Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2008 (VI.30.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

Hatályos: 2022. 10. 30

Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2008 (VI.30.) önkormányzati rendelete

a mezei őrszolgálatról

2022.10.30.

Sármellék Község Önkormányzatának Képviselő-testülete a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. § 1) pontjában, Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, valamint a fegyveres biztonsági őrségről, a természetvédelmi és mezei őrszolgálatról szóló 1997. évi CLIX. törvény 19. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a mezei őrszolgálatról az alábbi rendeletet alkotja:1

A rendelet hatálya

1. § (1) A rendelet hatálya a község közigazgatási területén termőfölddel rendelkező /földhasználó, tulajdonos/ személyekre terjed ki.

(2) A személyi hatály alatt a természetes, a jogi és nem jogi személyeket egyaránt érteni kell, az állami tulajdont képező termőföldek és erdők használói kivételével.

A mezei őrszolgálat

2. § (1) A képviselőtestület a község közigazgatási területéhez tartozó termőföldek – ideértve a szórványerdőt is – őrzésére mezei őrszolgálatot létesít.

(2) A mezei őrszolgálat ellátásához az őrszolgálat létszámát 1 főben állapítja meg.

A mezőőr

3. § (1) A mezei őrszolgálatot a mezőőr látja el.

(2) A mezőőr feladatát a munkaköri leírásban foglaltak szerint látja el. A munkáltatói jogokat a polgármester gyakorolja.

(3) A mezőőr szakmai felügyeletét a mezőgazdasági igazgatási szerv és az illetékes rendőrkapitányság látja el.

A mezőőri járulék

4. § (1) Az önkormányzat mezei őrszolgálat megalakítási, fenntartási és működési költségeit a földhasználó, ha ez ismeretlen, a tulajdonos által fizetett mezőőri járulékból és a központi költségvetés által biztosított hozzájárulásból kell – fele-fele arányban – biztosítani.

(2) A mezőőri járulék 1 hektár nagyság felett fizetendő, mértéke hektáronként 800.- Ft/év.

A mezőőri járulék megfizetése, bejelentése, befizetések határideje

5. § (1) A mezőőri járulék fizetésére kötelezett – e rendelet 1. §-ban meghatározott személy –legkésőbb 2008. október 31. napjáig köteles a fenntartónak bejelenteni a használatában lévő, vagy ezt követően használatába és/vagy tulajdonába került, avagy abból kikerült – e rendelet 2. §. (1) bekezdésében meghatározott – termőföldet. A termőföld használati vagy tulajdonjogában történt változást a használó vagy a tulajdonos a változást követő 15 napon belül köteles bejelenteni a fenntartónak.

(2) A mezőőri járulékfizetési kötelezettség – az (1) bekezdésben foglalt kivétellel – azt a személyt terheli, akinek használatában és/vagy tulajdonában a termőföld a tárgyév január l. napján van.

(3) A mezőőri járulékot a kötelezett félévi egyenlő részletekben március 15. napjáig illetve szeptember 15. napjáig fizetheti be kamatmentesen.

(4) A mezőőri járulékot a községi önkormányzat 74500262-11027418 számú számlájára kell teljesíteni.

(5) Az e rendeletben meghatározott mezőőri járulék megállapításával kapcsolatban – önkormányzati hatósági jogkörben – a képviselőtestület jár el.

Záró rendelkezések

6. § (1) Ez a rendelet 2008. október 1-jén lép hatályba. Kihirdetéséről a körjegyző gondoskodik.

(2) A mezőőri járulékból az önkormányzat költségvetésébe befolyt összeg kizárólag a mezei őrszolgálattal kapcsolatos feladatok ellátására használható fel.

(3) A mezőőri ellátás folyamatos biztosítása érdekében – ha a befizetett mezőőri járulék a szükséges kiadásokat nem fedezi – az önkormányzat átmenetileg a költségvetéséből, az általános tartalék terhére megelőlegezi az indokoltan felmerült kiadások fedezetét.

1

A bevezető a Sármellék Község Önkormányzata Képviselő-testületének 15/2022. (X. 29.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.