komposztálása,
  3. ingatlantulajdonos: akinek az ingatlan a tulajdonában van, ha az ingatlant használati jog érinti, akkor e rendelet alkalmazásában a használati jog élvezőjét kell ingatlan tulajdonosának tekinteni.


2. Az égetés szabályai


3. § (1) A település belterületi ingatlanain keletkezett avar és kerti hulladék hasznosításáról az ingatlan tulajdonosnak elsősorban komposztálással kell gondoskodnia.


(2) Avar és kerti hulladék égetése az e rendeletben engedélyezett időszakban és feltételek szerint engedélyezett.


3. Az égetés engedélyezett időszaka


4. § (1) Az avar és kerti hulladék égetését KIZÁRÓLAG MUNKANAPOKON, naponta 8 órától 20 óráig lehet elvégezni


 (2) Az engedélyezett időszak napi kezdő időpontjától lehet megkezdeni az égetést. Az égetést teljesen abba kell hagyni, a füstöt meg kell szüntetni az engedélyezett időszak napi záró időpontjáig.





4. Az égetés feltételei


5. § (1) Avar és kerti hulladék égetése kizárólag 18 életévet betöltött, cselekvőképes, az égetés felügyeletére fizikailag képes személy számára engedélyezett.                            


 (2) Ha az égetés nem természetes személy nevében történik, akkor az érintett jogi személy vezetője köteles gondoskodni a megfelelő természetes személy jelenlétéről.


(3) Az égetést az ingatlan területén belül kell végezni úgy, hogy a tűz szomszédos telken lévő épületektől legalább 10 méterre, a saját épülettől legalább 5 méterre legyen.


6. § (1) Avart és kerti hulladékot égetni csak szélcsendes időben és kellően száraz avar esetén szabad.


(2) Az égetést azonnal abba kell hagyni, ha az égetés (1) bekezdésben meghatározott feltételei az égetés során megváltoznak, illetve a tűz, vagy a füst emberi környezet károsodását idézheti elő.


(3) A levegőszennyeződés csökkentése és a gyorsabb égés érdekében az avart és kerti hulladékot előzetesen szárítani kell.


(4) Az égetést a lakókörnyezet lehető legminimálisabb zavarása mellett kell végezni.


(5) Egy ingatlanon az egy napon történő égetés időtartama nem haladhatja meg a 2 órát.


7. § (1) Az égetéshez tüzet rakni csak biztonságos, jól kialakított tűzrakó helyen és módon, a lakó- és gazdasági épülettől kellő távolságban, állandó felügyelet mellett engedélyezett, úgy, hogy az emberi környezetet ne károsítsa és az égetés hősugárzása kárt ne okozzon.


(2) Az égetés helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétbe helyezni (különösen: oltóvíz, homok), amelyekkel a tűz eloltható, illetve a nem kívánt továbbterjedése megfékezhető.


8. § (1) Az égetésre szánt avarral és kerti hulladékkal együtt nem égethető kommunális és veszélyes  hulladék.


(2) Az égés gyorsítása érdekében éghető, légszennyeződés okozó folyadékot vagy bűzös adalékot, segédanyagot használni nem szabad.


(3) Tilos a tüzet őrizetlenül hagyni.


(4) Nem szabad égetni ködös, párás, esős időben, erős szélben.


(5) Közterületen avart és kerti hulladékot égetni külön engedéllyel szabad.


(6) Tilos tűzrakó helyet kialakítani kis-, közép- és nagyfeszültségű villanyvezetékek, távközlési vezetékek, valamint felszínen lévő gázvezetékek környezetében.




9. § (1) Az égetés befejezése után a tűzrakó helyet gondosan át kell vizsgálni. A parázslást, izzást kéziszerszámokkal, a tűzrakó hely belocsolásával és vagy földréteggel való lefedésével meg kell szüntetni.


(2) A hatóságilag elrendelt általános tűzgyújtási tilalom alól a rendelet nem ad felmentést.


5. Jogkövetkezmény


10. § Az avar és kerti hulladék égetésére vonatkozó közösségi együttélés alapvető szabályait sértő magatartást és a magatartás miatt kiszabható bírság mértékét a közösségi együttélés alapvető szabályairól és az azokat sértő magatartás következményeiről szóló helyi rendelet határozza meg.


6. Záró rendelkezés


11. § Ez a rendelet 2021. március 18-án lép hatályba és a veszélyhelyzet megszűnésével, de legkésőbb 2021. április 30-án hatályát veszti.




                            Tósoki Imre                                                  Dr. Percze Tünde

                            polgármester                                                          jegyző




A rendelet kihirdetve:  2021. március 17.



                  Dr. Percze  Tünde

                           jegyző