Galambok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 18/2020.(XII.30.) Önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2021. 01. 01- 2022. 01. 20

Galambok Község Önkormányzat Képviselő-testülete 18/2020.(XII.30.) Önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Galambok Község Polgármestere a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény (a továbbiakban: Kultv.) 83/A . (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott jogalkotási hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva Galambok Község Önkormányzat (a továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési feladatairól a következőket rendeli el:

A rendelet hatálya

1. §

A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzat közigazgatási területén a közösségi színterekre, valamint a közművelődési tevékenység megvalósulásában résztvevőkre.

Az Önkormányzat által biztosított közművelődési alapszolgáltatások

2. § (1) Az Önkormányzat - a Kultv. 76. § (3) bekezdés a) pontjában szereplő művelődő közösségek létrejöttének elősegítése, működésük támogatása, fejlődésük segítése, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítása érdekében – közművelődési alapszolgáltatást biztosít a következők szerint:

  • a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja.
  • b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,
  • c) fórumot szervez a művelődő közösségek vezetőinek részvételével, ahol a művelődő közösségek megfogalmazhatják a feladatellátással kapcsolatos észrevételeiket, javaslataikat.

(2) Az Önkormányzat – a Kultv. 76. § (3) bekezdés b) pontjában szereplő közösségi és társadalmi részvétel fejlesztése érdekében – további közművelődési alapszolgáltatást biztosít a következők szerint:

  • 1. a helyi társadalom kapcsolatrendszerének, közösségi életének, érdekérvényesítésének, az állampolgári részvétel fejlődését elősegítő, közösségfejlesztő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,
  • 2. támogatja az önkéntes tevékenységeket, az önkéntességgel kapcsolatos programokat, vagy szolgáltatásokat szervez,
  • 3. a gyermekek, az ifjúság, az idősek művelődését segítő, a családi életre nevelő családbarát, a generációk közötti kapcsolatokat, együttműködést elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,
  • 4. a különböző kultúrák közötti kapcsolatok kiépítését és fenntartását elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,
  • 5. a szegénységben vagy más hátránnyal élő csoportok társadalmi, kulturális részvételét fejlesztő, a megértést, a befogadást, a felzárkózást, az esélyegyenlőség megvalósulását elősegítő programokat, tevékenységeket vagy szolgáltatásokat szervez,
  • 6. szakmai támogatást biztosít a helyi partnerségi egyeztetési, együttműködési folyamatok kialakításához és működtetéséhez, biztosítja a közösségi tervezési folyamatok szakmai, szervezési és technikai feltételeit, valamint
  • 7. az a)-g) pontban foglalt tevékenységek megvalósításában szakmai és infrastrukturális támogatást nyújt.

(3) Az Önkormányzat – a Kultv. 76. § (3) bekezdés d.) pontjában szereplő a hagyományos közösségi kulturális értékek átörökítése feltételeinek biztosítása érdekében – további közművelődési alapszolgáltatást biztosít a következők szerint:

  • 1. helyi művelődési szokások gondozása, gazdagítása, települési értékeket bemutató program, tevékenység, szolgáltatás szervezése, támogatása.
  • 2. állami, nemzeti, társadalmi és helyi ünnepek szervezése.
  • 3. helytörténettel, népművészettel, népi iparművészettel és a település szellemi kulturális örökségével kapcsolatos csoportokat, szakköröket, klubokat működtet.
  • 4. helyi nemzetiségi vagy kisebbségi közösségek bevonásával nemzetiségi és más kisebbségi kultúra értékeinek megismertetése, támogatása.

(4) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások megszervezéséhez készített szolgáltatási tervet a tárgyév március 1-jéig fogadja el.

Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátási formája, módja

3. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások folyamatos hozzáférhetősége érdekében közösségi színtereket tart fenn és működtet:

Könyvtár – 8754 Galambok, Petőfi Sándor utca 2.

Önkormányzati Tanácskozó Terem, 8754 Galambok, Ady Endre u. 2.

Közösségi- Kulturális Szolgáltató Központ 8754 Galambok, Petőfi S u. 45.

Helységpince Rendezvénytér 8754 Galambok, Rigyóhegyi út 72. (1022 hrsz)

Sportpálya 8754 Galambok, Petőfi Sándor u. 45.

(2) Az Önkormányzat a helyi közművelődési alapszolgáltatásainak ellátása érdekében igénybe veszi a nemzetiségi önkormányzatok, helyi civil szervezetek közreműködését.

(3) Az Önkormányzat támogatja a szabadidő kulturális célú eltöltését, a szórakozási és egyéb szabadidős közösségi igények kielégítését szolgáló tevékenységeket.

(4) Az Önkormányzat az elektronikus médián keresztül tájékoztatja a lakosságot a közművelődési lehetőségekről, plakátokon, szórólapon teszi közzé programjait.

(5) Az Önkormányzat közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik:

a.) a község nevelési-oktatási intézményeivel,

b.) közművelődési feladatokat is ellátó civil szervezetekkel,

c.) az egyházakkal,

d.) kulturális tevékenységet is végző gazdasági társaságokkal,

e.) közművelődési feladatok ellátását segítő magánszemélyekkel,

f.) nemzetiségi önkormányzatokkal,

g.) kulturális szakfeladatokat ellátó, országos, regionális, térségi intézményekkel, civil szervezetekkel, nemzetiségi önkormányzatokkal,

h.) a Nemzeti Művelődési Intézettel.

A közművelődési tevékenység finanszírozása

4. § (1) Az Önkormányzat a következő közművelődési alapszolgáltatások biztosításához szükséges személyi és tárgyi feltételeket éves költségvetéséről szóló rendeletében biztosítja.

Záró rendelkezések

5. § (1) E rendelet 2021. január 1. napján lép hatályba, ezzel egyidejűleg Galambok Község Önkormányzat közművelődési feladatairól szóló 9/1999. (VI.01.) önkormányzati rendelete hatályát veszti.