Zalamerenye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 4/2022. (V. 25.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 05. 26
a 2021. évi költségvetés végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Általános indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV törvény (továbbiakban: Áht.) 91. §. (1) bekezdésében foglaltak szerint a jegyző által előkészített zárszámadási rendelettervezetet a polgármester terjeszti a képviselő-testület elé úgy, hogy az a képviselő-testület elé terjesztést követő harminc napon belül, de legkésőbb a költségvetési évet követő ötödik hónap utolsó napjáig hatályba lépjen. Az Áht. 87. § b) pontja értelmében a vagyonról és a költségvetés végrehajtásáról az éves költségvetési beszámolók alapján évente, az elfogadott költségvetéssel összehasonlítható módon, az év utolsó napján érvényes szervezeti, besorolási rendnek megfelelő záró számadást, zárszámadást kell készíteni. A 2021. évi elemi költségvetési beszámoló a Magyar Államkincstárba határidőben benyújtásra került. Az önkormányzat által készített zárszámadás tartalmában igazodik az adatszolgáltatás keretében elkészített beszámolóhoz, mely döntően a bevételek és kiadások teljesítésének alakulásáról, a vagyoni helyzetről nyújt információt.
Részletes indokolás
1. §
A 2021. évi költségvetés végrehajtásából adódó teljesítési adatokat tartalmazzák a 2021. évi jóváhagyott költségvetés szerkezetének megfelelően.
2-12. §
Tartalmazza az önkormányzat tervezett és teljesített bevételeit és kiadásait, az Önkormányzat vagyonára vonatkozó adatokat, az önkormányzat által adott közvetett támogatások teljesítését, a több éves kihatással járó feladatok előirányzatait és teljesítésüket éves bontásban, az Önkormányzat maradványának jóváhagyását, a végrehajtási rendelkezésekkel együtt, az Európai Uniós forrásokból származó bevételek és kiadások teljesítését, az önkormányzat 2021. évi mérlegét, eredmény-kimutatását, a 2021. évi előirányzat felhasználási tervben a pénzeszközök változását, az Önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetekben a részesedésének alakulását, az Önkormányzat adósságának állományát, az Önkormányzat tulajdonában álló gazdálkodó szervezetekben a részesedésének alakulását, valamint az Önkormányzatnál foglalkoztatottak létszámát.
13. §
Hatályba léptető rendelkezést tartalmaz.