Mencshely Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013.(XII.3.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 10. 07

Mencshely Község Önkormányzat Képviselő-testületének 12/2013.(XII.3.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2023.10.07.

Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület Veszprém Megyei Szervezete véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1 § A rendelet hatálya kiterjed Mencshely Község Önkormányzata területén lévő köztemetőre, valamint a köztemető fenntartásával és a temetésekkel kapcsolatos tevékenységekre.

2. § (1) A köztemető címét és ingatlan nyilvántartási adatait, a rendeltetésszerű használathoz szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételeket az 1. melléklet tartalmazza.

(2) Mencshely községben a köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről az önkormányzat gondoskodik.

(3) A temető rendeltetésszerű üzemeltetése, a temető rendjének megtartása érdekében az önkormányzat temető gondnokot bíz meg.

2. Az üzemeltető feladatai, kötelezettségei

3. § (1) Mencshely Község Önkormányzata közigazgatási területén köztemető létesítése, bővítése, lezárása, megszüntetése és kiürítése az önkormányzat feladata.

(2) A temető üzemeltetését a temetőkről és a temetkezésről szóló törvény, annak végrehajtásáról szóló Korm. rendelet, a köztemetőről és a temetkezés rendjéről szóló önkormányzati rendelet, illetve a kegyeleti közszolgáltatási szerződésben foglaltak szerint kell ellátni.

(3) Az Önkormányzat által fenntartott temetőben az elhunyt személyére, vallási, illetve lelkiismereti meggyőződésére, valamely faji csoporthoz tartozására, nemzeti-etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.

(4) Az üzemeltető gondoskodik a 2. mellékletben meghatározott díjak beszedéséről.

(5) Az üzemeltető nevét, címét, elérhetőségét a temető bejáratánál ki kell függeszteni.

3. A temetési helyek és temetkezési szabályok

4. § (1) A temetőt sírhely táblákra, azon belül sírhely sorokra és külön megjelölt temetési helyekre kell felosztani. A sírhelyek (sírbolthelyek) beosztását az üzemeltető állapítja meg.

(2) A temető területén temetésre szolgálnak:

a) sírbolt helyek,

b) egyes felnőtt sírhelyek,

c) kettes felnőtt sírhelyek,

d) gyermek sírhelyek,

e) urnasírhelyek és urnasírboltok

(3) A sírbolthelyek és sírhelyek olyan temetőrészeket jelölnek, amelyeket a nyugvási idő elteltével – szabályszerű eljárás mellett – ki lehet üríteni és temetés céljából igénybe lehet venni.

(4) A sírhelyeket a sorokban – fő szabályként – folytatólagos sorrendben kell felhasználni. A sorokban meglévő üres sírhelyek kérelemre felhasználhatók.

(5) Az elhamvasztott halott hamvait tartalmazó urnát a temetőn belül sírhelyben (rátemetéssel), urnasírban, urnafülkében vagy sírboltban lehet elhelyezni.

(6)1 A temető üzemeltetője a sírhelyek beosztását, akként határozza meg, hogy az új sírhelysort csak a temetői térképen feltüntetett sírhelysor betelte után lehet kijelölni és megkezdeni

6. § (1) A temetési helyek méretei:

a) Felnőtt sírhely: 2,20 m hosszú; 1,00 m széles;

b) Kettős felnőtt sírhely: 2,20 m hosszú; 2,20 m széles; ;

c) Gyermek sírhely: 1,50 m hosszú; 0,80 m széles;

d) Urna földbe temetésénél: 0,80 m hosszú; 0,60 m széles;

e) Sírboltok

ea) 3 személyes sírbolt esetén: 3,50 m hosszú; 2,50 m széles;

eb) 6 személyes sírbolt esetén: 3,50 m hosszú; 3,00 m széles;

(2) A köztemetőben az új sírok egymástól való oldaltávolságának legalább 60 cm-nek kell lennie.

(3) A köztemetőben felnőtt sírhely-díj befizetése mellett a felnőtt sírhely-táblába 10 éven aluli gyermek is temethető. Ilyen esetben azonban a sír méreteinek a felnőtt sír méreteivel azonosnak kell lenni.

