Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

Hatályos: 2021. 11. 25

Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2021. (XI. 24.) önkormányzati rendelete

a helyi közművelődési feladatok ellátásáról

2021.11.25.

Szápár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete – a továbbiakban Önkormányzat - a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásáról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1). bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Az önkormányzat a helyi közművelődési tevékenység során az alábbi közművelődési alapszolgáltatásokat biztosítja:

a) a művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása,

b) közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése,

c) az egész életre kiterjedő tanulás feltételeinek biztosítása,

d) a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása,

e) az amatőr alkotó-és előadó-művészeti tevékenység feltételeinek biztosítása.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdés a) pontja szerinti közművelődési alapszolgáltatás keretében:

a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,

b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

2. § Az Önkormányzat közművelődési közösségi színtere – a Könyvtárral megegyezően -a 8423 Szápár, Kossuth u. 56. szám alatti ingatlan.

3. § Az Önkormányzat e rendeletben meghatározott közművelődési feladatok megvalósítására a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény követelményeinek megfelelő jogi személlyel, magánszeméllyel, illetve nem helyi önkormányzati fenntartású intézményekkel és civil szervezetekkel közművelődési megállapodást köthet a törvényben meghatározottak szerint.

4. § (1) Az Önkormányzat a lehetőségeihez képest törekszik a közösségi színteret befogadó mindenkori épületek műszaki állapotának javítására, és a közművelődési feladatok színvonalas ellátásához szükséges személyi és tárgyi feltételek biztosítására. közművelődési tevékenységhez az Önkormányzat lehetőségeinek függvényében a mindenkori éves költségvetésében támogatást biztosíthat.

(2) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak színvonalasabb ellátása érdekében pályázhat, közvetlen pénzbeli támogatást, felajánlást, adományt fogadhat el.

(3) Az Önkormányzat a 3. §-ban foglaltak szerint támogatja a önkormányzati közművelődési feladatok ellátásában – megállapodás alapján – résztvevő nem helyi önkormányzati fenntartású intézményeket, civil szervezeteket.

(4) Az Önkormányzat közművelődési intézményei feladataik színvonalasabb és átláthatóbb ellátása érdekében a tárgyévet megelőző év decemberében tartandó testületi ülésre egymással összehangolt éves munkatervet, majd a tervezett közművelődési programjaik, rendezvényeik megvalósulásáról a tárgyévet követő év áprilisában tartandó testületi ülésre pénzügyi és szakmai beszámolót kötelesek készíteni.

(5) Az Önkormányzat a helyi civil szervezetek támogatási rendjéről szóló 12/2014 (XI.19.) önkormányzati rendeletében foglaltaknak megfelelően és a mindenkori költségvetési lehetőségeinek függvényében – támogatja a közművelődés terén is működő civil szervezeteket. A támogatásokról Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testülete dönt.

(6) Az Önkormányzat mindenkori költségvetési lehetőségeinek függvényében kiemelt költségvetési támogatásban részesítheti a település kulturális életében kimagasló teljesítményt nyújtó művészeti csoportokat.

(7) Az Önkormányzat mindenkori költségvetési lehetőségeinek függvényében kiemelt költségvetési támogatásban részesítheti a település kulturális idegenforgalmában kimagasló szerepet betöltő rendezvényeket.

5. § (1) A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény és a jelen rendelet által meghatározott közművelődési feladatokkal kapcsolatos hatásköröket a Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testülete gyakorolja, melyeket a polgármesterre átruházhatja.

(2) A hatáskör átruházással kapcsolatos szabályokat a Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testülete Szervezeti és Működési Szabályzatában kell meghatározni.

6. § (1) Az Önkormányzat közművelődési intézményeinek törvényességi ellenőrzését a vonatkozó jogszabályokkal foglaltak alapján látja el.

(2) Az Önkormányzat intézményeinek szakmai ellenőrzését a Képviselő-testület szakmai beszámolók és szakértői vélemények alapján látja el.

7. § A muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény meghatározottak alapján a közművelődés helyi, lakossági képviselete érdekében Közművelődési Kerekasztal alakítható.

8. § Ez a rendelet 2021. november 25-én lép hatályba.