Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

Hatályos: 2023. 04. 01- 2023. 04. 01

Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelete

a köztemetőről és a temetkezés rendjéről

2023.04.01.

Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testülete a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. § (4) bekezdésében, a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 40. § (5) bekezdésében biztosított véleményezési jogkörében eljáró fogyasztók területileg illetékes érdekképviseleti szervei véleményének kikérésével a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet tárgyi hatálya Murakeresztúr község közigazgatási területén lévő köztemetőre, valamint a temetkezési szolgáltatási, a temetőfenntartási és üzemeltetési tevékenységekre terjed ki.

(2) A rendelet személyi hatálya a köztemető fenntartását, üzemeltetését, a temetkezési szolgáltatási tevékenységet végző természetes és jogi személyekre, valamint mindazokra kiterjed, akikre nézve e tevékenységek során jogok keletkeznek és kötelezettségek hárulnak.

(3) Murakeresztúr Község Önkormányzata (a továbbiakban: önkormányzat) köztemető fenntartási kötelezettsége az önkormányzat tulajdonában lévő, természetben Murakeresztúr, 06 hrsz-ú az ingatlannyilvántartásban kivett temető megnevezésű, ingatlanon elhelyezkedő köztemetőre (a továbbiakban: köztemető) terjed ki.

(4) Murakeresztúr község közigazgatási területén köztemetőt fenntartani, temetkezési szolgáltatást végezni a hatályos jogszabályok alapján és az e rendeletben foglaltak szerint lehet.

2. A köztemető

2. § (1) A köztemetőnek és létesítményeinek alkalmasnak kell lennie az elhunytak felravatalozására, gyászszertartásuk lebonyolítására és eltemetésükre, ugyanakkor meg kell felelnie az elhaltak iránti kegyelet igényeinek, és lehetővé kell tennie a temetkezési tevékenység, temetkezési szolgáltatás korszerű lebonyolítását.

(2) A köztemető fenntartása, üzemeltetése, megszüntetése és temetkezési szolgáltatás végzése során a temetőkről és a temetkezési tevékenységről szóló 1999. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: Törvény) vonatkozó rendelkezéseit, valamit a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény végrehajtásáról szóló 145/1999. (X.1.) Korm. rendelet (a továbbiakban: Korm. rendelet) rendelkezéseit kell alkalmazni.

(3) Murakeresztúr község közigazgatási területén köztemető létesítéséről, bővítéséről, lezárásáról, ismételt használatbavételéről Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testülete dönt.

3. A köztemető fenntartása, üzemeltetése

3. § Az önkormányzat gondoskodik a helyi viszonyoknak és előírásoknak megfelelő, a tulajdonában lévő köztemető fenntartásáról és üzemeltetéséről.

4. § (1) A köztemetőben keletkezett hulladék rendszeres gyűjtéséről, elhelyezéséről és kezeléséről az önkormányzat a temető használók részére ingyenesen gondoskodik.

(2) Az önkormányzat a köztemetőben keletkezett hulladék gyűjtésére hulladéktárolót, konténert biztosít, amelyek ürítéséről és elszállításáról szükség szerint a hulladékgazdálkodási közszolgáltatóval kötött szerződés alapján gondoskodik.

(3) A köztemető környezetének és köztisztaságának védelmére valamennyi köztemető látogatójának kötelezettsége, ezért a szerves (növényi) valamint szervetlen hulladékot kötelesek a kijelölt hulladéklerakó helyeken elhelyezni és minden nemű környezetszennyezéstől tartózkodni.

(4) Az önkormányzat kizárólag a sírgondozás céljára 3 db vízvételi helyet biztosít mindenki számára ingyenesen.

(5) A köztemető fenntartásával és üzemeltetésével összefüggő önkormányzati feladatok ellátásának biztosítását a Murakeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal jegyzője rendszeresen ellenőrzi. A köztemetőt körülkerítő kerítés állapotát az önkormányzat legalább félévente ellenőrzi, amennyiben a kerítés állagának romlását észleli, gondoskodik annak kijavításáról.

