Vácegres Község Önkormányzata Képviselő-testületének 7/2014. (XI. 26.) önkormányzati rendelete

a képviselők és a bizottsági tagok tiszteletdíjának megállapításáról

Hatályos: 2015. 04. 28

a képviselők és a bizottsági tagok tiszteletdíjának megállapításáról

2015.04.28.

Vácegres Község Önkormányzat Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében biztosított feladatkörében eljárva a Magyarország Helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 42. §. (1) bekezdésében, valamint a helyi önkormányzati képviselők tiszteletdíja, juttatása, költségtérítése 35. §, továbbá a 144. §. (4) bekezdésében foglaltakban kapott felhatalmazás alapján az alábbi rendeletet alkotja:

I. Fejezet

Általános rendelkezések

1.  § A rendelet hatálya Vácegres Község Önkormányzat Képviselő-testületének tagjaira (továbbiakban: képviselők), valamint a képviselő-testület bizottságának nem képviselő tagjaira terjed ki.

2.  § A rendelet hatálya nem terjed ki a település polgármesterére és alpolgármesterére.

3.  § (1) A Képviselő-testület az 1. §-ban meghatározott személyek részére jelen rendeletben foglalt keretek között tiszteletdíjat állapít meg.

(2) Jelen rendelet szerinti jogosultak a megbízatásuk keletkezése napjától a megbízatásuk megszűnése napjáig jogosultak az e rendelet szerinti tiszteletdíjra.

II. Fejezet

A tiszteletdíj mértéke és a lemondás szabályai

4.  § A képviselői tiszteletdíj mértéke: alapdíj: bruttó: 30.000.- Ft/hó tiszteletdíjat a tárgyhót követő hónap 10. napjáig kell a jogosultak részére készpénzben vagy átutalással kifizetni.

5.  § (1) A képviselő a tiszteletdíjáról írásban lemondhat.

(2) A tiszteletdíjról történő lemondást tartalmazó írásbeli nyilatkozatot évente a polgármesterhez kell benyújtani legkésőbb az önkormányzat költségvetésének (minden év február 15-ig) elfogadásáig.

(3) Ha a képviselő lemond az e rendeletben megállapított tiszteletdíjáról, írásbeli nyilatkozatának az alábbiakat kell tartalmaznia:

a) mely időszakra járó tiszteletdíjáról kíván lemondani;

b) meghatározza-e a tiszteletdíjának felhasználási célját;

c) kíván-e későbbiekben nyilatkozni a tiszteletdíjának felhasználási céljáról.

(4) A tiszteletdíj elszámolásáról és kifizetéséről a jegyző gondoskodik.

A tiszteletdíj megvonásának és csökkentésének szabályai

6.  § (1) A képviselő-testület üléseiről igazoltan csak legkésőbb az ülés napján 12 óráig szóban vagy írásban a polgármesternek történő bejelentés alapján lehet távol maradni.

(2) Igazolt távollétnek számít, ha a képviselő több napon keresztül igazoltan beteg, vagy munkahelyi elfoglaltsága esetleg külföldi kiküldetése miatt nem tud részt venni az ülésen.

(3) Ha a képviselő igazolatlanul vagy előzetes bejelentés nélkül nem vesz részt a képviselő-testületi ülése(ke)n, akkor az alábbiakban meghatározott módon és mértékben a havi tiszteletdíj csökkentésre kerül:

a) a képviselő-testületi ülésről való igazolatlan vagy előzetes bejelentés nélkül történő hiányzás esetében a képviselő a következő havi tiszteletdíját 20 %-kal kell csökkenteni;

b) ismételt kötelezettségszegés esetén a csökkentés újra megállapítható.

(4) Ha a képviselő hat hónapon belül a testületi ülések feléről hiányzik, a következő hat hónapra a tiszteletdíja megvonásra kerül.

(5) A (4) bekezdésben foglaltak ellenőrzése az üléseken készült jelenléti ívek alapján történik.

(6) A tiszteletdíj csökkentéséről, annak mértékéről a Polgármester javaslatára – a Pénzügyi Bizottság véleményének figyelembevételével – a képviselő-testület egyedi határozattal dönt.

Záró rendelkezések

7.  § (1) E rendelet a kihirdetés napján lép hatályba, de rendelkezéseit 2014. december 1-től kell alkalmazni.

(2) E rendelet hatályba lépésével egyidejűleg hatályát veszti a képviselők és bizottsági tagok tiszteletdíjáról szóló 6/2010. (X.13.) sz. önkormányzati rendelet.

a) Vácegres, 2014. november 26.

b) Dudás Jánosné, polgármester

c) Czeczéné dr. Szirmai Gabriella, jegyző

(3) Kihirdetve: 2014. november 26.

(4) Czeczéné dr. Szirmai Gabriella, jegyző