Vácegres Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

Köztisztaságról, közterületek tisztántartásáról

Hatályos: 2023. 06. 12

Vácegres Község Önkormányzata Képviselő-testületének 6/2011. (VI. 29.) önkormányzati rendelete

Köztisztaságról, közterületek tisztántartásáról

2023.06.12.

Vácegres Község Önkormányzat Képviselő-testülete (továbbiakban: képviselő-testület) az önkormányzatokról szóló – többször módosított – 1990. évi LXV. Törvény 16. § (1) bekezdése, valamint a hulladékgazdálkodásról szóló 2000. évi XLIII. törvény (a továbbiakban: HGT.) 31. §-ában kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

ÁLTALÁNOS RENDELKEZÉSEK

1. § [A rendelet alkalmazási köre]

(1) A rendelet célja, hogy Vácegres Község Közigazgatási területén a köztisztaságot fenntartsa, az ezzel kapcsolatos feladatokat, kötelezettségeket és tilalmakat a helyi sajátosságoknak megfelelően rendezze.

(2) A köztisztaság és a települési környezet fenntartása elsőrendű közegészségügyi érdek, ezért ennek előmozdításában mindenki köteles hathatóan közreműködik a szennyeződést, fertőzést eredményező tevékenységektől, illetőleg magatartástól tartózkodni.

(3) A rendelet rendelkezéseit Vácegres közigazgatási területén kell alkalmazni.

(4) A rendeletet alkalmazni kell valamennyi ingatlan tulajdonosára, birtokosára, használójára függetlenül attól, hogy a tulajdonos természetes vagy jogi személy, illetőleg jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet.

(5) A rendelet hatálya a község közigazgatási területén állandó vagy ideiglenes jelleggel tartózkodó, illetve tevékenységet folytató magán személyekre, jogi személyekre, valamint jog személyiséggel nem rendelkező egyéb szervezetekre terjed ki. Nem terjed ki a rendelet hatálya a veszélyes hulladékokra, a települési folyékony hulladékokra és az azokkal összefüggő tevékenységre.

II. Fejezet

KÖZTERÜLETEK TISZTÁNTARTÁSA

2. § [ ]

A közterületek rendszeres tisztántartásáról, a zöldterületek, parkok fenntartásáról az önkormányzat egyrészt közhasznú foglalkoztatás útján, másrészt az érintett ingatlantulajdonosok kötelezésével gondoskodik.

3. § [Az ingatlantulajdonos feladatai]

(1) Az ingatlantulajdonosnak a közterület tisztántartásával, zöldterület, park ápolásával kapcsolatos feladatai:

a) Az ingatlan előtti (úszótelek esetén az épület körüli) járdák, (járda hiányában egy méter széles területsáv), a járda melletti zöldsáv úttestig terjedő teljes területének, legfeljebb az épület 10 méteres körzetén belüli területnek a gondozás, tisztántartása, szemét- és gyommentesítése, burkolt területeken a hó eltakarítása és a síkosság mentesítése; ha az ingatlannak két közúttal is érintkezése van, a fenti feladatok mindkét irányba vonatkoznak.

b) Az ingatlan melletti nyílt ároknak és műtárgyainak tisztántartása, gyommentesítése,

c) A két szomszédos terület, épület közötti – kiépített úttal, járdával ellátott vagy anélküli – közforgalmi területsáv vagy átjáró esetében a tisztántartási kötelezettség a tulajdonos között fele-fele arányban oszlik meg.

(2) Az ingatlantulajdonos a közterület tisztántartása során összegyűjtött települési szilárd hulladékot köteles a rendeletben meghatározott gyűjtőedényzetbe vagy más gyűjtőeszközbe elhelyezni és elszállításáról gondoskodni.

4. § [Az ingatlantulajdonosnak az épülete, telekingatlana tisztántartásával kapcsolatos feladatai]

(1) Mind a beépített, mind a beépítetlen ingatlan tisztántartása, gyommentesítése, a járda és úttest fölé benyúló ágak, bokrok megfelelő nyesése,

(2) Bontás, építés, felújítás és karbantartás miatt üresen álló ingatlan és az előtte húzódó járda tisztántartása a kivitelező feladata, ha az nem azonos a tulajdonossal; az építési munka kivitelezője köteles az építés területét és közvetlen környékét tisztán tartani.

(3) Az utcai árus köteles a részére kijelölt helyet és közvetlen környékét tisztán tartani, az árusításból keletkezett hulladékot összegyűjteni és eltávolításáról gondoskodni.

(4) A közterületen rendezett vásár, sport- és egyéb rendezvény tartása idején a rendezvény szervezője köteles gondoskodni a várható forgalomnak megfelelő számú illemhely biztosításáról, üzemeltetéséről, valamint a rendezvény alatt és azt követően a területnek és közvetlen környezetének tisztántartásáról, továbbá a terület eredeti állapotban történő visszaadásáról.