(6) A köztemetőre vonatkozó tárgyi és infrastrukturális feltételek leírását az 1. melléklet tartalmazza.

(7) Az illemhely/WC használata a temető látogatók számára ingyenes, az önkormányzat által meghatározott időben.

5. § (1) Az önkormányzat a köztemetőben a temetési helyekről a Törvény 18. § (1) bekezdése alapján köteles vezetni nyilvántartó könyvet, melyet elektronikus formában adathordozón is tárolhat.

(2) Elektronikus nyilvántartás esetén hiteles biztonsági másolat készítése, vagy párhuzamos manuális nyilvántartás vezetése szükséges.

4. A köztemető használati és igénybevételi rendje

6. § (1) A köztemetőt nyitvatartási időben lehet igénybe venni. A köztemető használatával és igénybevételével kapcsolatos ügyeket a Murakeresztúr Község Önkormányzata ügyfélfogadási idejében lehet elintézni.

(2) A köztemető nyitvatartási idejét, az önkormányzat ügyfélfogadási idejét és helyét ezen rendelet 2. melléklete tartalmazza.

7. § (1) A temetőt az ott tartózkodók kötelesek úgy használni, hogy a köztemető kegyeleti funkciója ne sérüljön, az elhunyt személyek emlékének méltó megőrzését, ápolását ne zavarják. A temetőlátogatók kötelessége a köztemetői terület, az ingó és ingatlan létesítmények, tárgyak rendeltetésszerű használata, állaguk megóvása, tartózkodás bármiféle károkozástól, rongálástól.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározottak érvényesülése érdekében tilos

a) a temetőbe vakvezető, rendőrségi kutya kivételével állatot bevinni és beengedni,

b) a temetőben kegyeletet sértő módon hangoskodni, zenét hallgatni,

c) a köztemető területén olyan magatartást tanúsítani, tevékenységet végezni, amely sérti a kegyeletet, és megbotránkozást kelt a temetőhasználók körében,

d) szemetelni, a növényi- és a sírokról származó hulladékot sírok között tárolni,

e) tüzet rakni.

(3) A köztemető területén a gyertyagyújtás az életet, testi épséget vagy vagyontárgyat nem veszélyeztetheti.

(4) A temetőben tilos továbbá,

a) járművel közlekedni – kivéve a halottszállító- és a mozgáskorlátozott személyt szállító járművet, közüzemi szolgáltató járművet, valamint az önkormányzat engedélyével síremlék készítés céljából szállítást végző járművet, illetve önkormányzat járműveit –,

b) kerékpározni,

c) a sírokat, a sírokra ültetett növényeket megrongálni, a temetőben nyíló és ott elhelyezett növényeket a temetőből kivinni,

d) a sírok díszítését megrongálni, csonkítani, bepiszkítani, a díszítő tárgyakat illetéktelen személynek elvinni vagy eltávolítani,

e) minden olyan magatartást tanúsítani, amely a köztemető zöldfelületét, útjait, parkosítási tevékenységét érinti.

f) olyan tárgyak a köztemető területén történő elhelyezése, mely nem a sír, sírbolt díszítésére szolgál, valamint

g) padok, ülőhelyek engedély nélküli elhelyezése,

h) a sírjel építőelemei, így különösen kő, betonfa, gránit, valamint egyéb kommunális hulladék konténerbe helyezése,

i) a megrongálódott, valamint felújítás céljából megbontott temetési helyek, sírjelek 90 napnál hosszabb ideig rendezetlenül hagyni,

j) a temetési hely, sírjel kialakításához, építéséhez, felújításához, karbantartásához szükséges építőanyagok, valamint egyéb anyagok tárolása,

k) a hulladéktárolóba a sírhely gondozásán kívül/túl keletkező egyéb hulladék és lom elhelyezése.

