Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 03. 01

Murakeresztúr Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2023. (II. 28.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.03.01.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 24. § (3) bekezdésében foglalt előírások alapján Murakeresztúr Község Önkormányzatának a 2023. évi költségvetését a következők szerint terjesztem elő.
Indokolás a költségvetés-tervezetéhez
Az Országgyűlés a 2022. évi XXV. törvénnyel elfogadta Magyarország 2023. évi központi költségvetését, melyben meghatározásra kerültek azok az állami bevételi források és kiadási lehetőségek, illetve kötelezettségek, melyek figyelembevételével az önkormányzatok és intézményeik költségvetésüket tervezhetik.
Az önkormányzat az éves költségvetéséből finanszírozza és látja el a törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. A költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető.
A rendelet hatálya az önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetési szerveire, azaz:
- Murakeresztúr Község Önkormányzatára
- Murakeresztúri Közös Önkormányzati Hivatalra
- Murakeresztúri Óvodára
terjed ki. A Költségvetési szervek a költségvetési rendeletben jogszabályi előírásokból kifolyólag külön címet alkotnak.
Önkormányzati szintű tervezett létszámkeret:
Önkormányzati álláshelyek
1 fő polgármester
1 fő hivatalsegéd (Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott)
1 fő takarítónő (Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott)
3 fő karbantartó (Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott)
2 fő szociális gondozó (közalkalmazott)
1 fő családsegítő (közalkalmazott)
1 fő védőnő (egészségügyi szolgálati jogviszony)
1 fő asszisztens (egészségügyi szolgálati jogviszony)
1 fő művelődésszervező (közalkalmazott)
1 fő könyvtáros (közalkalmazott)
1 fő adminisztrátor (Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott)
1 fő projektmenedzser (Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott)
1 fő projektmenedzser (Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott szeptember 30-ig)
2023. évre tervezett átlagos statisztikai állományi létszám 16 fő.
Közfoglalkoztatás keretében: éves szinten 5 fő közfoglalkoztatott
Murakeresztúri Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői álláshelyek:
jegyző 1 fő
igazgatási ügyintéző 1 fő
igazgatási-szociális ügyintéző 1 fő
pénzügyi ügyintéző 3 fő
adóügyi ügyintéző 1 fő
adóügyi-igazgatási ügyintéző 1 fő
+ 1 fő megbízási díjas dolgozó
2023. évre tervezett átlagos statisztikai állományi létszám 8 fő.
Murakeresztúri Óvoda álláshelyek:
1 fő intézmény vezető – óvodapedagógus (közalkalmazott)
3 fő óvodapedagógus (közalkalmazott)
2 fő dajka (közalkalmazott)
1 fő élelmezésvezető (közfoglalkoztatott)
1 fő szakács (Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott)
4 fő konyhai kisegítő (Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott)
2023. évre tervezett átlagos statisztikai létszám 12 fő.
Az Önkormányzat intézményei elkészítették a 2023. évi költségvetési tervezetüket, melyeket az intézményvezetők külön előterjesztésben mutattak be.
I. ÖNKORMÁNYZAT
A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ennek alapján finanszírozza és látja el a törvényben maghatározott kötelező és önként vállalt feladatait. E feladatok forrásait és kiadásait az önkormányzat költségvetési rendelete elkülönítetten kell, hogy tartalmazza.
Önkormányzati bevételek tervezése
Jelen előterjesztés előkészítésekor fontos hangsúlyt helyeztünk az önkormányzati saját bevételek pontos számbavételére, a bevételi források teljes körű tervezésére.
A bevételek tervezésénél a következőkre támaszkodtunk:
- Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény és a hozzá kapcsolódó tervezési irányelvek - különösen az állami támogatások tekintetében
- az önkormányzat azon rendeletei, melyek az egyes bevételek jogalapját jelentik, pl: helyi adó rendelet, térítési díj rendelet stb.
- az önkormányzat bevételeihez kapcsolódó analitikus nyilvántartásai, pl: kölcsöntörlesztésekre, hosszú távú bérleti szerződéseken alapuló bérleti díjakra vonatkozóan,
- támogatási szerződések,
- tapasztalati adatok – egyes esetenként előforduló bevételek tekintetében.
