Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2000 (XI.6.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

Hatályos: 2023. 01. 28

Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2000 (XI.6.) önkormányzati rendelete

a temetőkről és a temetkezésről

2023.01.28.

Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában és a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13.§ (1) bekezdés 2. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a temetőkről és a temetkezésről szóló 1999. évi XLIII. törvény 6. (4), 40 § (2)-(4) és a 41. § (3) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a temetőkről és a temetkezésről az alábbi rendeletet alkotja:

1

Általános rendelkezések

1. § (1) Jelen rendelet hatálya a Sármellék község közigazgatási területén fekvő temetőre és az ott végzett temetkezési és temető fenntartási tevékenységre terjed ki.

A temető pontos címe: Sármellék, Dózsa Gy. u. 410.
Sármellék 952. hrsz-ú ingatlan.
(2) A temető fenntartásáról Sármellék Önkormányzata gondoskodik a helyi viszonyok és előírásoknak megfelelően.
(3) Az Önkormányzat által fenntartott temető köztemető, abban az Önkormányzat köteles az elhunyt személyére, vallási illetőleg lelkiismereti meggyőződése, valamint faji csoporthoz tartozásra, nemzeti- etnikai hovatartozására, a halál okára vagy bármely más megkülönböztetésre tekintet nélkül lehetővé tenni a halottak eltemetését.
(4) A temetési feladatokat – beleértve a halott szállítást és sírásást is – az erre jogosult szolgáltató szervezettel lehet elvégeztetni, vagy a hozzátartozók maguk kötelesek ellátni.

Temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatba vétele.

2. § A temető létesítése, lezárása, megszüntetése, újbóli használatba vétele a tv. és Vhr. szabályait kell alkalmazni.

Temetési helyek és sírhelyek

3. § (1) A temetőt sírhelytáblára (parcellákra) a sírhelytáblákat pedig sorokra kell osztani. A sorokban a temetési helyeket a temető üzemeltetője jelöli ki.

(2) A sírtáblákat, a sorokat és a temetési helyeket számozni kell.

A temetési helyek nyilvántartással való azonosíthatóságát biztosítani kell.
(3) A temetőben az alábbi típusú temetési helyet kell biztosítani:
a) egyes sírhely
b) 2 kettes sírhely
c) gyermeksírhely
d) sírbolt (kripta)
e) 3 hamvasztásos temetés esetén: urnafülke, urnasírhely, urnasírbolt
(3a) 4 Urnasírba legfeljebb 4 urna helyezhető el.
(4) A sírhely mérete:
a) egyes sírhely hossza 210 cm szélessége 90 cm
b) kettes sírhely hossza 210 cm szélessége 190 cm
a sírok, síremlékek közötti távolság 60 cm.
(4a) 5 A sírhely mérete a D parcella XCV sorától:
a) egyes sírhely hossza 270 cm szélessége 160 cm
b) kettes sírhely hossza 270 cm szélessége 240 cm
c) urnasírhely hossza 120 cm szélessége 100 cm
d) a sírok, síremlékek közötti távolság 60 cm
(5) A sírgödör mélysége 200 cm. Koporsós rátemetés esetén úgy kell mélyíteni, hogy a felülre kerülő koporsó aljzata legalább 160 cm mélységbe kerüljön.
(6) Oldalirányú üreggel ellátott egyes vagy kettős sírhelyet nem szabad létesíteni.

4. § (1) A temetési helyen elhelyezhető sírjelek helyben szokásos legnagyobb magassága 1,5 méter.

E magassági méreten belül – a tv. és Vhr. rendelkezéseit figyelembe véve – sírjel az üzemeltetővel történő előzetes egyeztetés után külön engedély nélkül létesíthető.
(2) A A síremlék és tartozékai, valamint az emlékoszlop tervét (vázrajzát) a temető üzemeltetőjének (Sármellék Község Önkormányzata, képviseli: polgármester) be kell mutatni, és hozzájárulását kell kikérni. Amennyiben a hozzájárulás megkérése elmarad, a síremlék lebontásra kerülhet.
(3) A síremlék mérete:
a) egyes sírhely esetén hossza 220 cm, szélessége 100 cm
b) 6 kettes sírhely esetén hossza 220 cm, szélessége 200 cm
(4) 7 A síremlék mérete a D parcella XCV sorától:
a) egyes sírhely esetén hossza max. 270 cm, szélessége max. 160 cm
b) kettes sírhely esetén hossza max. 270 cm, szélessége max. 240 cm
c) urnasírhely esetén hossza max. 120 cm, szélessége max. 100 cm
(5) 8 A D parcella XCV sorától kezdődően a síremlék alapjának mérete a rendelet 3.§ (5) bekezdésében meghatározott méret.

5. § (1) A sírhelyek feletti rendelkezési jog megszerzéséért, valamint újraváltásért díjat kell fizetni, melynek összegét e rendelet 1. számú melléklete tartalmazza.