(5) Az önkormányzat jogosult az engedélyköteles, de engedéllyel nem rendelkező vagy nem az engedély szerint elhelyezett, a köztemető rendjét zavaró tárgyakat, növényeket eltávolítani.

(6) A temetőben pad csak az önkormányzat hozzájárulásával, a közlekedés és a szomszédos sírok megközelíthetőségének akadályozása nélkül helyezhető el.

(7) 12 éven aluli gyermek a köztemető területén csak felnőtt felügyelete mellett tartózkodhat.

(8) Köztemetőbe a látogatók a szokásos, rendszeresen maguknál tartott személyes használati tárgyaikon túlmenően kizárólag a temetési helyek díszítésére, gondozására szolgáló tárgyakat (pl. koszorú, vágott élő virág, művirág, váza, öntözőkanna) és a kegyeleti jog gyakorlás kellékeit (pl. mécses, gyertya) vihetik be.

8. § (1) A köztemető használók kötelesek

a) a ravatalozót, a sírokat, a síremléket, a köztemető kerítését és egyéb létesítményeit, építményeit rendeltetésüknek megfelelően használni, azok épségére ügyelni,

b) a köztemető tárgyaira vigyázni,

c) a köztemetőben keletkezett szerves hulladékokat, a gyomot, az elszáradt virágokat és koszorút, a gyertyát és mécsest a temetőben a kijelölt hulladékgyűjtő helyre elhelyezett hulladékgyűjtőbe elhelyezni.

d) a tűzveszély keletkezését eredményező magatartástól tartózkodni, valamint a tűzgyújtásra alkalmas eszközöket, gyertyát, mécsest úgy elhelyezni, hogy tűz ne keletkezzen.

e) az eredeti helyéről a megrongálódás következtében földre került sírjeleket vagy azok darabjait a temetési hellyel rendelkezni jogosult elszállíttatni, vagy az elszállításról gondoskodni.

(2) Az egy éven át gondozatlan temetési hely, vagy sírjel esetében az önkormányzat jogosult a temetési hely felett rendelkezni jogosultat felhívni a gondozási kötelezettsége teljesítésére. Amennyiben a temetési hely felett rendelkezni jogosult a felhívásban foglaltaknak a megjelölt határidőben nem tesz eleget, abban az esetben az önkormányzat a temetési hely, sírjel gondozása iránt – a temetési hely felett rendelkezni jogosult költségére – intézkedni jogosult.

(3) Amennyiben a (2) bekezdésben meghatározott a temetési hely felett rendelkezni jogosult nem lelhető fel, úgy a sírhely gondozási kötelezettség a tulajdonos önkormányzatot terheli.

(4) A lebontott síremlék - hacsak jogszabály vagy az építésügyi hatóság határozata eltérően nem rendelkezik - a temető területén nem tárolható.

5. A ravatalozó használatának és igénybevételének rendje

9. § (1) A ravatalozó használata nem kötelező, ha a köztemetőbe szállított halott haladéktalanul eltemetésre kerül.

(2) A köztemetőbe beszállított, - kötelező azonosítást követően - haladéktalanul eltemetésre nem kerülő elhunytak holttestét a temetkezési szolgáltató köteles a temetésig a ravatalozó épületében a holttest hűtésére alkalmas és üzemképes halotthűtőben tartani a temetési helyre történő elhelyezésig.

(3) Hamvasztásos temetés esetén, amennyiben nem kerül sor az urnában lévő hamvak haladéktalan elhelyezésre az urnát a temetési helyen, a ravatalozó épületében kell tartani a temetés, vagy a temetési helyre történő elhelyezés időpontjáig.

(4) A ravatalozó helyiséget az önkormányzat a temetés időpontja előtt legalább 1 órával köteles kinyitni.