Az Önkormányzat intézmények nélküli tervezett bevételi főösszege 1 560 585 075 Ft
Központi költségvetésből származó bevételek
Központi költségvetési forrásból származik tervezett bevételeink 13 %-a, ami összegszerűen 223 255 838 Ft támogatást jelent. A feladat-finanszírozási rendszer öt területre csoportosította a forrásokat: általános, köznevelési, szociális és gyermekjóléti, gyermekétkeztetési, valamint kulturális feladatok támogatására.
Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása előirányzata 106 052 709 Ft.
1. Önkormányzati hivatal működésének támogatása 75 144 185 Ft
A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzati közös hivatal működési kiadásaihoz. A támogatás meghatározása az elismert hivatali létszám alapján a személyi és dologi kiadások elismert átlagos költségei figyelembevételével történik. Hivatalunk esetében, melyhez 2020.január 1-től a Zala Megyei Kormányhivatal kijelölése alapján Eszteregnye és Rigyác települések is tartoznak, az elismert létszám 10,59 főt jelent, a támogatási összeg 5 537 000 Ft/fő, azaz 58 636 830 Ft. Az önkormányzati hivatal működésének támogatása 16 507 355 Ft lakosságarányos támogatás kiegészítéssel került megállapításra.
2. Zöldterülettel kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása 5 257 854 Ft.
A támogatás a települési önkormányzatot a zöldterületek és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan a belterület nagysága alapján illeti meg.
3. Közvilágítás fenntartásának támogatása 5 814 134 Ft
A támogatás a települési önkormányzatokat a településen történő közvilágítás biztosításához kapcsolódóan illeti meg. A támogatás a településen kiépített kisfeszültségű hálózat kilométerben meghatározott hossza alapján történik, a 2020. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő „Közvilágítás” kormányzati funkció alapján településkategóriánként számított átlagos, egy kilométerre jutó nettó működési kiadások figyelembevételével. A támogatás fajlagos összege 10 001 fő lakosságszám alatti település esetében 320 000 Ft/km.
4. Köztemető fenntartással kapcsolat feladatok támogatása 1 609 310 Ft
A támogatás a települési önkormányzatot a köztemető fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, a 2020. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő „Köztemető-fenntartás, és – működtetés” kormányzati funkció településkategóriánként számított egy négyzetméterre eső nettó működési kiadások figyelembevételével. A támogatás legalább 100 000 Ft, fajlagos összege 10 001 fő lakosságszám alatti település esetében 69 Ft/m².
5. Közutak fenntartásának támogatása 3 911 957 Ft
A támogatás a települési önkormányzatot a közutak fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, a 2020. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő „Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása” és „Parkoló, garázs üzemeltetése, fenntartása” kormányzati funkciók alapján településkategóriánként számított nettó működési kiadások figyelembevételével. A támogatás fajlagos összege 10 001 fő lakosságszám alatti település esetében 235 000 Ft/km.
6. Egyéb kötelező önkormányzati feladatok támogatása 10 927 614 Ft
A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzatok számára a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §-ában meghatározott egyes kötelező feladatok ellátáshoz és a polgármesteri illetmény kifizetéséhez.
Ezek a feladatok különösen: az igazgatással, a településfejlesztéssel, településrendezéssel, településüzemeltetéssel, a lakás- és helyiséggazdálkodással, a helyi környezet- és természetvédelemmel, vízgazdálkodással, vízkárelhárítással, ivóvízellátással, szennyvízkezeléssel, a helyi adóval, sport, ifjúsági, nemzetiségi ügyekkel, közbiztonsággal, hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatok.
A támogatás minimális összege 8 000 000 Ft az 1000 fő lakosságszámot meghaladó azon települések esetében, ahol az egy lakosra jutó iparűzési adóerő-képesség nem haladja meg a 32 000 forintot.
7. Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása 13 113 Ft.
A támogatás az önkormányzatot a 2021. január 1-jei állapotnak megfelelő külterületi lakosok száma alapján illeti meg. Az önkormányzat külterületi lakosainak száma 5 fő. Fajlagos összege 2 550 Ft/külterületi lakos.
Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása 35 807 930 Ft
1. Óvodapedagógusok és óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők bértámogatása 30 357 930 Ft
A központi költségvetés feladathoz kötött támogatást biztosít az óvodát fenntartó települési önkormányzatok részére, az általa foglalkoztatott óvodapedagógusok és segítők bérének és járulékainak kifizetéséhez. A támogatás a települési önkormányzatot a Köznevelési törvény nevelés szervezési paraméterei szerint számított pedagógus, valamint segítői létszám után illeti meg. Ebben az összegben szerepel a nemzetiségi pótlék támogatása és a minősített óvodapedagógusok bértámogatása is.
