Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről

Hatályos: 2023. 02. 16

Eszteregnye Község Önkormányzata Képviselő-testületének 1/2023. (II. 15.) önkormányzati rendeletének indokolása

2023.02.16.
az önkormányzat 2023. évi költségvetéséről
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. tv. 24. § (3) bekezdésében foglalt előírások alapján Eszteregnye Község Önkormányzatának a 2023. évi költségvetését a következők szerint terjesztem elő.
Indokolás a költségvetés-tervezetéhez
Az Országgyűlés a 2022. évi XXV. törvénnyel elfogadta Magyarország 2023. évi központi költségvetését, melyben meghatározásra kerültek azok az állami bevételi források és kiadási lehetőségek, illetve kötelezettségek, melyek figyelembevételével az önkormányzatok és intézményeik költségvetésüket tervezhetik.
Az önkormányzat az éves költségvetéséből finanszírozza és látja el a törvényben meghatározott kötelező, valamint a kötelező feladatai ellátását nem veszélyeztető önként vállalt feladatait. A költségvetési rendeletben működési hiány nem tervezhető.
A rendelet hatálya az önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetési szerveire, azaz:
- Eszteregnye Község Önkormányzatára
- Eszteregnyei Kerekvár Óvodára
terjed ki. A Költségvetési szervek a költségvetési rendeletben jogszabályi előírásokból kifolyólag külön címet alkotnak.
Önkormányzati szintű tervezett létszámkeret:
Önkormányzati álláshelyek
1 fő polgármester
1 fő alpolgármester
1 fő falugondnok
1 fő hivatalsegéd (Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott)
1 fő parkgondozó (Munka Törvénykönyve alapján foglalkoztatott)
1 fő védőnő (egészségügyi szolgálati jogviszony)
1 fő művelődésszervező (közalkalmazott)
1 fő könyvtáros (megbízási jogviszony)
2023. évre tervezett átlagos statisztikai állományi létszám 8 fő.
Közfoglalkoztatás keretében: éves szinten 9 fő közfoglalkoztatott
2023. évre tervezett átlagos statisztikai állományi létszám 8 fő.
Eszteregnyei Óvoda álláshelyek:
1 fő intézmény vezető – óvodapedagógus (közalkalmazott)
1 fő óvodapedagógus (közalkalmazott)
2 fő dajka (közalkalmazott)
2023. évre tervezett átlagos statisztikai létszám 4 fő.
Az Önkormányzat intézményei elkészítették a 2023. évi költségvetési tervezetüket, melyeket az intézményvezetők külön előterjesztésben mutattak be.
I. ÖNKORMÁNYZAT
A helyi önkormányzat gazdálkodásának alapja az éves költségvetése. Ennek alapján finanszírozza és látja el a törvényben maghatározott kötelező és önként vállalt feladatait. E feladatok forrásait és kiadásait az önkormányzat költségvetési rendelete elkülönítetten kell, hogy tartalmazza.
Önkormányzati bevételek tervezése
Jelen előterjesztés előkészítésekor fontos hangsúlyt helyeztünk az önkormányzati saját bevételek pontos számbavételére, a bevételi források teljes körű tervezésére.
A bevételek tervezésénél a következőkre támaszkodtunk:
- Magyarország 2023. évi központi költségvetéséről szóló 2022. évi XXV. törvény és a hozzá kapcsolódó tervezési irányelvek - különösen az állami támogatások tekintetében
- az önkormányzat azon rendeletei, melyek az egyes bevételek jogalapját jelentik, pl: helyi adó rendelet, térítési díj rendelet stb.
- támogatási szerződések,
- tapasztalati adatok – egyes esetenként előforduló bevételek tekintetében.
Az Önkormányzat intézmények nélküli tervezett bevételi főösszege 229 366 579 Ft
Központi költségvetésből származó bevételek
