Galambok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 17.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről

Hatályos: 2022. 02. 18- 2022. 09. 20

Galambok Község Önkormányzata Képviselő-testületének 2/2022. (II. 17.) önkormányzati rendelete

az önkormányzat 2022. évi költségvetéséről1

2022.02.18.

Galambok Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában, valamint a helyi önkormányzatok és szerveik, a köztársasági megbízottak, valamint egyes centrális alárendeltségű szervek feladat – és hatásköreiről szóló 1991. évi XX. törvény 138. § (1) bekezdés b) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 23. §. (2) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, figyelemmel a Magyarország 2022. évi központi költségvetéséről szóló 2021. évi XC. törvény helyi önkormányzatokra vonatkozó előírásaira az alábbi rendeletet alkotja:

1. § A rendelet hatálya]

(1) A rendelet hatálya kiterjed az Önkormányzatra, valamint az önkormányzat költségvetésében szereplő önállóan működő és gazdálkodó szerveire.

(2) Az önkormányzat költségvetési szervei: Galamboki Közös Önkormányzati Hivatal, Galamboki Szolgáltató Központ

2. § A költségvetés bevételei és kiadásai]

(1) A képviselő-testület az önkormányzat és intézménye 2022. évi költségvetését 291.709.667, - Ft költségvetési bevétellel és 291.709.667, - Ft költségvetési kiadással (0 Ft költségvetési egyenleggel) állapítja meg.

(2) Az (1) bekezdésben megállapított költségvetési bevételek forrásonkénti, a költségvetési kiadások jogcímenkénti megoszlását önkormányzati szinten, továbbá a finanszírozási bevételeket és kiadásokat a rendelet 1. melléklete alapján határozza meg a képviselő-testület.

(3) A költségvetési kiadásokat és azok részletezését a 2. melléklet és a 2.1. és 2.2 melléklet szerint állapítja meg.

(4) A költségvetési bevételeket és azok részletezését a 3. melléklet és a 3.1. melléklet szerint állapítja meg.

(5) A működési és felhalmozási hiány belső finanszírozásának érdekében a képviselő-testület az előző év költségvetési maradványának működési és felhalmozási célú igénybevételét rendeli el.

(6) A költségvetés nem tartalmaz olyan fejlesztési célokat, melyek magvalósításához adósságot keletkeztető ügylet megkötése válhat szükségessé, így ezen adósságot keletkeztető ügyletek várható együttes összege nulla.

3. § A költségvetés részletezése]

(1) A Képviselő-testület az önkormányzat 2022. évi költségvetését részletesen a következők szerint állapítja meg:

(2) Az Önkormányzat finanszírozási kiadásait a 4. melléklet tartalmazza.

(3) Az Önkormányzat finanszírozási bevételeit az 5. melléklet tartalmazza.

(4) Az Önkormányzat működési célú bevételeinek és kiadásainak mérlegét közgazdasági tagolásban a 6. melléklet tartalmazza.

(5) Az Önkormányzat felhalmozási célú bevételeinek és kiadásainak mérlegét közgazdasági tagolásban az 7. melléklet tartalmazza.

(6) Az Önkormányzat kötelező, önként vállalt és államigazgatási feladataihoz kapcsolódó kiadásokat és bevételeket a 8. melléklet tartalmazza.

(7) Az Önkormányzat költségvetésében szereplő felhalmozási kiadásokat felújítási célonként, valamint beruházási feladatonkénti részletezését a 9. melléklet szerint határozza meg.

(8) Az önkormányzat által adott közvetett támogatásokat, adott kedvezményeket a 10. melléklet tartalmazza.

(9) Az önkormányzat költségvetési évet követő három év tervezett előirányzatait főbb csoportokban – tájékoztató jelleggel – a 11. melléklet tartalmazza.

(10) Az Önkormányzat éves létszám-előirányzatát a 12. melléklet tartalmazza.

(11) Az Önkormányzat 2022. évi előirányzat-felhasználási tervét a 13. melléklet tartalmazza.

(12) Az Önkormányzatnak többéves kihatással járó döntésekből származó fizetési kötelezettségét a 14. melléklet tartalmazza

(13) Az Önkormányzat saját bevételeinek részletezését az adósságot keletkeztető ügyletből származó tárgyévi fizetési kötelezettség megállapításához a 15. melléklet tartalmazza.

(14) A 2022. évi költségvetési támogatásokat jogcímenkénti bemutatását a 16. melléklet tartalmazza

(15) Az Önkormányzat béren kívüli juttatásként 200.000 Ft bruttó cafetéria keretet biztosít.

(16) Az Önkormányzat a köztisztviselői illetményalapot 46 380 Ft-ban állapítja meg.

(17) Az Önkormányzat lakhatási támogatás alapját négyzetméterenként 450 Ft-ban állapítja meg

4. § A költségvetés végrehajtásának szabályai]

(1) Az Önkormányzat gazdálkodásának biztonságáért a képviselő-testület, a gazdálkodás szabályszerűségéért a polgármester felelős.

(2) A költségvetési egyensúly megtartása érdekében évközben folyamatosan figyelemmel kell kísérni a kiadások csökkentésének és a bevételek növelésének lehetőségeit.

(3) Kiegészítő támogatás igényléséről a működőképességet veszélyeztető helyzet esetében a polgármester gondoskodik, külön képviselő-testületi döntés alapján.