(2)9 A köztemetőben üzletszerű tevékenységet folytató egyéni és társas vállalkozások e rendelet 1. számú mellékletében meghatározott temető fenntartási hozzájárulást kötelesek az önkormányzat részére befizetni. A vállalkozók tevékenykedésük megkezdése előtt kötelesek a hozzájárulást befizetni az önkormányzat részére. A vállalkozó a munkálatokat a terület átadását követően kezdheti meg, ezt követően a károkozásért a felelősség a vállalkozót terheli. A vállalkozó köteles a munkája során keletkezett hulladékot elszállítani a temető területéről. A vállalkozó a munka befejezéséről tájékoztatást köteles adni, különösen a keletkezett hulladékok elszállításáról. E bekezdésben szereplő előírások be nem tartása esetén a temetőben végzett munkavégzés korlátozható, megtiltható.

(3) Az 5. § (1) bekezdésében meghatározott sírhely megváltási díj fizetése alól mentesül az a sírhely, ami a honvédségi szolgálat teljesítése közben elhunytak eltemetésére, hamvaik elhelyezésére szolgál. Erről a tényről a hozzátartozó írásban nyilatkozik.

A sírhely megváltási díj fizetése alóli mentesség feltétele, hogy a fentiekben meghatározott sírhelyen további rátemetkezést nem lehet megvalósítani.

6. § (1)10 Az önkormányzat a tulajdonában lévő köztemetőben biztosítja az utat, a ravatalozásra alkalmas ravatalozót, a halottak ideiglenes elhelyezésére szolgáló tárolót és hűtőt, a temető bekerítését vagy élősövénnyel való lehatárolását, vízvételi lehetőséget, illemhelyet, az utak sorfásítását, hulladéktárolót.

(2) Sírgondozás céljára a vizet bárki ingyenesen használhatja, a keletkező hulladékot, koszorú- és virágmaradványt az erre kijelölt lerakodóhelyen díjtalanul lerakhatja.

A temető üzemeltetése

7. §11 A temető üzemeltetését a vonatkozó jogszabályokban és a rendelet 2. mellélete szerinti temető használatának rendjében foglaltak szerint kell ellátni.

8. § (1) A temető üzemeltetője:

a) meghatározza a temetői szolgáltatás illetőleg a temetőben végzett egyéb vállalkozási tevékenység ellátásának temetői rendjét,

b) biztosítja az eltemetés (urnaelhelyezés) feltételeit,

c) megőrzi a nyilvántartási könyveket,

d) tájékoztatja a temető látogatóit,

e) kijelöli a temetési helyeket,

f) elvégzi a temető és létesítményeinek tisztántartását, az utak karbantartását, síkosság-mentesítést, hó-eltakarítást,

g) elszállítja a hulladékot,

h) gondoskodik a temető rendjének betartásáról és betartatásáról.

(2) A temetőről az üzemeltető:

a) nyilvántartó könyvet

b) sírbolt könyvet vezet.

A temető rendje

9. § (1) A temető bejáratánál jól látható helyen tájékoztató táblát kell elhelyezni, amelyen fel kell tüntetni a temető nyitvatartási idejét és a tulajdonos és üzemeltető megnevezését, a temető részleges térképét és rendjét.

(2)12 A temető nyitvatartási idejét a rendelet 2. melléklete tartalmazza.

10. § (1) A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja, a sírokat gondozhatja.

(2) A sírok gondozásán, díszítésén kívül minden egyéb tevékenységet – annak megkezdése előtt – a temető üzemeltetője részére be kell jelenteni.

(3) A temetőben munkát végző vállalkozók működésük során kötelesek a rendeletben foglaltakat betartani. Tevékenységükkel a szertartások rendjét nem zavarhatják, a látogatók kegyeleti érzéseit nem sérthetik, a szomszédos sírokban és a temető infrastrukturális létesítményeiben kárt nem okozhatnak.

11. §

Záró rendelkezések

12. § E rendelet 2000. november 15-én lép hatályba.

Hatálybalépésével egyidejűleg az 1/1983. (XII. 29.) sz. rendelet hatályát veszti.
Sármellék, 2000. október 25.

1. melléklet

1.13 Temetési hely megváltásának és újraváltásának díja:

Egyes sírhely 10.000.- Ft

Kettes sírhely 20.000.- Ft

Hármas sírhely 30.000.- Ft

Négyes sírhely 40.000.- Ft

Urnasírhely 10.000.- Ft

Urna fülke 20.000.- Ft

(Fenti összegek az ÁFÁ-t is tartalmazzák)

2.14 Sármellék község területén működő köztemetőben üzletszerűen végzett vállalkozási tevékenység gyakorlása esetén alkalmanként fizetendő temetőfenntartási hozzájárulás mértéke:

3.000.- Ft (az ÁFÁ-t is tartalmazza).

