Szápár Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2021. (XII. 29.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2022. évi átmeneti gazdálkodásról

Hatályos: 2022. 01. 01
a 2022. évi átmeneti gazdálkodásról
Végső előterjesztői indokolás
1.Társadalmi, gazdasági, költségvetési hatásai
A rendelet biztosítja az Önkormányzat és intézményei jogszerű működését és finanszírozását, az Önkormányzat 2022. évi költségvetéséről szóló rendelet hatályba lépéséig.
A rendelet tartalmazza azokat a felhatalmazásokat, melyek a költségvetési rendelet elfogadásáig a folyamatos működéshez szükségesek.
2. Környezeti és egészségügyi következményei
A rendeletnek nincsenek környezeti és egészségügyi következményei.
3. Adminisztratív terheket befolyásoló hatásai
A tervezet adminisztratív terheket nem keletkeztet.
4. A jogszabály megalkotásának szükségessége, a jogalkotás elmaradásának várható következményei
Az önkormányzat 2022. évi átmeneti gazdálkodásáról szóló rendelet megalkotását az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény alapján nem kötelező. A rendeletalkotás egy lehetőség az önkormányzat számára annak érdekében, hogy az önkormányzat áthidalja a 2022. évi költségvetésről szóló rendelet elfogadásáig terjedő időszakot.
A rendelet megalkotásának elmaradása nem jelent az önkormányzatra nézve hátrányos jogkövetkezményt. Az államháztartásról szóló törvény 25. § (3) bekezdése szerint „ha az önkormányzat nem alkot az átmeneti gazdálkodásról rendeletet, akkor a polgármester jogosult a helyi önkormányzatot megillető bevételek beszedésére és az előző évi kiadási előirányzatokon belül a kiadások arányos teljesítésére”, ezáltal biztosított a folyamatos működéshez szükséges bevételek és kiadások teljesítése. Ebben az esetben a polgármesternek beszámolási kötelezettsége van a képviselő-testület részére.
5. A jogszabály alkalmazásához szükséges személyi, tárgyi és pénzügyi feltételek
Rendelkezésre állnak.