Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívül és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

Hatályos: 2023. 01. 28

Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete

A hivatali helyiségen kívül és a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályairól és díjairól

2023.01.28.

Tihany Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § E rendelet alkalmazásában

a) hivatali munkaidőn a Tihanyi Közös Önkormányzati Hivatal Szervezeti és Működési Szabályzatában a hivatal általános munkarendjeként meghatározott időszakot,

b) hivatali helyiségen az önkormányzat 8237 Tihany, Kossuth Lajos utca 12. szám alatti ingatlanán található épület helyiségeit kell érteni.

2. § (1) A hivatali munkaidőn és a hivatali helyiségen kívül történő házasságkötés esetén a többletszolgáltatás ellentételezéseként díjat kell fizetni.

(2) A díjat az eseményt megelőzően minimum 15 nappal korábban meg kell fizetni az Önkormányzat költségvetési számlájára vagy házi pénztárába. A befizetés tényéről az anyakönyvezetőnek a szertartást megelőzően meg kell győződni.

(3) Hivatali helyiségen kívüli szertartás kizárólag hivatali munkaidőn kívül engedélyezhető.

3. § (1) A hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény lebonyolításnak díja szertartásonként 60.000 Ft.

(2) A hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény lebonyolításának díja 120.000 Ft.

(3) Az (1) bekezdésben foglaltakat nem kell alkalmazni a házasulók valamelyikének orvosi igazolással alátámasztott, közeli halállal fenyegető egészségi állapota esetén.

4. § (1) A házasságkötésnél közreműködő anyakönyvvezetőt választása szerint vagy szabadidő vagy:

a) hivatali munkaidőn kívül szertartásonként bruttó 20.000,- Ft,

b) hivatali helyiségen kívül szertartásonként bruttó 27.000,-Ft díjazás illeti meg.

(2) Az anyakönyvvezetőt a szertartáson való megfelelő megjelenés érdekében évente a mindenkori köztisztviselői illetményalapnak megfelelő összegű költségtérítés illeti meg, melyet felsőruházati és fodrászati költségekre lehet felhasználni.

5. § Ez a rendelet 2023. január 28-án lép hatályba.

6. § (1) E rendelet rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett szertartások estében kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti az egyes anyakönyvi események engedélyezésének szabályairól, valamint az azokért fizetendő díjak mértékéről szóló a 11/2017.(V.25.) önkormányzati rendelet.