2. Óvodaműködtetési támogatás 5 450 000 Ft
A kötött felhasználású támogatás az óvodai nevelést biztosító, jogszabályban foglalt eszközök és felszerelések beszerzéséhez, valamint a feladatellátásra szolgáló épület és annak infrastruktúrája folyamatos működtetéséhez szükséges kiadásokhoz biztosít forrást a gyermeklétszám alapján. Az idei átlagos óvodai ellátotti létszám 35 fő.
A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása 19 015 640 Ft
1. Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása 8 725 890 Ft. A támogatás a szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, gyermekétkeztetés állami támogatással nem fedezett részére, valamint az önkormányzati helyi hatáskörű pénzbeli és természetbeni ellátások nyújtására használható fel.
2. Család- és gyermekjóléti szolgálat támogatása 5 128 940 Ft.
A támogatás a család-és gyermekjóléti szolgálatot biztosító települési önkormányzatokat illeti meg, a feladathoz kapcsolódó személyi és dologi kiadásainak biztosításához.
3. Szociális étkeztetés 4 059 550 Ft
Az önkormányzat átlagosan 55 fő részére biztosít szociális étkeztetést. A támogatás a települési önkormányzatoknak a Szoctv. 62 §-a alapján és külön jogszabályban foglalt szakmai szabályoknak megfelelően nyújtott szociális étkeztetés feladataihoz kapcsolódik.
4. Házi segítségnyújtás 1 101 260 Ft.
Az önkormányzat a házi segítségnyújtáson belül 7 fő részére szociális egítést, 2 fő részére személyi gondozást biztosít. A támogatásra az az önkormányzat jogosult, amely a házi segítségnyújtást a Szoctv. 63 §-a alapján és a külön jogszabályban foglalt szakmai szabályoknak megfelelően működteti.
A települési önkormányzatok gyermekétkeztetési feladatainak támogatása 58 717 044 Ft
A feladathoz kötött támogatás illeti meg az önkormányzatot az óvodai, iskolai, illetve a szünidei gyermekétkeztetés kiadásaihoz. A fityeházi óvodás gyermekek étkeztetési feladatait is a murakeresztúri óvoda látja el, így az állami támogatást is önkormányzatunk igényli.
Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása
Települési önkormányzatok egyes kulturális feladatainak támogatása 3 662 515 Ft.
A támogatás fajlagos összege 2 170 Ft/fő, de településenként legalább 2 270 000 Ft. A támogatás a települési önkormányzatot lakosságszám alapján illeti meg az Mötv-ben, valamint a Kult.tv-ben meghatározott nyilvános könyvtári feladatainak ellátásához és a közművelődési alapszolgáltatások biztosításához. A támogatási összeg legalább 10 %-át közművelődési intézmény, közösségi színtér működtetésére kell fordítani. A megyei hatókörű városi könyvtárral szolgáltatási szerződést kötött önkormányzatoknak a támogatás legalább 25 %-át könyvtári szolgáltatások infrastruktúrális feltételeit biztosító tevékenységre és a Kult. tv. 76. § (3 bekezdése a) pontjában foglalt közművelődési alapszolgáltatáshoz kapcsolódó kiadásokra kell felhasználni.
Saját működésből származó bevételek
Működési célú támogatások államháztartáson belülről előirányzata 16 187 296 Ft
Társadalombiztosítás pénzügyi alapjaitól kapott támogatás 28 585 200 Ft, melyet a háziorvos iskola egészségügyi feladataira 18 145 200 Ft összegben, a védőnői szolgálat működtetésére 10 440 000 Ft összegben biztosít az Nemzeti Egészségbiztosítási Alap.
Közfoglalkoztatás támogatása 9 399 690 Ft (75 %-os támogatással tervezve)
Család- és gyermekjóléti szolgáltatás támogatása (Eszteregnye, Rigyác) 552 000 Ft
Felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről előirányzata 212 126 645 Ft.
Ezen a jogcímen került megtervezésre a Vidékfejlesztési Program keretén belül a Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális- és eszköz fejlesztése elnevezésű projekt 48 471 278 Ft összegű, a Külterületi helyi közutak fejlesztése elnevezésű projekt 113 571 749 Ft összegű, illetve a Művelődési ház energetikai korszerűsítése projekt 50 083 618 Ft összegű támogatás.
