Murakeresztúr Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2009 (IX.11..) önkormányzati rendelete

az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatról

Hatályos: 2018. 09. 28- 2018. 09. 28

Murakeresztúr Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2009 (IX.11..) önkormányzati rendelete

az Oktatási és Kulturális Minisztérium által meghirdetett Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázatról1

2018.09.28.

A rendelet célja

1. § E rendelet célja, hogy Murakeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testülete a nappali felsőoktatásban tanuló murakeresztúri fiatalok számára a továbbtanulással összefüggő költségek enyhítésére meghatározza a helyi önkormányzat és az Oktatási és Kulturális Minisztérium által biztosított szociális ösztöndíj formáit, az igénybevétel feltételeit és módozatait, valamint a jogosultsági és eljárási szabályokat.

A rendelet hatálya

2. § (1) A rendelet személyi hatálya az önkormányzat közigazgatási területén élő, legalább öt éve állandó bejelentett lakóhellyel rendelkező magyar állampolgárokra terjed ki.

(2) A pályázók köre:

A Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételei-ben meghatározott hallgatók.

Értelmező rendelkezések

3. § E rendelet alkalmazásában

[1](1) Szociális rászorultság: az a szociális és egészségügyi életkörülmény, melyben a pályázó és a vele egy háztartásban élők egy főre jutó havi nettó jövedelme nem haladja meg a mindenkori öregségi nyugdíjminimum 400%-át.
(2) Havi nettó jövedelem: a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételei-ben meghatározottak szerinti jövedelem.
(3) Vagyon: az a hasznosítható ingatlan, jármű, továbbá vagyoni értékű jog, amelynek forgalmi értéke a Szociális törvény (1993. évi III. törvény) 4. § (1) bekezdés b.) pontjában meghatározott összegeket nem haladja meg.
(4) Önhiba: az a felróható magatartás (hiányosság, mulasztás vagy körülmény) melynek következtében a pályázó hallgatói jogviszonya megszakad, így különösen, ha
- a pályázó tanulmányi kötelezettségeinek nem tesz eleget, óráit nem látogatja,
- a vizsgakötelezettségeinek nem tesz eleget,
- fegyelmi vagy más vétség miatt eltanácsolják, illetve kizárják.

Hatásköri szabályok

4. § (1) Az e rendeletben szabályozott szociális ösztöndíjjal kapcsolatos feladat - és hatáskört a Képviselő-testület gyakorolja.

(2) A képviselő-testület feladata: az ösztöndíjak fedezetét évente a költségvetésben állapítja meg.

5. § (1) Az ösztöndíj pályázati kiírást Murakeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testülete Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint közzéteszi.

(2) A pályázatot az Önkormányzatnál írásban, az Önkormányzatnál igényelhető Pályázati űrlapon a pályázó által aláírva, egy példányban kell benyújtani.

A pályázat benyújtási határideje Bursa Hungarica Felsõoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint.
(3) Az "A" típusú pályázat esetén a benyújtandó pályázat kötelező melléklete a felsőoktatási intézmény által kiállítandó Jogviszony-igazolás arról, hogy a pályázó a 2. §. (2) pontban megjelölt képzéstípusok valamelyikében vesz részt. A Jogviszony-igazolás formanyomtatványt a hallgató kérésre az iskola tanulmányi hivatala állítja ki.
(4) A "B" típusú pályázat esetén a pályázó az űrlapon köteles megadni az adott évi Felsőoktatási Felvételi Tájékoztató alapján azon intézmények, karok és szakok/szakpárok teljes nevét, melyekhez jelentkezését be kívánja nyújtani.
(5) A pályázó szociális rászorultsága igazolására köteles a maga, valamint családjában, háztartásában élők személyi adatairól, jövedelmi és vagyoni viszonyairól nyilatkozni, valamint a jövedelmi, vagyoni viszonyokra vonatkozó adatokat, bizonyítékokat formanyomtatványokon becsatolni.
(6) A jövedelem számításához felhasználható bizonyítékok:
a.) a havonta rendszeresen mérhető jövedelem esetén a kérelem benyújtását megelőző 3 hónap nettó átlagáról kiállított munkáltatói igazolás,
b.) a társadalombiztosítás keretében folyósított ellátások esetén a pályázat benyújtásának hónapjában, vagy az azt megelőző hónapban kifizetett ellátást igazoló szelvénye,
c.) munkanélküli járadék esetén a Munkaügyi Központ igazolása, vagy a jövedelemszámításnál figyelembe vett időszakra vonatkozó igazoló szelvények,
d.) vállalkozó esetében az illetékes APEH igazolása a kérelem benyújtását megelőző gazdasági év személyi jövedelemadó alapjáról,
e.) egyéb esetben a pályázó büntetőjogi felelősség mellett tett nyilatkozata.
(7) A Képviselő-testület környezettanulmány elkészítését is kérheti.
(8) Az ösztöndíj elbírálása kizárólag szociális rászorultság alapján, a pályázó tanulmányi eredménytől függetlenül történik.
(9) Támogatásban azok a felsőoktatási intézményben tanulmányokat megkezdeni kívánó/folytató hallgatók részesülhetnek, akik megfelelnek az e rendeletben szabályozott feltételeknek.
(10) A pályázatok rangsorolása során előnyt élvez az a pályázó aki:
- árva vagy félárva,
- családjában levő eltartottak száma három vagy annál több,
- gyermeket nevel,
- egyedül neveli gyermekét,
- valamilyen betegségben szenved, rokkant, vagy a családban folyamatos ellátást
igénylő beteg vagy rokkant van,
- eltartója/szülője munkanélküli, vagy öregségi nyugdíjban részesül,
- állandó lakóhelyén kívüli intézményben tanul,
- nem részesül kollégiumi ellátásban.
(11) A pályázatokat a Képviselő-testület bírálja el a Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételeiben meghatározottak szerint.
(12) Az elbírálás során a Képviselő-testület
a.) a határidőn túl benyújtott, vagy formailag nem megfelelő pályázatokat a bírálatból kizárja és kizárását írásban indokolja,
b.) minden határidőn belül benyújtott formailag megfelelő pályázatot érdemben elbírál, és döntését írásban indokolja.
c.) csak az illetékességi területén állandó lakóhellyel rendelkező pályázókat részesíti támogatásban,
d.) az elbírálás során fajra, nemre, bőrszínre, felekezeti vagy világnézeti hovatartozásra, tanulmányi eredményre tekintet nélkül, kizárólag a pályázó szociális rászorultságának objektív vizsgálatára tekintettel járhat el.
(13) Ösztöndíjban nem részesülhet az a hallgató, aki más önkormányzat hasonló célú ösztöndíját elnyerte.
(14) A helyi önkormányzat a határidőn belül benyújtott, formailag megfelelő pályázat elbírálása alapján pályázót minimum 1.000.- Ft havi támogatásban részesíti, vagy a pályázó támogatási igényét elutasítja. A megítélt havi támogatás összegének 100.- forinttal maradék nélkül oszthatónak kell lennie.
(15) A pályázó a képviselő-testület döntése ellen fellebbezéssel nem élhet.
(16) A települési Önkormányzat, az önkormányzat hirdetőtábláján és a helyben szokásos módon köteles nyilvánosságra hozni a Bursa Hungarica Felsőoktatási Ösztöndíjpályázat keretében általa nyújtott támogatások összesített adatait.
Az adatok „A” és „B” típusú támogatottak szerinti bontásban a pályázók és a támogatottak számát, az összes megítélt támogatást, a támogatás átlagos mértékét tartalmazzák.
(17) Az Önkormányzat a döntést követően az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő Igazgatósága Bursa Hungarica Felsőoktatási Önkormányzati Ösztöndíjpályázat Általános Szerződési Feltételei szerint jár el.

