Ipolytölgyes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 5/2015 (VI.30..) önkormányzati rendelete

a helyi adóügyek elektronikus ügyintézésére érvényes eljárási szabályokról

Hatályos: 2015. 06. 30

Ipolytölgyes Község Önkormányzata Képviselő-testületének


5/2015. (VI.30.) önkormányzati rendelete

a helyi adóügyek elektronikus ügyintézésre érvényes eljárási szabályokról


Ipolytölgyes Község Önkormányzatának Képviselő-testülete az adózás rendjéről szóló 2003. évi XCII. törvény 38. § (6) bekezdésben, az 5. § (3), valamint a 175. § (24) bekezdésben, továbbá a helyi adókról szóló 1990. évi C. törvény 6.§ e) bekezdésében kapott felhatalmazása alapján a következőeket rendeli el:

Általános rendelkezések

1. § E rendelet alkalmazásában:

  1. Elektronikus űrlap: az adóhatóság által rendszeresített, adókötelezettség teljesítését segítő dokumentum,
  2. E-ügyintézési rendszer: a hatósági ügyintézés elektronikus formája, amely az elektronikus úton benyújtott kérelemnek a fogadását továbbá az ügyfelek nem közhiteles tájékoztatását teszi lehetővé,
  3. Ügyfélkapu: az Ügyfélkapu a magyar kormányzat elektronikus ügyfélbeléptető és azonosító rendszere, mely a www.magyarorszag.hu Kormányzati Portálon található. Biztosítja, hogy felhasználói a személyazonosság igazolása mellett egyszeri belépéssel biztonságosan kapcsolatba léphessenek elektronikus közigazgatási ügyintézést és szolgáltatást nyújtó szervekkel.

A helyi adókkal és az önkormányzati adóhatóság által kezelt központi adókkal kapcsolatos ügyintézés módja


2. § (1) Az önkormányzati adóhatósághoz (a továbbiakban adóhatósághoz) teljesítendő bevallási és változás bejelentési kötelezettsége az önkormányzati adóhatóság honlapján közétett nyomtatványok alkalmazásával papír alapon, továbbá jelen rendeletben szabályozott módon, elektronikus úton is teljesíthető.

(2) Elektronikus úton az alábbi ügyek intézhetőek:

  1. Bevallás a helyi iparűzési adóról állandó jellegű iparűzési tevékenység esetén.

(3) Az űrlapok kitöltése és beadása az E-ügyintézési rendszer segítségével történik. Az E-ügyintézési rendszer segítségével beadott elektronikus űrlapok az adóhatóság honlapján és ügyfélszolgálatán közzétett nyomtatványok papír alapon való benyújtásával azonos értékűnek minősülnek.


3. § (1) Amennyiben az adózó helyett annak képviselője jár el, úgy legkésőbb az első elektronikus ügyintézés időpontját megelőző munkanapon az erre rendszeresített nyomtatványon köteles bejelenteni képviseleti jogosultságát az adóhatósághoz, illetve azt, hogy a képviseleti jogosultság tartalma mely adókötelezettségekre terjed ki. A képviseleti jogosultság igazolásának hiányában a képviselő által tett cselekményekhez joghatás nem fűződik.

(2) Az adózó az (1) bekezdés szerint bejelentett képviseleti jogosultság megszűnését haladéktalanul köteles bejelenteni az adóhatósághoz. A bejelentett képviseleti jogosultság megszűnését az adózó képviselője is bejelentheti.


4. § Az Adóhatóság a rendszerben hitelesen azonosított adózók és képviselőik részére helyi adóegyenlegükről tájékoztatást nyújt.




Mellékletek