Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelete

szociális célú tűzifa juttatásról

Hatályos: 2022. 10. 26- 2023. 04. 29

Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 25.) önkormányzati rendelete

szociális célú tűzifa juttatásról

2022.10.26.

Zalamerenye Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 8 a. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

A rendelet célja

1. § A rendelet célja, hogy az önkormányzat által – Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. melléklet 2.2.1. pont szerint a települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatás alapján– biztosított szociális célú tűzifa támogatási ellátás igénybevételének helyi szabályait megállapítsa, rendelkezzék az ellátás mértékéről, a jogosultság feltételeiről, ellenőrzéséről és igénybevételük céljáról.

2. § A helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárlás költségéhez előzetes igény bejelentés alapján a központi költségvetés vissza nem térítendő támogatást biztosít, melyet az önkormányzat az erdőgazdálkodó által biztosított tűzifa vásárlására fordíthat a szociálisan rászoruló helyi lakosság természetbeni támogatása céljából. Az önkormányzat vállalja, hogy ellenszolgáltatást nem kér a támogatásban részesülőtől.

A rendelet hatálya

3. § (1) A rendelet hatálya kiterjed Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő- testületének a települési támogatásokról és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2021.(VI.7.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre.

(2) A rendelet tárgyi hatálya azon személyekre terjed ki, akinek a lakása fával fűthető.

Eljárási rendelkezések

4. § A rendeletben szabályozott támogatás megállapítására Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő- testületének a települési támogatásokról és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2021.(VI.7.) önkormányzati rendeletben foglalt eljárási rendelkezéseket kell alkalmazni.

5. § Zalamerenye Község Önkormányzatának Képviselő- testülete a szociális célú tűzifa juttatásával kapcsolatos valamennyi hatáskört a polgármesterre ruházza át, aki a jogosultságról egyedi határozattal dönt.

Jogosultság feltételei

6. § (1) Az Önkormányzat természetbeni támogatásként maximum 2 m3 tűzifát biztosít a 3. § (1) bekezdésében meghatározott azon személy számára, aki

a) aktív korúak ellátására jogosult, vagy

b) települési támogatásként lakásfenntartási támogatásban részesül, vagy

c) időskorúak ellátásában részesül, vagy

d) halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevel, vagy

e) rendszeres gyermekvédelmi kedvezményben részesül, vagy

f) közgyógyellátásra, illetve gyógyszerköltség támogatásra jogosult, vagy

g) 3 vagy annál több gyermeket nevel, vagy

h) ápolási díjra, illetve beteggondozási támogatásra jogosult, vagy

i) a helyi önkormányzatnál közfoglalkoztatotti jogviszonyban áll, vagy

j) az 1 ill. 2 személyes háztartásban él, mely háztartások tagjai mindannyian öregségi nyugdíjban vagy nyugdíjszerű ellátásban részesülnek.

Amennyiben a jogosultak között kiosztott tűzifából marad még fenn tűzifa, akkor azt a kérelmező jogosultak között egyenlő arányban kell kiosztani.

(2) Az azonos lakóingatlanban élő személyek közül csak egy kérelmező részére állapítható meg a támogatás.

(3) A határidőben beérkezett kérelmek közül az (1) bekezdés a)–d) pontok alapján ellátásban részesülők előnyt élveznek.

(4) A támogatás megállapítása iránti eljárás az e rendelet 1. melléklete szerinti kérelemre indul.

(5) A kérelmeket 2022. november 18-ig lehet benyújtani az Önkormányzathoz.

(6) A jogosultság megállapítása a kérelmek érkezési sorrendjében történik.

(7) A támogatás kizárólagos forrása a Belügyminisztérium által az Önkormányzat számára megállapított vissza nem térítendő támogatás, valamint a szállítási költséget is magában foglaló saját forrás. A forrás felhasználását követően benyújtott kérelmeket – függetlenül attól, hogy azok a 6. § (5) bekezdésében meghatározott határidőben érkeztek - el kell utasítani.

7. § A tűzifa átvételét a jogosult a rendelet 2. melléklete szerinti átvételi elismervény aláírásával igazolja.

Záró rendelkezések

8. § Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba, és 2023. április 30-án hatályát veszti.