Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/1994 (VIII.1.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérleti díjáról és a külön szolgáltatások díjáról

Hatályos: 2024. 03. 01

Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 5/1994 (VIII.1.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzati tulajdonban lévő lakások bérleti díjáról és a külön szolgáltatások díjáról

2024.03.01.

Sármellék Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1) pontjában, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a lakások és helyiségek bérletére, valamint elidegenítésükre vonatkozó egyes szabályokról szóló 1993. évi LXXVIII. törvényben kapott felhatalmazás alapján a következő rendeletet alkotja:1

1. §2 A rendelet hatálya kiterjed az önkormányzat tulajdonában álló összes lakásra.

2. §3 (1) A lakások bérleti jogviszony fennállása esetén a lakás és helyiségei használatáért, továbbá az e jogviszony keretében a bérbeadó által nyújtott külön jogszabályban megállapított szolgáltatásokért a bérlő bérleti díjat köteles fizetni.

(2) A bérlő által fizetendő havi bérleti díj mértéke költségelven történő bérbeadás esetén: 180.- Ft/m2. Költségelven az összkomfortos lakásokat lehet bérbe adni közérdekű feladatok ellátása érdekében.

a) komfortos lakás: 90.- Ft/m2

b) félkomfortos lakás: 40.- Ft/m2

c) komfort nélküli lakás: 20.- Ft/m2

(3) A bérlő által fizetendő havi bérleti díj mértéke szociális helyzet alapján történő bérbeadás esetén:

(4) A bérlő által fizetendő havi bérleti díj mértéke piaci alapon történő bérbeadás esetén: 450.- Ft/m2. Piaci alapon az összkomfortos lakásokat lehet bérbe adni

(5) A Sármellék, Zala utca 6. szám alatti új építésű összkomfortos lakások esetében a bérlő által fizetendő havi bérleti díj mértéke költségelven történő bérbeadás esetén: 300.- Ft/m2.

(6)4 A Sármellék, Zala utca 6. szám alatti új építésű összkomfortos lakások esetében a bérlő által fizetendő havi bérleti díj mértéke piacai alapon történő bérbeadás esetén: 1500.- Ft/m2.

3. § (1) A lakásbérleti díjából a fizetendő havi bérleti díj összegét – a kerekítés szabályai figyelembe vételével – forintra kerekítve kell megállapítani.

(2) A lakásbérleti díjának kiszámításakor a lakás helyiségei alapterületét kell számításba venni.

Az alapterület megállapításánál a lakás összes (lakó, főző, egészségügyi, közlekedő, tároló) helyisége teljes területének a vakolat falsíkok között – a padlószint felett 1 cm magasságban mért – teljes területnek az 1,9 m szabad belmagasságot elérő részét, továbbá a loggia és zárt (fedett) és oldalról átlátást gátló módon kialakított erkély területének felét, illetve a beépített bútorok által elfoglalt területet kell számításba venni. Ennek során a lakás belső lépcsője felső szintjének az alapterületét figyelmen kívül kell hagyni és a számított alapterületet 0,5 m2-ig lefelé, 0,5 m2 felett felfelé kell kerekíteni
(3) 5 Nem számítható be a helyiség alapterületébe a falsíkon kívül eső terület (ajtóknál, ablakoknál lévő beugrások, a 0,5 m2-nél kisebb alapterületű falfülkék stb.) és a falsíkból kiugró falpillérek által elfoglalt terület.

4. § (1) A külön szolgáltatás körébe tartozik:

a) a víz- és csatornahasználat biztosítása

b) közös helyiségek és területek megvilágítása

c) televízióadók vételének biztosítása

d) háztartási szemét elszállítása

(2) A bérlő a vízellátás és csatornahasználat biztosításáért a külön jogszabályok által megállapított díjat köteles fizetni.

(3) A bérlő a közös helyiségek és területek megvilágításának biztosítása esetén a lakásban lakó családok alapján köteles megfizetni a felmerült költséget. A költségek összege a ténylegesen fogyasztott – külön mérőórával mért – áramdíj összege.

(4) Az a) és d) pontban meghatározott szolgáltatások esetében a képviselő-testület által külön megállapított csatornahasználat, háztartási szemétszállítás díját a képviselőtestület számlájára köteles a bérlő félévenként megfizetni.

5. § A rendelet 2. § (2) bekezdésében meghatározott bérleti díjat a fennálló lakásbérleti jogviszony esetében a bérlővel 1994. június 30-ig írásban közölni kell.

6. § A rendelet 1994. augusztus 1-jén lép hatályba.

1

A bevezető a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

Az 1. § a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

3

A 2. § a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. A 2. § a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 14/2023. (XII. 1.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 2. § (6) bekezdését a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2024. (I. 30.) önkormányzati rendelete 1. §-a iktatta be.

5

A 3. § (3) bekezdése a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 13/2023. (IX. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.