Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 11/2021. (X. 19.) önkormányzati rendeletének indokolása

a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól

Hatályos: 2021. 10. 20
a szociális célú tűzifa támogatás helyi szabályairól
Végső előterjesztői indokolás
A Jat. 18. § (1)-(2) bekezdése rögzíti, hogy „A jogszabály tervezetéhez a jogszabály előkészítője indokolást csatol, amelyben bemutatja azokat a társadalmi, gazdasági, szakmai okokat és célokat, amelyek a javasolt szabályozást szükségessé teszik, továbbá ismerteti a jogi szabályozás várható hatásait, és az álláspontját az indokolás közzétételéről.
(2) A jogszabály tervezetének indokolásában tájékoztatást kell adni a javasolt szabályozás és az európai uniós jogból eredő kötelezettségek összhangjáról, valamint a 20. § szerinti egyeztetési kötelezettségről.”
A szociális célú tűzifa juttatásra Murakeresztúr községben élők jogosultak, ha aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, települési támogatásra jogosultak, továbbá halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelnek.
Az önkormányzat indokolt esetben, a család rendkívüli élethelyzetének okán is kioszthatja a támogatást.
Háztartásonként legfeljebb 5 m3 tűzifa adható. A támogatás mértékén felül az Önkormányzat vállalja 1000.-Ft/erdei m3 +ÁFA mértékű önrész megfizetését. Az Önkormányzat vállalja, hogy a szociális célú tűzifában részesülőtől ellenszolgáltatást nem kér.
A kérelmeket 2022. január 31. napjáig lehet a hivatalban benyújtani. A kérelmekről a polgármester határozattal dönt.
A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba és 2022. április 16. napján hatályát veszti. Az indokolás közzétételéről a jegyző, helyben szokásos módon kifüggesztéssel gondoskodik.
A rendeletnek nincs európai uniós joggal kapcsolatos összehangolási és egyeztetési vonatkozása és a rendelet elfogadását jogszabály nem köti előzetes véleményezéshez.