Sóstófalva Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2022. (V. 30.) önkormányzati rendeletének indokolása

a 2021. évi pénzügyi terv végrehajtásáról

Hatályos: 2022. 05. 31
a 2021. évi pénzügyi terv végrehajtásáról
Végső előterjesztői indokolás
Az államháztartásról szóló 2011. évi CXCV. törvény 91. § (1) bekezdése az önkormányzatok számára előírja, hogy a költségvetés végrehajtásáról záró számadást kell készíteni és azt a Képviselő-testület elé kell terjeszteni. A zárszámadást a költségvetéssel összehasonlítható szerkezetben kell elkészíteni. A zárszámadás készítésére vonatkozóan további szabályokat állapít meg az államháztartásról szóló törvény végrehajtásáról szóló 368/2011. (XII.31.) Kormányrendelet. Az éves költségvetési beszámoló készítéséről az Áht., valamint az államháztartás számviteléről szóló 4/2013. (I.11.) kormányrendelet rendelkezik.
Az Önkormányzat zárszámadása részletesen, a költségvetéssel összehasonlítható módon tartalmazza a 2021. évi bevételek és kiadások eredeti és módosított előirányzatait, valamint ezek teljesítési adatait. A szöveges előterjesztés a fenti adatok figyelembevételével részletes tájékoztatást ad a tervezett feladatok végrehajtásának helyzetéről, mind a működési, mind a felújítási, beruházási feladatok vonatkozásában.
A zárszámadási rendelet megalkotásával a Képviselő-testület a törvényben előírt kötelezettségének tesz eleget. Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 111/A. § alapján amennyiben az Önkormányzat nem fogadja el a költségvetési évet megelőző évre vonatkozó zárszámadását, a részére járó egyes támogatások folyósítása az Áht-ben meghatározottak szerint felfüggesztésre kerül.