Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (X. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

Tihany belterület 523/31. helyrajzi számú ingatlanon megvalósuló többfunkciós társasház épületben épülő lakások értékesítési feltételeiről

Hatályos: 2022. 10. 13

Tihany Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2022. (X. 12.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.13.
Tihany belterület 523/31. helyrajzi számú ingatlanon megvalósuló többfunkciós társasház épületben épülő lakások értékesítési feltételeiről
Általános indokolás
Általános indokolás:
Tihany Község Önkormányzatának Képviselő-testülete meghatározott célból határozta el, hogy az új óvoda-bölcsöde épület felett lakásokat épít, segítve ezzel a tihanyi és a tihanyból elszármazó, a kialakult ingatlanárak miatt letelepedni nem tudó fiatalok helyben maradását és letelepedését a településen.
A képviselő-testület már korábban kinyilvánította, hogy segíteni akkor tud és akkor éri el a tervezett lakásépítés a célját, ha a tervezett értékesítés nem a jelenleg hatályos vagyonrendeletben foglalt szempontok (legmagasabb ár vagy összességében legelőnyösebb ajánlat), hanem ettől eltérő - lakossági kérdőíves felméréssel, véleményezéssel megerősített - szempontrendszer alapján történik.
Nem piaci alapú, de nem is szociális alapú, hanem egy preferálni kívánt szempont rendszer alapján történik az értékesítés, melynek szempontjaira (életkor, Tihanyhoz való kötődés, gyermekek száma) kapott pontszámok mértéke dönt a pályázat nyerteseinek személyéről.
Ehhez meg kell teremteni az értékesítés jogszabályi feltételeit jelen rendelet elfogadásával.
Az önkormányzat tulajdonában lévő lakások és helyiségek bérletéről és elidegenítésének feltételeiről
szóló 1/2020.(I.16.) önkormányzati rendelet az értékesítésre vonatkozóan szabályozást nem tartalmaz.
Az Önkormányzat vagyonáról és a vagyongazdálkodás szabályairól szóló 12/2013. (VI. 12.) önkormányzati rendelet szabályrendszerében a terverezett értékesítés nem illeszthető be, így jelen rendelet hatálya alá tartozó értékesítést a rendelet kiveszi a vagyonrendelet hatálya alól.
Részletes indokolás
Az 1. §-hoz
A település állandó lakosságának száma kiemelt turisztikai szerepétől, a nagyfokú érdeklődéstől és a településen egyidejűleg életvitelszerűen tartózkodók magas számától függetlenül folyamatosan csökken.
Amennyiben a településen lévő, állandó lakhatásra szolgáló ingatlanok a tulajdonosváltást követően egyre emelkedőbb számban időszakos használatú nyaralóként, üdülőként funkcionálnak és folyamatosan csökken az állandó lakosságszám, úgy a település hosszú távú léte és üzemeltetése is veszélybe kerül: kiürülnek az oktatási-nevelési intézmények, nem lesz biztosítható a megfelelő humán munkaerőforrás a településüzemeltetési feladatok ellátására, de egyéb, kötelező önkormányzati feladatellátás is veszélybe kerülhet.
A 2. §-hoz
A rendelet alkalmazásában fontos értelmező rendelkezéseket határozza meg.
A 3. §-hoz
Megállapítja a rendelet tárgyi hatályát, mely a 11 db értékesítendő lakás értékesítési feltételrendszerének kialakítására, valamint személyi hatályának meghatározására, a cselekvőképes magyar állampolgárokra terjed ki. Tárgyi értékesítést kiveszi az önkormányzat vagyonrendeletének és lakásrendeletének hatálya alól a jelen értékesítési feltételrendszer specialitása miatt.
A 4. §-hoz
Meghatározza az értékesíteni kívánt 11 db lakás eladási árát, mely a korrigált bekerülési költség.
Az 5. §-hoz
Meghatározza a nyilvános, többfordulós pályázati eljárás menetét, hogy egy pályázó maximum 3 lakásra pályázhat és min. 1 lakásra szerezhet tulajdonjogot, valamint azt a tényt, hogy a kiválasztás a rendelet mellékletében meghatározott szempontok, és a szempontok után járó pontszámok alapján kerül sor.
A 6. §-hoz
A pályázat benyújtásának feltételeit határozza meg.
A 7. §-hoz
E szakasz alapján a pályázati kiírásról külön testületi döntés születik, melyben a kiírás ideje, pályázat benyújtás módja és helye, a pályázati felhívás tartalma kerül rögzítésre.
A 8. §-hoz
A pályázatok ad-hoc bizottság által történő elbírálás szabályait részletezi, kifejtve az érvénytelen pályázat fogalmát és azt, hogy ki lehet a pályázat nyertese.
A 9. §-hoz
Az érvényes pályázat utáni szerződéskötés rendjét, menetét szabályozza.
A 11. §-hoz
Záró rendelkezés: A rendelet hatályba lépésének napját – a kihirdetést követő napon - szabályozza