Központi költségvetési forrásból származik tervezett bevételeink 29 %-a, ami összegszerűen 66 579 053 Ft támogatást jelent. A feladat-finanszírozási rendszer öt területre csoportosította a forrásokat: általános, köznevelési, szociális és gyermekjóléti, gyermekétkeztetési, valamint kulturális feladatok támogatására.
Helyi önkormányzatok működésének általános támogatása előirányzata 18 302 973 Ft.
1. Önkormányzatra jutó lakosságarányos támogatás 11 834 957 Ft
A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzati hivatal működési kiadásaihoz. A támogatás meghatározása a település lakosságszámának figyelembevételével történik.
2. Zöldterülettel kapcsolatos feladatok ellátásának támogatása 3 655 600 Ft.
A támogatás a települési önkormányzatot a zöldterületek és az azokhoz kapcsolódó építmények kialakításához és fenntartásához kapcsolódóan a belterület nagysága alapján illeti meg.
3. Közvilágítás fenntartásának támogatása 3 082 000 Ft
A támogatás a települési önkormányzatokat a településen történő közvilágítás biztosításához kapcsolódóan illeti meg. A támogatás a településen kiépített kisfeszültségű hálózat kilométerben meghatározott hossza alapján történik, a 2020. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő „Közvilágítás” kormányzati funkció alapján településkategóriánként számított átlagos, egy kilométerre jutó nettó működési kiadások figyelembevételével. A támogatás fajlagos összege 10 001 fő lakosságszám alatti település esetében 320 000 Ft/km.
4. Köztemető fenntartással kapcsolat feladatok támogatása 100 000 Ft
A támogatás a települési önkormányzatot a köztemető fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, a 2020. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő „Köztemető-fenntartás, és – működtetés” kormányzati funkció településkategóriánként számított egy négyzetméterre eső nettó működési kiadások figyelembevételével. A támogatás legalább 100 000 Ft, fajlagos összege 10 001 fő lakosságszám alatti település esetében 69 Ft/m².
5. Közutak fenntartásának támogatása 947 170 Ft
A támogatás a települési önkormányzatot a közutak fenntartásával kapcsolatos feladataihoz kapcsolódóan illeti meg, a 2020. évi országosan összesített önkormányzati beszámolóban szereplő „Közutak, hidak, alagutak üzemeltetése, fenntartása” és „Parkoló, garázs üzemeltetése, fenntartása” kormányzati funkciók alapján településkategóriánként számított nettó működési kiadások figyelembevételével. A támogatás fajlagos összege 10 001 fő lakosságszám alatti település esetében 235 000 Ft/km.
6. Egyéb kötelező önkormányzati feladatok támogatása 6 600 000 Ft
A központi költségvetés támogatást biztosít az önkormányzatok számára a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. §-ában meghatározott egyes kötelező feladatok ellátáshoz és a polgármesteri illetmény kifizetéséhez.
Ezek a feladatok különösen: az igazgatással, a településfejlesztéssel, településrendezéssel, településüzemeltetéssel, a lakás- és helyiséggazdálkodással, a helyi környezet- és természetvédelemmel, vízgazdálkodással, vízkárelhárítással, ivóvízellátással, szennyvízkezeléssel, a helyi adóval, sport, ifjúsági, nemzetiségi ügyekkel, közbiztonsággal, hulladékgazdálkodással kapcsolatos feladatok.
7. Lakott külterülettel kapcsolatos feladatok támogatása 2 550 Ft.
A támogatás az önkormányzatot a 2021. január 1-jei állapotnak megfelelő külterületi lakosok száma alapján illeti meg. Az önkormányzat külterületi lakosainak száma 1 fő. Fajlagos összege 2 550 Ft/külterületi lakos.
Települési önkormányzatok egyes köznevelési feladatainak támogatása 16 672 220 Ft
