Nyírderzs Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (II.24.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Hatályos: 2021. 02. 24 10:45

Nyírderzs Község Önkormányzat Képviselő-testülete 5/2021. (II. 24.) önkormányzati rendelete

az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetéséről

Nyírderzs Község Önkormányzatának Polgármestere a veszélyhelyzet kihirdetéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendeletre figyelemmel, a katasztrófavédelemről és a hozzá kapcsolódó egyes törvények módosításáról szóló 2011. évi CXXVIII. törvény 46. § (4) bekezdésének felhatalmazása alapján veszélyhelyzetben a települési önkormányzat képviselő-testületének feladat- és hatáskörét gyakorolva, a veszélyhelyzet ideje alatt alkalmazandó, levegőminőséggel összefüggő szabályokról szóló 549/2020. (XII.2.) Korm. rendelet 1. §-ában foglalt felhatalmazás alapján, az Alaptörvény 32. cikk (2) bekezdésében meghatározott eredeti jogalkotói hatáskörében, az Alaptörvény 32. cikk (1) bekezdés a) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva, a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 46. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt felhatalmazás alapján a következőket rendeli el:

I. FEJEZET Általános rendelkezések

A rendelet célja és hatálya

1. § (1) A rendelet célja az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetésére, a szabadtéri tűzgyújtásra vonatkozó olyan helyi szabály megállapítása, amely a levegő tisztaságának védelmét elvárható és betartható módon biztosítja, ezzel elősegítve a társadalmi együttélés szabályainak betartását, egymás szükségtelen zavarásának csökkentését.

(2) A rendelet területi hatálya Nyírderzs Község közigazgatási területére terjed ki.

Értelmező rendelkezések

2. § E rendelet alkalmazásában:

  • 1. avar és kerti hulladék: lehullott falomb, avar, szár, levél, kaszálék, nyesedék, gyökér- és egyéb növényi maradványok (továbbiakban: kerti hulladék), ide nem értve a lábon álló száraz növényzetet.
  • 2. ingatlantulajdonos: az a természetes vagy jogi személy vagy jogi személyiséggel nem rendelkező szervezet, tulajdonközösség, aki az ingatlant használja, függetlenül attól, hogy tulajdonosa, haszonélvezője, birtokosa, kezelője, használója, bérlője az ingatlannak.
  • 3. külterület: a település közigazgatási területének belterületnek nem minősülő, elsősorban mezőgazdasági, erdőművelési, vízgazdálkodási, vagy művelés alatt nem álló természet közeli része,
  • 4. belterület: a település közigazgatási területének elsősorban összefüggő, beépített, illetőleg beépítésre szánt területeket tartalmazó kijelölt része, azon ingatlanok melyek földhivatali nyilvántartás szerinti helyrajzi száma nem 0 számjeggyel kezdődik.
  • 5. ünnepnap: január 1., március 15., húsvét, május 1., pünkösd, augusztus 20., október 23., november 1. és december 25-26.
  • 6. szabadtéri tűzgyújtás: minden olyan tűzgyújtás és égetés, amelyet szabadtéri sütés-főzés céljából folytatnak.

II. FEJEZET Az avar és kerti hulladék ártalmatlanításának szabályai

3. § (1) A település területén az avar és kerti hulladékot elsősorban hasznosítani, komposztálni kell. Égetéssel csak a nem komposztálható (nem lebomló), illetve a komposztálásra alkalmatlan (pl.: vírusos, baktériumos, gombás vagy egyéb fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható.

(2) Az avar és kerti hulladék belterületen történő nyílttéri égetése március 1-től október 31-ig – ünnepnapok és vasárnap, valamint az elrendelt füst-ködriadó kivételével – hétfőtől, szombatig, 8:00 órától, 20:00 óráig megengedett.

(3) Nyílttéri égetés során a meteorológiai viszonyokra figyelemmel kell lenni. Égetni csak szélcsendes időben szabad. Tilos az avar és kerti hulladék égetése a (2) bekezdésben engedélyezett időszakon kívül, valamint párás, tartósan ködös, esős időben, füstköd-riadó és erős szél esetén.

