Murakeresztúr Községi Önkormányzat Képviselő-testületének 16/2020 (XI.27..) önkormányzati rendelete

a pénzben és természetben nyújtandó szociális ellátásokról szóló 11/2020. (VIII. 18.) önkormányzati rendeletének módosításáról

Hatályos: 2020. 11. 28- 2020. 11. 27

Murakeresztúr Községi Önkormányzat Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 478/2020. (XI. 3.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzetben, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény 1. § (2) bekezdésében, a 26. §-ban, a 32. § (3) bekezdésében, a 48. § (4) bekezdésében, valamint a 132. § (4) bekezdésének g) pontjában kapott felhatalmazás alapján kapott felhatalmazásra figyelemmel, valamint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a lakosság szociális biztonságának érdekében a pénzben és természetben nyújtandó szociális ellátásokról szóló 11/2020. (VIII. 18.) önkormányzati rendeletét (a továbbiakban: R.) a következők szerint módosítja:


1. §.

Az R. 8.§ 3. bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(3) Létfenntartási gondok enyhítésére rendkívüli települési támogatásban részesíthető az a személy, akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 300 %-át nem haladja meg, különös méltánylást érdemlő esetben a nyugdíjminimum összegének 500 %-át.”


2. §

Az R. 8.§ 9. bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(9) Az elhunyt személy eltemettetésének költségeihez való hozzájárulásra települési támogatás nyújtható annak a személynek, akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének az 500 %-át és a meghalt személy eltemettetéséről gondoskodott.”


3. §

Az R. 8.§ 15. bekezdése az alábbiak szerint módosul:

” (15) Beiskolázási kiadások mérséklésére benyújtott települési támogatásban részesülhet:

a) az a nappali tagozaton tanulmányokat folytató kiskorú, vagy

b) az a nappali tagozaton középfokú tanulmányokat folytató nagykorú, legfeljebb 23. életévének betöltéséig

c) az a nappali tagozaton felsőfokú tanulmányokat folytató nagykorú, legfeljebb 23. életévének betöltéséig

aki rendszeres gyermekvédelmi kedvezményre nem jogosult, és a családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 400 %-át, valamint kérelmét tárgyév július 1. és tárgyév augusztus 31. közötti időszakban benyújtotta a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon, melyhez a jövedelemigazolásokon kívül csatolni kell az intézmény által kiállított 1 hónapnál nem régebbi jogviszony igazolást is.”


4. §

Az R. 8.§ 16. bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(16) A (15) bekezdésben meghatározott települési támogatás összege gyermekenként 10.000.-Ft.”

5. §

Az R. 8.§ 22. bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(22) Lakhatási támogatás közüzemi díj támogatásra annak a személynek állapítható meg, akinek a háztartásában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének  300 %-át.”


6. §

Az R. 8.§ 23. bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(23) A lakhatási támogatás havi összege a közüzemi díj támogatásra:

  1. 2.000.- Ft, a nyugdíjminimum 250 %-a feletti jövedelem esetén,
  2. 4.000.- Ft, a nyugdíjminimum 150 %-a feletti és 250 %-a közötti jövedelem esetén,
  3. 5.000.- Ft, a nyugdíjminimum 100 %-a és 150 %-a közötti jövedelem esetén,         
  4. 7.000.- Ft, a nyugdíjminimum 100 %-a alatti jövedelem esetén.”


7. §

Az R. 8.§ 28. bekezdése az alábbiak szerint módosul:

„(28) Települési támogatás nyújtható a gyermek születésekor azon személynek, akinek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének 500 %-át, az alábbi feltételek együttes fennállása esetén:

  1. legalább a szülők egyike a gyermek születésekor és a gyermek születését közvetlenül megelőző 12 hónapban – megszakítás nélkül – Murakeresztúron állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezett,
  2. házasságban, vagy élettársi kapcsolatban élők esetén mindkét szülő, vagy az egyedülálló szülő életvitelszerűen Murakeresztúron tartózkodik és
  3. az újszülött gyermek állandó bejelentett lakcíme is Murakeresztúr községben van.”

8. §

Az R. 8.§ 29. bekezdése törlésre kerül.

(29) Támogatásra az egyedülálló anya is jogosult, amennyiben:

a gyermek születésekor, és a gyermek születését közvetlenül megelőző 12 hónapban - megszakítás nélkül - Murakeresztúron állandó bejelentett lakóhellyel rendelkezik, és életvitelszerűen itt tartózkodik és az újszülött gyermek állandó bejelentett lakcíme is  Murakeresztúr Községben van.”





9. §

Az R. 8.§ 31. bekezdése az alábbiak szerint módosul:


„(31) A támogatási kérelmet a gyermek születését követő 12 hónapon belül kell beterjeszteni.

A támogatás iránti kérelemhez csatolni kell:

  1. a gyermek születési anyakönyvi kivonatának fénymásolatát,
  2. a gyermek és a támogatást igénylő lakcím kártyájának fénymásolatát.”


10. §

Az R. 8.§ 35. bekezdése az alábbiak szerint módosul:

”(35) Amennyiben az Önkormányzat adott évi pénzügyi helyzete lehetővé teszi, a polgármester kérelemre, karácsonyi támogatást nyújt 

  1. Murakeresztúr településen bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő, a tárgyévben 3 év alatti, valamint 3-18 éves korú, nevelési intézménybe járó, vagy iskolai tanulmányokat folytató gyermekek részére, akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300 %-át, feltéve, hogy a kérelem a tárgyév november 15. és  tárgyév december 15. közötti időszakban benyújtásra kerül a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon melyhez a jövedelemigazolásokon kívül csatolni kell az intézmény által kiállított 1 hónapnál nem régebbi jogviszony igazolást is.
  2. Murakeresztúr településen bejelentett lakóhellyel vagy tartózkodási hellyel rendelkező és életvitelszerűen a településen élő, a tárgyévben 70. életévüket betöltő személyek részére, akiknek családjában az egy főre jutó havi jövedelem nem haladja meg az öregségi nyugdíj mindenkori legkisebb összegének a 300 %-át, feltéve, hogy a kérelem a tárgyév november 15. és  tárgyév december 15. közötti időszakban benyújtásra kerül a rendelet 1. melléklete szerinti formanyomtatványon.


A támogatás készpénzben kerül megállapításra, melynek mértéke a tárgyévi költségvetési rendeletben rendelkezésre álló keretösszeg alapján kerül meghatározásra.”


11. §

(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, és hatálybalépését követő napon hatályát veszti.

(2) Kihirdetéséről a jegyző, helyben szokásos módon kifüggesztéssel gondoskodik.


Murakeresztúr, 2020. november 26.





                        Polgár Róbert                                                                       Béli Krisztina

                        polgármester                                                                            jegyző


Záradék:

A rendelet 2020. november 27. napján kihirdetésre került.



               Béli Krisztina

                    jegyző