(4) A köztemetőben urnasírhelybe négy darab urna helyezhető. Urnasírboltban, annyi urna helyezhető el, ahány befogadására azt építették.

(5) A köztemetőben a sírhelyeket kifalazni, kibetonozni nem lehet.

(6) A köztemetőben a sírhelyeken sírdomb kialakítása (felhantolás) nem kötelező.

7. § (1) A temetési helyet sírjellel kell megjelölni. (kereszt, sírkő, stb.)

(2) Síremléket szilárd alapra kell elhelyezni, mely a sírhelynél nagyobb helyet nem foglalhat el.

7/A § (1)2 Az utolsó ismert lakóhelye szerint mencshelyi lakos elhunyt eltemettetésére a kötelezett ( továbbiakban: eltemettető), az e minőségéről történő nyilatkozatával egyidejűleg, írásbeli kérelem alapján szociális temetést igényelhet az Önkormányzattól.

(2) A haláleset tényéről és az elhunyt ismert adatairól szóló értesítésnek az Önkormányzathoz történt megérkezését követő 1 munkanapon belül az elhunyt eltemettetésére kötelezettet a szociális temetés lehetőségéről, annak lebonyolításáról a Nagyvázsonyi Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője tájékoztatja.

(3) Az eltemettető a (2) bekezdés szerinti értesítés kézhezvételét követően 3 napon belül nyilatkozik arról, hogy igényel-e szociális temetést. Amennyiben az eltemettető szociális temetést igényel, e nyilatkozatával együtt nyilatkozik arról is, hogy a temetkezési szolgáltatásokat maga végzi, vagy az általa felkért és megnevezett személy - díjazás, vagy más ellenszolgáltatás nélkül - látja el (személyes közreműködés).

(4) A Közös Hivatal a szociális temetés igényléséről szóló nyilatkozat kézhezvételét követően a (3) bekezdés szerinti nyilatkozatokat, az elhunytra és az eltemettetőre vonatkozó valamennyi iratot és adatot soron kívül megküldi a temető üzemeltetőjének azzal, hogy az eltemettetővel a kapcsolatot haladéktalanul vegye fel és a szociális temetés lebonyolítását - az (5) bekezdés szerint - a továbbiakban biztosítsa.

(5) A szociális temetés lebonyolításával, az eltemettető személyes közreműködésének biztosításával kapcsolatos valamennyi, további feladatot a köztemetőt üzemeltető látja el.

(6) Abban az esetben, ha az eltemettető a szociális temetést igénylő nyilatkozatával együtt a személyes közreműködésre vonatkozó nyilatkozatát a Közös Hivatal nem küldi meg, vagy az erre vonatkozó nyilatkozatában foglaltakat megváltoztatja, a személyes közreműködést tartalmazó pótlólagos, vagy megváltozott nyilatkozatot az eltemettető - legkésőbb a személyes közreműködés megkezdése előtti napon - az üzemeltető részére köteles átadni. Ennek hiányában az üzemeltető a temetőkről és a temetkezésről szóló törvényben foglaltak szerint köteles eljárni.

(7) Az eltemettetőnek a Közös Hivatalhoz, vagy az üzemeltetőhöz a szociális temetés igénylését követően azon bejelentése, nyilatkozata, tájékoztatása esetén, hogy a (3) bekezdésben meghatározott személyes közreműködést biztosítani nem tudja, az üzemeltető és a Közös Hivatal a temetőkről és a temetkezésről szóló törvényben foglaltak szerint jár el.

(8) A köztemető üzemeltetője az alábbiakról köteles gondoskodni:

a) a szociális temetés lebonyolításában résztvevők megismerhessék a temetéssel összefüggő munkavédelmi, közegészségügyi, járványügyi szabályokat;

b) a temetésben közreműködők temetőben végzett tevékenységének ellenőrzéséről.

5. Sírhelyhasználati idő, rendelkezési jog

8. § (1) A temetési helyekért, illetve annak újraváltásáért az elhunyt hozzátartozójának, illetve az eltemetésre kötelezettnek sírhelydíjat kell fizetni, amelynek mértékét a 2. számú melléklet tartalmazza.