(5) A ravatalozó rendszeres takarításáról, szükség szerinti fertőtlenítéséről az önkormányzat gondoskodik.

6. A temetési hely

10. § (1) A köztemetőben koporsóban és urnában történő temetésre van lehetőség.

(2) A köztemetőben koporsós temetés esetén az alábbi temetési helyek biztosítottak: egyes sírhely, kettős sírhely.

(3) A köztemetőben hamvasztásos temetés esetén az alábbi temetési helyek biztosítottak: urnasírhely.

(4) A hamvak szétszórására kijelölt hely nincs a köztemetőben.

(5) A temetési helyek kialakításánál figyelembe kell venni a 11. §-ban meghatározott minimális távolságot a sírhelytáblák, a sírhely sorok és a temetési helyek között.

11. § (1) Temetési hely megjelölésére sírjelek alkalmazása használható, létesíthető, melynek során be kell tartani a Korm. rendelet szerinti szabályokat.

(2) A síremlék nem foglalhat el a temetési helynél nagyobb területet, magasságát a helyi építési szabályzat, ennek hiányában az építésügyi hatóság korlátozhatja.

(3) A sírhelytáblák (parcella) – közös érintkezési szakaszai – között legalább 1,50 méter széles utat kell biztosítani.

(4) A (3) bekezdés szerinti sírhelytáblákon belül a sírhelysorokat egymástól minimum 1 méter távolságra kell elhelyezni.

(5) A (4) bekezdése szerinti sírhelysorokon belül a temetési helyeket egymástól minimum 60 cm távolságra kell elhelyezni.

7. A sírhely, urnahely méretezése, sírjelek alkalmazása, a sírjel megőrzendővé nyilvánítása

12. § (1) A sírhely, valamint az urna földbe temetése esetén az urnahely mélységére, hosszára és szélességére vonatkozó előírásokat a Korm. rendelet vonatkozó szabályainak figyelembe-vételével a 3. melléklet tartalmazza.

(2) A sírhelytáblákat, a táblákon belüli sorokat, az egyes sorokban a temetési helyeket az önkormányzat jelöli ki.

(3) A sírhelytábla azonosítóját könnyen észrevehető helyen oszlopon/táblán helyezi el az önkormányzat.

(4) A sírhelytáblák elhelyezését a Murakeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal ellenőrzi.

(5) Jelen rendelet hatályba lépését követően, rosszul elhelyezett vagy az előírt mértéket meghaladó síremlék esetén az önkormányzat felhívja a rendelkezésre jogosultat annak javítására, áthelyezésére, elbontására határidő megadásával. Amennyiben a rendelkezésre jogosult a megadott határidőig nem teljesíti az önkormányzat által meghatározottakat, gondoskodik a síremlék elbontatásáról/elbontásáról a rendelkezésre jogosult költségére, és erről tájékoztatja a Murakeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjét.

13. § (1) A temetési hely, sírjel megőrzendővé nyilvánításáról a tulajdonos önkormányzat Képviselő-testülete dönt.

(2) Az (1) bekezdésben foglalt döntéshez javaslatot kell csatolni, amely tartalmazza az elhunyt személy nevét, a temetési hely pontos meghatározását, a sírjel leírását, dokumentálását, valamint a javaslat indokolását.

(3) A temetési hely, sírjel megőrzendővé nyilvánítására irányuló javaslat megtételéről értesíteni kell a temetési hely felett rendelkezni jogosultat amennyiben fellelhető.

(4) A temetési hely felett rendelkezni jogosultnak- amennyiben ismert, vagy fellelhető- nyilatkoznia kell, hogy hozzájárul-e a temetési hely, sírjel megőrzendővé nyilvánításához.

(5) A temetési hely, sírjel megőrzendővé nyilvánítás – a köztemető fennállásáig – határozatlan időtartamra szól.