(4) Az avart és a kerti hulladékot égetni kizárólag 18 éven felüli, cselekvőképes személy folyamatos felügyelete mellett, a tűzvédelmi előírások betartásával, csak olyan helyen és területen szabad, ahol az égetés és annak hősugárzása a személyi és vagyonbiztonságot nem veszélyezteti, vagyoni és környezeti kárt nem okoz.

(5) Égetni csak száraz kerti hulladékot lehet. A füstképződés csökkentése érdekében az avart és a kerti hulladékot előzetesen szikkasztani, szárítani kell és az eltüzelés csak folyamatosan, kis adagokban történhet.

(6) Égetni csak úgy szabad, hogy a keletkező hő és füst a környéken lévő zöld növényeket, fát, bokrot ne károsítsa. Amennyiben az égetéssel járó füst, pernye, bűz és hőtermelési hatásokat felerősítő időjárási helyzet, körülmény alakul ki, az égetést azonnal be kell fejezni.

(7) Az avar és kerti hulladék meggyújtásához nem használható olaj, benzin vagy más vegyi adalékanyag és az égetendő hulladék nem tartalmazhat kommunális, ipari eredetű vagy veszélyes hulladékot, műanyagot, gumit, vegyszert, festéket, vagy ezek maradékait.

(8) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. A tűz helyszínén olyan eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható, illetőleg a tűz eloltható, így különösen kerti locsolótömlőt vagy legalább 50 liter vizet edényben, tűz oltására alkalmas tűzoltó készüléket, lapátot, ásót, vasvillát vagy egyéb kézi szerszámot.

(9) Az égetés befejezésekor meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt. Amennyiben fennáll a veszélye a tűz feléledésének, gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy földréteggel történő lefedéséről.

(10) Tilos égetni egészségügyi, oktatási, kulturális, szociális intézmények, nyitott sportlétesítmények 100 méteres körzetében az intézmény működésének ideje alatt, valamint az egyházi és vallási rendeltetésű ingatlanok 100 méteres körzetében az egyházi szertartások, rendezvények ideje alatt.

(11) Nyírderzs község belterületén lévő közterületein az avar és kerti hulladék égetése – a település köztisztaságával kapcsolatos, a polgármester utasítására végzett égetés kivételével – tilos A hatóságilag elrendelt országos, általános tűzgyújtási tilalom alól e rendelet nem ad felmentést.

(12) Külterületen az ingatlan tulajdonosa, használója a tűzvédelmi hatóság engedélyével legfeljebb 10 hektár egybefüggő területen irányított égetést végezhet. Az irányított égetés megkezdése előtt az Országos Tűzvédelmi Szabályzatban foglalt engedélyeztetési kötelezettségeknek eleget kell tenni. Az engedélyezési eljárást a területileg illetékes katasztrófavédelmi szerv folytatja le.

Jogkövetkezmények

4. § (1) Aki az avar és a kerti hulladék nyílttéri égetéséről szóló rendeletben meghatározott előírásokat nem tartja be, tűzvédelmi bírsággal sújtható.

(2) Az (1) bekezdésben meghatározott bírság összegére a mindenkor hatályos jogszabályok – jelenleg a hulladékgazdálkodási bírság mértékéről, valamint kiszabásának és megállapításának módjáról szóló 271/2001. (XII.21.) Korm. rendelet– valamint a levegő védelméről szóló 306/2010. (XII. 23.) Korm. rendeletszabályai vonatkoznak.

III. FEJEZET Záró rendelkezések

5. § Ez a rendelet 2021. február 24-én 10 óra 45 perckor lép hatályba.

6. § E rendelet a kihirdetését követő napon lép hatályba és a veszélyhelyzet kihirdetéséről és a veszélyhelyzeti intézkedések hatálybalépéséről szóló 27/2021. (I. 29.) Korm. rendelettel kihirdetett veszélyhelyzet megszűnésekor hatályát veszti.