3.15 A temetői létesítmények, illetve az üzemeltető által biztosított szolgáltatások igénybevételéért a temetkezési szolgáltatók által fizetendő díj: 0.- Ft

4.16 A temetőbe való behajtás díja: 0.- Ft

2. melléklet17

Temető és ravatalozó használatának és igénybevételének szabályai

1. A temető nyitvatartási ideje: április 1-től szeptember 30-ig terjedő időszakig 7 - 21 óráig, október 1-től március 31-ig terjedő időszakig 8 – 17 óráig. Mindenszentek és halottak napján meghosszabbított nyitvatartás szerint látogatható a temető.

2. A mozgássérültet, járóképtelen hozzátartozót szállító járművel, behajtani előzetes engedéllyel lehet. A nyitvatartási idő alatt a temetőt bárki korlátozás nélkül látogathatja. Látogatási időn kívül a temetőben tartózkodni tilos, az ott tartózkodó, távozásra felszólítható. A temetőben tilos gépjárművel, segédmotoros kerékpárral, kerékpárral, egyéb járművel közlekedni, kivéve a temetkezési tevékenységben résztvevő járművet, a mozgássérültet, járóképtelen hozzátartozót szállító járművet. A temető üzemeltetőjének előzetes engedélyével munkavégzés céljából behajtó jármű és megkülönböztető jelzést használó jármű közlekedhet a temetőben.

3. A temetők területén, 12 éven aluli gyermek csak nagykorú felügyelete mellett tartózkodhat. A 12 éven aluli gyermek által okozott károkért a nagykorú tartozik felelősséggel. Temetőben tilos a tűzgyújtás, kivéve a gyertya és mécses gyújtás kellő figyelem mellett.

4. A temetőkben a sírokat, a síron lévő tárgyakat, síremlékeket, a temetőkben lévő épületeket, egyéb tárgyakat, fás szárú növényeket és növényzetet beszennyezni, megrongálni vagy eltávolítani tilos.

5. A temetőkben lévő közkifolyóról a temetőben végzett szolgáltatásokon és sírgondozáson kívül vizet felhasználni tilos.

6. A temetőkben pad csak az üzemeltető hozzájárulásával a közlekedés és a szomszédos sír megközelítésének akadályozása nélkül helyezhető el. A temetési hely környékét felásni, a talajt elhordani, vagy sírfeltöltésre használni tilos. Köztemetőbe állatot bevinni - kivéve vakvezető kutyát- tilos. Temetőben reklámtevékenységet folytatni tilos.

7. A sírgondozás folytán keletkezett hulladékot elégetni tilos, azt a kijelölt hulladékgyűjtőkben kell gyűjteni.

8. A köztemetőbe beszállított haladéktalanul eltemetésre nem kerülő elhunytak holttestét a temetkezési szolgáltató köteles a temetésig a ravatalozó épületben a holttest hűtésére alkalmas és üzemképes halotthűtőben tartani a temetési helyre történő elhelyezésig.

9. Hamvasztásos temetés esetén, amennyiben nem kerül sor az urnában lévő hamvak haladéktalan elhelyezésre az urnát a temetési helyen, a ravatalozó épületében kell tartani a temetés, vagy a temetési helyre történő elhelyezés időpontjáig.

10. A ravatalozó helyiséget az üzemeltető a temetés időpontja előtt legalább 1 órával köteles kinyitni.

11. A ravatalozó rendszeres takarításáról, szükség szerinti fertőtlenítéséről az üzemeltető gondoskodik.

1

A bevezető a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 3. § (3) bekezdés b) pontja a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelete 2. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

3

A 3. § (3) bekezdés e) pontja a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelete 2. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.

4

A 3. § (3a) bekezdését a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelete 2. § (3) bekezdése iktatta be.

5

A 3. § (4a) bekezdését a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelete 2. § (4) bekezdése iktatta be.

6

A 4. § (3) bekezdés b) pontja a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

7

A 4. § (4) bekezdését a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

8

A 4. § (5) bekezdését a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdése iktatta be.

9

Az 5. § (2) bekezdése a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelete 4. §-ával megállapított szöveg.

10

A 6. § (1) bekezdése a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.

11

A 7. § a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelete 5. §-ával megállapított szöveg.

12

A 9. § (2) bekezdése a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelete 6. §-ával megállapított szöveg.

13

Az 1. melléklet 1. pontja a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

14

Az 1. melléklet 2. pontja a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdésével megállapított szöveg.

15

Az 1. melléklet 3. pontját a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdése iktatta be.

16

Az 1. melléklet 4. pontját a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (1) bekezdése iktatta be.

17

A 2. mellékletet a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2021. (IX. 17.) önkormányzati rendelete 7. § (2) bekezdése iktatta be. A 2. melléklet a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 27.) önkormányzati rendelete 3. § (2) bekezdésével megállapított szöveg.