(6) A temetési hely, sírjel megőrzendővé nyilvánítása esetében az Önkormányzat vállalja a temetési hely feletti rendelkezési jogosultság lejártát követően a temetési hely újra váltását, a temetési hely, sírjel gondozását, fenntartását, karbantartását, valamint a felújítását.

(7) A temetési hely, sírjel megőrzendővé nyilvánítása esetén a temetési hely felett rendelkezni jogosult - amennyiben ismert, vagy fellelhető - határozza meg a temetési helybe helyezhető személyek körét.

8. A temetési hely feletti rendelkezési jog

14. § (1) A temetési hely, valamint a sírjel feletti rendelkezési jog (használati idő) időtartama:

a) sírhely esetén 25 év,

b) urnasírhely esetén 10 év,

(2) A temetési hely feletti rendelkezési jog csak az (1) bekezdésben foglalt rendelkezési idő lejárta után hosszabbítható meg, illetve váltható újra az (1) bekezdésben meghatározott időre. Az újraváltás időtartama a temetési hely felett rendelkezni jogosult kérelmére az (1) bekezdésben meghatározott használati időnél rövidebb időtartamú is lehet, ekkor az újra váltás díja nem lehet magasabb a megváltási díj időarányosan csökkentett részénél.

(3) Az újraváltás nem tagadható meg, kivéve a Korm. rendelet 18. § (3) bekezdésben meghatározottak esetén.

(4) A temetési hely feletti rendelkezési jogokról szóló nyilvántartást az önkormányzat vezeti.

9. A kegyeleti tárgyak, növényzet elhelyezése, a sírgondozás szabályai

15. § (1) A köztemető látogató joga, hogy a temetési helyeken olyan kegyeleti tárgyakat helyezzen el, amelyek nem sértik mások kegyeleti jogait, a köztemető jellegét.

(2) A temetési helyeken úgy lehet lágyszárú növényeket elhelyezni a sírhely földjébe vagy cserépbe, hogy azok a sírok közötti mozgást ne akadályozzák.

(3) A köztemető területén belül kizárólag a temetési helyre lehet növényeket ültetni.

(4) A sírhelyeket a temetési hely felett rendelkezési jogosultsággal bíró személynek kell gondoznia.

(5) A sírhely gondozásakor a szomszédos sírhelyeket nem szabad megrongálni, beszennyezni.

(6) A sírhelyeken elhelyezett sírjeleket, különösen a síremléket gondozni kell. A sírjelet úgy kell elhelyezni, hogy ne veszélyeztesse a látogatók vagy más tárgyak épségét.

(7) A sírhelyeken a sírdomb felhantolása nem kötelező. A felhantolás magassága maximum 30 cm.

(8) Az önkormányzat hívja fel a temetési hely felett rendelkezni jogosultat a biztonságos használatot veszélyeztető sírjel helyreállítására.

(9) Amennyiben az érintett a (8) bekezdés szerinti felhívásnak nem tesz eleget, és az életet is fenyegető közvetlen veszély áll fenn, a közvetlen veszélyt a rendelkezni jogosult költségére az önkormányzat megszünteti, és intézkedik a költségek megfizettetéséről amelyről tájékoztatja a Murakeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal jegyzőjét.

(10) Amennyiben a (9) bekezdésben meghatározott a sírhely felett rendelkezni jogosult nem lelhető fel, úgy a költséget a tulajdonos önkormányzat viseli.

(11) Járda kialakítása a temetési helyek/sírhelyek között nem megengedett.

(12) A temetési hely kerítéssel nem határolható körül.

10. A temetési hely megváltásának, a temető fenntartási hozzájárulás díja és a létesítmény és szolgáltatások igénybevételének díja

16. § (1) A temetési helyek megváltásáért és újra váltásáért a temetési hely felett rendelkezni jogosultnak díjat kell fizetni.

(2) A temetési helyek megváltási díja a temetési hely feletti rendelkezési jog időtartamára – az e rendeletben meghatározott használati időre – vonatkozik, melynek mértékét a 4. melléklet tartalmazza.

