Ipolytölgyes Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 12.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Hatályos: 2021. 05. 14

Ipolytölgyes Község Önkormányzat Képviselő-testülete 3/2021. (V. 12.) önkormányzati rendelete

a közművelődésről

Ipolytölgyes Község Önkormányzat képviselő-testületének hatáskörében eljárva Ipolytölgyes Község Polgármestere a vészhelyzet kihirdetéséről és a vészhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021.(I.29.) Korm. rendelettel elrendelt vészhelyzetre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. §. (4) bekezdése alapján, a muzeális intézményekről, a nyilvános könyvtári ellátásról és a közművelődésről szóló 1997. évi CXL. törvény 83/A. § (1) bekezdésében kapott felhatalmazás alapján, a Magyarország helyi Önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdésének 7. pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

1. § (1) Község Önkormányzata (a továbbiakban: Önkormányzat) közművelődési alapszolgáltatásként a művelődő közösségek létrejöttének elősegítését, működésük támogatását, fejlődésük segítését, a közművelődési tevékenységek és a művelődő közösségek számára helyszín biztosítását nyújtja.

(2) Az Önkormányzat a (2) bekezdés szerinti közművelődési alapszolgáltatás megszervezése keretében

  • a) a művelődő közösségnek rendszeres és alkalomszerű művelődési vagy közösségi tevékenysége végzésének helyszínét biztosítja,
  • b) a művelődő közösség számára bemutatkozási lehetőségeket teremt,

(3) Az Önkormányzat az alapszolgáltatások nyújtása során elősegít a fogyatékkal élők és a hátrányos helyzetű társadalmi csoportok kulturális, közművelődési szolgáltatásokhoz való hozzáférését és a nemzetiségek kulturális örökségének, hagyományainak bemutatását.

2. § A közművelődési alapszolgáltatások biztosításának módja különösen

  • a) civil közösségek számára bemutatkozási lehetőség biztosítása a települési rendezvényeken, kiállítások, bemutatók szervezésével,
  • b) helyszín biztosítása a civil közösségek számára foglalkozásaik, összejöveteleik, rendezvényeik megtartásához,
  • c) valamennyi korosztály művelődését segítő, a generációk közötti kapcsolattartást erősítő programok szervezése,
  • d) ismeretterjesztő előadások, vetélkedők szervezése,
  • e) helytörténeti, képzőművészeti és fotókiállítások rendezése,
  • f) óvodás- és általános iskoláskorú gyermekek számára nemzeti ünnepekhez és emléknapokhoz kapcsolódó programok szervezése,
  • g) helyi értékeket feltáró, védő, összefogások ösztönzése, kiadványok támogatása,
  • h) nemzeti, nemzetiségi és helyi identitást erősítő, hagyományokat őrző, átörökítő programok szervezése, támogatása,
  • i) ünnepek kultúrájának gondozása, helyi hagyományok felelevenítése,
  • j) helyi kulturális épített és természeti örökségre építő programok szervezése, támogatása.

3. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatásokat saját fenntartású közösségi színtér működtetésével látja el a 2633 Ipolytölgyes, Petőfi utca 16. szám alatt található ingatlanban.

(2) Az Önkormányzat a közművelődési alapszolgáltatások ellátása céljából közművelődési megállapodást köthet.

4. § (1) Az Önkormányzat

  • a) éves költségvetési rendeletében tervezi a közösségi szintér fenntartásához és a közművelődési alapszolgáltatások ellátásához szükséges forrásokat,
  • b) saját forrást biztosít a közművelődési intézmény működéséhez, fejlesztéséhez kapcsolódó pályázatokhoz,
  • c) a központi költségvetés alapján a közművelődési feladatainak ellátásához nyújtott támogatást a közművelődési feladatainak ellátására fordítja.

(2) Az Önkormányzat az (1) bekezdésben meghatározottak mellett éves költségvetési rendeletében tervezi a települési rendezvények megszervezésének és a kulturális egyesületek támogatásának fedezetét.

(3) A közművelődési intézményben nyújtott szolgáltatásokért fizetendő díjakat a képviselő-testület határozza meg.

5. § (1) Az Önkormányzat a közművelődési feladatainak ellátásában együttműködik különösen a helyben működő civil szervezetekkel, az egyházakkal, a Pest megyei hatókörű városi könyvtárral.

(2) Az (1) bekezdés szerinti együttműködés során az önkormányzat egyes közművelődési feladatait közművelődési megállapodás keretében is elláthatja.

6. § Az Önkormányzat a települési könyvtári ellátás biztosítását a megyei hatókörű városi könyvtár szolgáltatásainak igénybevételével teljesíti. A Képviselő-testület megállapodást köt a megyei hatókörű városi könyvtárral, és az igénybe vett szolgáltatások fogadására alkalmas könyvtári, információs és közösségi hely elnevezésű könyvtári szolgáltató helyet működtet.

7. § Ez a rendelet 2021. május 14-én lép hatályba.