Surd község képviselő testületének 1/2018 (II.15..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről

Hatályos: 2018. 08. 02- 2022. 05. 26

Surd község képviselő testületének 1/2018 (II.15..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2018. évi költségvetéséről1

2018.08.02.

Surd Község Önkormányzat képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1)-(4) bekezdésében, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet 27. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint Magyarország 2017 évi központi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény rendelkezései alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) és g) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. Törvény 111. § - ában meghatározott feladatkörében eljárva Surd Község Önkormányzata 2018. évi költségvetéséről és annak végrehajtási feladatairól a következőket rendeli el:

1. § A rendelet hatálya

(1) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetésében szereplő önállóan működő és gazdálkodó szervre.

(2) Az önkormányzat költségvetési szerve: Surdi Közös Önkormányzati Hivatal.

2. §

A költségvetés címrendje

(1) I. Surd Község Önkormányzata
1. Surd Község Önkormányzata
2. Surdi Közös Önkormányzati Hivatal

3. §

A költségvetés bevételei és kiadásai

(1) [1] A képviselő-testület az önkormányzat és intézménye 2018. évi költségvetését:
204 617 425,-Ft bevétellel, ezen belül
118 365 929,-Ft működési célú bevétellel
22 195 366,-Ft. felhalmozási bevétellel
64 056 130,-Ft finanszírozási bevétellel
204 617 425,-Ft kiadással, ezen belül
129 616 036,-Ft működési célú kiadással,
33 471 881,-Ft felhalmozási kiadással
41 529 508.-Ft finanszírozási kiadással
állapítja meg.
(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat mérlegszerűen a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.
(3) A költségvetési bevételeket és azok részletezését a 2 melléklet és a 4. melléklet szerint állapítja meg.
(4) A költségvetési kiadásokat és azok részletezését a 3. melléklet, illetve az 5. melléklet szerint állapítja meg.
(5) A felhalmozási hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványt igénybevételét rendeli el.

4. §

A költségvetés részletezése

A Képviselő-testület az önkormányzat és intézménye 2018. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:
(1) Az önkormányzat az ellátottak részére nyújtott pénzbeli, juttatásokat és az átadott pénzeszközök részletezését a 6. melléklet tartalmazza
(2) Az Önkormányzat felhalmozási célú kiadásait a 7. melléklet tartalmazza
(3) Az önkormányzatot megillető támogatások és átvett pénzeszközök részletezését a 8. melléklet tartalmazza
(4) Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat, adott kedvezményeket a 9. melléklet tartalmazza.
(5) Az önkormányzat 2018. évben önként vállalt feladatai a 10. melléklet szerint
(6) A többéves kihatással járó döntésekből származó fizetési kötelezettségek bemutatását a 11. melléklet tartalmazza.
(7) Az önkormányzat 2018.évi előirányzat felhasználási ütemtervét a 12. melléklet tartalmazza
(8. A költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatai főbb csoportokban a 13. melléklet tartalmazza.
(9) Az önkormányzat éves létszám előirányzatát a 14.melléklet tartalmazza
.

5. §

A költségvetés végrehajtásának szabályai

1. Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.
2. Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
3. A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.
4. Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.
5. Amennyiben év közben a gazdálkodási feltételekben olyan kedvezőtlen változások következnek be, melyek a költségvetés végrehajtását alapvetően veszélyeztetik, a polgármester a képviselő-testület utólagos jóváhagyása mellett, - teljes önkormányzati körben - a kötelezettségvállalási (pénzfelhasználási) jogköröket felfüggesztheti, vagy korlátozhatja.
6. A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat költségvetési elszámolási számláján az átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezésére, rövid lejáratú értékpapír vásárlására.
7. Kifizetést csak a költségvetési rendeletben jóváhagyott célokra és feladatokra lehet teljesíteni. Többletfeladattal járó kötelezettségvállalás csak a források egyidejű biztosításával és az előirányzat emelésével egyidejűleg történhet.
8. Többletbevételek terhére kötelezettséget csak oly módon lehet vállalni, hogy a pénzeszközök költségvetési számlán történő jóváírása megelőzze a kötelezettségvállalás dátumát.
9. Az Önkormányzat esetében a polgármester, az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 4/2013.(I.11.) számú Kormányrendelet alapján elrendelheti meghatározott behajthatatlan követelések törlését.
10. A képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az átmeneti időszakban a polgármester az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (3) bekezdése alapján intézkedett a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban teljesített bevételek és kiadások a 2011. évi CXCV. törvény 25. § (4) bekezdése szerint ezen költségvetési rendeletbe és mellékleteibe beépültek, azt tartalmazzák.
11. A költségvetéssel összefüggő intézkedéseket a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatában és a jelen rendeletben átruházott hatáskör alapján a polgármester jogosult megtenni.
12. Az önkormányzati pályázatokról és azok önrészének mértékéről a képviselő testület határozattal dönt.
13. Az államháztartás alrendszereiből, továbbá az EU forrásokból finanszírozott vagy támogatott szervezetek, számára számadási kötelezettséget kell előírni a részükre céljelleggel juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról. A finanszírozó köteles ellenőrizni a felhasználást és a számadást. Amennyiben a finanszírozott vagy támogatott szervezet, illetve magánszemély az előírt számadási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, e kötelezettségének teljesítéséig a további finanszírozást, támogatást fel kell függeszteni. A támogatások jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót – külön jogszabályokban meghatározottak szerint – visszafizetési kötelezettség terheli.
14. Surd Község Önkormányzata a 2018. évben bevételeit és kiadásait az M7 Takarék Szövetkezetnél vezetett számlákon bonyolítja.
15. Házipénztára készpénz ellátását az M7 Takarék Szövetkezetnél vezetett számláról készpénz felvétellel biztosítja.
16. A polgármester 500.000,-Ft-ig vállalhat kötelezettséget- csak a költségvetésben elfogadott előirányzatok terhére –az önkormányzat nevében, melyről a soron következő testületi ülésen tájékoztatni köteles a képviselő-testületet.

6. §

Az előirányzatok módosítása

(1) Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a képviselő-testület dönt.
(2) A képviselő-testület a jóváhagyott kiadási előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát minden esetben fenntartja magának.
(3) A képviselő-testület a költségvetési rendelet előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.
(4) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

7. §

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

(1) Az önkormányzat ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.
(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

8. §

Vegyes rendelkezések

(1) A köztisztviselők illetményalapja Magyarország 2018. évi központi költségvetéséről szóló 2017.évi C. törvényben foglaltak alapján 2018. január 1.-től 38.650,-Ft.
(2) Az önkormányzat költségvetési szerveinél a bérfizetés napja a tárgyhót követő hó ötödik napja. Amennyiben a bérfizetési nap munkaszüneti napra esik, a bérfizetési nap az ötödik napot megelőző utolsó munkanap.
(3) A Surdi Közös Önkormányzati Hivatal köztisztviselői cafetéria-juttatásban részesülnek a Magyarország 2018. évi költségvetéséről szóló 2017. évi C. törvény 59 § (4) bekezdésében meghatározott bruttó keret erejéig, melynek részletes szabályozását a Közszolgálati szabályzat tartalmazza.
(4) Surd Község Önkormányzata valamennyi fő állású dolgozójának havi 8.000,-Ft természetbeni juttatást biztosít.

9. § Záró rendelkezések

(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő 1. napon lép hatályba, rendelkezéseit azonban 2018. január 1. napjától kell alkalmazni.

A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
1

Az önkormányzati rendeletet a Surd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 9. §-a hatályon kívül helyezte 2022. május 27. napjával.