Kisnamény község képviselő-testületének 8/2015 (IX.24.) önkormányzati rendelete

az avar- és kerti hulladék égetéséről valamint a háztartási és szolgáltatási tevékenységgel okozott légszennyezésről

Hatályos: 2015. 09. 27

Kisnamény  Község Önkormányzata
Képviselő – testületének
8/2015. (IX.24)
önkormányzati rendelete
az avar – és kerti hulladék égetéséről, valamint a háztartási és szolgáltatási tevékenységgel okozott légszennyezésről


Kisnamény Község Önkormányzatának  Képviselő – testülete a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény 48.§ (4) bekezdés b) pontjában kapott felhatalmazás alapján a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (1) bekezdés c) pontjában meghatározott feladatkörében eljárva a következőket rendeli el:

Általános rendelkezések

1.§. (1) A rendelet célja, hogy megállapítsa az avar és kerti hulladék égetésre, bűzös anyagok kezelésére, valamint a háztartási és szolgáltatási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó helyi szabályokat.

(2) A rendelet alkalmazásában avarnak minősül a fák, cserjék lehullott lombjai, kerti hulladéknak pedig minden hasznosításra alkalmatlan növényi maradvány (fű, gyom, gally, levél, nyesedék, gyökérmaradvány, elszáradt növény, gyümölcs).

Avar – és kerti hulladékok kezelésére, égetésére vonatkozó szabályok

2.§. (1) Az ingatlanokon keletkező, kártevőktől mentes avart és kerti hulladékot lehetőség szerint komposztálni kell. Komposztálni csak ingatlanon belül lehet. A nem komposztálható, valamint az égetésre nem kerülő avart és kerti hulladékot hulladékgyűjtő edényben kell elhelyezni és a szilárd hulladék elszállításának szabályai szerint elszállíttatni.


3.§. (1) Az avar – és a kerti hulladék a tűzvédelmi előírások betartása mellett, csak felügyelettel, száraz állapotban, a környezet és a település lakóinak zavarása nélkül égethető el.

(2) Avart - és kerti hulladékot, csak olyan helyen szabad égetni, ahol az égetés személyi biztonságot nem veszélyeztet és vagyoni, környezeti kárt nem okoz.

(3) A tűz őrzéséről és veszély esetén annak eloltásáról az égetést végző köteles gondoskodni. Az égetést olyan nagykorú személy végezheti, aki fizikailag és szellemileg alkalmas arra, hogy veszély esetén tudjon intézkedni.

(4) A szabadban a tüzet és tüzelő berendezést őrizetlenül hagyni tilos. Veszély esetén a tüzet azonnal el kell oltani.

(5) Az égetés és tüzelő berendezés használatának színhelyén olyan anyagokat, eszközöket és felszereléseket kell készenlétben tartani, amelyekkel a tűz terjedése megakadályozható (oltóvíz, homok, lapát stb.) Az égetés befejezésével meg kell győződni arról, hogy a tűz elhamvadt és gondoskodni kell annak belocsolásáról, vagy folyékony földréteggel történő lefedéséről.

(6) Az égetendő avar – és kerti hulladék nem tartalmazhat más települési, ipari eredetű és veszélyes hulladékot. Az égetés folyamatának gyorsítására éghető folyadék, (pl: benzin, gázolaj), vagy más segédanyag nem használható.

(7) Tilos az avar – és kerti hulladék közterületen történő égetése.


4.§. (1) Az avart – és kerti hulladékot kizárólag az alábbi időszakban lehet égetni:

a) március 1 és május 31. között
b) szeptember 1. és november 30. között.

(2) Az égetést pénteken és szombaton 13 – 20 óra között szabad végezni. Ünnepnapokon tilos az égetés, még akkor is, ha e rendelet szerint engedélyre kijelölt napra esne.

(2) A 4.§ (1) bekezdésben meghatározott időszakon kívül, párás, ködös időben, erős szélben és az illetékes szerv tűzgyújtási tilalma esetén tilos az égetés.


Háztartási tevékenységgel okozott légszennyezésre vonatkozó szabályok

5.§. (1) A lakóházakban megfelelően karbantartott tüzelőberendezésekben, csak az arra a berendezésre engedélyezett tüzelőanyagot szabad égetni.

(2) A tüzelőanyag egészségre káros égés terméket kibocsátó anyagot (műanyag, gumi, rongy, festék stb.), valamint egyéb veszélyes hulladékot nem tartalmazhat.

(3) Háztartási energiatermelő berendezésekben csak tűzifa, szén, földgáz, PB gáz, fűtőolaj égethető. Szilárd és vegyes tüzelésű berendezést szabadban használni tilos.


Záró rendelkezések

6.§. A rendelet 2015. szeptember 27. napján lép hatályba.



          Bihariné Kékesi Ibolya                                          Bodóné Bartha  Beáta
              polgármester                                                                      jegyző