Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 12/2019 (X.29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról

Hatályos: 2019. 10. 29

Zalamerenye Község Képviselő-testületének 12/2019 (X.29.) önkormányzati rendelete

az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról

2019.10.29.

Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 143. § (4) bekezdése f) pontjában kapott felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § (1) A rendelet hatálya Zalamerenye Község Önkormányzat képviselő-testületének terjed ki.

(2) Nem terjed ki a rendelet hatálya a polgármesterre és az alpolgármesterre.

2. § (1) A Képviselő-testület az 1. § (1) bekezdésben megnevezett személyek részére jelen rendeletben foglalt keretek között tiszteletdíjat állapít meg.

(2) Az e rendelet szerinti jogosultak a megbízatásuk keletkezése napjától a megbízatásuk megszűnése napjáig jogosultak az e rendelet szerinti tiszteletdíjra.

Tiszteletdíj mértéke

3. § (1) A képviselői tiszteletdíj mértéke 15.000 Ft

(2) Tiszteletdíjat, a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell a jogosult részére kifizetni.

A tiszteletdíj megvonásának és csökkentésének szabályai

4. § (1) A képviselőtestületi és bizottsági ülésen minden tag köteles megjelenni, igazolt távolmaradásnak az tekinthető, ha a tag az ülés kezdete előtt 1 órával szóban és azt követően 5 munkanapon belül írásban polgármesternek tesz bejelentést, hiányzásának okáról.

(2) A képviselőtestületi és bizottsági tag ülés megkezdésekor köteles az elnöknek bejelenteni, ha az ülés közben ideiglenesen vagy véglegesen eltávozik. Igazolatlan hiányzásnak számít, ha a képviselőtestületi illetve a bizottsági ülés közben indoklás vagy a polgármesternek illetve az elnöknek történő előzetes bejelentés nélkül véglegesen távozik az ülésről.

(3) Ha a képviselőtestületi illetve a bizottsági tag igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül nem vesz részt az ülése(ke)n, vagy előzetes bejelentés nélkül távozik az ülésről, úgy a tag tárgyhavi tiszteletdíját 25 %-al kell csökkenteni.

(4) Ha a képviselőtestületi vagy a bizottsági tag hat hónapon belül a testületi ülések feléről igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül hiányzik, a következő hat hónapra tiszteletdíja megvonásra kerül.

(5) A (4) és (5) bekezdésben foglaltak ellenőrzése az üléseken készült jelenléti ívek illetve az ülésekről készült jegyzőkönyvek alapján történik.

(6) A képviselőtestületi vagy a bizottsági tag tárgyhavi tiszteletdíját 20%-kal csökkenteni kell, a személyes érintettsége bejelentésének elmulasztása esetén. A tiszteletdíj elszámolásáról és tárgyhót követő hónapban történő kifizetéséről a jegyző gondoskodik, a kifizetés alapja az ülésekről készült hangfelvétel és az arról készült jegyzőkönyv.

Záró rendelkezés

5. § (1) Ez a rendelet a kihirdetés napján lép hatályba.