(3) A temetési helyek újra váltási díjának mértéke azonos időtartamra megegyezik a (2) bekezdésben foglaltakkal.

(4) A temetési helyek újraváltási díjának mértéke, ha az újraváltás nem az első megváltás időtartamának megfelelő, hanem csökkentett időtartamra történik, a teljes újraváltási díj mértékének időarányos része.

17. § (1) A köztemetőben munkát végző személynek, vállalkozásoknak - kivéve a hozzátartozók részéről történő sírgondozást, a temetési hely növénnyel történő beültetését - a temetési hely, sírjel kialakítási, építési, felújítási és karbantartási munkák végzésének időtartamára temetőfenntartási hozzájárulási díjat kell fizetnie.

(2) A temető fenntartási hozzájárulási díjat az 5. melléklet tartalmazza.

(3) A köztemetőben az építtető vagy a kivitelező a tevékenység megkezdése előtt köteles bejelenti a munkavégzés megkezdését az önkormányzatnál. A kivitelező a munka befejezését követően köteles a munkavégzés során keletkezett hulladékot elszállítani és a sír környezetét rendezetten, tisztán hagyni.

(4) A tevékenység a (2) bekezdésben meghatározott köztemető fenntartási hozzájárulási díj megfizetését követően kezdhető meg.

(5) A köztemetőben munkát végző vállalkozó köteles betartani a Korm. rendelet 23. §-ban rögzítetteket.

11. A temetési helyek gazdálkodási szabályai

18. § (1) A temetkezési szolgáltatók munkavégzésének összhangját az önkormányzatnak biztosítania kell oly módon, hogy

a) a temetkezési szolgáltatók - az általuk végzett egyes temetési szolgáltatások jellegéhez is igazodóan - azonos feltételekkel, lehetőség szerint az erre irányuló igénybejelentés sorrendjének megfelelően vehessék igénybe a temetői létesítményt, az azt szolgáló infrastruktúrát;

b) olyan nyilvántartásokat vezet, illetve ügyfélszolgálatának működtetését úgy szervezi meg, melyből az a) pont alatti szolgáltatói igények nyomon követhetők.

(2) A temetkezési szolgáltatásokat hatósági engedéllyel rendelkező temetkezési szolgáltatók végezhetik. Annak a temetkezési szolgáltatónak, aki igénybe veszi

a) a temetői létesítményt, valamint

b) az önkormányzat által biztosított szolgáltatásokat

igénybevételi díjat kell fizetnie.

(3) A temetkezési szolgáltató köteles a köztemetőn belül igénybe venni azokat a szolgáltatásokat, melyek

a) az elhunyt hűtésével,

b) az elhunyt szállításával – a szállításra kialakított járművel, ha nincs saját használatú ilyen járműve –,

c) a sírhelynyitással és visszahantolással

kapcsolatos feladatok ellátására irányulnak és az önkormányzat közreműködésének, berendezéseinek igénybevételével történnek.

(4) A létesítmény igénybevételi díjának mértékét az 5. melléklet tartalmazza.

(5) A temetési szolgáltatás tevékenységek ellátásának temetői rendjére vonatkozóan a Törvény 25. § (1) és (2) bekezdését, valamint a Korm. rendelet 50. § (2) bekezdését kell alkalmazni.

19. § (1) A temetési helyek megváltási díjaiból, a temetőfenntartási hozzájárulás díjaiból, valamint az igénybevételi díjakból származó bevételek az önkormányzatot illeti, melyet az önkormányzat köteles számviteli nyilvántartásában elkülönítetten kezelni.

(2) Az önkormányzat a köztemető üzemeltetésével és fenntartásával kapcsolatos bevételeit és kiadásait kizárólag szabályosan kiállított bizonylatok alapján, a számviteli, adó és egyéb könyvvezetésre vonatkozó jogszabályoknak, szabályzatoknak megfelelően elkülönítetten tartja nyilván.

