Jásd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IX. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

Jásd Község Helyi Építési Szabályzatáról

Hatályos: 2022. 10. 21

Jásd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (IX. 21.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.21.
Jásd Község Helyi Építési Szabályzatáról
Végső előterjesztői indokolás
Magyarország Alaptörvénye rögzíti, hogy a helyi önkormányzat feladatkörében eljárva, törvény által nem szabályozott helyi társadalmi viszonyok rendezésére, illetve a törvényben kapott felhatalmazás alapján önkormányzati rendeletet alkot.
Jásd új településrendezési eszközei elfogadásának keretében a Településszerkezeti Terv elfogadását követően a Helyi Építési Szabályzatról szóló önkormányzati rendelet elfogadása is szükséges volt.
A helyi építési szabályzatok tartalmi követelményeit a településtervek tartamáról, elkészítésének és elfogadásának rendjéről, valamint egyes településrendezési sajátos jogintézményekről szóló 419/2021. (VII.17.) Korm. r 4. melléklete határozza meg, valamint a rendelet elkészítésénél figyelembe lettek véve az országos településrendezési és építési követelményekről szóló 253/1997. (XII.20.) Korm. r. (OTÉK) előírásai is.
A rendelet alapvető célja, hogy a jogszabályi megfelelősséget biztosítsa, továbbá kiegészítse az OTÉK országos előírásait a helyi önkormányzati és magán érdekek szempontjából méltányolható változások életbelépésével a helyi adottságokon és szándékokon nyugvó sajátos előírásokkal.