(4) Amennyiben év közben a gazdálkodási feltételekben olyan kedvezőtlen változások következnek be, melyek a költségvetés végrehajtását alapvetően veszélyeztetik, a polgármester a képviselő-testület utólagos jóváhagyása mellett, - teljes önkormányzati körben - a kötelezettségvállalási (pénzfelhasználási) jogköröket felfüggesztheti, vagy korlátozhatja.

(5) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az önkormányzat költségvetési számláján az átmenetileg szabad pénzeszközök betétként történő elhelyezésére, rövid lejáratú értékpapír vásárlására.

(6) Kifizetést csak a költségvetési rendeletben jóváhagyott célokra és feladatokra lehet teljesíteni. Többletfeladattal járó kötelezettségvállalás csak a források egyidejű biztosításával és az előirányzat emelésével egyidejűleg történhet.

(7) Többletbevételek terhére kötelezettséget csak oly módon lehet vállalni, hogy a pénzeszközök költségvetési számlán történő jóváírása megelőzze a kötelezettségvállalás dátumát.

(8) Az Önkormányzat esetében a polgármester, az államháztartás szervezetei beszámolási és könyvvezetési kötelezettségének sajátosságairól szóló 4/2013.(I.11.) számú Kormányrendelet alapján elrendelheti meghatározott behajthatatlan követelések törlését.

(9) A képviselő-testület tudomásul veszi, hogy az átmeneti időszakban (2022. január 1-től a tárgyévi költségvetés elfogadásáig) a polgármester az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 25. § (3) bekezdése alapján intézkedett a bevételek beszedéséről és a kiadások teljesítéséről. Az átmeneti időszakban teljesített bevételek és kiadások a 2011. évi CXCV. törvény 25. § (4) bekezdése szerint ezen költségvetési rendeletbe és mellékleteibe beépültek, azt tartalmazzák.

(10) A költségvetéssel összefüggő intézkedéseket a képviselő-testület Szervezeti és Működési Szabályzatában és a jelen rendeletben átruházott hatáskör alapján a polgármester jogosult megtenni.

(11) Az önkormányzati pályázatokról és azok önrészének mértékéről a képviselő testület határozattal dönt.

(12) Az államháztartás alrendszereiből, továbbá az EU forrásokból finanszírozott vagy támogatott szervezetek, számára számadási kötelezettséget kell előírni a részükre céljelleggel juttatott összegek rendeltetésszerű felhasználásáról. A finanszírozó köteles ellenőrizni a felhasználást és a számadást. Amennyiben a finanszírozott vagy támogatott szervezet, illetve magánszemély az előírt számadási kötelezettségének határidőben nem tesz eleget, e kötelezettségének teljesítéséig a további finanszírozást, támogatást fel kell függeszteni. A támogatások jogszabálysértő vagy nem rendeltetésszerű felhasználása esetén a felhasználót – külön jogszabályokban meghatározottak szerint – visszafizetési kötelezettség terheli.

(13) Galambok Község Önkormányzata a 2022. évben bevételeit és kiadásait a Takarékbankban vezetett számlákon bonyolítja.

(14) Házipénztára készpénz ellátását a Takarékbank pénztárából való készpénzfelvétellel biztosítja.

(15) A képviselő-testület az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 109. § (6) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján a készpénzben teljesített kiadások eseteit az alábbiak szerint határozza meg: a K1-K9 rovatokon teljesített kiadások kiadási tételenként 200.000 Ft-ot meg nem haladó mértékig teljesíthetők készpénzben.

5. § Az előirányzatok módosítása]

(1) A képviselő-testület a költségvetési rendelet előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(2) Az önkormányzat bevételeinek és kiadásainak módosítására a kiadási előirányzatok közötti átcsoportosításra a polgármester az alábbiak szerint jogosult: A működési kiadások személyi és dologi kiadási előirányzatain belül, a feladatok közötti átcsoportosítást engedélyezheti. Új feladatokra csak a források egyidejű megjelölésével lehet átcsoportosítani

(3) A képviselő-testület a költségvetési rendelet előirányzat-módosítás, előirányzat-átcsoportosítás átvezetéseként - az első negyedév kivételével - negyedévenként, de legkésőbb az éves költségvetési beszámoló elkészítésének határidejéig, december 31-ei hatállyal módosítja a költségvetési rendeletét. Ha év közben az Országgyűlés a hozzájárulások, támogatások előirányzatait zárolja, azokat csökkenti, törli, az intézkedés kihirdetését követően haladéktalanul a képviselő-testület elé kell terjeszteni a költségvetési rendelet módosítását.

(4) Amennyiben az önkormányzat év közben a költségvetési rendelet készítésekor nem ismert többletbevételhez jut, vagy bevételei a tervezettől elmaradnak, arról a polgármester a képviselő-testületet tájékoztatja.

6. § A költségvetés végrehajtásának ellenőrzése]

(1) Az önkormányzat ellenőrzése a belső kontrollrendszer keretében valósul meg, melynek létrehozásáért, működtetésért és továbbfejlesztéséért az önkormányzat esetében a jegyző felelős.

(2) Az Önkormányzat a belső ellenőrzés kialakításáról a Numerikus Szumma Kontroll Bt. útján gondoskodik. A megfelelő működtetésről és a függetlenség biztosításáról a jegyző köteles gondoskodni.

7. § Záró és vegyes rendelkezések]

A rendelet rendelkezéseit a 2022. költségvetési év során alkalmazni kell.

8. § Záró és vegyes rendelkezések]

Ez a rendelet 2022. február 18-án lép hatályba.

1

A rendelet a 2010. évi CXXX. törvény 12/B. §-a alapján hatályát vesztette 2022. február 19. napjával.