Közhatalmi bevételekre tervezett bevétel 43 300 000 Ft
1. Magánszemélyek kommunális adója 9 600 000 Ft.
Az adó mértékében az idei évben nem változott, 12 000 Ft/ingatlan.
2. Iparűzési adó 32 000 000 Ft
Az iparűzési adó mértékében nem történt változás.
Egyéb közhatalmi bevételek (pótlékok, bírságok, talajterhelési díj, igazgatási szolg.díj) tervezett előirányzata 1 700 000 Ft.
Működési bevételek tervezett összege 25 444 092 Ft.
Készletértékesítés ellenértéke 150 000 Ft, mely a kertben termelt zöldségek konyha részére történő értékesítéseként tervezett összeg.
Nyújtott szolgáltatások ellenértéke 7 760 110 Ft. Itt került megtervezésre a bérleti díjakból, MÁV részére történő kaszálásból, ételszállításból tervezett bevétel.
Közvetített szolgáltatások értéke 230 000 Ft, ami a továbbszámlázott telefondíjak, közüzemi díjak bevétele.
Tulajdonosi bevételekre 2 622 018 Ft bevételt terveztünk, ami a víz-és csatornahálózat Vízmű részére történő bérbeadásából származik.
Ellátási díjakra tervezett összeg 9 272 511 Ft, ami a szociális étkezők térítési díját jelenti.
Kiszámlázott Áfa 5 409 353 Ft összegben került megtervezésre
Egyéb működési bevétel 100 Ft összegben került tervezésre, mely a kerekítésből adódó bevételeket tartalmazza
Finanszírozási bevételként az előző évi költségvetési maradvány igénybevétel előirányzata szerepel 1 017 921 610 Ft-tal.
Kiadások tervezés
A tervezett kiadási főösszeg 812 897 173 Ft.
Működési költségvetés kiadásai
Személyi juttatások előirányzata 87 797 214 Ft.
a.) Foglalkoztatottak személyi juttatásaira 88 013 042 Ft-ot terveztünk.
A törvény szerinti illetmények, munkabérek között került megtervezésre 16 fő teljes munkaidős dolgozó munkabére. A tervezett előirányzat 71 474 485 Ft.
A közfoglalkoztatásba tervezett létszám munkabére is a törvény szerinti illetmények, munkabérek között került megtervezésre a közfoglalkoztatotti bér összegével. A közfoglalkoztatás 10 fővel havi 116 000 Ft-tal lett előirányozva. A közfoglalkoztatotti bér tervezett összege 11 768 000 Ft.
Céljuttatás, projektprémium
előirányzata a
2 656 553 Ft
kereset-kiegészítésre tervezett összeg, melyet fél havi munkabér összegével megegyezően tervezünk.
Közlekedési költségtérítés
előirányzatára 2 114 004 Ft-tal tervezünk.
b.) Külső személyi juttatások tervezett előirányzata 13 452 356 Ft.
Választott tisztségviselők juttatásainak tervezett előirányzata 12 388 356 Ft. Itt került megtervezésre a polgármester munkabére, költségtérítése és cafetéria juttatása, a tiszteletdíjak, valamint az alpolgármester költségtérítése. A tervezetben a polgármester munkabére, költségtérítése, az alpolgármester költségtérítése és a képviselők juttatásai a tavalyi szinten kerültek megtervezésre.
Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban nem saját foglalkoztatottnak fizetett juttatások előirányzata 564 000 Ft, mely összeg a köztemető fenntartására és működtetésre megbízási díj keretében történő ellátását, valamit a hótolás megbízási díját tartalmazza.
Egyéb külső személyi juttatások tervezett összege 500 000 Ft, mely összeg a reprezentáció kiadások összegét tartalmazza.
Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó tervezett összege 10 435 335 Ft
A szociális hozzájárulási adó mértéke 13 %, tervezett előirányzata 10 305 549 Ft. Szociális hozzájárulási adót kell fizetni a járulékköteles személyi juttatások, a cafetéria juttatás összege után, valamint a cégtelefon használat, szemüvegtérítés és reprezentációs kiadás összegének 1,18-szorosa után 13 %-os mértékben.
Munkáltatót terhelő személyi jövedelemadót a cafetéria juttatás összege után, valamint a cégtelefon magán célú használata, a szemüveg térítés és a reprezentációs kiadások összegének 1,18-szorosa után kell fizetni 15 %-os mértékben, előirányzata 129 786 Ft.