(2) A temetkezési hely feletti rendelkezési jogosultság a megváltás napjával kezdődik. A temetési hely felett az rendelkezik, aki megváltotta.

(3) A temetési hely feletti rendelkezési jog (használati idő):

a) Sírbolt esetén: 60 év

b) Sírhely esetén: 25 év

c) Urnafülke, urnasírhely esetén: 10 év

d) Urnasírbolt esetén: 20 év

(4) A sírhely előre is megváltható, azonban ez esetben a sírhely megjelölése és gondozása kötelező.

(5) Sírhellyel az rendelkezik, akinek a temetési hely felett rendelkezési joga van, illetve aki a temetési helyet megváltotta. A rendelkezési jog kiterjed a temetési helyre helyezhető személyek körének meghatározására, síremlék és sírjel állítására, valamint mindezek megfelelő állapotáról történő gondoskodásra, a temetkezési hely gondozására és az újraváltásra.

(6) A temetkezési helyek - külön tiltó rendelkezés hiányában - újabb ciklusra megválthatók.

(7) Ha a használati idő leteltét követően a sírboltot 5, az egyéb temetkezési helyeket 3 éven belül ismételten nem váltják meg, az üzemeltető jogosult azt minden megtérítési igény nélkül az arra vonatkozó eljárás betartásával újból felhasználni.

(8) A temettető kívánságára történő halott, urna áthelyezés, vagy urna kiadás folytán megürült sírhelyek és urnafülkék számlával igazolt megváltási díjának időarányos részét, a jogosult részére vissza kell téríteni.

(9) A temetkezési helyekért fizetett használati díjak beszedése, kezelése, nyilvántartása az üzemeltető feladata. A díjakat a kötelezettnek előre kell megfizetnie.

6. A sírhelyek gondozása

9. § (1) A temetkezési hely birtokosa által végezhető munkák:

a) egynyári vagy évelő lágyszárú dísznövények ültetése, ápolása,

b) olyan fás szárú növények ültetése, ápolása, amelyek magassága nem éri el az 1,5 m-t,

c) cserepes, vágott és művirág koszorúk elhelyezése,

d) sírhely díszítése, kegyeleti tárgyak elhelyezése.

(2) Növényt ültetni csak a nyitott síremlék belsejébe, illetve zárt síremlék esetén a fedlapon elhelyezett virágtartóban szabad.

(3) A sírok közötti ösvényeket, utakat felásni, növényzettel beültetni nem szabad. Ezeken a terülteken csak a temető kezelője vagy megbízottja telepíthet növényzetet.

(4) A sírhely birtokosa köteles a sírhely és közvetlen környezetének gondozását, gyomtalanítását folyamatosan elvégezni.

(5) A sírhelyek kerítéssel nem határolhatóak.

(6) A temetőben lévő vízvételi helyeket csak a temetőben található növényzet locsolása céljából lehet igénybe venni.

7. Temetői munkák

10. § A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők a 2. mellékletben meghatározott temető fenntartási hozzájárulási díjat kötelesek fizetni. A befizetés hiányában a munkálatok nem kezdhetők meg.

11. § (1) A temető területéről sírkövet, síremléket és fejfát – vagyonvédelmi okokból – csak a temető üzemeltetőjének történt előzetes bejelentés után szabad kivinni.

(2) A temetőben munkát végzők a munkavégzés során keletkezett építési, bontási hulladékot, kötelesek a temető területéről saját költségükön elszállítani.

8. Temetkezési szolgáltatások rendje

12. § (1) A temetkezési szolgáltatók a temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a 2. mellékletben meghatározott díjat kötelesek fizetni az üzemeltetőnek.

(2) Az üzemeltető a temetkezési szolgáltatást végző vállalkozóknak a temetési napokon igény szerint és bejelentési sorrend alapján biztosítja a temetés lebonyolítását.

(3) A temetkezési szolgáltatást végző vállalkozók a temetés időpontját (nap, óra) kötelesek legalább 48 órával előtte a temető gondnoknak bejelenteni.

13. § A temető területén – az erre a célra kijelölt hely kivételével – tilos temetkezési szolgáltatásokra utaló reklám és hirdetőtábla elhelyezése.