5. § [A kereskedő, utcai árus és a rendezvényszervező kötelezettségei]

(1) Az üzlet, egyéb árusítóhely, vendéglátó, és szolgáltató egység előtti és melletti járdaszakaszt, illetőleg ha a járda mellett zöldsáv is van, az úttestig terjedő teljes területet a tulajdonos köteles tisztán tartani, a keletkezett települési szilárd hulladékot összegyűjteni és elszállításáról gondoskodni. A tulajdonos köteles a burkolt területen a síkosság mentesítéséről és a hó eltakarításáról gondoskodni.

(2) Az ingatlan előtti és melletti járdát a tulajdonos köteles naponta mind a téli, mind a nyári időszakban letakarítani.

6. § [Síkosság mentesítés]

(1) A síkosság elleni védekezéshez a környezetkímélő anyag (homok, salak) használható. Belterületi közterületen – a közúti forgalom számára igénybe vett terület (úttest) kivételével – a síkosság-mentesítésre olyan anyag használható, amely a közterületen vagy annak közvetlen környezetében lévő fás szárú növény egészségét nem veszélyezteti.

(2) Hórakást tilos elhelyezni:

a) útkereszteződésben

b) útburkolati jelen

c) járdasziget és járda közé

d) tömegközlekedésre szolgáló jármű megállóhelyénél

e) kapubejárat elé

f) közszolgáltatási felszerelési tárgyra és köré, pl. vízelzáró csap, gáz- és egyéb közlétesítmény (lámpaoszlop, hirdetőoszlop stb.)

7. § [ ]

(1) A közterületen lévő árok, nyitott csatornák, folyókák, étereszek tisztántartása, a csapadékvíz akadálytalan elfolyásának biztosítása – az ingatlan előtti szakaszra terjedően – az ingatlan tényleges használójának, illetve tulajdonosának a kötelezettsége.

(2) A járműbehajtók átereszeinek építés, jó karban és tisztántartása minden esetben az ingatlan használójának, illetve tulajdonosának kötelezettsége.

(3) Az ingatlanon keletkező csapadékvíz saját területén történő elhelyezéséről, illetőleg kiépített csapadékcsatorna esetén az abba történő bevezetéséről – előzetes bejelentés alapján – az ingatlan tulajdonosa gondoskodik.

(4) A csapadékelvezető árokba szennyezett vizet bevezetni tilos.

8. § [ ]

(1) Építési területen és az építkezés közvetlen környékén (az építkezés előtti területen) az építést végző kivitelezőnek kell biztosítania a tisztaságot.

(2) Beruházás esetén a birtokbavételtől a kivitelezés megkezdéséig a beruházónak (bonyolítónak), ezt követően a kivitelezés megkezdéséig a kivitelezőnek kell gondoskodni az általa elfoglalt terület tisztántartásáról.

(3) A felvonulási és építési terület lekerítését szükség szerint az építéshatóság rendelheti el. Tilos közútra, útpadkára (burkolt földre) salakot, építési törmeléket, illetve szemetet szállítani és helyezni.

9. § [ ]

(1) A közterületet, sportolás céljára szolgáló területek, valamint a kiránduló és táborozó helyek beszennyezése tilos. A köztisztaság megóvása és a balesetek elkerülése érdekében az említett területen szemetet, hulladékot (üveg, papír, gyümölcshéj, stb.) szennyező, vagy az egészségre ártalmas anyagot kiönteni vagy eldobni tilos.

(2) Szemetet, hulladékot csak az arra a célra rendszeresített és felállított szeméttartóba lehet elhelyezni.

(3) Aki közterületet, kirándulóhelyeket, valamint az itt elhelyezett felszerelési, berendezési tárgyakat beszennyezi, köteles annak megtisztításáról azonnal gondoskodni.

(4) Állati hullát, valamint olyan anyagot, amely a környék levegőjét szennyezi, az egészséget veszélyezteti vagy élősdiek részére táptalajt nyújthat, sem a közterületen, sem magánterületen elhelyezni vagy elhagyni nem szabad. Köz- vagy magánterületet fekáliával (emberi ürülékkel) szennyezni tilos.

(5) Az állattartással kapcsolatos, köztisztasági feladatokról külön rendelet rendelkezik.

10. § [ ]

(1) Vállalkozói tevékenység ellátásához, magángazdálkodáshoz szükséges gépek, járművek tárolása közterületen tilos!

(2) Alkalmi jelleggel igénybe vett közterület és az azt körülvevő 10 méteres területsáv tisztántartása az alkalmi használó kötelessége. Az árusításból keletkező hulladék gyűjtésére réható edényt kell kihelyezni, - s azt a saját költségen – elszállíttatni, ürítéséről és tisztántartásáról gondoskodni.

11. § [ ]

(1) E rendelet 2023. június 12. napján lép hatályba.

a) Dudás Jánosné sk., polgármester

b) Mogyorósi Márta sk., jegyző

(2) Záradék: A rendelet a mai napon kihirdetésre került.

a) Vácegres, 2023. június 12.

b) Mogyorósi Márta sk., jegyző