Márianosztra Község Önkormányzat Képviselő-testületének 6/2017.(IV.26.) önkormányzati rendelete

a Márianosztra Község Önkormányzata településfejlesztési, településrendezési és településképi feladataival összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól

Hatályos: 2017. 04. 26

Márianosztra Község Önkormányzata Képviselő-testületének

6/2017. (IV.26.) önkormányzati rendelete

a Márianosztra Község Önkormányzata településfejlesztési, településrendezési és

településképi feladataival összefüggő partnerségi egyeztetés szabályairól



Márianosztra Község Önkormányzata Képviselő-testülete az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 13. § (1) bekezdés 1. pontjában és az épített környezet alakításáról és védelméről szóló 1997. évi LXXVIII. törvény 6. § (1) bekezdésében meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:


1. §


(l) A Márianosztra község (a továbbiakban: Márianosztra) közigazgatási területére vonatkozó településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet készítésének vagy módosításának véleményeztetésére az e rendeletben foglaltakat kell alkalmazni.


(2) Az egyeztetésben résztvevő (a továbbiakban: Partner):

a) Márianosztra lakossága,

b) a Márianosztra Községi Önkormányzatnál (a továbbiakban: Önkormányzat) az eljárás előzetes tájékoztatása során, illetve ha az egyeztetési eljárásban nincs előzetes tájékoztatási szakasz, az elfogadás előtti véleményezés során írásban bejelentkezett érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezet, vallási közösség, valamint a környezet védelmének általános szabályairól szóló törvény alapján a környezetvédelmi érdekek képviseletére létrehozott, politikai pártnak és érdekképviseletnek nem minősülő egyesület (a továbbiakban: környezetvédelmi egyesület).


(3) Az érdekképviseleti, civil és gazdálkodó szervezet, vallási közösség, valamint a környezetvédelmi egyesület írásbeli bejelentkezésében meg kell jelölni a véleményezési eljárás tárgyát, a szervezet nevét, képviselőjét, postai és e-mail címét.


2. §


(l) Az Önkormányzat a Partnerek tájékoztatása, valamint a településfejlesztési koncepció, az integrált településfejlesztési stratégia, a településrendezési eszközök, a településképi arculati kézikönyv és a településképi rendelet egyeztetési eljárásának elősegítése céljából a honlapján folyamatosan közzéteszi a hatályos dokumentumokat és terveket, valamint a véleményezhető tervezeteket.


(2) A településfejlesztési és településrendezési dokumentum tartalmától és az egyeztetési eljárás módjától függően a polgármester - a főépítész közreműködésével - gondoskodik az értelmezéshez szükséges részletezettségű (szükség esetén alátámasztó munkarészeket is tartalmazó) tájékoztatás, dokumentáció közzétételéről az Önkormányzat honlapján.


(3) A (2) bekezdés szerinti tájékoztatás, dokumentáció megjelenéséről a véleményezésre rendelkezésre álló, legkevesebb 8 napos határidő megjelölésével az Önkormányzat felhívást tesz közzé a honlapján.


(4) A közzétett felhívás alapján - a megjelölt időszakon belül - a Partnerek tájékoztatást kaphatnak a településfejlesztési és településrendezési dokumentum tartalmával kapcsolatban.


(5) A lakossági fórumot a polgármester hívja össze úgy, hogy azt megelőzően legalább 8 nappal a tájékoztatásról, illetve a dokumentáció tervezetének elkészültéről szóló felhívást közterületen elhelyezett hirdetőfelületen, helyi lapban és az Önkormányzat honlapján meg kell jeleníteni.


(6) A településfejlesztési és településrendezési dokumentumok egyeztetési eljárása során a Partnerek tájékoztatása az egyeztetési eljárásmódjától függően az l. melléklet szerint történik.


3. §


(l) A közzétett felhívás alapján a Partnerek a (2) bekezdésben megadott határidőig javaslatot, észrevételt tehetnek, illetve véleményt nyilváníthatnak a következő módokon:

a) postai úton történő megküldéssel,

b) elektronikus levélben történő megküldéssel nosztra@t-online.hu címre,

c) lakossági fórumon szóban.


(2) A javaslatokat, észrevételeket, véleményeket

a) amennyiben településfejlesztési koncepció vagy integrált településfejlesztési stratégia készítése, módosítása miatt kerül sor lakossági fórum megtartására, a lakossági fórumtól számított 15 napon belül,

b) amennyiben településrendezési eszköz, településképi arculati kézikönyv vagy településképi rendelet készítése, illetve módosítása miatt kerül sor lakossági fórum megtartására, a lakossági fórumtól számított 8 napon belül,

c) lakossági fórum hiányában a honlapon történő közzétételtől számított 8 napon belül lehet írásban megtenni.


(3) A beérkezett javaslatokat, észrevételeket, illetve véleményeket az Önkormányzat nyilvántartásba veszi. A lakossági fórumon elhangzott észrevételek lényegét jegyzőkönyvezéssel kell rögzíteni, amelyet az Önkormányzat nyilvántartásba vesz. A név és cím nélkül érkezett észrevételeket figyelmen kívül lehet hagyni.


4. §


(l) A javaslatok, észrevételek, vélemények elfogadásáról és el nem fogadásáról a főépítész szakmai javaslata figyelembevételével a polgármester dönt. A javaslatok, észrevételek, vélemények el nem fogadása esetén a döntést a polgármesternek indokolnia kell.


(2) A polgármesteri döntést az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni a döntést követő 5 napon belül.


(3) A polgármesteri döntést követő 10 napon belül írásban tájékoztatni kell az érintett partnert a javaslata, észrevétele, illetve véleménye el nem fogadásáról és annak indokáról.


5. §


(l) A polgármester gondoskodik a nyilvánosság biztosításáról. Az elfogadott településfejlesztési koncepciót, az integrált településfejlesztési stratégiát, a településrendezési eszközt, a településképi arculati kézikönyvet és a településképi rendeletet vagy azok módosítását az Önkormányzat honlapján közzé kell tenni.


(2) Az (1) bekezdésben foglaltakra a véleménynyilvánítást a nosztra@t-online.hu e-mail-címen lehet megtenni.


6. §


Ez a rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba.



Márianosztra, 2017. április 25.





                     Kiss László                                                         Bahil Emilné dr.

                    polgármester                                                                 jegyző




A rendelet kihirdetve: 2017. április 26.



      

                                                                Bahil Emilné dr.

                                                                        jegyző

Mellékletek