(3) A (2) bekezdés szerinti nyilvántartásba kizárólag csak a köztemető üzemeltetésével, működtetésével kapcsolatos bevételeket és kiadásokat szabad nyilvántartani.

(4) Az önkormányzat a sírhelygazdálkodás körében köteles naprakész nyilvántartást vezetni a szabad temetési helyekről.

12. Záró rendelkezések

20. § Hatályát veszti A TEMETŐRŐL ÉS A TEMETKEZÉS RENDJÉRŐL című 9/2000. (X. 19.) önkormányzati rendelet.

21. § Ez a rendelet 2023. április 1-jén lép hatályba.

1. melléklet a 8/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

A temetőkben biztosítandó tárgyi és infrastrukturális feltételek

A

B

C

1

Helyi tárgyi, infrastrukturális feltétel megnevezése

Előírt feltétel
(igen/nem)

A feltétel
biztosított-e 06. hrsz-ú
köztemetőben (igen/nem)

2

Út

igen

igen

3

Ravatalozó

igen

igen

4

A halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tároló és hűtő

igen

igen

5

Boncoló-helyiségcsoport

nem

nem

6

A köztemető bekerítése, lehatárolása
kerítéssel

igen

igen

7

A köztemető bekerítése, lehatárolása
élő sövénnyel

igen

részben igen

8

Vízvételi lehetőség

igen

igen

9

Illemhely (köztemető mellett)

igen

igen

10

A köztemető területének – rendeltetésének és a helyi jellegének megfelelő –
parkosítása

igen

igen

11

Az utak sorfásítása

igen

igen

12

Hulladéktároló

igen

igen

2. melléklet a 8/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

A köztemető nyitvatartási ideje, az önkormányzat ügyfélfogadási ideje helye

1. A köztemető nyitvatartási ideje: 8.00 – 20.00.

2. Az üzemeltető Murakeresztúr Község Önkormányzata ügyfélfogadási helye: 8834 Murakeresztúr Honvéd út 3.

3. Az üzemeltető Murakeresztúr Község Önkormányzata ügyfélfogadási ideje: hétfő-csütörtöki napokon 8.00-12.00, 13.00-16.00; pénteki napokon 8.00-12.00.

3. melléklet a 8/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

A temetési helyek előírt méretei cm-ben

1. Az egyes temetési helyek méretei

A

B

C

D

1

Megnevezés

A temetési hely hossza

A temetési hely
szélessége

A temetési hely
mélysége

2

Egyes sírhely

200

100

220

3

Egyes sírhely rátemetés

200

100

első koporsó minimum 220, a rátemetett
koporsó aljzata legalább 160

4

Kettős sírhely

200

200

220

5

Kettős sírhely rátemetés

200

200

első koporsó minimum 220, a rátemetett
koporsó aljzata legalább 160

6

Urnasírhely

100

100

100

4. melléklet a 8/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

A temetési helyek megváltási díja (a díj az ÁFA összegét tartalmazza)

1. Egyes sírhely 25.000.-Ft

2. Kettős sírhely 50.000.-Ft

3. Urnasírhely 25.000.-Ft

5. melléklet a 8/2023. (II. 28.) önkormányzati rendelethez

Temető fenntartási hozzájárulás és a temetői létesítmény igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díjak

A

B

1

Megnevezés

Fizetendő díj bruttó
összegben

2

Ravatalozó és a hozzá tartozó helyiségek használati díja

15.000.-Ft

3

Halotthűtő igénybevételi díja temetésenként

10.000.-Ft

4

Temetkezési szolgáltatók kivételével a temetőben vállalkozásszerűen munkát végzők által fizetendő temető fenntartási hozzájárulás sírhelyenként

15.000.-Ft

5

Behajtási díj

0.-Ft