Dologi kiadásokra 69 335 934 Ft-ot tartalmaz az előterjesztés.
A dologi kiadások tervezésénél a működéshez szükséges kiadásokat vettük számba, illetve a pályázatokhoz kapcsolódó közbeszerzési, projektmenedzsmenti, és egyéb feladatok költségei szerepelnek a dologi kiadások között.
- Készletbeszerzések: Itt kerültek megtervezésre az irodaszer, nyomtatvány, könyv, folyóirat, szakmai anyag, üzemanyag, munka és védőruha, egyéb anyag beszerzések előirányzatai 6 866 100 Ft összegben.
- Kommunikációs szolgáltatásra tervezett összeg 2 494 000 Ft, ami a telefon, internet szolgáltatás díját, valamint a rendszerfelügyeleti díjakat tartalmazza.
- Szolgáltatási kiadások. Itt kerültek megtervezésre a bérleti díjak, közüzemi díjak, karbantartási kiadások, vásárolt élelmezés, egyéb szolgáltatási kiadások 43 985 684 Ft összeggel.
- ÁFA kiadások tervezett előirányzata 13 925 650 Ft, mely a működési célú előzetesen felszámított áfát tartalmazza.
- Belföldi kiküldetés 230 000 Ft.
- Reklám és propaganda kiadások elirányzata 1 400 000 Ft.
- Egyéb dologi kiadások 421 000 Ft előirányzattal szerepelnek a tervezetben, ami a gépjárművek műszaki vizsgadíjaira, tagdíjakra, illetve továbbképzésekre fordítható keret.
Ellátottak pénzbeli juttatásai előirányzaton 2 419 000 Ft került a költségvetésbe.
az önkormányzat által alapított év diákja címre tervezett összeg 105 000 Ft.
Egyéb települési támogatások 2 314 000 Ft. Ebből lakásfenntartási támogatás 624 000 Ft, születési támogatás 210 000 Ft, temetési támogatás 220 000 Ft, köztemetés 260 000 Ft, rendkívüli támogatás 1 000 000 Ft.
Egyéb működési kiadások
a.) Működési támogatások államháztartáson belülre 2 460 595 Ft, melyből:
Muramenti Területfejlesztési Társulásnak 273 075 Ft
Nagykanizsa és Térsége Önkormányzati Társulás részére 331 000 Ft támogatás
Városkörnyéki Ügyeleti Társulás 1 706 520 Ft ügyeleti ellátásra
Bursa Hungarica támogatásra 150 000 Ft
b.) Működési támogatások államháztartáson kívülre 4 700 000 Ft
az egyesületek, alapítványok támogatására a tervezet 4 700 000 Ft előirányzatot tartalmaz.
c.) Helyi önkormányzatok előző évi elszámolásból származó kiadások teljesítése 5 806 228 Ft
- Belügyminisztériumtól kapott működési támogatás visszafizetése
Felhalmozási célú kiadások
Beruházási kiadások előirányzata 413 609 373 Ft.
- ingatlanok létesítése 325 526 672 Ft összegben tervezünk, mely a Külterületi helyi utak fejlesztése projekt és a Kerékpár projekt keretében kerül megvalósításra
- egyéb tárgyi eszközbeszerzés, 150 000 Ft összegben, melyből a falunk díszkivilágításának bővítését tervezzük
- beruházási célú általános forgalmi adó előirányzatát 87 932 701 Ft-tal tervezzük
Felújítási kiadások előirányzata 49 448 993 Ft
Ingatlanok felújítása
- Szolgálati lakás felújítása 3 214 650 Ft
- Közösségi közlekedés projekt keretében 24 950 161 Ft
- Helyi piac létesítése projekt keretében 10 771 404 Ft
Felújítási célú Áfa előirányzata: 10 512 778 Ft
Egyéb felhalmozási támogatás államháztartáson belülre kiadás előirányzata 50 000 Ft.
TEFA alap támogatása 50 000 Ft
Felhalmozási célú visszatérítendő kölcsöntörlesztés ÁHT-n belülről
TEFA kölcsön törlesztés 262 000 Ft
Finanszírozási kiadások összege 166 572 501 Ft.
