Gétye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a helyi szociális ellátásokról

Hatályos: 2023. 01. 31

Gétye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (I. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.01.31.
a helyi szociális ellátásokról
Végső előterjesztői indokolás
A szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló 1993. évi III. törvény (továbbiakban: Szt.) 45. §-a előírja, hogy a képviselő-testület az Szt. által nyújtott pénzbeli és természetbeni ellátások kiegészítéseként, önkormányzati rendeletben meghatározott feltételek alapján települési támogatást nyújthat, valamint az időszakosan vagy tartósan létfenntartási gonddal küzdő személyek részére rendkívüli települési támogatást köteles nyújtani.
Az Szt. 92. § (1)-(2) pontjában foglaltak értelmében a települési önkormányzat személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról, azok igénybevételéről, valamint a fizetendő térítési díjakról a fenntartó önkormányzat rendeletet alkot.
Gétye Község Önkormányzata Képviselő-testülete a szociális rászorultságtól függő pénzbeli, természetbeni és személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 1/2015. (II.27.) önkormányzati rendeletét (továbbiakban: Rendelet) 2015. februári ülésén fogadta el. Megalkotása óta a Rendelet az elmúlt évek során többször került módosításra.
A rendeletben szabályozott települési támogatási rendszer felülvizsgálatát és fejlesztését a kibontakozó megélhetési válság, ezen belül pedig a lakhatás és a fűtés költségeinek, így különösen a gáz és a villamosenergia fogyasztói árának a jelentős emelkedése tette szükségessé.