Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

szociális célú tűzifa juttatásról

Hatályos: 2022. 10. 26

Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 10/2022. (X. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

2022.10.26.
szociális célú tűzifa juttatásról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
A belügyminiszter pályázatot hirdetett a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény 3. melléklet 2.2.1. pont szerint települési önkormányzatok szociális célú tüzelőanyag vásárlásához kapcsolódó támogatására. A képviselőtestület a 22/2022. (V.25.) számú határozatában arról döntött, hogy a maximálisan igényelhető mennyiségre támogatási igényt nyújt be. A pályázat elbírálásra került, a támogatói okirat megérkezett Önkormányzatunk részére. A támogatói okirat értelmében Zalamerenye Község Önkormányzata 22 m3 tűzifa támogatásban részesült.
A pályázati kiírás és a támogatói okirat előírja, hogy a támogatásban részesített önkormányzatok rendeletükben szabályozzák a szociális rászorultság szabályait, az igénylés részletes feltételeit.
Részletes indokolás
1-2. §-hoz
A rendelet célját határozza meg. Zalamerenye Község Önkormányzata a helyi önkormányzatok szociális célú tűzifavásárláshoz kapcsolódó kiegészítő támogatásáról szóló jogszabályi előírások értelmében 22 m3 tűzifa vásárlásához kapott támogatást. A természetbeni formában nyújtandó szociális célú tűzifa támogatás jogosultsági feltételeit rendeletben kell szabályozni.
3. §-hoz
Az önkormányzati rendelet hatályáról rendelkezik. A rendelet hatálya a települési támogatásokról és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2021.(VI.7.) önkormányzati rendelet 2. § (1) bekezdésében meghatározott személyekre terjed ki, akiknek a lakása fával fűthető.
4. §-hoz
Eljárási rendelkezést tartalmaz. A rendelet alkalmazása során a települési támogatásokról és a személyes gondoskodást nyújtó ellátásokról szóló 6/2021.(VI.7.) önkormányzati rendelet eljárási szabályait kell alkalmazni.
5. §-hoz
A hatáskört a tervezet szerint a képviselőtestület a polgármesterre ruházza át.
6. §-hoz
A jogosultság feltételeit tartalmazza, a rászorultság feltételeit határozza meg, a pályázati kiírás értelmében a rendeletben a szociális rászorultság szempontjait akként kell meghatározni, hogy a szociális igazgatásról és szociális ellátásokról szóló törvény szerinti aktív korúak ellátására, időskorúak járadékára, tekintet nélkül annak természetbeni vagy pénzbeli formában történő nyújtására – települési támogatásra (e támogatásban részesülők közül különösen a lakhatáshoz kapcsolódó rendszeres kiadások viselésével kapcsolatos támogatásban részesülők) jogosult előnyt élvezzen, valamint a gyermekek védelméről és a gyámügyi igazgatásról szóló 1997. évi XXXI. törvényben szabályozott halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő család élvezzen előnyt. Tartalmazza a kérelem nyomtatványra és a benyújtására vonatkozó szabályokat. A jogosultság megállapítása érkezési sorrendben történik. Amennyiben a rendelkezésre álló forrás elfogy, a kérelmek elutasításra kerülnek.
7. §-hoz
A tűzifa átvételi elismervény ellenében kerül átadásra.
8. §-hoz
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.