Ipolytölgyes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020 (III.12.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Hatályos: 2021. 05. 28

Ipolytölgyes Község Önkormányzat Képviselő-testületének 2/2020 (III.12.) önkormányzati rendelete

az Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről

Ipolytölgyes Község Önkormányzat képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés f) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. Általános rendelkezések

1. § A rendelet hatálya Ipolytölgyes község önkormányzatára terjed ki.

2. Az önkormányzat 2020. évi költségvetése

2. § [1] A képviselő-testület az önkormányzat 2020. évi költségvetési kiadási és bevételi főösszegét 175.537 ezer forintban állapítja meg.

3. § (1)[2] Az önkormányzat 2020. évi kiemelt költségvetési bevételi előirányzatai:

Működési célú támogatások: 98.899 ezer forint

Felhalmozási bevételek: 15.313 ezer forint

Finanszírozási bevételek: 61.325 ezer forint

A kiemelt bevételi előirányzatokat részletezve a 2.melléklet tartalmazza.

4. § (1)[3] Az önkormányzat 2020. évi kiemelt költségvetési kiadási előirányzatai:

Működési kiadások: 94.032 ezer forint

Felhalmozási célú kiadások: 81.433 ezer forint

Finanszírozási kiadások: 72 ezer forint

A kiemelt kiadási előirányzatokat részletezve a 3.melléklet tartalmazza.

5. § (1) A képviselő-testület az önkormányzat 2020. évre vonatkozó– közfoglalkoztatottak

nélküli – létszám-előirányzatát az alábbiak szerint állapítja meg:

a) átlagos statisztikai állományi létszám – átlaglétszám – 7 fő,

b) az év utolsó napján foglalkoztatott záró létszám 11 fő.

(2) A közfoglalkoztatottak éves létszám-előirányzata 1 fő.

(3) Az önkormányzat létszámadatait a 4. sz. melléklet tartalmazza.

6. § (1) Az önkormányzat költségvetési mérlegét közgazdasági tagolásban az 1. számú melléklet tartalmazza.

(2) Az önkormányzat egyéb működési kiadásainak részletezését az 5. számú melléklet tartalmazza.

(3) Az önkormányzat közvetett támogatásait a 6. számú melléklet mutatja be.

(4) Az önkormányzat működési és felhalmozási célú bevételeit mérlegszerűen a 7. számú melléklet mutatja be.

(5) Az önkormányzat működési és felhalmozási célú kiadásait mérlegszerűen a 8. számú melléklet mutatja be.

(6) A helyi önkormányzat által a lakosságnak juttatott támogatásokat, szociális, rászorultsági jellegű ellátásokat a 9. számú melléklete tartalmazza

(7) Az önkormányzat előirányzat felhasználási ütemtervét a 10. számú melléklet tartalmazza.

(8) Az önkormányzat felhalmozási kiadásainak részletes bemutatását a 11.számú melléklet tartalmazza.

7. § (1) Az önkormányzat nem tervez olyan fejlesztési célt, amelynek megvalósításához a Magyarország gazdasági stabilitásáról szóló 2011. évi CXCIV. törvény ( a továbbiakban: Gst.). § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügylet megkötése válik vagy válhat szükségessé.

(2) Az önkormányzat a Gst. 3. § (1) bekezdése szerinti adósságot keletkeztető ügyletekből és kezességvállalásokból fennálló kötelezettséggel nem rendelkezik.

(3) Az önkormányzat saját bevételeinek és adósságot keletkeztető ügyleteiből eredő fizetési kötelezettségeinek bemutatását a 12. sz. melléklet tartalmazza.

3. A költségvetés végrehajtására vonatkozó szabályok

8. § A költségvetés végrehajtásáért a polgármester, a könyvvezetéssel kapcsolatos feladatok ellátásáért a jegyző a felelős.

9. § (1) Ha év közben az Országgyűlés, a Kormány, illetve valamely költségvetési fejezet vagy elkülönített állami pénzalap az Önkormányzat számlájára pótelőirányzatot biztosít, arról a polgármester köteles a képviselő-testületet tájékoztatni. A képviselő-testület legalább félévenként – adott év június 30-i illetve december 31-i hatállyal dönt a költségvetési rendeletének pótelőirányzatok szerinti módosításáról.

(2) Az önkormányzat képviselő-testülete a jóváhagyott kiemelt előirányzatokon belül a részelőirányzatoktól előirányzat módosítás nélkül is eltérhet.

10. § (1) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert a költségvetési kiadásai kiemelt előirányzatai közötti átcsoportosításra.

(2) A képviselő-testület felhatalmazása alapján történt előirányzat módosításokról és előirányzat átcsoportosításokról a polgármester a képviselő-testületet a következő költségvetési rendeletmódosításkor tájékoztatja.

(3) A képviselő-testület felhatalmazza a polgármestert az átadott és átvett pénzeszközök tekintetében a megállapodások megkötésével.

11. § (1) A hitel, kölcsön felvétele és törlesztése értékhatárra tekintet nélkül a képviselő-testület hatásköre.

(2) A szabad pénzeszközök betétként való elhelyezésére a polgármester jogosult. A betét elhelyezésről a betét elhelyezést követő testület-ülésen tájékoztatni köteles a testületet.

(3) A szabad pénzeszközként lekötött betét visszavonására 500 ezer forint értékhatárig jogosult a polgármester, a visszavonásról következő képviselő-testületi ülésen köteles tájékoztatást adni.

(4) A polgármester az (2)-(3) eseteken túl 500 ezer forint értékhatárig jogosult dönteni az előre nem látható, ezért a költségvetésben nem szereplő, évközben keletkezett forrás felhasználásáról. A polgármester a forrás felhasználására vonatkozó döntéséről a következő testületi ülésen tájékoztatja a képviselő-testületet.

Beszámolási kötelezettség

12. § (1) A polgármester a helyi önkormányzat gazdálkodásának első félévi helyzetéről szeptember 15-ig, írásban tájékoztatja a képviselő-testületet.

(2) Az önkormányzat éves költségvetési beszámolóját a költségvetési évet követő év április 30-áig a képviselő-testület elé terjeszti.

4. Záró rendelkezések

13. § (1)[4] A rendelet a kihirdetést követő napon lép hatályba, de rendelkezéseit 2021.május 28. napjától kell alkalmazni.

(2) A rendelet kihirdetéséről – a helyben szokásos módon – a jegyző gondoskodik.


[1] A 2. §-a az Ipolytölgyes Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 5. § (1) bekezdése szerint módosított szöveg.
[2] A 3. § (1) bekezdése az Ipolytölgyes Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 1. §-ával megállapított szöveg.
[3] A 4. § (1) bekezdése az Ipolytölgyes Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 2. §-ával megállapított szöveg.
[4] A 13. § (1) bekezdése az Ipolytölgyes Község Önkormányzat Képviselő-testülete 4/2021. (V. 27.) önkormányzati rendelete 3. §-ával megállapított szöveg.