1. Óvodapedagógusok és óvodapedagógusok nevelő munkáját közvetlenül segítők bértámogatása 13 351 220 Ft
A központi költségvetés feladathoz kötött támogatást biztosít az óvodát fenntartó települési önkormányzatok részére, az általa foglalkoztatott óvodapedagógusok és segítők bérének és járulékainak kifizetéséhez. A támogatás a települési önkormányzatot a Köznevelési törvény nevelés szervezési paraméterei szerint számított pedagógus, valamint segítői létszám után illeti meg..
2. Óvodaműködtetési támogatás 3 321 000 Ft
A kötött felhasználású támogatás az óvodai nevelést biztosító, jogszabályban foglalt eszközök és felszerelések beszerzéséhez, valamint a feladatellátásra szolgáló épület és annak infrastruktúrája folyamatos működtetéséhez szükséges kiadásokhoz biztosít forrást a gyermeklétszám alapján. Az idei átlagos óvodai ellátotti létszám 13,7 fő.
A települési önkormányzatok szociális és gyermekjóléti feladatainak támogatása 11 148 860Ft
1. Települési önkormányzatok szociális feladatainak egyéb támogatása 6 006 560 Ft. A támogatás a szociális étkeztetés, házi segítségnyújtás, gyermekétkeztetés állami támogatással nem fedezett részére, valamint az önkormányzati helyi hatáskörű pénzbeli és természetbeni ellátások nyújtására használható fel.
2. Falugondnoki szolgálat támogatása 5 142 300 Ft.
A támogatás a falugondnoki szolgálatot biztosító települési önkormányzatokat illeti meg, a feladathoz kapcsolódó személyi és dologi kiadásainak biztosításához.
Települési önkormányzatok kulturális feladatainak támogatása
Települési önkormányzatok egyes kulturális feladatainak támogatása 2 270 000 Ft.
A támogatás fajlagos összege 2 170 Ft/fő, de településenként legalább 2 270 000 Ft. A támogatás a települési önkormányzatot lakosságszám alapján illeti meg az Mötv-ben, valamint a Kult.tv-ben meghatározott nyilvános könyvtári feladatainak ellátásához és a közművelődési alapszolgáltatások biztosításához. A támogatási összeg legalább 10 %-át közművelődési intézmény, közösségi színtér működtetésére kell fordítani. A megyei hatókörű városi könyvtárral szolgáltatási szerződést kötött önkormányzatoknak a támogatás legalább 25 %-át könyvtári szolgáltatások infrastruktúrális feltételeit biztosító tevékenységre és a Kult. tv. 76. § (3 bekezdése a) pontjában foglalt közművelődési alapszolgáltatáshoz kapcsolódó kiadásokra kell felhasználni.
Működési célú költségvetési támogatások és kiegészítő támogatások 3 915 653 Ft
A 9/2022. (I.14.) Kormány rendelet értelmében a központi költségvetés 3 915 653 Ft kiegészítő támogatást biztosít az 5000 lakos alatti települési önkormányzatok számára a polgármester illetménye és költségtérítése 2022. évi emelésének ellentételezése érdekében. A támogatás a polgármester illetménye és költségtérítése, valamint az ezekhez kapcsolódó szociális hozzájárulási adó kifizetésére használható fel.
Saját működésből származó bevételek
Működési célú támogatások államháztartáson belülről előirányzata 15 000 000 Ft
Társadalombiztosítás pénzügyi alapjaitól kapott támogatás 7 400 000 Ft, , a védőnői szolgálat működtetésére biztosít az Nemzeti Egészségbiztosítási Alap.
Közfoglalkoztatás támogatása 7 600 000 Ft.
Közhatalmi bevételekre tervezett bevétel 19 675 000 Ft
1. Magánszemélyek kommunális adója 4 300 000 Ft.
Az adó mértékében az idei évben nem változott.
2. Iparűzési adó 15 000 000 Ft
Az iparűzési adó mértékében nem történt változás.
Egyéb közhatalmi bevételek (pótlékok, bírságok, talajterhelési díj, igazgatási szolg.díj) tervezett előirányzata 375 000 Ft.
