Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (X. 13.) önkormányzati rendelete

a képviselők tiszteletdíjának megállapításáról

Hatályos: 2022. 11. 17

Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (X. 13.) önkormányzati rendelete

a képviselők tiszteletdíjának megállapításáról

2022.11.17.

Szápár Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdés f) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) E rendelet hatálya Szápár Község Önkormányzata képviselő-testületének tagjaira (a továbbiakban: képviselő) terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre, alpolgármesterre.

2. § (1) A Képviselő-testület az 1. § (1) bekezdésben megnevezett személyek részére jelen rendeletben foglalt keretek között tiszteletdíjat állapít meg.

(2) Az e rendelet szerinti jogosultak a megbízatásuk keletkezése napjától a megbízatásuk megszűnése napjáig jogosultak az e rendelet szerinti tiszteletdíjra.

Tiszteletdíj mértéke és a lemondás szabályai

3. § (1) A képviselő havi tiszteletdíja bruttó 30.000,- forint/hó.

(2) A tiszteletdíjat a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell a jogosult részére átutalással kifizetni.

4. § (1) A képviselő tiszteletdíjáról írásban lemondhat.

(2) A tiszteletdíjról történő lemondást tartalmazó írásbeli nyilatkozatot évente a polgármesterhez kell benyújtani legkésőbb az önkormányzati költségvetésének elfogadásáig.

(3) Ha a képviselő az e rendelet alapján megállapított tiszteletdíjáról írásbeli nyilatkozatában lemond, annak tartalmaznia kell az alábbiakat:

a) mely időszakra járó tiszteletdíjról kíván lemondani,

b) az a) pontban meghatározott időszakra járó tiszteletdíj összege mely célra kerüljön felhasználásra.

(4) Ha a tiszteletdíjról való lemondás időpontjában a felhasználás célja az írásbeli nyilatkozatban nem kerül meghatározásra, abban az esetben a nyilatkozatnak tartalmaznia kell, hogy felhasználásáról későbbi időpontban nyilatkozik a képviselő.

(5) A tiszteletdíj elszámolásáról és kifizetéséről a jegyző gondoskodik.

(6) Az Ügyrendi Bizottság az önkormányzat éves költségvetésének elfogadásáig évente ellenőrzi a tiszteletdíjak igénybevételével és lemondásával kapcsolatosan tett nyilatkozatokat és a kifizetéseket.

A tiszteletdíj megvonásának és csökkenetésének szabályai

5. § (1) A képviselő-testület üléséről igazoltan csak legkésőbb az ülést megelőző nap 12 óráig, szóban vagy írásban a polgármesternek történő bejelentés alapján lehet távol maradni. Igazolt távollétnek számít, ha a tiszteletdíjra jogosult több napon át igazolt betegsége, hivatalos kiküldetése miatt nem tud jelen lenni a képviselő-testület ülésen. E rendelkezés alól kivétel a rendkívüli testületi ülés.

(2) A képviselő az ülés megkezdésekor köteles a polgármesternek bejelenteni, ha az ülés közben ideiglenesen vagy véglegesen eltávozik. Igazolatlan hiányzásnak számít, ha a képviselő testületi ülés közben indoklás vagy a polgármesternek történő előzetes bejelentés nélkül véglegesen távozik az ülésről.

(3) Ha a képviselő igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül nem vesz részt a képviselő-testületi ülésen, akkor az alábbiakban meghatározott módon és mértékben a havi tiszteletdíja csökkentésre kerül:éves munkatervben meghatározott képviselő-testületi ülések közül három ülésről való hiányzás esetén 6 hónapig 20%-kal, öt vagy azt meghaladó hiányzás esetén 12 hónapig 50 %-kal csökken a képviselői tiszteletdíj a következő évtől.

(4) A (3) bekezdésben foglaltak ellenőrzése az üléseken készült jelenléti ívek illetve az ülésekről készült jegyzőkönyvek alapján történik, melyben fel kell tüntetni a képviselő érkezésének és távozásának pontos idejét.

(5)1

(6) A tiszteletdíj csökkentéséről, annak mértékéről, a Polgármester javaslatára, az Ügyrendi Bizottság véleményét figyelembe véve, a képviselő-testület egyedi határozattal dönt. A csökkentés ténye, mértéke a határozatban kerül megállapításra, és azt meg kell indokolni. A képviselő-testület egyedi méltánylást érdemlő körülmény felmerülése esetén eltekinthet a (3) bekezdésben meghatározott szankció alkalmazásától.

6. §2 (1) Jelen rendelet rendelkezéseit az 5. § kivételével, 2022. március 1-től kell alkalmazni.

(2) Jelen rendelet 5. §-át 2023. január 1-től kell alkalmazni.

7. § Ez a rendelet 2022. október 14-én lép hatályba.

1

Az 5. § (5) bekezdését a Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 2. §-a hatályon kívül helyezte.

2

A 6. § a Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2022. (XI. 16.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.