Az ösztöndíj igénybevételének és

folyósításának szabályai

6. § "A" típusú pályázat esetén

(1) Az ösztöndíj időtartama: 10 hónap, azaz két egymást követő tanulmányi félév. (tavaszi, őszi szemeszter)

(2) Az ösztöndíj csak azokban a hónapokban kerül folyósításra, amelyekben a pályázó beiratkozott hallgatója a felsőoktatási intézménynek, melynek tényét formanyomtatványon kell igazolni.

7. § "B" típusú pályázat esetén

(1) Az ösztöndíj időtartama: 3 x 10 hónap, azaz hat egymást követő tanulmányi félév.

(2) A pályázók szociális rászorultságát a képviselő-testület évente egyszer felülvizsgálja.

A képviselő-testület két tanulmányi félévenként jogosult a megítélt ösztöndíj visszavonására, ha az ösztöndíjas szociális rászorultsága már nem áll fenn, vagy a szociális rászorultság évenkénti vizsgálatánál az önkormányzattal nem mûködik együtt. A jogosultságot az ösztöndíjban részesülő minden év szeptember 30. napjáig az ösztöndíj igényléséhez szükséges igazolások, valamint az intézmény által kiállított hivatalos iskolalátogatási igazolással köteles igazolni. Az ösztöndíj folyósítása - a folyósítás határidejének módosulása nélkül - szünetel azokra a tanulmányi félévekre, amelyekre az ösztöndíjas nem iratkozik be.

Közös rendelkezések

8. § (1) A megítélt ösztöndíjak összegét az Önkormányzat tanulmányi félévenként előre, az Általános Szerződési Feltételek 2. sz. mellékletét képezõ Ütemtervben megjelölt határidőre, az Oktatási és Kulturális Minisztérium Támogatáskezelő számlaszámára egy összegben átutalja. A nyertes pályázóknak az ösztöndíjat a felsőoktatási intézmény utalja át.

(2) A tanulmányait megszakító, elhalasztó, illetve be nem iratkozott hallgató e tényt köteles a Murakeresztúri Önkormányzatnál bejelenteni. Az Önkormányzat intézkedik az önkormányzatot terhelő ösztöndíjrész folyósításának megszüntetéséről és a jogtalanul felvett ösztöndíj visszafizetéséről. A Képviselő-testület eltekinthet a jogosulatlanul felvett ösztöndíj visszafizetésétől akkor, ha az igénybevevő bizonyítja, hogy tanulmányainak megszakítása önhibáján kívül történt.

Záró rendelkezések

9. § (1) A rendelet a kihirdetés napján lép hatályba és rendelkezéseit a hatályba lépést követően beadott pályázatokra kell alkalmazni.

(2) A rendelet hatálybalépésével egyidejűleg hatályát veszti a 10/2008. (IX.12.) számú önkormányzati rendelet.

Murakeresztúr, 2009. szeptember 10.
1

Az önkormányzati rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2018. szeptember 29. napjával.