Felügyelet alá tartozó költségvetési szervek támogatására 157 642 267 Ft előirányzatot terveztünk
Közös Hivatal finanszírozása 62 753 118 Ft
Murakeresztúri Óvoda finanszírozása 94 889 149 Ft
Államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetésére 8 930 234 Ft tartalmaz a költségvetés, ami 2022. december hónapban folyósított 2023. évi állami támogatás előleg visszafizetése.
Tartalékok
A költségvetési tervezet jelen állapotában 747 687 902 Ft tartalékkeretet tartalmaz. Ebből a keretből
- 568 913 363 Ft-ot el kell különíteni a „Kerékpár forgalmi útvonal kialakítása Murakeresztúr térségébe” című projektre, mivel ezt a pályázati bevételt, a pályázatban előírt költségekre lehet fordítani.
- 42 471 778 Ft-ot a Helyi termékértékesítést szolgáló piacok infrastrukturális- és eszköz fejlesztése című projektre,
- 84 689 975 Ft-ot az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése (Óvoda) című projektre,
- 45 613 286 Ft-ot az Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése (Művelődési ház) projektben előírt költségekre lehet fordítani.
II. MURAKERESZTÚRI KÖZÖS ÖNKORMÁNYZATI HIVATAL
A közös önkormányzati hivatal bevételeinek és kiadásainak meghatározásához szintén a Mötv. és az ágazati jogszabályok az irányadók. A hivatal közreműködik az önkormányzatok egymás közötti, valamint az állami szervekkel történő együttműködés összehangolásában is.
A közös hivatal látja el mind a négy település önkormányzat, a nemzetiségi önkormányzatok, valamint az önkormányzati intézmények gazdálkodásával kapcsolatos feladatokat is.
A közös önkormányzati hivatal költségvetését Murakeresztúr Község Önkormányzata, Fityeház Község Önkormányzata, Eszteregnye Község Önkormányzata és Rigyác Község Önkormányzata Képviselő-testületének külön-külön el kell fogadniuk. A Hivatal költségvetési főösszege 65 038 655 Ft, mely 4 116 288 Ft-tal több, mint az elismert hivatali létszám alapján kapott támogatás, ezt a különbözetet a gesztor önkormányzat az önkormányzati hivatal kiegészítéssel növelt lakosságarányos működési állami támogatásból biztosítja.
III. MURAKERESZTÚRI ÓVODA
Az óvoda költségvetési tervezetét az óvodavezető külön előterjesztésben mutatta be, melynek alapján az óvoda költségvetési főösszege 138 174 322 Ft. Az óvodának saját bevétele az előző évi költségvetési maradványa 3 281 807 Ft összegben, mely maradvány nem kerül elvonásra. A kiadásokhoz további forrást a működési bevételek biztosítanak 40 003 366 Ft összegben, valamint 94 889 149 Ft összegű önkormányzati támogatásra van szükség. Az állami támogatás 94 524 974 Ft, tehát az önkormányzatnak 364 175 Ft saját forrással kell hozzájárulni a fenntartáshoz.
ÖSSZEGZÉS
A költségvetési tervezet 747 687 902 Ft cél tartalékot tartalmaz, mely keret a költségvetés készítésekor még pontosan nem ismert kiadásokra biztosít fedezetet.
Bevételeink csak biztos forrásokat tartalmaznak, nagyságát elsősorban saját adóbevételeink, illetve a központi költségvetésből és egyéb forrásból kapott feladattámogatás határozza meg.
Az önkormányzat önként vállalt feladatként saját forrásból (közhatalmi bevételekből) a civil szervezeteket támogatja a tervezet alapján 4 700 000 Ft összegben. Az önként vállalt feladatok nem veszélyeztetik az önkormányzat működését.
Az óvoda a vendég étkeztetés biztosítását végzi önként vállalt feladatként, a konyha jobb kapacitáskihasználásának érdekében. Az önként vállalt feladat kiadásainak forrása a vendég étkeztetésből befolyt bevétel.
Az előterjesztés és annak mellékletei alapján kérem Murakeresztúr Község Önkormányzatának 2023. évi költségvetését elfogadni.
Murakeresztúr, 2023. február 7.
Polgár Róbert
polgármester
Az Államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 24. §-ának (3) bekezdése értelmében a jegyző iránymutatásával elkészített költségvetési rendelet-tervezetet a polgármester február 15-éig nyújtja be a képviselő-testületnek. E törvényi kötelezettségnek eleget téve a vonatkozó jogszabályok által előírt szerkezetben és tartalommal 2023. február 14-én előterjesztésre került a költségvetés tervezete.
