Mencshely Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017.(III.31.) önkormányzati rendelete

Mencshely község településfejlesztési koncepciójával, integrált településfejlesztési stratégiájával és a településrendezési eszközök, valamint településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetési szabályzatról

Hatályos: 2023. 05. 13

Mencshely Község Önkormányzat Képviselő-testületének 3/2017.(III.31.) önkormányzati rendelete

Mencshely község településfejlesztési koncepciójával, integrált településfejlesztési stratégiájával és a településrendezési eszközök, valamint településképi arculati kézikönyv és településképi rendelet készítésével, módosításával kapcsolatos partnerségi egyeztetési szabályzatról

2023.05.13.

A Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 23. § (5) bekezdés 5. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § [Általános rendelkezések]

(1)1 Mencshely község településfejlesztési koncepciójának, integrált településfejlesztési stratégiájának és településrendezési eszközeinek, települési arculati kézikönyvének és településképi rendeletének készítésének vagy azok módosításának a lakossággal, érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetekkel, egyházakkal történő véleményeztetése a településfejlesztési koncepcióról, az integrált településfejlesztési stratégiáról és a településrendezési eszközökről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.15.) Korm. rendelet és a partnerségi egyeztetés szabályai szerint történik

(2) E rendelet alkalmazásában partnerek:

a) a település lakossága,

b) a településen működő egyházak, valamint a Mencshely Község Önkormányzatnál (a továbbiakban: Önkormányzat) a véleményezési eljárásokba bejelentkezett érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezetek.

(3)2 Az érdekképviseleti, a civil és gazdálkodó szervezet az adott véleményezési eljárásba, az Önkormányzat polgármesteréhez az önkormányzat honlapján az eljárás indításáról szóló tájékoztató közzétételétől számított 5 napon belül benyújtott írásbeli kérelemmel jelentkezhet be. A kérelemben meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a szervezet nevét, képviselőjét, postai címét és e-mail címét.

2. § [A településfejlesztési koncepció, integrált településfejlesztési stratégiája és településrendezési eszközök, települési arculati kézikönyv és településképi rendelet véleményezéshez szükséges partneri egyeztetés szabályai]

(1) A polgármester a koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet tekintetében a társadalmi bevonás keretében a (3) bekezdés szerint tájékoztatja a partnereket (előzetes tájékoztató), de legalább:

a) a közterületen elhelyezett hirdetőfelületen,

b)3

c) az önkormányzati honlapon

d) lakossági fórumon.

(2) A polgármester az elkészült koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet tekintetében – a széleskörű nyilvánosság biztosításával – partnerségi véleményezésre bocsájtja a (3) bekezdés szerinti helyen és módon (munkaközi tájékoztató), de legalább:

a) a közterületen elhelyezett hirdetőfelületen,

b)4

c) az önkormányzati honlapon

d)lakossági fórumon.

(3)5 A polgármester az elkészült koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet az (1) és (2) bekezdésben foglalt tájékoztatási forma a következő:

a) az (1) bekezdés szerinti tájékoztatási követelményeket, a kézikönyv, a településképi rendelet készítésénél, módosításánál, a koncepció, a stratégia készítésénél valamint a településrendezési eszközök teljes eljárásában történő készítésénél, módosításánál teljes körűen,

b) a (2) bekezdésben foglalt követelményeket

ba) a koncepció és stratégia készítésénél teljes körűen, módosításánál a (2) bekezdés a) vagy c) pontja szerinti módon,

bb) a településrendezési eszközök teljes eljárásban vagy egyszerűsített eljárásban történő készítésénél, módosításánál a véleményezési szakaszban teljes körűen,

bc) településrendezési eszközök tárgyalásos eljárásában történő készítésénél, módosításánál a végső véleményezési szakasz kezdeményezése előtt a partnerekkel történő véleményeztetés során teljes körűen, a Kormány által rendeletben kihirdetett veszélyhelyzet esetén a (2) bekezdés a) vagy c) pontja szerinti módon

bd) a településrendezési eszközök állami főépítészi eljárásban történő módosításánál záró vélemény megkérése előtt (2) bekezdés a) vagy c) pontja szerinti módon,

be) kézikönyv, településképi rendelet készítésénél, módosításánál teljes körűen kell teljesíteni.

(4) A polgármester az elkészült koncepció, a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet készítéséről vagy módosításáról a partnerek az előzetes tájékoztatóval és az elkészült tervezettel kapcsolatos javaslatokat, észrevételeket az alábbi módon tehetik meg:

a)6 a (3) bekezdés szerint van lakossági fórum, azt megelőzően legalább 8 nappal korábban az elkészült tervezetet a (3) bekezdés szerint a hirdető felületen, honlapon meg kell jeleníteni,

b) az észrevételeket, javaslatokat

ba)7 a lakossági fórumon szóban illetve a lakossági fórumtól számított 5 napon belül,

bb)8 ha a (3) bekezdés szerint nincs lakossági fórum, a (2) bekezdés a) vagy c) pontja szerinti közzétételtől számított 10 napon belül lehet papír alapon vagy elektronikusan megtenni.

3. § [ Véleményezés]

(1) A beérkező javaslatokat, véleményeket a közös hivatal megküldi a koncepció a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet elkészítésével megbízott tervezőnek, aki azokat szakmailag megvizsgálja. A tervező az elfogadásra nem javasolt véleményeket, szakmai indokolásával együtt, megküldi az közös önkormányzati hivatalnak.

(2) Az el nem fogadott véleményeket és azok indokolását a polgármester az Önkormányzat Képviselő-testületének ülésén ismerteti. Az el nem fogadott véleményeket, valamint azok indokolását a főépítész összesíti és a koncepció a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet készítésének ügyiratához csatolja.

(3) Az elfogadott koncepció a stratégia, a településrendezési eszközök, a kézikönyv és a településképi rendelet Önkormányzat honlapján történő közzétételéről a közös önkormányzati hivatal gondoskodik.

4. § [Záró rendelkezések]

Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.

1

Az 1. § (1) bekezdése a Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 12.) önkormányzati rendelete 1. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

2

Az 1. § (3) bekezdése a Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 12.) önkormányzati rendelete 1. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 2. § (1) bekezdés b) pontját a Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 12.) önkormányzati rendelete 3. § a) pontja hatályon kívül helyezte.

4

A 2. § (2) bekezdés b) pontját a Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 12.) önkormányzati rendelete 3. § b) pontja hatályon kívül helyezte.

5

A 2. § (3) bekezdése a Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 12.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

6

A 2. § (4) bekezdés a) pontja a Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 12.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 2. § (4) bekezdés b) pont ba) alpontja a Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 12.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.

8

A 2. § (4) bekezdés b) pont bb) alpontja a Mencshely Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2023. (V. 12.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdésével megállapított szöveg.