Nagyrada község képviselő testületének 2/2017 (V.4.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről

Hatályos: 2023. 08. 01

Nagyrada község képviselő testületének 2/2017 (V.4.) önkormányzati rendelete

a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről

2023.08.01.

Nagyrada Község Önkormányzatának Képviselő – testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, az anyakönyvi eljárásról szóló 2010. évi I. törvény 96. §-ában kapott felhatalmazás alapján a házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő engedélyezésének szabályairól és a fizetendő díjak mértékéről a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Nagyrada Község Önkormányzatának illetékességi területén történő házasságkötésre és a házasságkötést lebonyolító anyakönyvvezetőre terjed ki.

2. § Házasságkötés lebonyolítására szolgáló hivatali helységet az önkormányzat 8746 Nagyrada, Kossuth Lajos út 51. szám alatti épületében biztosítja.

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívül történő házasságkötés engedélyezésének szabályai

3. § (1) A házasságkötés hivatali helyiségen kívüli, valamint hivatali munkaidőn kívüli lebonyolítása iránti kérelmet az anyakönyvvezetőnél benyújtani.

(2) Hivatali helyiségen kívüli anyakönyvi esemény csak akkor engedélyezhető, ha az anyakönyvi esemény méltósága, tekintélye nem csorbul, továbbá a személyes adatok és az anyakönyvi alapiratok megfelelő védelme biztosított.

A hivatali helyiségen kívüli, valamint a hivatali munkaidőn kívüli házasságkötés lebonyolításáért fizetendő díjak mértéke

4. § (1) A házasságkötés a hivatali helyiségben és hivatali munkaidőben díjmentes. A hivatali munkaidő hétfőn, kedden, szerdán és csütörtökön 8.00-16.30 óráig, pénteken 8.00-14 óráig tart.

(2) A házasulók a hivatali munkaidőn, illetve hivatali helyiségen kívül tartott házasságkötésért, mint többletszolgáltatás ellentételezéseként az önkormányzat költségvetési elszámolási számlájára az alábbi szolgáltatási díjat kötelesek megfizetni:

a)1 hivatali munkaidőn kívüli hivatalos helyiségben házasságkötésnél 40.000,-Ft

b)2 hivatali munkaidőn belül hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnél 20.000,-Ft

c)3 hivatali munkaidőn és hivatali helyiségen kívüli házasságkötésnél 40.000,- Ft

(3) A szolgáltatási díj megfizetését a házasságkötés kitűzött időpontja előtt legalább 20 nappal az anyakönyvvezetőknél igazolni kell.

(4) A házasságkötés elmaradása esetén, ha azt a felek a házasságkötés létesítésének kitűzött időpontja előtt legalább 5 nappal bejelentik, a befizetett szolgáltatási díjat 30 napon belül vissza kell utalni a befizető részére.

(5)4

5. §5 Az anyakönyvvezetőt a hivatali munkaidőn kívül - hivatali helyiségben, vagy hivatali helyiségen kívül - megtartott házasságkötés esetén eseményenként bruttó 40.000 Ft megfelelő díj illeti meg.

6. § (2) Jelen rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti anyakönyvi eseményekkel kapcsolatos szolgáltatási díj, továbbá anyakönyvvezető részére fizetendő díj mértékéről szóló 7/2013. (IV.29.) önkormányzati rendelet.

1

A 4. § (2) bekezdés a) pontja a Nagyrada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

2

A 4. § (2) bekezdés b) pontja a Nagyrada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

3

A 4. § (2) bekezdés c) pontja a Nagyrada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.

4

A 4. § (5) bekezdését a Nagyrada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2020. (V. 22.) önkormányzati rendelete 3. §-a hatályon kívül helyezte.

5

Az 5. § a Nagyrada Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2020. (V. 22.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg. Az 5. § a Nagyrada Község Önkormányzata Képviselő-testületének 9/2023. (V. 26.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.