Surd község képviselő testületének 2/2019 (II.15..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről

Hatályos: 2020. 06. 25- 2022. 05. 26

Surd község képviselő testületének 2/2019 (II.15..) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2019. évi költségvetéséről1

2020.06.25.

Surd Község Önkormányzat képviselő-testülete az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. § (1)-(4) bekezdésében, az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII. 31.) Kormányrendelet 27. § (1) és (2) bekezdésében kapott felhatalmazás, valamint Magyarország 2019. évi központi költségvetéséről szóló 2018. évi L. törvény rendelkezései alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) és g) pontjában, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111. §-ában meghatározott feladatkörében eljárva Surd Község Önkormányzata 2019. évi költségvetéséről és annak végrehajtási feladatairól a következőket rendeli el:

1. §

A rendelet hatálya

(1) A rendelet hatálya a képviselő-testületre, annak bizottságára, a Surdi Közös Önkormányzati Hivatalra és a Surdi Napköziotthonos Óvodára (költségvetési szervekre) terjed ki.

2. §

[1] A költségvetés bevételei és kiadásai

(1) A képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetését:
242 739 639 Ft bevétellel, ezen belül
140 093 858 Ft működési bevétellel
78 934 859 Ft felhalmozási bevétellel
23 710 922 Ft finanszírozási bevétellel
242 739 639 Ft kiadással, ezen belül
127 852 587 Ft működési célú kiadással,
63 781 167 Ft felhalmozási kiadással
51 105 885 Ft finanszírozási kiadással
állapítja meg.
(2) Az (1) bekezdésben megállapított bevételek és kiadások jogcímenkénti megoszlását a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselőtestület.
(3) A költségvetési kiadásokat és azok részletezését a 2. melléklet szerint állapítja meg.
(4) A költségvetési bevételeket és azok részletezését a 3. melléklet szerint állapítja meg.
(5) A finanszírozási kiadások részletezését a költségvetési rendelet 4. melléklete tartalmazza.
(6) A finanszírozási bevételek részletezését a költségvetési rendelet 5. melléklete tartalmazza

3. §

A költségvetés részletezése

A Képviselő-testület az önkormányzat 2019. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:
(1) Az Önkormányzat működési célú bevételeinek és kiadásainak mérlegét a 6. melléklet tartalmazza.
(2) Az Önkormányzat felhalmozási célú bevételeinek és kiadásainak mérlegét a 7. melléklet tartalmazza.
(3) Az Önkormányzat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladataihoz kapcsolódó kiadásokat és bevételeket a 8. számú melléklet tartalmazza.
(4) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő beruházások és felújítások kiadásainak részletezését a 9. melléklet szerint határozza meg.
(5) Az EU-s támogatással megvalósuló programokat és projekteket a 10. melléklet szerint hagyja jóvá.
(6) Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat, adott kedvezményeket a 11. melléklet tartalmazza.
(7) Költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatait főbb csoportokban 12. melléklet tartalmazza.
(8) Az önkormányzat és költségvetési szervei éves létszámkeretét a 13. melléklet tartalmazza.
(9) Az önkormányzat 2019. évi előirányzat felhasználási ütemtervét a 14. melléklet
tartalmazza.
(10) A többéves kihatással járó döntésekből származó fizetési kötelezettségek bemutatását a 15. melléklet tartalmazza.
(11) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 16. melléklet tartalmazza.
(12) Az önkormányzat által kapott 2019. évi állami támogatás jogcímenkénti részletezését a 17. melléklet tartalmazza.
(13) A bevételek és kiadások kormányzati funkciók szerinti megoszlását a 18. melléklet tartalmazza

4. §

A költségvetés végrehajtásának szabályai

1. Az önkormányzati szintű költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.
2. Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.
3. A költségvetési hiány csökkentése érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.
4. Amennyiben a költségvetési szerv harminc napon túli, lejárt esedékességű elismert tartozásállományának mértéke két egymást követő hónapban eléri az éves eredeti kiadási előirányzatának 10%-át vagy a százötven millió forintot, az irányító szerv a költségvetési szervhez önkormányzati biztost jelöl ki.
5. Az önkormányzatnál és költségvetési szerveinél a jutalmazásra fordítható és kifizethető összeg nem haladhatja meg a rendszeres személyi juttatások előirányzatának 10 %-át. Ennek fedezetére a személyi juttatások évközi megtakarítása és a személyi juttatások előirányzatának növelésére fordítható forrás szolgálhat.
6. Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.
7. A finanszírozási bevételekkel és kiadásokkal kapcsolatos hatásköröket a Képviselő-testület gyakorolja.
8. A képviselő-testület a köztisztviselői illetményalapot 46.380 Ft-ban állapítja meg.
9. Surd Község Önkormányzata a 2019. évben bevételeit és kiadásait az M7 Takarékszövetkezetnél vezetett számlákon bonyolítja.
10. Házipénztár készpénz ellátását az M7 Takarékszövetkezet pénztárából való készpénzfelvétellel biztosítja.
11. A polgármester 200.000,-Ft összegig vállalhat kötelezettséget – csak a költségvetésben elfogadott előirányzatok terhére – az önkormányzat nevében, melyről a soron következő testületi ülésen tájékoztatni köteles a képviselő-testületet.

5. §

Az előirányzatok módosítása

1. Az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosításáról, a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításról a (2) és (4) bekezdésben foglalt kivétellel a Képviselő-testület dönt.
2. A képviselő-testület az Önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítását és a kiadási kiemelt előirányzatok közötti átcsoportosítás jogát 500.000 Ft összeghatárig a polgármesterre átruházza.
3. A költségvetési szerv a költségvetése kiemelt előirányzatain belüli rovatok között átcsoportosítást hajthat végre.
4. Az (2) bekezdésben foglalt átcsoportosításról a polgármester negyedévente köteles beszámolni, a költségvetés módosítására egyidejűleg javaslatot tenni. Az átruházott hatáskörű előirányzat-módosítási jogkör 2019. december 31-ig gyakorolható.
5. A képviselőtestület a költségvetési rendelet 5. § (2) bekezdés szerinti előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével – negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.
6. Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

6. §

A gazdálkodás szabályai

(1) A költségvetési szervek rendeletben meghatározott bevételi és kiadási előirányzatai felett a költségvetési szervek vezetői előirányzat-felhasználási jogkörrel rendelkeznek.
(2) Valamennyi költségvetési szerv vezetője köteles belső szabályzatban rögzíteni a működéshez, gazdálkodáshoz kapcsolódóan a gazdálkodás vitelét meghatározó szabályokat, a mindenkor érvényes központi szabályozás figyelembe vételével, illetve a szükséges módosításokat végrehajtani. A szabályozásbeli hiányosságért, a felelősség a mindenkori intézményvezetőt terheli.
(3) Az önkormányzat, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

7. §

A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése

(1) Az önkormányzati költségvetési szervek ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért a jegyző, intézmény esetén az intézményvezető felelős.
(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a belső ellenőrzési kézikönyv útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.
(3) Az önkormányzat, valamint a költségvetési szervek az évközi előirányzat-módosításokról a jegyző által elrendelt formában kötelesek naprakész nyilvántartást vezetni.

8. §

Záró és vegyes rendelkezések

(1) Ez a rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2019. január 1. napjától kell alkalmazni.
(2) A rendelet kihirdetéséről a jegyző gondoskodik.
1

Az önkormányzati rendeletet a Surd Község Önkormányzata Képviselő-testületének 8/2022. (V. 26.) önkormányzati rendelete 11. §-a hatályon kívül helyezte 2022. május 27. napjával.