Murakeresztúr Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017 (IV.28..) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályozásáról

Hatályos: 2017. 05. 01- 2022. 07. 31

Murakeresztúr Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2017 (IV.28..) önkormányzati rendelete

az anyakönyvi szolgáltatások helyi szabályozásáról1

2017.05.01.

Murakeresztúr Község Önkormányzat Képviselő-testülete az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. § a) és b) pontjában kapott felhatalmazás alapján, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. § E rendelet hatálya kiterjed a település közigazgatási területén megtartott házasságkötésre, valamint a Murakeresztúri Közös Önkormányzati Hivatalnál közszolgálati jogviszonyban álló anyakönyvvezetőkre terjed ki.

A hivatali munkaidőn kívül és a külső helyszínen történő házasságkötés

2. § (1) A hivatali munkaidőn és a hivatali helységen kívüli házasságkötés kérelemre engedélyezhető. Az engedélyt minden esetben a jegyző adja az anyakönyvvezetővel történt egyeztetés után.

(2) A házasságkötés helyéül választott külső helyszínen minden esetben szemlét tart a jegyző az anyakönyvvezetővel és ezt követően dönt az engedély megadásáról, vagy elutasításáról.

(3) A kérelmet legkésőbb a házasságkötési szándék bejelentésével egyidejűleg kell benyújtani. A kérelemnek tartalmaznia kell a házasságkötés pontos helyszínét, a házasságkötés időpontját, nyilatkozatot arról, hogy a helyszínen az eseményhez méltó körülmények biztosítottak, a külső helyszín indokát.

(4) Az anyakönyvvezető és az anyakönyvi okiratok védelme érdekében a megfelelően kulturált körülmények biztosítása (sátor, tető, stb.) minden esetben a házasulandók kötelessége.

(5) Szabadtéri anyakönyvi esemény kedvezőtlen időjárási viszonyok miatti legkésőbb az anyakönyvi esemény napján, az eseményt megelőző két órával mondható le.

3. § (1) Hivatali helyiségen kívül történő anyakönyvi esemény díjazása: térítésmentes.

(2) Hivatali munkaidőn kívüli anyakönyvi esemény díjazása: térítésmentes.

Záró rendelkezések

4. § (1) E rendelet 2017. május 1. napján lép hatályba; rendelkezéseit a hatálybalépést követően bejelentett házassági szándékot követő anyakönyvi eseményre kell alkalmazni.

(2) Hatályát veszti Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének a hivatali helyiségen, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötésről szóló 16/2011. (VI. 24.) önkormányzati rendelete.

(3) A rendelet kihirdetéséről a jegyző a helyben szokásos módon gondoskodik.

1

Az önkormányzati rendeletet a Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2022. (VII. 1.) önkormányzati rendelete 5. §-a hatályon kívül helyezte 2022. augusztus 1. napjával.