A költségvetési tervezet előterjesztésének megtárgyalása során felmerült módosításoknak, egyeztetéseknek megfelelően Murakeresztúr Község Önkormányzata 2023. évi költségvetésének első fordulóban készített előterjesztéséhez képest bekövetkezett változások az alábbiakban foglalhatók össze:
B E V É T E L E K
Murakeresztúr Község Önkormányzatának – intézmények nélküli – bevételi főösszege 1 877 868 323 Ft, az első fordulóhoz képest 317 283 248 Ft-tal nőtt.
Működési bevételek
Működési bevételek előirányzata 26 129 892 Ft, 685 800 Ft-tal nőtt az első fordulóhoz képest, mivel a szolgáltatások ellenértékének előirányzata 540 000 Ft-tal, a kiszámlázott áfa előirányzata 145 800 Ft-tal növelve lett.
Felhalmozási támogatások
Egyéb felhalmozási célú támogatások államháztartáson belülről előirányzata 603 699 291 Ft, 391 572 646Ft-tal nőtt az első fordulóhoz képest a projekt bevételek miatt.
Finanszírozási bevételek
Finanszírozási bevételek előirányzata 945 798 102 Ft, 72 123 508 Ft-tal csökkent az első fordulóhoz képest.
K I A D Á S O K
A tervezett kiadási főösszeg 1 877 868 323 Ft.
Működési költségvetés kiadásai
Személyi juttatások előirányzata 82 577 214 Ft, 5 220 000 Ft-tal csökkent az első fordulóhoz képest. A csökkenés a közfoglalkoztatás támogatásából adódik.
Munkáltatót terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó előirányzata 10 096 035 Ft. Az első fordulóhoz képest 339 300 Ft-tal csökkent.
Dologi kiadások előirányzata 96 152 662 Ft, 26 816 728 Ft-tal nőtt. A növekedés az egyéb szolgáltatások előirányzatának 19 087 928 Ft-os, a közüzemi díjak előirányzatának 500 000 Ft-os, az egyéb kommunikációs szolgáltatások előirányzatának 2 484 000 Ft-os, az üzemeltetési anyagok beszerzése előirányzatának 500 000 Ft-os, az informatikai szolgáltatások igénybevétele előirányzatának 108 000 Ft-os, az egyéb dologi kiadások 94 500 Ft-os, a vásárolt élelmezés előirányzatának 814 000 Ft-os és a működési célú előzetesen felszámított áfa előirányzatának 3 546 410 Ft-os növekedéséből adódik. A reklám- és propaganda kiadások előirányzata 318 110 Ft-tal lett csökkentve.
Egyéb működési célú kiadások előirányzata 2 227 570 Ft, 233 025 Ft-tal csökkent az első fordulóhoz képest.
Ellátottak pénzbeli juttatásai előirányzata 2 759 000 Ft, az első fordulóhoz képest 340 000 Ft-tal nőtt. A növekedés az egyéb nem intézményi támogatások növekedéséből adódik.
Finanszírozási kiadások előirányzata 175 484 734 Ft, az első fordulóhoz képes 8 912 233 Ft-tal nőtt. A növekedés a központi, irányító szervi támogatás előirányzatának tervezett összege növekedéséből adódik.
Beruházási kiadások előirányzata 1 212 362 583 Ft, az első fordulóhoz képest 798 753 210 Ft-tal nőtt.
Felújítási kiadások előirányzata 182 668 276 Ft, 133 219 283 Ft-tal nőtt az első fordulóhoz képest.
Tartalékok előirányzata 102 722 021 Ft, 644 965 881 Ft-tal csökkent az első fordulóhoz képest.
Az önkormányzat önként vállalt feladatként saját forrásból (közhatalmi bevételekből) a civil szervezeteket támogatja a tervezet alapján 4 700 000 Ft összegben. Az önként vállalt feladatok nem veszélyeztetik az önkormányzat működését.
Tisztelt Képviselő-testület!
Kérem a Képviselő-testületet, hogy az előterjesztést megvitatni, a költségvetéssel kapcsolatos javaslataikat megtenni, majd Murakeresztúr Község Önkormányzatának 2023. évi költségvetését elfogadni szíveskedjenek.
Murakeresztúr, 2023. február 22.
Polgár Róbert
polgármester