Működési bevételek tervezett összege 3 930 000 Ft.
Készletértékesítés ellenértéke 200 000 Ft.
Nyújtott szolgáltatások ellenértéke 1 700 000 Ft. Itt került megtervezésre a bérleti díjakból, egyéb tevékenységből tervezett bevétel.
Tulajdonosi bevételekre 2 000 000 Ft bevételt terveztünk, ami a víz-és csatornahálózat Vízmű részére történő bérbeadásából származik.
Egyéb működési bevétel 30 000 Ft összegben került tervezésre, mely a kerekítésből adódó bevételeket tartalmazza
Finanszírozási bevételként az előző évi költségvetési maradvány igénybevétel előirányzata szerepel 138 532 526 Ft-tal.
Kiadások tervezés
A tervezett kiadási főösszeg 229 000 812 Ft.
Működési költségvetés kiadásai
Személyi juttatások előirányzata 31 894 504 Ft.
a.) Foglalkoztatottak személyi juttatásaira 21 274 504 Ft-ot terveztünk.
A törvény szerinti illetmények, munkabérek között került megtervezésre 5 fő teljes munkaidős dolgozó munkabére. A tervezett előirányzat 19 759 696 Ft.
A közfoglalkoztatásba tervezett létszám munkabére is a törvény szerinti illetmények, munkabérek között került megtervezésre a közfoglalkoztatotti bér összegével. A közfoglalkoztatás 6 fővel havi 116 000 Ft-tal lett előirányozva. A közfoglalkoztatotti bér tervezett összege 1 392 000 Ft.
Közlekedési költségtérítés
előirányzatára 122 808 Ft-tal tervezünk.
b.) Külső személyi juttatások tervezett előirányzata 10 620 000 Ft.
Választott tisztségviselők juttatásainak tervezett előirányzata 9 660 000 Ft. Itt került megtervezésre a polgármester és az alpolgármester munkabére, költségtérítése és cafetéria juttatása. A tervezetben a polgármester munkabére, költségtérítése, az alpolgármester költségtérítése és a képviselők juttatásai a tavalyi szinten kerültek megtervezésre.
Munkavégzésre irányuló egyéb jogviszonyban nem saját foglalkoztatottnak fizetett juttatások előirányzata 960 000 Ft, mely összeg a könyvtáros megbízási díját tartalmazza.
Munkaadókat terhelő járulékok és szociális hozzájárulási adó tervezett összege 4.130.320 Ft
A szociális hozzájárulási adó mértéke 13 %, tervezett előirányzata 4 130 320 Ft. Szociális hozzájárulási adót kell fizetni a járulékköteles személyi juttatások, a cafetéria juttatás összege után.
Dologi kiadásokra 35 200 000 Ft-ot tartalmaz az előterjesztés.
A dologi kiadások tervezésénél a működéshez szükséges kiadásokat vettük számba, illetve a pályázatokhoz kapcsolódó közbeszerzési, projektmenedzsmenti, és egyéb feladatok költségei szerepelnek a dologi kiadások között.
- Készletbeszerzések: Itt kerültek megtervezésre az irodaszer, nyomtatvány, könyv, folyóirat, szakmai anyag, üzemanyag, munka és védőruha, egyéb anyag beszerzések előirányzatai 6 000 000 Ft összegben.
- Kommunikációs szolgáltatásra tervezett összeg 700 000 Ft, ami a telefon, internet szolgáltatás díját, valamint a rendszerfelügyeleti díjakat tartalmazza.
- Szolgáltatási kiadások. Itt kerültek megtervezésre a bérleti díjak, közüzemi díjak, karbantartási kiadások, egyéb szolgáltatási kiadások 21 500 000 Ft összeggel.
- ÁFA kiadások tervezett előirányzata 6 990 000 Ft, mely a működési célú előzetesen felszámított áfát tartalmazza.
- Egyéb dologi kiadások 10 000 Ft előirányzattal szerepelnek a tervezetben.
Ellátottak pénzbeli juttatásai előirányzaton 2 000 000 Ft került a költségvetésbe.
Ebből születési támogatás 300 000 Ft, temetési támogatás 100 000 Ft, köztemetés rendkívüli támogatás 1 600 000 Ft.
Egyéb működési kiadások
Egyéb működési célú kiadások tervezett összege 2.205.565,-Ft az alábbiak szerint:

