Ipolytölgyes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 13/2015 (XI.27.) önkormányzati rendelete

a helyi adókról

Hatályos: 2016. 01. 01

Ipolytölgyes Község Önkormányzata Képviselő-testületének


13/2015. (XI.27.) önkormányzati rendelete


a helyi adókról



Ipolytölgyes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete Magyarország Alaptörvénye 32. cikk (1) bekezdés h) pontjában kapott felhatalmazás, a helyi adókról szóló, többszörösen módosított 1990. évi C. törvény (továbbiakban: Htv.) 1. §-ának (1) bekezdésében, 5. § és 6. §-ában, valamint Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 13. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a helyi adókról az alábbi rendeletet alkotja:


1. §. (1) Ipolytölgyes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az önkormányzat illetékességi területén – határozatlan időre - az alábbi helyi adókat állapítja meg:

a)   magánszemélyek kommunális adója,

b)   helyi iparűzési adó.


(2) Az (1) bekezdésben meghatározott adókra az e rendeletben nem szabályozott kérdésekben a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény /továbbiakban: Htv./ vonatkozó rendelkezései, valamint az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény rendelkezései az irányadók.


(3) E rendelet alkalmazásában egyedülálló: az a személy, aki hajadon, nőtlen, özvegy, elvált, házastársától külön él, és nincs élettársa.



Magánszemélyek kommunális adója


2. § (1) A magánszemélyek kommunális adójának alanya a Htv. 24. §-a szerinti magánszemély.


(2) Az adó tárgya: az önkormányzat illetékességi területén lévő lakás és a nem állandó, idényjellegű tartózkodásra szolgáló építmény.


(3) Az adó mértéke:

a) lakásonként és nem magánszemély tulajdonában álló lakás utáni lakásbérleti jogviszonyonként 4.000,- Ft/év.

b) nem állandó, idényjellegű tartózkodásra szolgáló építmény után: 11.000,- Ft/év.


(4) 50 %-os mértékű adókedvezmény illeti meg a lakás adótárgy után azt az adóalanyt, aki 70. életévét betöltött egyedülálló, és Ipolytölgyesen állandó bejelentett lakcímmel rendelkezik. A kedvezmény az adóalanyt 70. életévének betöltését követő év 1. napjától illeti meg, az adóhatósághoz benyújtott kérelme alapján.