Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2021. (XI. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

az államháztartáson kívüli források átadásáról és átvételéről

Hatályos: 2021. 12. 01
az államháztartáson kívüli források átadásáról és átvételéről
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény (a továbbiakban: Mötv.) 41. § (9) bekezdése az önkormányzatok részére rendeletalkotási tárgykörré tette az államháztartáson kívüli forrás átadására és átvételére vonatkozó rendelkezések szabályozását az alábbiak szerint:
(9) A helyi önkormányzat képviselő-testülete az államháztartáson kívüli forrás átvételére és átadására vonatkozó rendelkezéseket rendeletben szabályozza.
Az Mötv. 42. §-a rögzíti a képviselő-testület hatásköréből át nem ruházható hatásköröket, melyekből kikerült az államháztartáson kívüli forrás átadása és átvétele, azaz a hatáskör a képviselő-testület hatásköréből átruházható.
Az Mötv. 41. § (4) bekezdése értelmében a képviselő-testület - a törvényben meghatározott kivételekkel - hatásköreit a polgármesterre átruházhatja. E hatáskör gyakorlásához utasítást adhat, e hatáskört visszavonhatja.
Államháztartáson kívüli forrás átvétele több jogcímen lehetséges. Például közérdekű felajánlás, ajándék, öröklés útján célhoz kötötten vagy felhasználási, hasznosítási cél megjelölése nélkül.
A felajánlók, támogatók lehetnek az államháztartás körébe nem tartozó jogi személyek, jogi személyiséggel nem rendelkező szervezetek, vagy természetes személyek.
Nem tartozik ide az önkormányzati rendeletekben szabályozott szociális támogatások, helyi önszerveződő közösségek támogatása, tekintettel arra, hogy azok támogatása államháztartási forrásból történik.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A rendelet hatályát határozza meg.
A 2. §-hoz
A támogatás forrásáról rendelkezik.
A 3. §-hoz
A támogatásban részesíthetők körét határozza meg.
A 4. §-hoz
A támogatás nyújtásának szabályairól rendelkezik.
Az 5. §-hoz
Rendelkezést tartalmaz a támogatási szerződés megkötéséről.
Az 6. §-hoz
Az elszámolási kötelezettséget szabályozza.
A 7. §-hoz
A nyilvántartási kötelezettségről rendelkezik.
A 8. §-hoz
Az államháztartáson kívüli forrás átvételére vonatkozó szabályokról rendelkezik.
A 9. §-hoz
A záró rendelkezéseket tartalmazza.