Sor-
szám

Támogatott szervezet neve

Támogatás célja

Támogatás összege

1.

Bursa Hungarica pályázati hozzájárulás

tanulmányok támogatása

600 000

2.

Muramenti Nemzeti Területfejlesztési Társulás

működési támogatás

110 715

3.

Nagykanizsa és Térsége Önk-i Társ

működési támogatás

134 600

4.

Mura Régió KF. EU-i Területi Együttmük. Csoport

működési támogatás

68 500

5.

Polgárőr Egyesület

működési támogatás

100 000

6.

Városkörnyéki Ügyeleti Társulás

működési hozzájárulás

376 750

7.

Eszteregnye- Újudvar-Bázakerettye Társulás

tagdíj

50 000

8.

Murakeresztúr Község Önkormányzat

családsegítő finanszírozása

395 000

9.

Nagykanizsa és Térsége Önkorm-i Társ

TEFA alap hozzájárulás

50 000

10.

Nagykanizsa és Térsége Önkorm-i Társ

TEFA kölcsön törlesztése 1.

897 000

11.

Becsehelyi Szociális Szolgáltató

működési hozzájárulás

300 000

11.

Német Nemzetiségi Önkormányzat

működési támogatás

70 000

Felhalmozási célú kiadások
Beruházások:
Ravatalozó építése 12 447 622,-Ft
Felújításokat:
Óvoda épület energetikai felújítása 83 033 068,-Ft
Óvoda tető felújítás 30 477 251,-Ft
Egyéb felhalmozási kiadások tervezett összege 947.000,-Ft, az alábbiak szerint:

Sor-
szám

Támogatott szervezet neve

Támogatás célja

Támogatás összege

1.

Nagykanizsa és Térsége Önkorm-i Társ

TEFA alap hozzájárulás

50 000

2.

Nagykanizsa és Térsége Önkorm-i Társ

TEFA kölcsön törlesztés 2.

897 000

Finanszírozási kiadások:
Kerekvár Óvoda normatív támogatása 16.672.220,-Ft
Kerekvár Óvoda normatíván felüli támogatása 5.055.291,-Ft
Államháztartáson belüli megelőlegezés visszafizetésére 4 626 762 Ft tartalmaz a költségvetés, ami 2022. december hónapban folyósított 2023. évi állami támogatás előleg visszafizetése.
Tartalékok
A költségvetési tervezet jelen állapotában 365 767 Ft tartalékkeretet tartalmaz.
II. ESZTEREGNYEI KEREKVÁR ÓVODA
Az óvoda költségvetési tervezetét az óvodavezető külön előterjesztésben mutatta be, melynek alapján az óvoda költségvetési főösszege 22 076 934 Ft. Az óvodának saját bevétele az előző évi költségvetési maradványa 349 423Ft összegben, mely maradvány nem kerül elvonásra. A kiadásokhoz 21 727 511 Ft összegű önkormányzati támogatásra van szükség. Az állami támogatás 16.672.220 Ft, tehát az önkormányzatnak 5.055.291 Ft saját forrással kell hozzájárulni a fenntartáshoz.
ÖSSZEGZÉS
A költségvetési tervezet 365 767Ft általános tartalékot tartalmaz, mely keret a költségvetés készítésekor még pontosan nem ismert kiadásokra biztosít fedezetet.
Bevételeink csak biztos forrásokat tartalmaznak, nagyságát elsősorban saját adóbevételeink, illetve a központi költségvetésből és egyéb forrásból kapott feladattámogatás határozza meg.
Az előterjesztés és annak mellékletei alapján kérem Eszteregnye Község Önkormányzatának 2023. évi költségvetését elfogadni.
Eszteregnye, 2023. február 14.
Kele Lajos Attila
polgármester