9. Temető rendje

14. § (1) A sírhelyek gondozása során keletkező hulladék a sírhelyek között nem tárolható, azt a kijelölt hulladéktárolóban kell elhelyezni

(2) A temetőben keletkezett hulladék összegyűjtésére szolgáló helyet az üzemeltető jelöli ki.

(3) A köztemetőben az üzemeltető biztosítja a hulladék folyamatos összegyűjtését és elszállítását, a 10. § (4) bekezdésben foglalt terület kivételével a gyomirtást és a zöldterület fenntartását.

10. Kegyelet gyakorlás rendje

15. § (1) A temető nyitva tartása:

a) Április 1. napja és október 31. napja között 6:00 - 20:00

b) November 1. napja és március 31. napja között 7:00 - 17:00

c) Halottak napja körüli időszakban meghosszabbított nyitva tartással üzemel a temető, melynek rendjét az üzemeltető állapítja meg és a helyben szokásos módon teszi közzé. A látogatóknak a nyitvatartási idő leteltekor a temetőből távozniuk kell.

(2) A köztemető területén tilos a tűzrakás. Gyertyagyújtásnál és annak égetésénél fokozott körültekintéssel kell eljárni, ügyelve arra, hogy tűz ne keletkezzen.

(3) A temetőbe állatot bevinni tilos.

16. § A temetőbe gépjárművel, segédmotor kerékpárral behajtani és ott közlekedni tilos. A tiltás nem vonatkozik a mozgáskorlátozottakra, a vállalkozók, temetkezési szolgáltatók munkavégzés céljából történő behajtására és egyéb karbantartási munkák esetén történő behajtásra.

11. Záró rendelkezések

17. § (1) A rendelet a kihirdetést követő 30. napon lép hatályba.

1. melléklet a 12/2013. (XII. 3.) önkormányzati rendelethez

A temető rendeltetésszerű használatához szükséges egyéb helyi, tárgyi és infrastrukturális feltételek
A temető és ravatalozó ingatlan nyilvántartás szerinti megjelölése: Mencshely 245., 246., 247. hrsz.

1a.3 ravatalozó épület, 1 db

1b.4 hulladékgyűjtő 2 db,

1c.5 kerítés, élő sövény 780 fm,

1d.6 kutak száma 3 db

2. melléklet a 12/2013. (XII. 3.) önkormányzati rendelethez

Temetési hely megváltási, újraváltási díjak

25 évre

Nettó (Ft)

Egyes sírhely helyi lakos részére

10 000

Egyes sírhely nem helyi lakos részére

100 000

Kettes sírhely helyi lakos részére

20 000

Kettes sírhely nem helyi lakos részére

200 000

Gyermeksírhely helyi lakos részére

5 000

Gyermeksírhely nem helyi lakos részére

50 000

Urnakripta helyi lakos részére

5 000

Urnakripta nem helyi lakos részére

50 000

10 év

Urnasírhely helyi lakos részére

2 500

Urnasírhely nem helyi lakos részére

25 000

60 év

3 személyes sírbolthely helyi lakos részére

30 000

3 személyes sírbolthely nem helyi lakos részére

300 000

6 személyes sírbolthely helyi lakos részére

60 000

6 személyes sírbolthely nem helyi lakos részére

600 000

2.7 Amennyiben az elhunyt hozzátartozójának már van sírhelye és a rátemetés lehetséges, úgy a nem helyi lakos esetében, a helyi lakosra vonatkozó díjszabás lép érvénybe. Helyi lakos esetében ez a táblázatban foglalt díjak 10%-a

2. A temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által –a temetkezési szolgáltatók kivételével - fizetendő temető fenntartási hozzájárulás díja (Síremlék állítási engedély): 0.-Ft

3.8 A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak:

Általános igénybevételi díj: 2.000 Ft/nap
1

A 4. § (6) bekezdését a Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2023. (X. 6.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

2

A 7/A § (1) bekezdése a Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

Az 1. melléklet 1a. pontja a Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

4

Az 1. melléklet 1b. pontja a Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

5

Az 1. melléklet 1c. pontja a Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

Az 1. melléklet 1d. pontja a Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 2. melléklet 2. pontja a Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. melléklet 3. pontja a Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2023. (VIII. 18.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.